STAMBULAS Nianses

03 Novembris 2018 Ceļošanas laiks: no 25 Oktobris 2018 ieslēgts 27 Oktobris 2018
Reputācija: +555.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Sagadī jā s, ka Stambulā ieradā mies nevis no Ukrainas. Tā pē c viņ i nolaidā s nevis parastajā Ataturka lidostā , bet gan tajā , kas nosaukta Turcijas pirmā s sievietes militā rā s pilotes Sabihas Gokcenas vā rdā . Lai gan tas ir otrs lielā kais, tas atrodas tā lu no centra – milzī gas metropoles Ā zijas daļ ā piecdesmit kilometrus uz dienvidiem no Taksima laukuma.

Tā kā mē s negribē jā m zaudē t ne minū ti no rū pī gi plā notā dā rgā atvaļ inā juma, nolē mā m netē rē t laiku un enerģ iju ceļ ā ar pā rsē š anos un stā vē jā m rindā , lai iekā ptu taksometrā . Ē rta maš ī na ar draudzī gu un pieklā jī gu š oferi tikai 40 minū tē s un 400 lirā s mū s aizveda lī dz viesnī cai Sura Design Hotel & Suites. Š ī jaunā pieczvaigž ņ u viesnī ca no citā m izceļ as ar savu dizainu. Aiz bagā tī gā s Osmaņ u stila ieejas viesus sveicina dabiska izmē ra zirgu skulptū ras un pompozas mē beles. Lifti apmeklē tā jus ved uz absolū ti atš ķ irī giem tirkī za, sudraba, dzintara un citiem stā viem.


Uz jumta — restorā ns ar unikā lu skatu uz Zilo moš eju.

Tā kā viesnī ca atrodas vecā s Stambulas centrā - Sultanahmet rajonā , visas galvenā s apskates vietas atrodas burtiski pastaigas attā lumā .

Pagā juš i ne vairā k kā.50 metrus pa krā sainu ielu, nonā cā m pie tramvaja sliedē m, pa kurā m bija kafejnī cas un restorā ni katrai gaumei. Turklā t daž ā du ē dienu gatavoš anas process bija lieliski redzams caur milzī gajā m glā zē m, kas bija virtuvē s, nevis sienā s. Pē c neparasti garš ī gi ceptu pildī tu baklaž ā nu un vistas kumosa devā mies lejā uz kaimiņ u konditorejas pagrabu. Jā atzī st, ka ī stenai kvalitatī vai turku baklavai (tā te baklava sauc) cenas “kož ”. . . Bet, protams, “garš u palete” ir neaprakstā ma!

Pē c daž ā m minū tē m mē s nonā cā m pie skaista laukuma, kura vienā pusē bija Zilā moš eja, bet otrā - Hagia Sophia vai Hagia Sophia.

Nekavē simies pie pasaulslavenu apskates vietu aprakstiem, bet pastā stī sim par daž ā m to apmeklē juma niansē m.

Tā tad mē s uzreiz neiekļ uvā m moš ejā , jo tā darbojas un noteiktas apmeklē juma stundas ir atvē lē tas tū ristiem. Viņ i zinā ja, ka bū s jā novelk apavi, tā pē c paņ ē ma lī dzi zeķ es, lai nestaigā tu basā m kā jā m. Tač u Sv. Sofijas katedrā le tika atlikta uz vē lā ku laiku, jo viņ i zinā ja, kā “apbraukt” neticami garo rindu pie biļ eš u kases.

Dodamies tieš i uz Topkapi, Osmaņ u impē rijas galveno pili lī dz 19.  gadsimta vidum, pa ceļ am ē dā m tradicionā lo smarž ī go Stambulas bageli un saldo kukurū zu, ko visur pā rdod no pā rvietojamiem galdiņ iem. Š eit pirktie cepti kastaņ i neatstā ja gaidī to iespaidu. . .

50 metru attā lumā lī dz pils vā rtiem mē s pagriezā mies pa kreisi, apskatot nelielu, bet ļ oti interesantu muzeju kompleksu.

Uzreiz teiksim, ka ar daž ā m stundā m Topkapi ir par maz, pat ja neesat seriā la "The Magnificent Century" cienī tā js. Lai ienirt š ajā maģ iskajā atmosfē rā un mē ģ inā tu apiet galvenā s pils telpas, jums ir nepiecieš ama vismaz puse dienas, bet ideā lā gadī jumā viena diena!


Iekš ā viņ i sā ka ar Museum PassStambulas iegā di kasē par 125 lirā m (tos pā rdod ne tikai pie mums, bet arī mobilajos autobusos un vē l daž viet, bet tikai uzrā dot pase).

Š ī karte, kas ir derī ga vairā kas dienas, ne tikai ir biļ ete uz svarī gā kajā m Stambulas tū ristu mekā m, bet arī ļ auj izvairī ties no rindas pie Sv. Sofijas biļ eš u kases. Apejot pū li, mē s tuvojā mies ieejai, kartes tika noskenē tas un mē s nokļ uvā m š ajā pā rsteidzoš ajā ē kā . Neesiet pā rā k slinks, lai uzkā ptu pa vecajā m kā pnē m un koridoriem uz augš ē jiem lī meņ iem.

Bet atpakaļ uz Topkapi: iegā dā joties kartes, mē s vairs nemaksā jā m par ieeju: milzī gā un ļ oti interesantā arheoloģ ijas muzejā (pretī biļ eš u kasei - zemā k ir ļ oti interesantas daž ā du laikmetu un civilizā ciju ekspozī cijas divā s ē kā s un brī vā dabā ), seno Sv. Irinas baznī cu, protams, lī dz paš ai pilij, Valsts kasei un harē mam.

Jā atceras, ka ar Muzeja caurlaidiStambula nevar doties uz to paš u vietu otrreiz.

… Netā lu no Sv. Sofijas, blakus tramvaja sliedē m, atrodas slavenā cisterna ar mistiskā m kolonā dē m, kas ved uz Gorgon Medusa apgriezto galvu. Biju vī lusies, ka te neder "muzeja karte" un par ieeju bija jā maksā.25 liras.

Tikuš i galā ar biļ eš u automā tiem, par 10 lirā m pa vieglo dzelzceļ u vairā kas pieturas braucā m gandrī z lī dz Lielajam tirgum. Noteikti ir vē rts apmeklē t! Nu, kas attiecas uz iepirkš anos - tas ir atkarī gs no jums...Neesot pā rā k slinks, lai vē lreiz pastaigā tos, mē s izgā jā m pa ieeju, kas ved uz Ē ģ iptes tirgu. Ceļ š uz to, kā izrā dī jā s, bija ī sts apģ ē rbu tirgus. Mē s nevarē jā m paiet garā m svaigi spiestu granā tā bolu sulu - ā rprā tī gi garš ī gi!

Tač u Ē ģ iptes tirgum nav iespē jams pretoties: tē ja, kafija, garš vielas un ī sti austrumu saldumi — tā pē c tas ir populā rs.

Vakarā tradicionā li devā mies uz Krastmalu lī dz tiltam, kura apakš ē jo lī meni aizņ em tikai zivju restorā ni. Ja bez dā rgiem volā niem, tad par 10-15 lirā m var izmē ģ inā t smarž ī gu maizī ti, kurai pa vidu liek tikko noķ ertu un ceptu zivi.


Romantiskais kruī zs pa Bosfora š aurumu tuvojā s noslē gumam, nakts lē nā m nolaidā s uz pilsē tu, un tā s senā s daļ as apgaismojums bija burtiski valdzinoš s.

Skaidrajā s debesī s ik pa brī dim no mā koņ iem pacē lā s lidmaš ī nas. Devā mies uz Galatas torni, kas atrodas Eiropas daļ ā uz tā da paš a nosaukuma Galatas rajona augstā kalna. Viņ i solī ja neticamu gaismas š ovu. Starp citu, ierodoties š eit no rī ta, varat bez rindas tikt iekš ā un apbrī not pilsē tu no tā s augš ē jā lī meņ a.

Protams, nokļ uvā m arī lī dz slavenajam Stambulas tramvajam, kas, par prieku tū ristiem, te kursē gluž i kā pirms simts gadiem. Pastaigā jā mies pa Taksima laukumu. . . Protams, bija iespē ja veikt “pā rskatu” Sultanahmetas rajonā un to visu apskatī t no ekskursiju autobusa atvē rtā otrā stā va, bet “iziet visam cauri saviem spē kiem, ar kā jā m...” – tā s ir pavisam citas emocijas!

Vairā kas dienas paskrē ja nemanot – daudz gleznainu vietu, draudzī gu cilvē ku un apskates vietu. Vakaros staigā jā m pa tī rajā m un skaistā m ieliņ ā m, periodiski lustē joties daž ā dā s kafejnī cā s. Ko lai saka: virtuve š eit, kā arī atmosfē ra ir maģ iska!

… Mē s lidojā m mā jā s no Ataturka lidostas. Nedaudz pakavē jā mies pie Duty Free, un, kad tika izsludinā ta reģ istrā cija, jau nobā lē jā m - 705. vā rti. Rikš oš ana pa "skrieš anas" sliedē m tikai pē c 40 minū tē m bija vietā . Š ķ iet, ka nav jē gas aprakstī t š o grandiozo struktū ru.

Lidmaš ī na pacē lā s no zemes, pasaž ieri aplaudē ja pilotam, un mē s, skatoties pa logu uz bezgalī go Stambulu, sapratā m: mē s atgriezī simies!

Andrijs TSURKANOVS,

fotoattē ls: Irina TSURKANOVA

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Голубая мечеть
Мистические ходы в Святой Софии
Парк перед входом во дворец султана
Вход в археологический музей
Саркофаг в музее
Экспонаты под открытым небом
Святая София
Топкапы
Гарем
Топкапы
Топкапы
Покои султана
Голубая мечеть
Голубая мечеть - вид из ресторана на крыше отеля
Вдали - Галата-тауэр
Туристический автобус
Площадь между Святой Софией и Голубой мечетью
Голубая мечеть
Святая София
Святая София
Святая София
Цистерна
Цистерна
Гранд-базар
Египетский рынок
Кухня кафе - вид с улицы
Мост с ресторанами
Ночь... Босфор
Голубая мечеть
Каштаны
Līdzīgi stāsti
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums