Uz Stambulu no Harkovas patstāvīgi (2019)

26 augusts 2019 Ceļošanas laiks: no 17 augusts 2019 ieslēgts 21 augusts 2019
Reputācija: +258
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Vasara vē l nebija beigusies, tā pē c gribē ju doties kaut kur citur, bet naudas nepietika. . . Un mē s nolē mā m nopirkt biļ etes uz Pegasus zemo cenu aviokompā niju uz Stambulu (jū lijs-augusts - lē tā kā s cenas ) un steidzieties kopā , bez bē rniem, uz daž ā m dienā m, lai apskatī tu š o seno pilsē tu Konstantinopoli, par kuru tik daudz ir rakstī ts vē stures grā matā s.

Mē s saņ ē mā m 4.5 dienas — diezgan normā li galveno apskates vietu apmeklē š anai. Ir ļ oti tuvu lidot no Harkovas - 2 stundas - un jū s jau esat Ā zijā , Sabiha Gokcen lidostā . Sā kumā mani satricinā ja š is fakts, ka neierodamies Kemal Ataturk lidostā , bet tas izrā dī jā s vē l interesantā k: pirmkā rt, tu uzreiz nonā ci Ā zijā , otrkā rt, tu uzreiz izbrauci ar prā mi pā ri Bosforam, treš kā rt. , internets ir pilns ar informā ciju par to, kā nokļ ū t vē sturiskajā centrā - Sultanahmet rajonā , kur mē s rezervē jā m viesnī cu.


Stambula tika dibinā ta 330.  gadā , tas ir, pilsē tai ir vairā k nekā.1, 5 tū kstoš gadu, un tas ir pamanā ms! Pilsē ta ir milzī ga, un visur ir tik skaisti, tik civilizē ti! Lidmaš ī na nolaidā s rī tausmā , pulksten 5.15. Nopirkā m Istanbulkart - ceļ ojuma karti visiem transporta veidiem un braucā m uz Kadikoy piestā tni ar autobusu E 11. Pilsē ta bija tukš a un steidzā mies 40 minū tē s. Prā mji iet uz molu visu laiku, un tajos sē ž ot ir ļ oti patī kami iedzert glā zi tē jas, piemē ram, ar pusmā miņ u, kuras tirgo visur un š ajā agrā stundā tikai cepā s! Prā mis mū s aizveda uz Eminonu vecpilsē tas piestā tni, kur iekā pā m tramvajā un pē c 3 pieturā m bijā m klā t.

Mans vī rs labi pā rzina navigatoru, tā pē c mē s ā tri atradā m viesnī cu. Un, pateicoties mū su labajai orientā cijai, mums nevajadzē ja braukt ar tū ristu autobusu - visu, ko gribē jā m redzē t, iekā pā m novatorā un braucā m kur vajadzē ja. Tā mē s apmeklē jā m mū sdienu Stambulas rajonu un tā s debesskrā pjus (Levent), braucā m pa Bosforu lī dz otrajam tiltam (Besiktas), kā arī devā mies uz Marmora jū ras pludmali (Yesilkoy).

Kopumā no rī ta mums atteica izmitinā š anu, piemē ram, vē l ir agri, reģ istrē š anā s no 13.00. Atstā jā m visu, izņ emot naudu, un devā mies pastaigā (lai gan ļ oti cerē jā m pē c negulē tā s nakts pā ris stundas pasnausties). Protams, uzreiz devā mies uz Zilo moš eju. Ir tik patī kami atrasties moš ejā ! Visiem apmeklē tā jiem ir jā novelk apavi. Cik jauki ir staigā t basā m kā jā m pa biezu paklā ju!

Turki to pastā vī gi izsū c. Jebkurā moš ejā jū s varat sē dē t uz paklā ja, atpū sties, gaidī t lietus un pat pasnaust! Tā pat pie ieejas moš ejā visā m sievietē m tiek izdalī ti lakati un svā rki, tā pē c tos nav nepiecieš ams ņ emt lī dzi.

Pē c tam devā mies uz Gulhanes parku, tur viss ir blakus. Parks ļ oti skaists: klusums, strū klakas, ziedi. . . Tieš i no parka ir eja uz jū ru, uz krastmalu. Skaistules! Stambulā vienmē r ir vē jains, tā pē c pat vasarā ieteiktu paņ emt lī dzi dž emperi un beisbola cepuri (un lietussargu). Bija laiks veldzē ties, un gar jū ras malu devā mies uz Eminenu molu.


Nebija nekā du lietus pazī mju, tā nebija nevienā laika prognozē , mans vī rs pat neņ ē ma dž emperi, un es biju tikai vieglā s sandalē s. Bet ap 12:00 sā kā s tā ds stihijas satraukums, ka bija jā skrien kaut kur, kur gaidī ja daudz cilvē ku, un mē s tur iestrē gā m uz pusi dienas. Nejauš ī bas pē c izrā dī jā s, ka tā ir slavenā Sikregi stacija, uz kuru ieradā s slavenais "Orient Express" Parī ze - Stambula, kurā notikuš o slepkavī bu aprakstī ja Agata Kristi tā da paš a nosaukuma detektī vstā stā . Bija dzelzceļ a muzejs. Bet tad mē s par to nezinā jā m, minē jums nā ca vē lā k. . . Kļ uva drē gns, auksts, bijā m izsalkuš i, bet nekur nevarē jā m aiziet, lietus gā za kā no spaiņ a.

Nebijā m tā lu no Balkā nu kafejnī cas Lokantasi, kur devā mies pē c uzkodā m (pē c atsauksmē m tur var paē st lē ti un garš ī gi), tač u nebija zinā ms, kur tieš i tā atrodas un kurā virzienā skriet. lietusgā ze. Cilvē ki drū zmē jā s redzami, nemanā mi, nebija kur apsē sties, tikai stā vi un gaidi stihijas beigas. Biju izsalcis kā vilku bars kopā salikts, un ap pulksten 15 nolē mā m skriet lietū . Slapji lī dz ā dai, bet tomē r atrada savu kafejnī cu. Kamē r ē dā m, lietus bija mitē jies. Bet mē s bijā m slapjā s drē bē s, slapjos apavos un iet tā lu, pa peļ ķ ē m. . . bet nav ko darī t, ejam, visu apsveram. Es joprojā m cieš u no š ķ irš anā s no bē rniem, jo ​ ​ š ī š ķ irš anā s bija pirmā mū su dzī vē...

Kopumā vē lā s reģ istrē š anā s dē ļ visa diena pagā ja greizi. Mū su viesnī cā izrā dī jā s, ka nav vietu! Mē s, slapji, gaidī jā m vē l kā das 30 minū tes, kamē r menedž eris skraidī ja pa tuvē jā m viesnī cā m, prasot, kur mū s varē tu izmitinā t. Interesanti, kā viņ i ievieto Booking, ka ir brī vas istabas, ja patiesī bā tā du nav?

Mū s aizveda uz Hagia Sophia Hotel, kas ā rē ji mums patika vairā k un atradā s tuvā k Sultanahmet laukumam. Mē s iekā rtojā mies un iegrimā m varonī gā miegā . Kamē r mans vī rs gulē ja, lasī ju atsauksmes par š o viesnī cu un atklā ju, ka augš stā vā ir terase. Vakarā devā mies uz turieni un izrā dī jā s, ka tā ir pa pusei pamesta, proti, tur neviens neiet, bet ir gan galds un krē sli, gan skaists, burvī gs skats uz jū ru un neskaitā mā m resnajā m kajā m. Š ī vieta ir kļ uvusi par mū su! Mē s tur nā cā m dzert tē ju un kafiju no rī ta un vakarā (pā rē jā laikā mē s nebijā m viesnī cā ).


Vakarā devā mies uz Sultanahmet laukumu, tur ir ļ oti skaisti gan dienā , gan vakarā gaismā . Nolē mu pamē ģ inā t grauzdē tus kastaņ us. 100 gramu cena ir 10 liras (50 UAH! ). Uzņ ē mī gie turki savā c kastaņ us no kokiem, netē rē jot ne santī ma, cep uz grila, un negrauzdē , tie sanā k cieti, no vienas puses apdeguš i, pilnī gi bezgarš ī gi. Ja tie bū tu mī ksti, tie bū tu garš ī gā ki. Kopumā es neiesaku.

Otrajā dienā mē s plā nojā m braucienu uz Galata tiltu, Eminonu molu, pa ceļ am apmeklē jot lielisko Suleymaniye pili...

. . . Ē ģ iptes tirgus, gā ja pa visu Galatas tiltu lī dz Galatas tornim, lī dz Istiklal ielai un kā jā m lī dz Taksima laukumam. Domā jā m atgriezties ar tramvaju, bet ar prieku gā jā m kā jā m un atpakaļ . Bija svē tdiena, tā pē c pie Galatas torņ a bija mež onī ga rinda.

Bet nav ko darī t, 1 stundu aizstā vē jā mies. Skats no Galatas torņ a ir brī niš ķ ī gs! Jā ceļ as kā jā s! Kopumā Stambulā ir daudz skatu platformu, no kurā m paveras lielisks skats, tač u tornis ir stilī gā kais.

Neiesaku doties uz Stambulu nedē ļ as nogalē , jo daudzi cilvē ki uz Stambulu dodas ekskursijā s tieš i uz 2 nedē ļ as nogales dienā m, tā pē c uz visiem apskates objektiem ir milzī gas rindas. Tirgus ziņ ā Ē ģ iptes tirgus ir vislē tā kais, cenas atš ķ iras 2-3 reizes, tas ir arī ļ oti ē rti izvietots un ar lielu teritoriju. Š ajā bazā rā es nogarš oju kafiju, ko nekad mū ž ā nebiju dzē rusi. Es sapratu: tas, ko mē s dzeram, ir kaut kā ds š ķ idrs, piededzis netī rums. Tā pat netā lu no Galatas tilta nogarš ojā m balyk-ekmek - ceptu skumbriju bagetē ar dā rzeņ iem. Man tas patī k. Tilta otrā pusē , netā lu no Galatas torņ a, viņ i gatavo balyk-ekmeku lavaš ā . Bet š eit tas ir amatieriem. Man personī gi tas vairā k patika banā nā . Cena ir 15 liras, var atrast par 10.

Jā , es pat aizmirsu, ka no rī ta apmeklē jā m arī Bazilikas cisternu, ū dens rezervuā ru, kur tas tika piegā dā ts pa caurulē m no Belgradas (starp citu, Belgradā ir patieš ā m labs dzeramais ū dens, mē s tur bijā m pirms 2 mē neš iem). Iespaids ir, vienu reizi var apmeklē t, bet ne vairā k. Brī vdienā s arī rinda, cena 18 liras.

Kā aptvert neizmē rojamī bu? Ir tik daudz lietu, ko redzē t! Treš ajā dienā mans vī rs gribē ja apskatī t Stambulas jaunā kos rajonus ar debesskrā pjiem. Lai gan tas nebija manos plā nos (Topkapi pils bija š odien), es, protams, iekļ ā vu š o lietu savā apskates plā nā )).


Tā s dienas rī tā es pamodos mež onī gi izsalcis un sapratu, ka ir pienā cis laiks ē st kumpjuru - lielu ceptu kartupeli ar daž ā diem pildī jumiem. Mū su reģ ionā tas tika pā rdots par cenu 25 liras (125 UAH! ), bet jums tas ir jā pamē ģ ina vienu reizi! Stambula pamostas vē lu, un turku pā rdevē js bija pā rsteigts, ieraugot tik agrus pircē jus. Bet viņ š piedā vā ja to uzņ emt video un ķ ē rā s pie darba. Olivier tipa salā ti ir bezgarš ī gi, nelieciet kartupeļ os, kurš ies. Labā k vairā k desu ar sē nē m un kukurū zu. Š odien mums bija paredzē ts apmeklē t Topkapi pili, kur dzī voja sultā ns Suleimans un kur notika seriā la “The Magnificent Century” uzņ emš ana.

Mums ļ oti paveicā s, ka tā nebija brī vdiena un rindas gandrī z nebija! Š eit joprojā m ir daudz cilvē ku, un sā kumā nav skaidrs, kur doties, teritorija ir milzī ga, labā k ņ emt audiogidu. Apskrē jis 2 reizes apkā rt visai teritorijai augš ā un lejā (vispirms filmē t video, tad sev), devos uz harē mu. Ieeja harē mā par maksu. Kopā sanā k 20 dolā ri. Harē ms ir tieš i tas, kura dē ļ jums š eit vajadzē tu ierasties! Harē ms ir vesela pilsē ta! Ar ielā m, daž ā dā m istabā m, guļ amistabā m, vannā m un pagalmu pastaigai. Man ļ oti patika vannas - balts marmors ar zeltu!

Tā lā k mē s devā mies uz moderno Stambulu. No Sultanahmet ir viegli nokļ ū t: no Chamberlitash lī dz metro ir 3 tramvaja pieturas. Un metro ir kā das 8 pieturas lī dz stacijai Levent 4, un viss. Tur Stambula ir skaista savā veidā . Š ķ iet, ka jums uzkrī t spoguļ melni un spoguļ zili debesskrā pji. Nokļ uvā m Kanyon iepirkš anā s centrā un nolē mā m piestā t un apskatī ties. Pie ieejas, tā pat kā citur, somu skrī nings un metā la detektors. Bet tas ir pat labi, ja par droš ī bu parū pē jas. Oho! Visur ir strū klakas un piekā rtie dā rzi. Vidus skatā s uz debesī m, jumta nav. Tumš ā vietā no prož ektoriem veidota zvaigž ņ otas debess instalā cija. Soliņ i š ū nveida veidā . Skaistums!


Pē c pastaigas mē s atkal braucā m ar metro un braucā m uz Rumelikhasar cietoksni. Tiesa, tā izrā dī jā s pieklā jī gi gara pastaiga, bijā m jau ļ oti noguruš i, telefons gandrī z izlā dē jies. Mē s ieraudzī jā m daž us vā rtus zem cietokš ņ a un nolē mā m saī sinā t ceļ u. Bet nokļ uva kapsē tā ! Netā lu bija cietoksnis un jū ra, bet mē s nevarē jā m atrast eju lejā . Man bija jā atgriež as ar sabojā tu garastā vokli (kaut kā atcerē jos, ka vakar makā atradu saplaisā juš u spoguli, š ajā kapsē tā nebija ī paš i labi). Vispā r knapi aizrā pā mies lī dz cietoksnim, ieeja maksā , kā parasti, 18 liras (90 UAH) no cilvē ka. Cietoksnis ir normā ls, elpo vē sturi, bet kaut kā mums tas nederē ja. Neatkarī gi no tā , vai tas ir pamests, vai ietekmē ts mū su nogurums. No cietokš ņ a paveras ļ oti skaisti skati uz Bosforu. Pats cietoksnis atrodas paš ā Bosfora krastā un var atpū sties krastmalā .

Pretī Rumelihasarai, Ā zijas pusē , atrodas brī niš ķ ī gais Otatepes parks, kuru es vē lē tos apmeklē t. Tas bija nepatī kams fakts, ka telefons bija beigts un mums nav interneta, tā pē c mē s nezinā m, kā tur nokļ ū t...Un mums bija tikai jā brauc pā ri Bosforam pa tiltu...Bet es nekad pazaudē t sirdi, atcerē jos, ka kaut kur netā lu ir skaists Bebekas parks, kurā laiku pavada kino un televī zijas zvaigznes. Laiks vē l atļ ā va pastaigā ties, un es sā ku jautā t garā mgā jē jiem, kur atrodas š is parks, uzlabojot savu angļ u valodas runu. Izrā dī jā s, ka š ī krastmala ir Bebekas rajona sā kums! Patieš ā m, mē s gā jā m cauri tik skaistā m mā jā m, kvartā liem, ka mans vī rs uzreiz pamanī ja, ka š ī ir bagā ta teritorija. Pastrā dā juš i, ar 22. trolejbusu braucā m uz Kabatas rajonu un pā rsē dā mies dzimtajā tramvajā T1, kas mū s aizveda mā jā s. Bet tu mani tik viegli mā jā s nepā rvedī si! )) Mē s arī devā mies pirkt dā vanas: auskarus meitai, ā bolu tē ju brā lim utt.

Ceturtajā dienā no rī ta apmeklē jā m Ibragmas Paš as pili un nolē mā m, ka pietiek paskriet un ir laiks sā kt atpū sties (ha ha), un devā mies uz Marmora jū ras pludmali. Starp citu, kopā ar maksas pludmali Floria (kur nevar ņ emt ne dzē rienus, ne ē dienus), pirms tā s sasniegš anas ir bezmaksas Yesilkey pludmale.


Nedē ļ as nogalē s š eit ir pā rpildī ts, galu galā Stambulā ir 16 miljoni cilvē ku, un mē s bijā m otrdien - skaistums: promenā de, parks, lielā pludmale, ir maz cilvē ku, jū s varat sē dē t jebkur - pat ū dens tuvumā , pat koku ē nā . Ģ ē rbtuvju nav, bet ir tualete (1 lira), kur visi iet pā rģ ē rbties. Pā rdevē ji ved kafiju, tē ju un ū deni, kukurū zu (starp citu, kukurū za ir ļ oti garš ī ga, nedaudz apgrauzdē ). Pludmale maziem oļ iem, laba iekļ ū š ana ū denī , tī ra. Tas bija brī niš ķ ī gi, mē s negribē jā m doties prom! Starp citu, pusdienas paņ ē mā m lī dzi - kokorech - cepti dzī vnieku subprodukti (gribē ju eksotiku) kukulī tī , ar dā rzeņ iem. Bet mums tas nepatika. Varbū t tā pē c, ka neē dā m uzreiz, bet stundu pē c gatavoš anas.

Rī t mē s devā mies ceļ ā , un š odien vakars bija brī vs, un es gribē ju to pavadī t uz Galatas tilta. No š ejienes varē ja redzē t gan Eiropu, gan Ā ziju, visas slavenā s moš ejas, gan Bosforu, gan Marmora jū ru, gan Zelta raga š aurumu.

Mē s skatī jā mies, kā vakars nolaiž as uz Stambulu, visur iedegas gaismas, cik lieliski kļ uva, kad kļ uva pilnī gi tumš s, un Stambula iedegas gaismā s visā savā krā š ņ umā . Ak, cik ž ē l, ka viss tik ā tri beidzā s!

Mans dā rgais vī rs atcerē jā s, ka vē las iegā dā ties kedas. Un ejā zem Galatas tilta ir daudz apavu pā rdevē ju, un mē s viņ am nopirkā m kedas par 60 lirā m. Bet nā kamajā dienā Ē ģ iptes bazā rā redzē jā m daudz kedas par 35 lirā m! Tā pē c es iesaku Ē ģ iptes bazā ru!

Piektajā dienā - izbraukš anas dienā - mē s sakrā mē jā m mugursomas un devā mies kaut ko paē st uz kafejnī cu Mevlana. Š ī kafejnī ca atrodas Sultanahmetas rajonā , Chamberlitas tramvaja pieturā un tā lā k no Konstantī na kolonnas (imperators Konstantī ns to uzcē la par godu š ī s pilsē tas iekaroš anai 328. gadā ). Mevlanā var ē st trī s ē dienus - zupu, rī sus, dā rzeņ us ar gaļ u - par 15 lirā m. Un tas ir garš ī gi! Adž iku pasniedz kā aperitī vu pirms ē š anas. Tā kā bijā m pie viņ iem vairā kas reizes, tad š ajā pē dē jā dienā kā kompliments no iestā des tikā m cienā ti ar š okolā des pudiņ u, kad uzzinā jā m, ka š odien jau izlidojam. Kopumā es iesaku.

Tad mē s devā mies atvadī ties no manas mī ļ ā s Sv. Sofijas katedrā les un Sultanahmetas laukuma. Pē c tam uz Ē ģ iptes bazā ru pē c saldumiem bē rniem (joprojā m nevarē ju liegt sev prieku pa ceļ am apmeklē t Jauno moš eju). Un - uz prā mja uz Ā zijas pusi, kur plā nojā m pā rē jo laiku pirms lidmaš ī nas nostaigā t Kadikoy rajonā un Mod ielā .


Laim bū tu, tajā dienā bija arī briesmī gi mā koņ i un lija lietus. Bet mē s bijā m bruņ oti - mums bija 2 lietussargi un vī ra kedas! Tika nolemts piesiet somas kā jā s, lai ar slapjā m kā jā m nelidotu. Un š ajā video mē s staigā jā m pa Ā ziju, bet tas bija jautri. Kā citur Stambulā bija skaisti, kopti, bija promenā de ar skatiem uz bezgalī go jū ru. . . Vispā r pastaigā jā mies, aizgā jā m par tā lu! Sā kā m kavē ties. Skrē jā m meklē t T10 autobusu uz lidostu, un stacijā bija kā di 100. Laipnie turki sirsnī gi centā s mums palī dzē t un sū tī ja uz visā m pusē m. Tā nu vē l kā du pusstundu skrē jā m ar 10 kilogramu smagā m mugursomā m mugurā !

Mē s nebijā m pā rā k noraizē juš ies, kad aprē ķ inā jā m, ka mums bū s nepiecieš amas 40 minū tes, lai tur nokļ ū tu. Bet tas autobuss rā poja tik lē ni, sā ka arī lī t, vā rdu sakot, brauca kā du pusotru stundu. Mē s tieš ā m nokavē jā m lidmaš ī nu! Tad mē s nolē mā m izlē kt no autobusa un izsaukt taksi. 20 minū tes pirms lidmaš ī nas izlidoš anas ieskrē jā m lidostā un, pā rlecot visas rindas, izgā jā m cauri pasu kontrolei un muitai un knapi atradā m savu lidmaš ī nu. Pā rsteidzoš i, ka joprojā m bija rinda uz nosē š anos, par ko bijā m ļ oti pā rsteigti. Kā ds cits lidostas darbinieks mums teica, ka bezjē dzī gi iet uz lidmaš ī nu, it kā laiks beidzies. . . Tā tad uz lidostu jā dodas iepriekš , 4 stundas pirms lidmaš ī nas izlidoš anas. Labā k mierī gi staigā t duty free, nekā tik nervozē t un skraidī ties. Un autobuss faktiski brauc uz Sabiha Gokcen lidostu 1.5 stundas dienas laikā , ņ emot vē rā satiksmes sastrē gumus un daudzas pieturas.

Starp citu, mē s nenodevā m Istanbulkart karti, jo nezinā jā m, kur un vai tos pieņ ē ma lidostā .

Laimī gus ceļ ojumus, gaiš us iespaidus un labus laikapstā kļ us!

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Līdzīgi stāsti
komentāri (14) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums