Vienatnē no Susas uz El Džemu

09 Aprilis 2017 Ceļošanas laiks: no 24 Septembris 2016 ieslēgts 24 Septembris 2016
Reputācija: +5251
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Ž anrs — piedzī vojums.

Tas bija 2013.  gadā . Viesnī cas apskats jau ir mū su lapā , un š ajā stā stā es vē lē tos jums pastā stī t par to, kā mē s neatkarī gi devā mies no Susas uz El Dž emu.

Tunisija mū s piesaistī ja ar savu noslē pumainī bu. Mē s kaut ko par viņ u dzirdē jā m, lasī jā m par daž ā m interesantā m lietā m. Viņ i droš i zinā ja, ka tieš i Tunisijā atrodas senā s Kartā gas drupas. Bet, nopirkuš i tū ri, nolē mā m tuvā k apskatī ties, kas vē l Tunisijā ir tik interesants, ko vajadzē tu iekļ aut “obligā tā s” apskates programmā . Un tad mē s saskā rā mies ar kā da cilvē ka atsauksmi par Tunisijas Kolizeju. Cilvē ki uz turieni devā s paš i un, spriež ot pē c viņ u stā sta, tas nemaz nebija grū ti. Viss š ķ ita ļ oti vienkā rš s un skaidrs.


Un mē s esam sajū smā par š o ideju. Pā rlū kojuš i internetu un izlasī juš i, ko raksta citi ceļ otā ji, nolē mā m paš i doties uz El Dž emas pilsē tu (jo ī paš i tā pē c, ka tā ir netā lu no Susas). El Dž emā ir vislabā k saglabā jies romieš u Kolizejs. Mē s jau esam redzē juš i Kolizeju Romā , un salī dzinā jumam es gribē tu apskatī t š o. Turklā t nesen notika tur uzņ emtā s filmas "Gladiators" pirmizrā de. Esam “pieredzē juš i” ceļ otā ji, tobrī d jau bijā m trī s valstī s! Kas mums! Mē s tur nokļ ū sim. Ne ā trā k pateikts, kā izdarī ts.

Ceļ ojuma plā ns tika izdrukā ts mā jā s. Š ķ iet, ka viss ir skaidrs. Mē s dzī vojam Susas pilsē tā , precī zā k, priekš pilsē tā . Labi, ka mū su viesnī ca atrodas priekš pilsē tā , tač u tas apgrū tina ceļ u, jo vispirms ar mikroautobusu vai autobusu jā nokļ ū st Susā , bet no turienes ar vilcienu lī dz El Dž emam.

Ceļ ojuma pirmais posms bija veiksmī gs. Nokļ uvā m pilsē tā , sā kā m meklē t dzelzceļ a staciju. Š ķ iet, ka tas atrodas kaut kur netā lu no kartes, bet tas nav redzams. Nolē mā m pajautā t vietē jiem. Un š eit sā kas mū su "piedzī vojumi". Absolū ti nebijā m gatavi tam, ka vietē jie, arī studentu tipa jaunie studenti, nerunā angliski. Un viņ i pat nesaprot, par ko mē s viņ iem jautā jam. Un jā saka, ka pilsē tas autobusos visi kontrolieri-kasieri runā angliski, un tas mū s atslā binā ja. Vī rs zinā ja vienī go frā zi franč u valodā : “Atvainojiet, kur ir stacija? ” mē s to teicā m, un viņ i tomē r mū s saprata un rā dī ja stacijas virzienu. Un š eit ir otrā problē ma: vilcienu saraksts ir tikai franč u un arā bu valodā . Bet, kasē pateikuš i “El Dž ems un atpakaļ ”, tomē r paspē jā m nopirkt biļ etes turp un atpakaļ . Uz nobruž ā ta perona stā v netī rs elektrovilciens (tas man atgā dina kaut ko tik mī ļ u). Mē s jautā jam: “El Dž ems? » Visi apstiprinoš i pamā j ar galvu. Mē s apsē ž amies. Kontrolieri vilcienos runā angliski, paldies Dievam, tad tiksim. Apskatot mū su biļ etes, kontroliere mums angliski pateica "next stop". Tā tad nā kamā pietura ir mū su. Tā tad tas ir lieliski! Internetā bija rakstī ts, ka atlikuš as kā das č etrdesmit minū tes. Mums bija vairā k nekā stunda, bet mē s sē dē jā m. Maš ī na bija pustukš a, lai arī ne pā rā k ē rta, bet labā k sē dē t slikti, nekā labi stā vē t. Pie ieejas El Jem jū s nevarat kļ ū dī ties, kur izkā pt - Kolizejs ir lielā kā ē ka š ajā pilsē tā , to var redzē t tieš i pa vilciena logu.

Marka Antonija Gordiā na Kolizejs

Un bez viņ a tur nav nekā cita, ko redzē t.

Skats uz El Dž emu no Kolizeja


Elektriskie vilcieni kursē reizi stundā . Lieliski, ejiet ļ oti tuvu, varat atgriezties pē c 5-10 minū tē m. Mums ir pusotra stunda lī dz izlidoš anai. Prieks pā rņ em: “Mē s esam tik labi biedri! Mē s paš i saņ ē mā m! »

Biļ ete uz Kolizeju ir lē ta, tač u par foto un video uzņ emš anu ir jā maksā papildus. Tiesa, kā mums vē lā k paskaidroja, nauda par fotografē š anu vē sturiskā s vietā s bez problē mā m aiziet to atjaunoš anai un uzturē š anai atbilstoš ā stā voklī . Tā pē c nav ž ē l par tik labiem vā rtiem, tieš i otrā di. Nopē rkam un braucam. Un te mū s pā rsteidz tas, par ko pat savā s trakā kajā s fantā zijā s nevarē jā m pat sapņ ot, esam vienī gie apmeklē tā ji!

Kolizeja galerijas Eldž emā

Milzī gā ē ka ir pilnī bā mū su rī cī bā !

Eldž emas Kolizeja kolonnas

Atš ķ irī bā no Romas, kur ir tū ristu pū ļ i un pazemes stā vs parasti ir slē gts publikai, š eit jū s varat staigā t visur. Vā rdi nevar aprakstī t, cik tas ir pā rsteidzoš i! Kļ ū st skaidrs, ka detalizē tai apskatei ar pusotru stundu var nepietikt, tač u gribas ieskatī ties katrā stū rī . Kad vē l š o redzē si?

El Dž emas Kolizeja pagrabi

Kolizejs jeb Marka Antonija Gordiana amfiteā tris El Dž emā ir otrs lielā kais aiz romieš u. Viņ am arī ir gandrī z 2 tū kstoš i gadu. Interesanti ir pastaigā ties pa galerijā m, pasē dē t uz skatī tā ju soliņ iem un iztē loties sevi kā senus skatī tā jus. Tieš i š ajā vietā mums radā s tā da iespē ja – sajust, kā tas ir. Augsti pakā pieni, ē nainas galerijas un lieliski skati uz arē nu no jebkuras vietas. Arī lieliska akustika.

Kolizeja arē na Eldž emā

Amfiteā tra pagrabos bez dzī vniekiem tika turē ti arī pirmie kristieš i, kurus nogalinā ja publikas izklaidei. Cilvē ki cieta savas ticī bas dē ļ . Un, lai arī pē c dabas esam reā listi, tomē r viena interesanta detaļ a lika mums pā rskatī t savus uzskatus. Ne tikai mū su, bet arī internetā redzē tajā s fotogrā fijā s no pilnī gi sveš iem cilvē kiem: fotografē jot amfiteā tra pagrabus, ir redzami plazmoī di (izplū duš i bā lgani plankumi). Ufologi apgalvo, ka tā s ir kristieš u mocekļ u dvē seles. Var bū t. Mē s neko daudz nezinā m! Varbū t blakus ir kā da paralē lā pasaule.

Plazmoī di kristieš u mocekļ u kamerā s


Apmē ram pē c divā m stundā m mū su vientulī bu paspilgtinā ja grupa ķ ī nieš u. Jā , un mē s jau esam piestrā dā juš i, pietiekami redzē juš i un fotografē juš i.

Kolizeja romieš u arhitektū ra

Ē nas Kolizeja apļ veida galerijas

Ir jau pē cpusdiena, mums jā sā k atpakaļ ceļ š .

Nekas neparedzē ja nepatikš anas. . . Ierodoties stacijā , viņ i jautā ja darbiniekam uz perona, kad vilciens dodas uz Susu. Viņ š teica 20 minū š u laikā . Uz tablo, kā jū s saprotat, uzraksti ir tikai franč u un arā bu valodā (nav iespē jams neko izdalī t). Nu mē s neesam poligloti. Cilvē ku bija daudz, bija sestdiena. Visi ar kaut kā du klumaku. Atnā ca elektriskais vilciens, bija jā š turmē , kā senos laikos, kad visi “manas plaš ā s Dzimtenes” iedzī votā ji sestdienā s masveidā devā s uz visu lielo un ne pā rā k pilsē tu priekš pilsē tā m, lai dotu savas vasarnī cas. Viņ i tikko iekļ uva. Pilns vagons daž u karavī ru. Viņ i ieņ ē ma visas tukš ā s vietas. Acī mredzot viņ iem nav pieņ emts piekā pties sievietē m. Centrā lā s ejas ir ļ oti š auras un cilvē ku pilnas, un ik pa laikam tā s ved arī apjomī gu ķ erru ar kaut kā diem pī rā giem un dzē rieniem. Un š ajā brī dī pat lē kt pa griestiem. Nav kur iet. Kā da vecā ka gadagā juma tunisiete, kas sē dē ja uz š auriem sē dekļ iem, man uzsmaidī ja. Es viņ ai uzsmaidī ju, un viņ a sā ka mani slē pt no ejas, lai es netiktu saspiests. Tomē r pasaule nav bez labiem cilvē kiem!

Lai gan Tunisija sevi pozicionē kā sekulā ru valsti, tā joprojā m ir vairā k kā musulmaņ u valsts. Bū dami tam garī gi sagatavojuš ies, mē s ģ ē rbā mies pareizi: dž insi, krekli ar aizvē rtā m piedurknē m, un man galvā bija arī bandana. Varē ja just iedzī votā ju kluso piekriš anu. Varbū t tā pē c viņ i par mani apž ē lojā s.


Mē s braucam, braucam, braucam garā m daž ā m pieturā m, kas nebija pa ceļ am uz El Dž emu. Bet ar laiku saprotam, ka š ķ iet, ka tas vē l nav mū su. Lai gan lē nā m sā kam nervozē t un jautā t “Suss? ". Cilvē ki parā da, ka viņ i to nedara. Un tad vē l viena pietura, maš ī na ir pustukš a, un lī dz brī dim, kad mums vajadzē ja ierasties. Un mē s atceramies, ka, tur ejot, mē s apsē dā mies pie finā la. Mē s pagriež amies pret visu karieti un lū dzoš i jautā jam: “Vai kā ds runā angliski? » Visa kariete noraidoš i krata galvas. Mē s jau esam uz robež as "Suss? ". Visi piekrī t: "Suss. " Un es redzu, ka stacija nav tā , kurā mē s iekā pā m, un mē s neizkā pjam. Viņ i mū s gandrī z izstumj no maš ī nas, un mē s pretojamies. Diemž ē l kontroliera nav. Un tad viens jauneklis vē l varē ja mums angliski pateikt, ka š ī ir Susa un mums te jā tiek ā rā . Izkā pjam un izbrī nī ti skatā mies apkā rt – nepareizā stacija. Bet kā ds cits jauneklis, kurš nerunā ja angliski, rā dī ja, lai viņ am sekojam. Un mē s devā mies. Kaut kā viņ i noticē ja un viss. Viņ š mū s aizveda lī dz autobusa pieturai. Tad mē s sapratā m, ka uzdodam nepareizu jautā jumu. Jums bija jā jautā : "Suss Medina", un mē s vienkā rš i teicā m Suss. Medina ir arā bu pilsē tu centrs, un tieš i tur mums vajadzē ja doties, uz centru, uz centrā lo staciju. Un š is vilciens piebrauca piepilsē tas stacijā , tā pē c apkā rtni neatpazinā m, tas brauca garā m un tad devā s kaut kur tā lā k.

Eskorts slaveni ielē ca tuvojoš ā mikroautobusā , bet mums tā das prasmes nebija. Mums arī vajadzē ja noskaidrot, vai viņ a dodas uz Medī nu. Bet man nav ne jausmas, kā to izdarī t praksē . Mikroautobusi tur ir mazi, 8 pasaž ieriem, un pieturā uz tiem ir rinda. Viens tuvojas, jau gandrī z pilns, daž as sievietes tiek nosū tī tas uz to. Un tad blakus stā voš s vī rietis ar elkoņ iem tos atgrū ž , vā rda tieš ā nozī mē , bez ceremonijas, iespiež as tur iekš ā . Viņ i pat neiebilst, viņ i, iespē jams, ir pieraduš i pie š ā das attieksmes. Bet mums tas bija par traku. Protams, arī pie mums kaut kur snauž “biedrī bas sajū ta”, bet mū su platuma grā dos tā netiek tik aktī vi izmantota.

Mē s drū zmē jamies rindā , pabraukuš i jau trī s vai č etri mikroautobusi, bet tajos nav iespē jas iekā pt. Garastā voklis jau bija sā cis krist, kad pē kš ņ i viss pū lis pieturā pacē lā s un kaut kur aizskrē ja! Mē s esam aiz viņ iem! Nostrā dā ja labi attī stī ta "bara mentalitā te".

Mums par laimi š is ir pilsē tas autobuss. Gari, ar akordeonu. Viņ š apstā jā s mazliet tā lā k, bet mē s steidzā mies pie viņ a, kā pē dē jā cerī bā tikt mā jā s, un darī jā m pareizi.

Mums par prieku autobuss brauca caur centru, garā m Medī nai, un kontroliere runā ja angliski! Viņ š paskaidroja, kur mums jā izkā pj.

Mē s braucā m uz Susas centru. Laiks ir apmē ram 17 stundas, ir gaiš s un saulains (un tas ir septembra beigas), +33. Mē s domā jam, tā kā tas notika, mē s redzē sim arī Medinu. Nebrauc vē lreiz ar nolū ku!

Ā rpusē medinu ieskauj cietokš ņ a mū ris,

Susas Medī nas nocietinā ts mū ris

Bet Medī na eiropietim no iekš puses izskatā s visinteresantā kā . Š auru ieliņ u labirinti, atvē rtas durvis, cilvē ki dzī vo savu ierasto dzī vi: kaut ko gatavo, kaut ko mazgā , ē d kopā ar visu ģ imeni, bē rni skrien un spē lē jas.

Š aurā s Medī nas ieliņ as Susā


Un jū s saprotat, ka viņ u dzī vesveids nav mainī jies kopš viduslaikiem. Visticamā k, nekā du ī paš u civilizā cijas labumu tur nav, bet krā sa "aiziet no skalas". Medinas teritorijā atrodas XIV gadsimta moš eja, kuru varat apmeklē t, bet tikai brī vajā laikā no lū gš anas.

Moš eja Susā

Mums nepaveicā s, jo pakalpojums bija tikko sā cies. Un tur atrodas arī neliels tā paš a perioda nocietinā ts Rabatas cietoksnis.

Rabatas cietoksnis Susā

Š eit. Tā celta no improvizē tiem bū vmateriā liem, kuros atpazinā m gan grieķ u kolonnas, gan romieš u pilonus.

Grieķ u kolonnas Rabatas cietoksnī Susā

Izstrā dā ts, lai aizsargā tu Medī nas iedzī votā jus. Bija arī noliktavas ar pā rtiku un ieroč iem.

Rabatas cietokš ņ a pagalms.

Cietoksnī varat uzkā pt skatu torņ a virsotnē un no turienes apskatī t pilsē tas centru. Mē s piecē lā mies. Saule norietē ja, bet joprojā m bija afrikā niski tveicī gs. Tur stā vot, mē s pē kš ņ i sapratā m visu Ā frikas š armu un to, kā pē c tā tik ļ oti piesaistī ja un piesaista eiropieš us. Š ajā dabā ir kaut kas tik pievilcī gs un pievilcī gs – baltas mā jas, dateļ palmas un zili zilā jū ra. Kaut ko tā du, neaprakstā mi skaistu, pikantu-viskozu, ka pat sirds sā p.

Susa, skats no Rabā tas cietokš ņ a

Pagā juš i vē l nedaudz, mē s devā mies atpakaļ uz viesnī cu.

Sousse tū risma rajons

Tač u š ī diena nevarē ja beigties gludi. Galu galā mums visas dienas garumā tika sū tī ti testi uz cietoksni, no augš as. Š is kļ uva par pē dē jo. Mū su pilsē tas autobuss neatbrauca pē c grafika. Un autobusa pietura tur ir nemierī ga un stulba. Nekur nekas nav rakstī ts, cilvē ki steidzas š urpu turpu. Nav kam jautā t, jo viņ i nezina angļ u valodu. Mikroautobusi, ieraugot baltos cilvē kus, uzreiz pacē la cenu. Mē s precī zi zinā jā m, cik maksā biļ ete uz mū su viesnī cu. Un tad tas iznā ca 2 reizes vairā k. Un mē s sā kā m gaidī t. Š im autobusam kā dreiz ir jā atnā k! Mū su pacietī ba tika atalgota – pē c nepilnas pusotras stundas autobuss ieradā s. Bija jau tumš s, mū su viesnī ca, kā atceraties, priekš pilsē tā . Tā pē c lū dzā m konduktoru pastā stī t, kur mums izkā pt. Un viņ š neaizmirsa! Kliedza mums, ka nā kamā pietura ir mū su. Paldies, laipns cilvē ks! Mē s pat paspē jā m lī dz vakariņ ā m.


Š ī bija tik jautra diena. Neskatoties uz to, ka pagā jis daudz laika, mē s š o dienu atcerē simies ilgi un labi.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Колизей Марка Антония Гордиана
Галереи Колизея в Эль Джеме
Подвалы Колизея в Эль Джеме
Плазмоиды в камерах христианских мучеников
Колонны Колизея в Эль Джеме
Римская архитектура Колизея
Тенистые круговые галереи Колизея
Вид из Колизея на город Эль Джем
Арена Колизея в Эль Джеме
Крепостная стена Медины г.Сусс
Узкие улочки Медины в г.Сусс
Крепость Рабат в г.Сусс
Греческие колонны крепости Рабат в г.Сусс
Крепость Рабат внутренний двор.
Мечеть в г.Сусс
г.Сусс, вид из Крепости Рабат
Туристическая зона г.Сусс
Līdzīgi stāsti
komentāri (24) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums