CEĻŠ UZ ZONU (beigas)

30 Aprilis 2018 Ceļošanas laiks: no 17 Aprilis 2018 ieslēgts 17 Aprilis 2018
Reputācija: +347.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Kas? Atkal? ? ? Dī vaini, tomē r š ie radī jumi ir cilvē ki. Pirmkā rt, viņ i sabojā sies. Un tad viņ i ielec tajā . Un ar prieku. Un viņ i maksā naudu par š ā da prieka sniegš anu. Es nesaprotu. . .

Arī kodolzinā tnieku pilsē tu Pripjatu ieskauj ž ogs ar dzeloņ stieplē m. Un vē l viens kontrolpunkts. Tū ristu perversu iecienī tā kā apskates vieta. Daudzstā vu ē kas, kas pamazā m izzū d vietē jos dž ungļ os, kaut kā dī vaini izskatā s.

Gā jē ju daļ a sā kas no centrā lā laukuma. Viņ a ir milzī ga. Lai gan tagad patiesie izmē ri slē pjas aiz koku biezokņ a, kas izauguš i tieš i no asfalta. Š eit pa apkā rtmē ru atrodas bijuš ā s vietē jā Baltā nama ē kas, viesnī ca Polesie, Kultū ras pils Energetik un iepirkš anā s centrs. Galvaspilsē tas var apskaust savu sā kotnē jo arhitektū ru.


Kā dreiz varē ja ieiet iekš ā un apbrī not daž ā dus pamesto ē ku apskates objektus. Tač u ar katru gadu to darī t kļ ū st arvien bī stamā k. Viss sabrū k un sabrū k. Tā pē c š odien tā s ir atļ auts aplū kot tikai no ā rpuses.

Pie griestiem karā jas ī sti stalaktī ti. Daudzviet no grī das lauž as koki. Un, protams, daudzviet ir eleganti sū nu spilventiņ i vissmalkā kajā smaragda krā sā .

Skatoties pa logu, starp aģ itā cijas materiā lu kaudzē m redzami lieliski saglabā juš ies padomju laika lī deru portreti. Uz sienā m gleznas jau ir no mū sdienu laikmeta. Noslē pumainā s ē nas biedē apmeklē tā jus. Bet lā cis pasargā savu mazuli no kaitinoš ajiem skatieniem. Visu veidu mā kslinieki, kas ierodas zonā , cenš as atstā t savas pē das vē sturē . Pat ja tik neparastā veidā .

Gars nobrauciens ved uz blakus esoš ā tirdzniecī bas centra pagrabu. Un ir sajū ta, it kā tu nokā ptu pazemes pasaulē . Melnā bezdibeņ a ledainā elpa aiztur elpu. No tumsas nā k dī vainas skaņ as. Tā pē c pasteidzieties atpakaļ uz izeju.

Slavenajai atrakciju pilsē tai nebija laika izklaidē t savus cienī tā jus. Tas tika atvē rts tieš i pirms avā rijas. Elektromobiļ i sasala zem metā la rā mja. Laivas š ū poles jau sen nogrimuš as zemē . Slavenā kumelī te debesī s nepacelsies. Un tikai panorā mas rats no sava augstuma uz š o haosu skatā s drausmī gi.

Un ir kaut kā nepatī kami zem kā jā m atrast vienu no daudzajiem neredzamā starojuma plankumiem. Kā parasti, jū s viņ u pamanā t, kad jau iekļ ū stat tajā , ko es nevaru. Un to paš u mikrorentgenu skaitļ i, kas pā rsniedz pieci simti, nepavisam nedod optimismu. Tā pē c labā k ir ā tri rī koties. Un neaizmirstiet notī rī t putekļ us no drē bē m un apaviem.

Pilsē tas stadionu var atpazī t tikai pē c pē kš ņ i starp kokiem atvē rtajā m tribī nē m. Tā dai, patiesī bā , ļ oti mazai pilsē tiņ ai, tas bija š iks objekts. Blakus sā kas augstceltņ u kvartā li. Viņ u iedzī votā jiem noteikti bija lieliski skatī ties futbolu no saviem balkoniem.


Ja ir kaut kas augsts, noteikti tur jā uzkā pj. Visu klaidoņ u obligā ts noteikums. Š ajā gadī jumā seš padsmit stā vu ē ka. Lifts, dī vainā kā rtā , nedarbojas. Turklā t raktuvei nav durvju. Ieskatī ties nav ieteicams tiem, kam ir bail no augstuma. Arī kā pņ u margas jau sen tika nogrieztas un pā rdotas lū ž ņ os. Tā pē c jums ir rū pī gi lož ņ ā jiet gar sienu.

Kā pš ana paš ā augš ā ir vē l viens pā rbaudī jums. Ne visi var viņ u pā rspē t kustī bā . Bet pa ceļ am varat ieturē t pauzi. Un tajā paš ā laikā redzē t, kas ir palicis pā ri no iedzī votā ju dzī vokļ iem. Ir vē rts uzreiz pateikt, ka ir maz iespē ju atrast kā du kaisli. Bet, ja izvirzi sev mē rķ i. . .

Pē c tam, kad Pripjatas iedzī votā ji paņ ē ma savas mantas, radā s jautā jums, ko darī t tā lā k. Pirmkā rt, lai novē rstu epidē miju raš anos, bija nepiecieš ams izņ emt produktus. Š ī procesa tehnoloģ ija ir ļ oti interesanta. Sā kumā viss ē damais dzī voklī bija iepakots ledusskapī . Viņ š savukā rt bija cieš i piesiets ar virvē m vai stiepli.

Un tad. . . viņ i viņ u izmeta pa logu! ! ! Iedomā jieties š o attē lu – no seš padsmitā stā va lido dū š ī ga metā la kaste. Tas liktos mež onī gs. Bet, nē , izrā dā s, ka tas ir tehnoloģ iskā kais un ā trā kais veids š ajos apstā kļ os. Apakš ā komanda pacē la nosē duš os priekš metu un iekrā va to automaš ī nā . Kas izveda iesaiņ otos produktus apbedī š anai. Problē ma ir atrisinā ta.

Tikmē r pē dē jais lidojums. Metā la kā pnes un beidzot jumts. Skats ir pā rsteidzoš s. Uz pilsē tu, apkā rtē jiem mež iem, paš u staciju. Starp citu, no augstuma viss izskatā s ļ oti skaisti. Daudzstā vu ē kas, kas stā v starp dž ungļ iem. Attā lums slē pj viņ u stā vokli. Un tas ir tad, kad nav lapotnes. Kad tas kļ ū s zaļ š , viss izskatī sies kā tropos. Vietē jais Mač u Pikč u.

Nokā pt ir daudz vieglā k. Galvenais ir skatī ties zem kā jā m. Lai beigā s nesabojā tos. Un tad paā trinā tā tempā uz autobusu. Galu galā programma vē l nav beigusies. Un, pats galvenais, man ļ oti gribas ē st!


Š ķ iet, ka š oferim ir tā das paš as vē lmes. Par laimi, jū s neatradī sit ceļ u policistus dienas laikā ar uguni. Pa ceļ am atkal š ļ akatas uz dozimetru ekrā niem. Un aiz loga atomelektrostacijas panorā ma. Mū sdienā s centrā lais elements ir jaunizveidotais sarkofā gs. Milzī ga betona arka pā rvilka avā rijas iekā rtu. Tā s izmē rus var noteikt tikai no attā luma. Gandrī z viss ir zaudē ts.

Galvenais, lai ē dnī ca bū tu atvē rta. Kopš tā laika nekas nav mainī jies. Un tas ir lieliski! Viņ i lieliski barojas! Viss ļ oti garš ī gs un vajadzī gajā daudzumā . Un jū s varat saņ emt vairā k uztura bagā tinā tā ju. Pē dē jā darbī ba, paldies darbiniekiem un neaizmirstiet paņ emt maizi.

Un tā jau ir uztura deva citiem badā dzī vojoš iem cilvē kiem. Viņ i viņ iem ir ļ oti tuvi. Netā lu no stacijas ir apvedceļ š . Tieš i tajā dzī vo slavenais Č ernobiļ as sams. To izmē rs nav zemā ks par krokodiliem. Un noganiet tos atbilstoš i.

Bet viņ i joprojā m guļ . Ž ē l gan. Lai gan viens mazulis vē l bija spiests atstā t tik omulī gu bedri uz ziemu. Vai varbū t viņ i izsū tī ja viņ u uz izlū koš anu. Uzziniet, vai viņ i joprojā m barojas? Izrā dā s, nekas nav mainī jies. Katra tū ristu grupa uzskata par savu pienā kumu pabarot zivis. Un darbinieki neaizmirst. Tā tad viss ir pilnā až ū rā .

Pie informā cijas centra ir tradicionā la apskates un fotografē š anas vieta. Tikai š eit ir atļ auts noņ emt sarkofā gu. Un tikai no viena leņ ķ a. Jū s to nevarat izdarī t nekur citur! Stingras droš ī bas prasī bas.

Bija gadī jums, kad daž i ļ oti zinā tkā ri varoņ i nolē ma paskatī ties pā ri ž ogam ar paš bildes nū ju un viedtā lruni. Tā tad, pirms viņ i pat paspē ja pacelt savu spiegoš anas rī ku, vairā ki cilvē ki melnā krā sā nolē ca no kaut kurienes otrā stā va. Visa grupa tika uzklā ta uz asfalta. Un lī dz paš am vakaram notika sentimentā las sarunas. Droš ī ba pirmajā vietā !

No Kopač i ciema gandrī z nekas nav palicis pā ri. Š ajā apmetnē tika izstrā dā ta liela mē roga apbedī jumu tehnoloģ ija. Vienkā rš i sakot, pie mā jas tika izrakta milzī ga bedre. Un tad tur ē ka tika nogrā bta un apbē rta ar zemi. Ir saglabā juš ā s tikai daž as ķ ieģ eļ u ē kas.


Vienā no tiem bija bē rnudā rzs. Tagad populā ra vieta fotografē š anai. Lai gan, jums vajadzē tu bū t ī paš i uzmanī giem. Trasē lī menis vairā k vai mazā k normā ls. Solis uz sā niem un dozimetrs vienkā rš i aizrī sies. Var redzē t, ka ciemats š eit ir kaut kas. Tā tas paliek.

Pie izejas no desmit kilometru zonas dozimetriskā kontrole. Stacionā ras iekā rtas. Visi tiek izlaisti cauri. Ja viss ir kā rtī bā , tablo deg zaļ ā krā sā , viss ir tī rs. Un tikai pē c tam atveras turnikets. Ja nē , notī riet un mazgā jiet. Bet tā di gadī jumi gandrī z nekad nenotiek. Tū risti var bū t mierī gi.

Viens no interesantā kajiem objektiem ir paslē pts mež a dziļ umos. Uz to ved seš us kilometrus garš betona ceļ š . Smieklī ga tradī cija. It ī paš i, ja paskatā s uz karti. Pionieru nometne! Un ko bē rniem darī t š ajā tuksnesī ? Bet pat autobusa pietura ir iekā rtota atbilstoš i. Virsū maskē ties.

Pā ris pagriezieni, un ceļ u aizš ķ ē rso metā la vā rti ar tradicionā lo zvaigzni. Lē nprā tī gajiem brī dinoš s uzraksts – esiet uzmanī gi, š aujiet!

Labi, ka tas ir pagā tnē . Un š odien bijusī padomju virs horizonta radara stacija starpkontinentā lo ballistisko raķ eš u "Duga" (5N32) vai Č ernobiļ a-2 palaiš anas agrī nā s noteikš anas sistē mai ir ekskursijas objekts.

Pē c desmit minū š u pastaigas pa pamesto teritoriju jū su acu priekš ā paveras milzī gas antenas. Viņ u augstums sasniedz simt piecdesmit metrus, un kopē jais garums ir gandrī z kilometrs. Fantasmagorisks cauruļ u, kabeļ u un daž u nezinā tā jam nesaprotamu konstrukciju savijums.

Ar š o visu var skatī ties tā lu aiz horizonta. Un kontrolē t raķ eš u palaiš anu burtiski no to palaiš anas brī ž a. Ļ oti noderī gs produkts. Starp citu, š eit ir tikai saņ emš anas daļ a. Raidī tā js atradā s seš desmit kilometru attā lumā , netā lu no Lyubech pilsē tas. Protams, mež ā . Un kur joprojā m ved tradicionā lais betona ceļ š .

Tuvumā atradā s Krug slī pi virzuļ a jonosfē ras zondē š anas stacija. Tā s izmē ri bija daudz pieticī gā ki. Viņ a praktiski kā rtoja uzdevumus savai milzu mā sai.

Visa š ī ekonomika tika rū pī gi apsargā ta. Blakus atradā s militā rā nometne. Un teritoriju ieskauj daudzas dzeloņ stiepļ u rindas un lož metē ju novietojumi. Š odien starp kokiem staigā tikai vē jš .


Tradicionā la pietura Č ernobiļ ā pie pieminekļ a likvidatoriem. Viņ š savukā rt atrodas pie ļ oti slavenā ugunsdzē sē ju depo ž oga. Viņ a joprojā m ir dienestā . Netā lu atrodas platforma ar aprī kojuma displeju, kas piedalī jā s š ajos pasā kumos.

Un tuvē jā pā rtikas veikalā dzī ve rit pilnā sparā . Darba dienas beigas. Un kases rinda. Interesanti, ka pieprasī jumi ir gandrī z identiski. Puslitrs ar piekabi. Smagi vī rieš i ar savā m pieticī gajā m vajadzī bā m.

Vē l nedaudz un apmale. Atkal stingra tū ristu un autobusa dozimetriskā kontrole. Viss ir labi. Atliek atgā zties sē deklī un atpū sties. Laiks doties mā jā s.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums