Kļuva tumšs 6. Koronavīrusa iespaidi. Stambula

25 Janvāri 2021 Ceļošanas laiks: no 30 Decembris 2020 ieslēgts 03 Janvāri 2021
Reputācija: +129
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Patiesī bā ideja par Jauno 2021.  gadu svinē š anu Stambulā nekā dā ziņ ā nav slikta ideja:

- laiva pa Bosforu ar svē tku galdu, š ova programmu un diskotē ku;

- Ziemassvē tku egle Sultā na Ahmeta galvenajā laukumā ;

- salū ts, zemā ks, nu, varbū t tikai Honkongai;

- nav Jaungada vakara silts laiks (lī dz +20 dienā );

- garš ī gs ielas ē diens.

Tas viss ir ļ oti vilinoš i, tač u modes vī russ ir veicis nepatī kamas korekcijas:

- laivas Bosforā tika aizliegtas;

- Ziemassvē tku eglī te netika novietota laukumā ;

 — uguņ oš ana ir atcelta.

No otras puses, pat muļ ķ i, kas sasit sev pieri, nevar atcelt labos laikapstā kļ us! Tas ir tikai no 01.01. lī dz 04.01. ieviesa komandanta stundu vietē jiem iedzī votā jiem. Stingrā kais aizliegums visiem Ahmetkiem parā dī ties uz ielas bez galē jā s nepiecieš amī bas!


Tač u moš ejas, pilis, muzeji un pā rtikas veikali lielā koties ir atvē rti. Arī transports. Arī ielas ē diens ar piegā di vai lī dzņ emš anu nav aizliegts. Kaut kā da dī vaina komandantstunda. . .

Patiesī bā visa š ī klaunā de izskatā s š ā di: jā , industriā lie veikali ir slē gti, bet Akhmetka stā v visiem priekš ā un aktī vi aicina iet iekš ā un nopirkt kaut ko par “ļ oti labu cenu”.

Ne tikai tū risti, bet arī vietē jie iedzī votā ji klaiņ o pa ielā m, un daž i (ak, Allah! ) pat bez maskā m.

Tā kā bloķ ē š anas laikā nav citas izklaides, turki dodas uz moš eju. Stambulā ir daudz moš eju. Pā rā k daudz. Es pat teiktu, ka pā rpilnī ba! Atliek tikai sā kt muezzin viņ a dziesmu ar aicinā jumu uz lū gš anu - viss no zema sā kuma - tur. Izņ emot, protams, tos, kuri viņ u interesi vē ro slē gtajos veikalos.

Starp citu, par mueziniem. Cik viņ i ir skaļ i! Nē , tagad tie nav vieglā ks piemē rs nekā iepriekš . Ja toreiz vajadzē ja uzkā pt minaretā un raidī t no turienes plauš ā s, tad tagad ir mikrofons un skaļ ruņ i.

Moš eju skaits uz kvadrā tmetru pā rsniedz visus sanitā ros standartus, tā pē c, lai viens otru nekliegtu, muezins vienojā s ievē rot pauzes. Adhan (aicinā jums uz lū gš anu) sastā v no vairā kā m formulā m, un, kad viens muezins pabeidz savu teikumu un ietur pauzi, cits pā rņ em, kam seko treš ais un tā tā lā k dzirdes attā lumā . Un tā piecas reizes dienā (tik tik vajadzē tu smē rē t ticī gos).

Bet muezins nav nekas, tas nav biedē još i. Pie mums, tur, viņ i sit zvaniņ us, ebreji pū š pī pes. . . Patieš ā m sliktā k ir kaijas. Tā du ir daudz. Vairā k nekā moš ejas! Pirmajā ieraš anā s dienā , 30. decembrī , mani tik ļ oti apmeloja Lielā tirgus nomalē , ka man vajadzē ja bū t miljonā ram, kad atgriezos no Stambulas! Mana sieva un garā mgā jē ja Akhmetka (laipnā dvē sele) pā rvietoja gandrī z visu mitro salveš u paku, lai mani noslaucī tu ar č etrā m rokā m.

Bagā tī ba saistī bā ar novē rotā ju vē l nav uzvarē jusi, nu jā , gads ir tikko sā cies! Es dabū š u vē l. Insha'Allah!


Tas rada vē lmi ielauzties kliš eju valodā un izpļ ā pā t, viņ i saka, Stambula ir kontrastu pilsē ta. Bet nē , viss ir kā rtī bā . Nav atš ķ irī bu un kontrastu, izņ emot apgabala augstumu virs jū ras lī meņ a.

Starp citu, es š eit saskaitī ju 10-15 ielas, kas ir piemē rotas "shiort take it" ainas filmē š anai. Zinu, ka oriģ inā ls filmē ts Baku, bet tas ir ļ oti lī dzī gs. Tā ds pats slī pums, platums. Gandrī z visas ielas š eit ir slī pas. Vietas ar ļ oti atdzist. Reizē m nā cā s kā pt pat 30 grā du leņ ķ ī .

Mē s ar sievu neesam dzē rā ji, tač u dzeram daudz. Lai nepazustu musulmaņ u valstī uz Jaungada brī vdienā m, mē s rū pī gi gatavojā mies, kā mums š ķ ita. Mē s paņ ē mā m divus litrus degvī na. Naivi. Tiesa, arī š ampanieš a pudeli viņ i ieguva beznodokļ u rež ī mā , tač u tas spē ku samē ru neietekmē ja.

Spriediet paš i: no vienas puses, č etras dienas jautrī bas, no otras puses - divi litri degvī na un š ampanieš a. Nu kā bē rni! Viennozī mī gi spē ku samē ri nav mums par labu! Tas ir kā degunradzis ar katapultu. Un, ja ņ em vē rā , ka paš ā pirmajā dienā tika izdzerts pusotrs litrs divi, tad rodas jautā jums: “Kā pē c tu vispā r atnā ci š eit? ”.

Viesnī ca ir laba. Eiropas pusē . Centrā . Lī dz Lielajam tirgum - 10 minū tes nesteidzī gas pastaigas, tomē r stipri lejup. Lī dz Hipodroma laukumam - 20 minū tes tā das paš as, nesteidzī gas kustī bas. Uz viesnī cas jumta ir terase. Uz terases atrodas restorā ns. No turienes paveras skaists skats uz Marmora jū ru.

Š is restorā ns piedā vā Jaungada programmu: mū ziku, trū cī gu maltī ti un vienu alkoholisko dzē rienu. Par visu par visu - 40 USD ar hari. Tas pats un neierobež ots dzē riens - 75 USD. Tā kā gandrī z viss mū su dzē riens ir viduvē ji izdzerts, tad piekrī tam variantam 40 + 75. Tie. abi dzer neierobež oti, bet maksā par vienu.

Viesnī ca Akhmetki nebija gatava š ā dam pavē rsienam. Galu galā visi pā rē jie viesi godī gi maksā ja 75 + 75, bet dzē ra maz un tikai vī nu. Pat krievi! Personā ls neapgrū tinā jā s un sagatavoja vien pā ris pudeles vī na, pā ris alus un vienu (! ) litru degvī na. Ikvienam! Ko viņ i gaidī ja? Par ko domā ja viņ u musulmaņ u galvas?


Sapratne notika, kad gandrī z bez pā rtraukuma pieprasī ju otru dzē rienu. Starp pirmo un otro. . . Nu, zini. Bet turki nezinā ja! Viņ i, redzē dami, ka pircē ji nopietni domā svinē t, naivi domā ja, ka tiks ā rā , ja š ņ abi atš ķ aidī s. Viņ i atnesa viņ ai mī ļ oto ar spraitu uz pusē m. Aha! Tieš i tagad!

Viņ š piedraudē ja priekš niekam Ahmetkam, ka tepat, neatkā pjoties no galdiņ a, mē s ar sievu par pā ris rakstī sim tā das atsauksmes (par laimi ir Wi-Fi), ka pat kaijas pā rstā s pie viņ iem uz terases lidot.

Rezultā tā , lai nepļ ā pā tu, dā vanā no administrā cijas saņ ē mā m to paš u jau iesā kto š ņ abi (gandrī z litru), š okolā des tā felī ti un dvieli dā vanu kastī tē . Degvī ns, starp citu, ir vietē jais, bet ne slikts. To sauc par IstanBlue. Ieteikt. Tad veikalā izdevā s - 84 liras par 0.5.

Tikai nedomā jiet, ka toreiz, pirmajā dienā , mē s patē rē jā m pusotru litru divā s dienā s. Nepavisam. Mē s š ajā ziņ ā neesam tik labi. Iedevā m padzerties arī Maratam Turkmen ū deni. Viņ š strā dā mū su viesnī cā .

Siltā vakarā pē c smaga darba mē s iekā rtojā mies uz viesnī cas lieveņ a. Nu lū k, minimā lā uzkoda, jo tā s ir pilnas, nu kā parasti. . .

Mums nebija laika ieliet to treš ajā , kad parā dā s Marats un sā k smalki dot mā jienu, ka arī viņ š nav muļ ķ is dzert.

- Tu nevari, tu esi musulmanis! Ko Allā hs par to teiks?

- Ar Allā hu - pasū tiet, - turkmē ņ i atbild. - Viņ š vienkā rš i nepavē l dzert vī nu, bet jū s varat dzert degvī nu!

Es piekrī tu argumentam.

Man nav laika pabeigt, un viņ š jau ir steidzies pē c glā zes. Viņ š atnesa arī uzkodas.

Tā tad trī s dienu norma tika apē sta pirmajā vakarā .

Stambulas standarta apskates vietu (Zilā moš eja, Sofija, Topkapi pils…) aprakstī š ana ir nepateicī gs uzdevums. Tas viss ir atrodams ceļ vež os un daudzos pā rskatos. Manuprā t, daudz interesantā k ir pastā stī t kaut ko tā du, kas vē l nav apskatī ts tū kstoš iem valodu.


Š eit, piemē ram, kaķ i. Diez vai Stambulā viņ u ir mazā k kā kaiju. Tas ir kaut kā ds kaķ u kults. Viņ us samī ļ o, samī ļ o un pabaro. Uz "uti-way" ar viņ iem ir gan vietē jie iedzī votā ji, gan tū risti. Katrā ielā ir improvizē tas barotavas, un tā s nekad nav tukš as. Un, ja, nedod Dievs, kā ds kaķ is saslimst, jebkurš turks nekavē joties izsauc ī paš o kaķ u-ā tro palī dzī bu. Viņ i atnā k, paņ em slimo, ā rstē bez maksas, pē c tam nogā dā cietuš o tur, kur aizveda (nevar zinā t, varbū t viņ am palikusi ģ imene vai palī gs).

Ir pieejami arī ielas suņ i, tač u to ir daudz mazā k, jo tie ir sterilizē ti, par ko liecina birka uz auss. Arī pilns un laimī gs. Visur guļ ot paš ā s samaitā tā kajā s pozā s. Cilvē ki iet viņ iem apkā rt, automaš ī nas iet apkā rt.

Ir labi zinā ms, ka Turcija kopumā un jo ī paš i Stambula ir viltojumu galvaspilsē ta. Pat centrs ir pilns ar rokdarbu darbnī cā m un mini fabrikā m, kas raž o un uzreiz pā rdod tekstilizstrā dā jumus, apģ ē rbus, apavus un visā dus galantē rijas niekus. Viss ir lē ts un kvalitatī vs. Un tas viss lepni nes jebkuru labi pazī stamu zī molu. Turklā t vienu un to paš u rokassomas modeli, piemē ram, var marķ ē t ar pieciem daž ā diem logotipiem. Es nevē los pirkt tieš u viltojumu, tač u ir grū ti atrast kaut ko bez etiķ etes.

Piemē ram, veikalā netā lu no viesnī cas mums patika viegla mugursoma par 20 lirā m. Turcijas pā rdevē js jautā :

Vai vē laties Adidas, Nike vai Reebok?

– Adidas.

- Kas ir emblē ma (share vai trī s kolonnas)?

. . . Vā rdu sakot, jebkura kaprī ze!

Ir arī labi, zī molu veikali ar oriģ inā lā m precē m. Arī salī dzinoš i lē ti. Bet š eit ir interesants modelis: vienam veikalam, kurā ir sievieš u apģ ē rbi vai apavi, vī rieš iem ir desmit. Ir patieš ā m grū ti atrast dā rgas, augstas kvalitā tes sievieš u preces. Iespē jams, tiek pieņ emts, ka musulmaņ u sievietē m nevajag neko citu kā tikai hidž ā bus. . .              

Tomē r turku sievietes ir labas, progresī vas un atvieglinā tas. Un, nu, ļ oti ī si svā rki, kā jau musulmaņ u valstij. Kur viņ i tik labi ģ ē rbjas, tas ir noslē pums man un manai sievai.

Bet vī rieš iem ir daudz preč u. Viss ir ļ oti kvalitatī vs un prasī tā s naudas vē rts.

Tas ir saprotams: ja jums ir tiesī bas uz č etrā m sievā m saskaņ ā ar š ariatu, jums tas ir jā ievē ro!


Tirgos visu pā rdod vienā di, bet daudz lē tā k. Vietā m tas neatš ķ iras no oriģ inā la. Bet š eit stā jas spē kā viens no svarī gā kajiem Visuma likumiem: “Viltus var sajaukt ar oriģ inā lu, bet nekad nevar sajaukt oriģ inā lu ar viltojumu”! Labi teikts! BET? !

Vē l viena ļ oti kaitinoš a Stambulas iezī me ir Ahmetki iela, kurā pā rdod smarž as. Diezgan biež i, kā parasti, pazī stami zī moli un noteikti par "ļ oti labu cenu" (zinā ms, ka, kaulē joties, š ī pati cena tiks samazinā ta uz pusi). Ejot ik pē c desmit soļ iem uzskrien tiem. Aizzī mogots, pareizi iepakots. Varu derē t, ka smarž a ir pareiza. Tomē r visi zina turku smarž as. . .

Pē dē jā dienā , 3. janvā rī , plā nota ekskursija uz Suleymaniya moš eju. Š eit atrodas Suleimana Lieliskā mauzolejs un Roksolana. No viesnī cas 20 minū š u gā jiens. Ceļ š iet cauri laukumam pirms Lielā tirgus.

Kontantstunda. Visi veikali nosacī ti slē gti. Pirms bloķ ē š anas š ajā laukumā bija daudz zelta piekariņ u plauktu. Tagad nē .

Bet č au! Kas tas ir? Uz bruģ a guļ dzeltena metā la ķ ē de. Skaisti, ar piekariņ iem. Es paskatī jos apkā rt, tur nebija Akhmetka ī paš nieka, tā tad tā bija mana! Mī ļ ā teica, ka viņ ai š ā da ķ ē de noderē tu.

Deja vu notika pē c 15 minū tē m. Mē s gā jā m uz moš ejas tualetē m. Vī rieš u plauktā - vē l viena ķ ē de! Biezs, smags! Vai tas ir kā ds Stambulas joks? Š eit ir tik ierasts, un mē s to uzzinā jā m tikai ceturtajā dienā ? Karantī nas bonuss?

Kopā ir seš as vī rieš u tualetes (katra atseviš ķ ā kamerā ). Apstaigā ja visu. Bet nē , ķ ē des vairs netika izdalī tas.

Es nepieņ emu š ī s ķ ē des kā kompensā ciju par kaijā m pirmajā dienā . Tas bija pā rā k liels, tad ievē rojiet! Par to jū s saņ emsiet atlī dzī bu. Bet bonusā - jauki!

Patiesi neapmierinoš i ir tas, ka viņ i netrā pī ja Bazilikas cisternai, ko Inferno dziedā ja Dens Brauns. Mē s varam teikt, ka mē s to izdarī jā m.

Saskaņ ā ar vietē jā m varas iestā dē m, tirgi, muzeji un moš ejas ir droš i maigiem tū ristiem, tač u, tiklī dz tie nokļ ū st cisternā , ļ auns vī russ uzbrū k neaizsargā tiem apmeklē tā jiem un sā k mocī t, cik velti!


Jū su griba, kungi, bet kaut kas nav kā rtī bā ar š o bē dī gi slaveno vī rusu. Reklā mas kampaņ a un spilgtais iepakojums neatbilst nož ē lojamajam saturam. Nē , es saprotu, ka daž i cilvē ki saslimst un mirst, un pat no vī rusa, bet, lū dzu, kur ir epidē mija? !

Kad devā mies ceļ ojumā , visi mediji sauca, ka Stambula ir otrā Itā lija, ka inficē to skaits pā rsniedz visas iedomā jamā s normas! Lī dz ar to komandantstunda un stingra bloķ ē š ana (starp citu, muļ ķ ī gs vā rds).

Es paziņ oju atbildī gi: ielā s nav lī ķ u; ā trā palī dzī ba nav ceriņ i; ar pulē tiem zā rkiem pilnas militā rā s kravas maš ī nas nebrauc kolonnā s!

Visas š ī s izrā des organizatori ir jā sauc pie atbildī bas par apzinā ti nepatiesu reklā mu. Un reklā ma tikmē r nav lē ta. Es domā ju, ka dā rgā kais cilvē ces vē sturē ! Bez jokiem, jebkurš ziņ u bloks ir viena treš daļ a informā cijas par Covid (vē l viens stulbs vā rds).

Nu, labi, atstā sim to uz viņ u sirdsapziņ as. . . Negribu maldī ties sazvē restī bas teorijā s, bet lai jau vakcinē tos, kas vē las, bet slē dziet š o tē mu pē c iespē jas ā trā k. Ar jaunkundzi, kā cilvē kiem, kas inficē ti ar ceļ ojumu bacili, š ī traka ļ oti traucē !

Stambula ir liela tē ma, un tā vē l nav atklā ta. Mē s sapņ ojam atgriezties vasarā , lai redzē tu visu, ko esam palaiduš i garā m. Š eit ir pludmales, kas nozī mē , ka apskates vietas var atš ķ aidī t ar daļ u no pludmales brī vdienā m. Tā tad, tiekamies vē lreiz. Insha'Allah!

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
 вкусный уличный жрачь.
 чайки
 Здесь делают Прадо, Версаче и пр.
 Клиентов нет, но надежда не теряет.
 Крутейшие улочки
 1 января.
 пресловутые коты
 Гранд Базар закрыт. Такое не часто увидтшь.
 Вид на Сулейманию
 Перепады высоты в центре
местные вкусности
 Могилы у жилых домов, мечетей, повсеместно...
Līdzīgi stāsti
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums