SAPŅU PILSĒTA AIZ ĒRĶAINĀS ŽOGAS

09 Maija 2019 Ceļošanas laiks: no 25 Aprilis 2019 ieslēgts 25 Aprilis 2019
Reputācija: +347.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Tā bija viena no jaunā kajā m pilsē tā m. To sauca arī par paradī zes stū rī ti zemes virsū . Un kurš vienā mirklī atradā s aiz trī skā rš a dzeloņ stiepļ u ž oga.

Agrā rī tā galvaspilsē tas dzelzceļ a stacijas rajonā pilna mā ja. Kā ds steidzas uz vilcienu. Citi jau ir ieraduš ies. Un tagad viņ i steidzas pē c iespē jas ā trā k nokļ ū t mā jā s. Un daž i meklē . Bet ko tur meklē t. Vē lamais objekts atrodas tikai pā ris simtu metru no Dienvidu terminā ļ a. Un jū s to nevarat palaist garā m.

Mikroautobuss ar milzī gā m un biedē još ā m radioaktivitā tes pazī mē m uz borta. Un ne mazā k pamanā ms uzraksts CHORNOBYL-TOUR. Nē , viņ š nenes urā nu vai ko tamlī dzī gu. Jau pē c nosaukuma noprotams, ka tā s uzdevums ir uz zonu nogā dā t ī paš i zinā tkā ros kungus un biedrus. Nē , ne tas, kuru tu domā ji. Uz Č ernobiļ as aizlieguma zonu.


Pā rsteidzoš i, ka pē c š ā da ceļ ojuma ir pieprasī jums. Turklā t cilvē ki nā k no visiem reģ ioniem un pat no citā m valstī m. Acī mredzot cilvē ka zinā tkā rei nav robež u. Vai stulbums. Pē dē jā gadī jumā galvenais ir pakutinā t nervus. Par katru cenu un nedomā jot par sekā m. Galvenais - es gribu! Un viņ i kā pj uz priekš u neatkarī gi no š ķ ē rš ļ iem. Un tad viņ iem kaut kā pilnī gi negaidī ti rodas sekas.

Gudri cilvē ki rī kojas pavisam citā di. Kā pē c aizpildī t papildu konusus. Labā k vē rsties pie tiem, kas viņ us labi pazī st. Jo Č ernobiļ as zona izskatā s pē c tā das dzī vespriecī gas muš mires. Tā paš a starojuma ziņ ā . Nav cieta paklā ja. Tikai plankumi. Un biež i vien robež a tiek mē rī ta centimetros. Nupat viss bija lieliski, un pē kš ņ i tavs dozimetrs noslā pā s no caururbjoš as č ī kstē š anas. Un tā ī paš nieks klusi nogulsnē jas.

Tā pē c ir nepiecieš ami eksperti. Kuras, kā teica neaizmirstamais pirmais prezidents Leonī ds Makarovič s, spē j vest tautu starp lā sē m. Un tajā paš ā laikā saņ emiet lielu prieku. no paš a procesa. Un no š o ceļ vež u prasmē m, gudriem ar daudzu gadu pieredzi. No ceļ ojumu kompā nijas CHORNOBYL-TOUR tiem, kas nesaprot. Un visu, ko viņ i dara, sauc par ekstrē mo tū rismu.

Tikmē r apskates apmeklē tā ji brauc pie neparastā transporta. Kā parasti, pirmie ierodas tie, kuriem ir vistā lā k. Attiecī gi kavē jas tie, kas dzī vo burtiski blakus. Visiem mū sdienu Susaņ ins un oficiā li gids Dmitrijs Š ibalovs organizē stingru pasu kontroli. Citā di tas nav iespē jams. Galu galā , cita starpā , grupa pā rvietosies pierobež as zonā . Ā rvalsts Baltkrievija nav tā lu.

Beidzot visas formalitā tes ir nokā rtotas, ķ ermenis tiek novietots greznā sē deklī un durvis aizvē rtas. . . Bet labā k bū tu, ja tas tā nebū tu. Noderī gs padoms - labi paē duš iem cilvē kiem nevajadzē tu sē dē t krē slā pie durvī m. No vienas puses, ir milzī ga vieta kā jā m. Bet, no otras puses, zem aknā m paklī st kā ds dī vains š o auto vā rtu konstrukcijas elements. Graciozajiem par to nav jā uztraucas. Bet tiem, kas ir lielā ki, ir jā pielā gojas.


Bet tie visi ir sī kumi. Galvenais, ka pilsē tas ainavas jau slaukā s gar logu. Galamē rķ is ir nedaudz vairā k kā simts kilometru attā lumā . Tā tad ir laiks kompensē t daž as zaudē tā s miega minū tes. Vai arī noskatieties dokumentā lo filmu par š o tē mu. Š ķ iet, ka tā ir mierī ga, bet caururbjoš a labā ka par jebkuru š ausmu filmu. Vai apbrī nojiet dabu, kas mostas no ziemas miega.

Aiz š ā das jaukas izklaides laiks paskrien pavisam nemanot. Un kaut kā pavisam negaidī ti mikroautobuss apstā jas. Visi ieradā s. Robež a. Viņ a tieš ā m ir. Ž ogs ar dzeloņ drā tī m, barjera, 30 kilometru zonas "Dityatki" kontrolpunkts. Un firmas jautri dzelteni kioski abā s ceļ a pusē s. Ar pazī stamiem radioaktivitā tes simboliem un logotipiem CHORNOBYL-TOUR.

Š ī ir pē dē jā lieta, ko varat iegā dā ties ceļ ojumam. Tā lā k nekā nebū s. Liela oriģ inā lo suvenī ru izvē le un daž i ē dieni un dzē rieni. Č ernobiļ as saldē jums ir ī paš i aizkustinoš s. Pē rciet un bū siet pā rsteigti!! !

Salī dzinā jumā ar pagā juš o gadu ir daž as izmaiņ as. Viņ i ieviesa elektronisko biļ eti, un policija bruņ ojā s ar elektroniskajiem skeneriem. Mē s izlasī jā m informā ciju no papī ra, salī dzinā jā m pasi ar oriģ inā lu un...paldies, lū dzu, izejiet cauri. Galvenais ir neaizmirst iegū t individuā lu braucienu. Tagad katrs tū rists tiek stingri kontrolē ts. Ī paš i aizdomī gi un vienkā rš i zinā tkā ri var arī iznomā t dozimetru.

Beidzot visas formalitā tes ir nokā rtotas, mikroautobuss sā k braukt. Bet pē c daž ā m minū tē m neplā nota pietura. Iemesls ir pamatots. Prž evaļ ska zirgi ganā s pļ avā pā ris simtu metru no ceļ a. Paveicies. Parasti viņ i cenš as nekrist acī s. Savulaik viņ us ieveda, lai redzē tu, kā dienvidu stepju dzī vnieki jutī sies polu mež os. Viņ i pat izveidoja ī paš u fermu. Bet kā dā jaukā dienā aploki bija tukš i. Lepnie zirgu š ķ irnes pā rstā vji neizturē ja ieslodzī jumu un aizgā ja angliski. Pirms tam barjeru izlauš ana. Un, spriež ot pē c to labi barotā izskata, tie ļ oti labi dzī vo savvaļ ā .

Vē l viens metiens un vē l viena apstā š anā s. Š oreiz strikti pa marš rutu pamestajā Zalesjes ciemā . Kā dreiz š eit atradā s miljonā ra kolhoza centrā lais ī paš ums. Starp greznajā m eglē m atrodas piemiņ as zī me Lielajā Tē vijas karā krituš ajiem. Skaidrs, ka viņ u novē ro. Visur tī rs un kā rtī gs. Bet lauku mā jas pamazā m savelk dž ungļ us.


Bijusī krā jkase, veikals, klubs. Pē dē jais ir ī paš i iespaidī gs. Augsti griesti, apmetums uz sienā m un griestiem, milzī ga zā le pē c vietē jiem standartiem. Tajā nekavē jā s uzstā ties pirmā lieluma zvaigznes. Gar ielu atrodas nekustamie ī paš umi. Citā di viņ us nevar nosaukt. Masī vas akmens un koka ē kas. Kapitā la pagrabi, individuā lā s artē ziskā s akas. Viņ i š eit dzī voja labi.

Š odien daba dara savu. Elegantā bū da ir gandrī z nemanā ma blī vo savvaļ as vī nogu biezokņ u dē ļ . Pagalms apaudzis ar ziemciņ iem. Vienā no mā jā m uz palodzes joprojā m stā v mā la krū ze ar pienu. Tā pē c mē s nepaguvā m dzert. Un obligā tā ostas pudele. Tukš s. Viņ i viņ u nepametī s.

Vē l viena pā rsē š anā s uz otro kontrolpunktu "Leliv", kas atrodas gandrī z aiz Č ernobiļ as pilsē tas apvedceļ a. Š oreiz jā iebrauc 10 kilometru zonā . Pē c avā rijas atomelektrostacijā , ī paš i nedomā jot, apkā rtne tika sadalī ta divā s daļ ā s. Tuvā kā ar ī paš i bī stamiem apstā kļ iem un tā lā kā , kur ir nedaudz vieglā k. Viņ i vienkā rš i iestrē ga kompasu un veica divus pagriezienus saskaņ ā ar standarta noteikumiem. Patiesī ba tad bija jā labo. Jo ī paš i tā sauktā s rietumu pē das dē ļ . Kas stiepā s tā lu uz Ž itomiras apgabalu. Un otrs uz ziemeļ iem uz Baltkrieviju.

Viss ir kā rtī bā , varat iet tā lā k. Lī dz nā kamajam pagriezienam. Tie, kas dzī voja Padomju Savienī bā , labi zina, ka betona ceļ š mež ā acī mredzami nav bez pamata. Un autobusa pietura ar nevainī go nosaukumu Pionieru nometne. Š ā das plā ksnes izskatā s ī paš i pikantas starp bezgalī giem purviem. Gaidā mais pā rsteigums nebija ilgi gaidī ts. Pē c daž iem kilometriem acu priekš ā parā dā s ž ogs un standarta dzelzs vā rti ar zvaigznē m. Blakus ir redzams briesmī gs brī dinā jums — "Stop, viņ i š auj. "

Visi izkā pj no mikroautobusa, stā v, neviens neš auj, - pagā ja garā m. Un tiem, kas patieš ā m tika aizpū sti otrpus ceļ am, pie ž oga karā jā s zī me “Tā lrades centra klubs”. Un. . . plaisa, kas ved uz paš u vietu filozofiskā m pā rdomā m. Tualetes veids "tualete" tiem, kas nezina. Militā risti, viņ i visi ir tā di jokdari. . .


Starp citu, š is "tā lsatiksmes radiocentrs" ir kā otrā aizsardzī bas lī nija pē c pionieru nometnes. Viņ i neticē ja vienai lietai, lū k, jums ir cits izskaidrojums. Daudz vairā k kā patiesī ba. Galu galā milzu antenas pusotra simta metru augstumā un aptuveni kilometru garas jau ir grū ti noslē pt. Š eit viņ i paceļ as virs mež a. Un pat lielā kajai daļ ai slepenā s pilsē tas Č ernobiļ as-2 iedzī votā ju tas bija tikai š ausmī gi slepens sakaru centrs.

Bet tie daž i, kas tieš i strā dā ja objektā , zinā ja, ka patiesī bā tā ir ā rpus atmosfē ras radara stacija. Un tā galvenais mē rķ is ir brī dinā t par potenciā lā ienaidnieka raķ eš u palaiš anu. Atš ķ irī ba no "parastajiem" radariem noteikš anas diapazonā . Raidī tā ja signā ls tiek atkā rtoti atspoguļ ots no jonosfē ras, kas ļ auj skatī ties tā lu aiz horizonta. Starp citu, pats raidī š anas komplekss atradā s vairā kus desmitus kilometru no š ejienes Lyubech pilsē tas rajonā . Un š ī s ciklopa antenas tikai uztvē ra signā lu.

Visas š ī s ekonomikas darbī bai bija nepiecieš ams milzī gs elektroenerģ ijas daudzums. Faktiski tas bija paredzē ts, lai nodroš inā tu Č ernobiļ as atomelektrostacijas bū vniecī bu.

Svarus var redzē t tikai tuvplā nā . Briesmī gs tī kls, kas metā s lī dz debesī m. Un blakus ir maš ī ntelpa ar tā s bezgalī go koridoru. Viņ i stā sta, ka tajā brauca ar velosipē diem. Blakus vadī bas un apstrā des centra ē kai. Interesanti, ka viens stā vs tika atvē lē ts ventilā cijas un dzesē š anas sistē mu izvietoš anai. Galu galā neaizmirstiet, kad tas viss tika uzcelts. Un ko tagad var ietilpt mazā naga lielumā skaidiņ ā , kas pē c tam aizņ ē ma veselus skapjus.

Interesanti, ka pē c bū vniecī bas objekts uzreiz nedarbojā s. Izrā dī jā s, ka polā rblā zmas iejaucas viņ a virzienā caur Ziemeļ polu. Olu galviņ as par to domā ja un atrada izeju - mainī t radioviļ ņ u darbī bas frekvenci. Tiesa, izrā dī jā s, ka to izmanto civilā aviā cija. Bet problē ma nav nekā vē rta. Un tas, ka ar sev raksturī go klauvē jienu pilotu austiņ ā s viņ i nobiedē ja pusi pasaules, tas viss ir muļ ķ ī bas. Padomā jiet, cik tie ir maigi. . . Starp citu, ā rzemnieki š o brī numu nodē vē ja par “krievu dzilni”. Un viņ š tos ī paš i izdrā zī ja.


Nā kamais objekts ir kā dreiz parasts Kopač i ciems. Kas, piedodiet par tautoloģ iju, tika vienkā rš i apglabā ts. Galu galā tas burtiski atradā s atomelektrostacijas nomalē . Un toreiz te burtiski zvanī ja. Un tagad ī paš i nav ieteicams kavē ties. Un galvenais ir nenovirzī ties no plā notā marš ruta. Piemē ram, slavenais bē rnudā rzs netā lu no ceļ a. Uz asfaltē tā celiņ a, š ķ iet, ir diezgan pacieš ami. Bet, solis uz sā niem un dozimetrs pā rplū st saš utumā . Atš ķ irī ba ir iespaidī ga. Kā arī bē rnu iestā des iekš ē jā s kameras. Pamestas gultas, skapī š i, rotaļ lietas. Uz sienā m brī numainā kā rtā saglabā juš ies zī mē jumi. Drausmī ga sajū ta.

Un š eit ir pati Č ernobiļ as atomelektrostacija. Svinī ga pā reja pa dzesē š anas kanā lu un...uz ē damistabu. Pareizā k sakot, valsts elektrostacijas stacijā . Liela divstā vu ē ka. Kurā jū s nevarat iekļ ū t. Zemā k ir stacionā rie automā tiskā s dozimetriskā s kontroles posteņ i. Tā ds kā rentgena aparā ts. Uzkā piet uz pjedestā la, uzlieciet rokas uz sensoriem, pagaidiet daž as sekundes, un, ja iedegas zaļ ais "Clear" dē lis, atveras izejas turnikets. Ja sarkanā krā sā , tiks parā dī ta deaktivizē š anas komanda. Un tas prasī s smagi.

Š eit, pirmajā stā vā , varat uzkopt un mazgā t rokas. Vai kaut kas cits, ja nepiecieš ams. Otrajā stā vā liela zā le ē š anai. Standarta nerū sē još ā tē rauda sadales lī nijas un daudz galdu. Ē diens ir vienkā rš s, bet ļ oti garš ī gs. Pilnī gi no importa produktiem. Ū dens tiek piegā dā ts no ū dens attī rī š anas iekā rtas Pripjatā . No artē ziskā urbuma, kura dziļ ums pā rsniedz pusotru simtu metru.

Izejot no ē damistabas, neaizmirstiet paņ emt lī dzi daž us maizes gabaliņ us. Jo tā lā k seko tradicionā lā zivju baroš ana no dzelzceļ a tilta tieš i pie atomelektrostacijas. No augstuma var redzē t, kā ū denī rotaļ ā jas 1.5 metrus gari samsu mazuļ i un parastais ruds, ko lauku puikas tik ļ oti mī l nē sā t. Bet te tie izaug lī dz pusmetram.

Un tagad jū s varat apskatī t sarkofā gu. Drī zā k to tagad sauc par Patversmes objektu. Milzī ga dzelzsbetona arka pā rspieda to, kas bija palicis pā ri no ceturtā reaktora. Tā izmē rs un raž oš anas tehnoloģ ija jau ir iekļ auta Ginesa grā matā . Pē c bū vniecī bas pabeigš anas radiā cijas lī menis ievē rojami pazeminā jā s. Bet dozimetra nervozā pļ ā pā š ana joprojā m mudina neuzkavē ties.

Kā arī pietura pē c daž iem kilometriem pie slavenā s steles "Pripyat" Skaista vieta, bet ne pā rā k mierī ga. Ī paš i ceļ a otrā pusē pie daiļ runī gā s zī mes ar uzrakstu “sarkanais mež s”. No asfalta labā k nepamest. Un vispā r labā k bē gt no š ejienes pē c iespē jas ā trā k.


Vē l viens kontrolpunkts. Š oreiz pie ieejas Pripjatas pilsē tā . Viens no jaunā kajiem Padomju Savienī bā . Viņ am bija tikai septiņ i gadi. Un to sauca par debesu stū rī ti uz zemes. Te viss bija. Vai gandrī z viss. Galvaspilsē tas iedzī votā ji sapņ oja skraidī t pa vietē jiem veikaliem. Bet arī tad tā bija slē gta pilsē ta. Tikai elitei, tiem, kas strā dā ja Č ernobiļ as atomelektrostacijā .

Š odien daba pamazā m dara savu. Plaš as alejas ir klā tas ar kokiem. Un jau diezgan lieli bē rzi, kas aug tieš i no ē ku betona, kaut kā dī vaini izskatā s. Kā dreiz elegantā Pripjatas upes osta joprojā m pā rsteidz ar savu arhitektū ru. Bet tā lumā pie izejas no lī č a redzama veca pusapplū dusi desantiņ a. Kas paņ ē ma kuģ us nedaudz agrā k. Š ķ ietami parastie gā zē tā ū dens tirdzniecī bas automā ti gandrī z izraisa mū sdienu jaunieš u ekstazī .

Tuvumā vietē jā slimnī ca un ā trā s palī dzī bas stacija. Tač u iet iekš ā ir stingri aizliegts. Pat tagad tur ir reā li sasniegt vienkā rš i ā rpus mē roga radiā cijas lī meņ us. Pilsē ta ir sadalī ta apkaimē s ar savā m iezī mē m. Tie, kas vispirms tiek uzcelti, izceļ as ar nepā rtrauktā m piecstā vu ē kā m. Jaunā kie sadī guš i seš padsmit stā vu debesskrā pji.

Lielajā centrā lajā laukumā atrodas vietē jais Baltais nams, viesnī ca Polesie, Kultū ras pils Energetik, restorā ns un viens no pirmajiem lielveikaliem Savienī bā . Tā nebija arī Kijevā . Slavenajā atrakciju parkā braucieni sastinga. Pirmā maija atklā š anas dienu viņ i nesagaidī ja. Vadot ziņ kā rī go gidu CHORNOBYL-TOUR, Dmitrijs Š ibalovs parā da daž us vietē jos notikumus. Plankumi uz zemes pē c reaktora š ķ iet gluž i parasti. Bet pilnī gi nemanā ms punkts panorā mas rata kabī nē ieved stuporā . Radiā cijas lī menis ir par divā m kā rtā m augstā ks nekā apkā rtē jais fons.

Jū s uzreiz neatpazī siet vietē jo stadionu. Izņ emot tribī nē s. Bet, ieraugot tukš u leģ endā ro baseinu, tu neviļ us atceries senu anekdoti no melnā humora sē rijas – lec, un, ja labi vedī si, tad ielaidī s ū deni. Š ķ iroties brauciet pa Lesya Ukrainka garā ko ielu un aiz muguras barjera lē nā m nolaiž as. It kā atdalī tu pagā juš o laikmetu.


Atvadu pietura Č ernobiļ ā pie pieminekļ a likvidatoriem. Obligā tie dozimetriskā s kontroles posteņ i kontrolpunktos. Svinī ga sertifikā tu pasniegš ana par š o pasā kumu. Starp citu, uz tā norā dī tā saņ emtā deva ir vairā kas reizes mazā ka par lī dzī go, piemē ram, lidojuma laikā uz Ē ģ ipti. Un atgriezieties sā kuma punktā . Tagad varat atpū sties.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums