Stambula! Cik garšīgi šajā vārdā!
Zē ni un meitenes, kā arī viņ u vecā ki! Š eit man ir daž i vā rdi par Stambulu, un es vē los tajos dalī ties ar jums. Nu, pirmkā rt, tas ir tur un, lai tiktu pie tā , nu, kā ar diviem pirkstiem. . . es apsē dos un lidoju. Otrkā rt, uz turieni jā lido - tur lira tagad ir vairā k koka nekā rublis - lai gan vasaras sā kumā maksā ja tik, cik "č irpiņ š ". Treš kā rt, jā , es tviterī par liru, tad par "modes" slimī bu. Visas anticovid grū tī bas beidzas Turcijā pie Krievijas robež as. Nē , nē , kuarkod, reģ istrā cija viņ u Veselī bas ministrijā - tas ir jā dara. Bet tas arī viss! Neviens nekad (it ī paš i Stambulā ) tev par viņ iem nejautā s – vai viņ iem to vajag? Aiziet!
Bet kā pē c visa š ī skaļ ā runa un troksnis? Jā , jo š eit ir kultū ra, vē sture, vara un civilizā cija. Š eit ir pasaulē dā rgā kais darī jums - viņ am patī k, ņ em ā das jakas, viņ am patī k, dž insi ar apaviem. Š eit ir spilgtā kā Babilonija – cilvē ki no Eiropas, Ā zijas un citas Ā frikas. Un pats galvenais - cik š eit ir garš ī gi!! !
Es vienmē r palieku Sultanahmetā . Teritorijā . Ne moš ejā . Nu lū k, kultū ra, tā , tā...Tā tad no pulksten 12 pē cpusdienā š eit dzī vot nav iespē jams! No smarž ā m...Cepti kastaņ i, cepta kukurū za, š ie, stsuko, Ikhny burbuļ i ir semī ti. Tas ir kaut kas. Turklā t katrs krogs, un katrai mā jai ir desmit, sā k cept savus kebabus, kokoreč i, gozleme, lahmajuns - droš i vien no jū ras š ķ iet, ka Stambulu aizdedzinā ja, un haizivis griež apļ us - viņ i domā , ka pilsē tā ir. pā rvē rtā s par pā rtiku.
Man patī k tusē t nedaudz zemā k — pie Galatas tilta. Š eit atrodas Zelta rags un Bosfors, kas nozī mē , kas tas ir? Zivis! Mana mī ļ ā mammī t. . . Ja neesi mē ģ inā jusi balyk-ekmek zem Galatas tilta, it ī paš i, ja tas nav gatavots restorā nā (kas arī nav slikti), bet burtiski uz ceļ gala – mazs bā rbekjū , kur onkulis velk no acu priekš ā ceptas sardī nes visus kauliņ us apbē rs 3-4 citroni, ar mē rcē m, salā tiem un sī polu pū li Ikhny pita maizē (var arī ietī t garā klaipā , bet te ja vē lies), soma, salvetes...Tu to atloki, atver muti, nokož un...viss. Tā tad cilvē ki pā rvē rš as par turkiem! (Starp citu, tā , vienkā rš i, informā cijai, sapraš anai, tā teikt, š ī debesu manna maksā.20 liras. Novembra vidū lira maksā ja 6 rubļ us. Vai? Paskaiti, Gavrik! )
Viņ u marinē tie gurķ i tur tiek pā rdoti tasī tē s. Tā ir nā ve! Un prieks! Skā bie-skā bie gurķ i ar izgaismotiem kā postiem nelī dzinā s paš mā ju skā bo kā postu meistardarbiem. Bet tas nav slikti. Tas ir sasodī ti labi! Pati roka sniedzas pē c stikla, bet tā tur nav. Turki. Normā liem zē niem vienmē r ir pudele Pepsi-Cola, kur Pepsi-Cola ir paš reizē jā etiķ ete. Gruntē ja, ņ urdē ja, ē da. . .
Mī dijas ar rī siem ir Stambulas (iespē jams, visas Turcijas, bet Stambula ir valsts galvenā pilsē ta! ) vizī tkarte. Tā viņ i izdomā ja, tā viņ i izdomā ja! Ir gan š o č aumalu gaļ a, gan rī si, gan pipari, gan daž as bumbas garš vielas. Es neskaitī ju, bet es varu apē st 15 gabalus vienā reizē tieš i tā pat, aiz mī lestī bas. Uz sevi. Un uz Stambulu. Garš ī gi…
Olī vas-olī vas, lukum-baklava - tas arī ir zashiEst. Kā pē c tu atcerē jies? Jā , jo galda karalis ir tē ja! Cilvē ki, pasū tiet uzreiz byuk-bordelis (liels stikls) jū s nevarat kļ ū dī ties. Jautā jiet piedevā m. Es to jau zinu! Ar baklavu, ar turku prieku...Cha-a-th...turku ti...Dziesma!
Ayran arī š eit ir labs, š eit tas ir tikai mā kslas darbs. Iedzerot pirmo malku, tu jau nož ē lo, ka neatvē ri otro glā zi. Tas ir tik viegls, sā ļ š...Mani draugi, š eit ir ļ oti viegli pā rtraukt dzerš anu! Un jā – visas š ī s svaigā s sulas arī š eit ir dzimuš as. Kā dus neticamos maisī jumus jū s varat atrast š eit! Piedalā s visi pazī stamie un nepazī stamie augļ i un dā rzeņ i. Un es esmu gatavs dzert granā tā bolu sulu intravenozi.
Bet es pā rā k ilgi esmu sē dē jis ar jums, puiš i, es ieš u un uzasinā š u š okolā des tā felī ti. Turku. Man tie ir š eit - labi. Ar pistā cijā m!