Vai man vajadzētu doties uz Tunisiju? Tas ir tā vērts, ja esat ziņkārīgs...

04 Janvāri 2014 Ceļošanas laiks: no 23 Oktobris 2013 ieslēgts 29 Oktobris 2013
Reputācija: +530.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Ja interesē vē sture, arheoloģ ija, pastā stī š u, ko mums izdevā s redzē t 5 dienā s Tunisijā .

Pirms brauciena Turpravdai uzdevu jautā jumu: kas zina, ko redzē t? Paspē ju kaut ko izlasī t, kaut ko zinā ju no iepriekš ē jā s dzī ves pieredzes. Bet svarī gs ir kā da cilvē ka viedoklis, kurš to jau ir redzē jis. Izlasot vienī go ceļ vedi, ko varē ju iegā dā ties, neskaitot Kartā gu, El Dž ema kolizeju un Bardo muzeju, vā rds "Dugga" bija pazī stams. Visi slavē , tā pē c ir vē rts paskatī ties un saprast: vai ir, par ko.

Kā da meitene, kas ir bijusi Tunisijā (un vispā r austrumos) š eit, Turpravdā , ieteica man apstā ties Hammametā ar saviem lū gumiem: netā lu no galvaspilsē tas, kur mē s gatavojamies doties. Vieta nav slikta. Pat oktobra beigā s bija karsts: ap 30°. Par daudz ekskursijā m.


Mē s lidojā m uz Monastiru: tur visus atved. Č arters tika pā rcelts uz 2 stundā m, tā pē c bijā m klā t jau naktī . Mū su viesnī ca "piegā dē " bija gandrī z pē dē jā . Viesnī ca Hammamet Dessole - "pamata" no uzņ ē mē jas Krievijas kompā nijas "Pegas", 4 *, viss ekskluzī vs. Oktobra beigā s tajā bija tikai krievvalodī gie. Mū s izmitinā ja vienstā vu ē kā pie baseina. Sā kumā mē s priecā jā mies: ē ka ir jauka: arā bu pateo garā mū su pagalms joprojā m bija laimī gs personī gā mandarī na ī paš nieks. Tač u jau no nā kamā vakara nesavaldī jos: katru vakaru pie baseina ar pilnu jaudu skanē ja mū zika, nebija iespē jams aizmigt “lī dz priekš nesuma beigā m”. Man ļ oti vajadzē ja klusumu pē c lielas pilsē tas atvaļ inā jumā un diezgan biež i bija jā ceļ as agri no rī ta. Tajā paš ā laikā viesnī cā atradā s 200 cilvē ku, lielā kā daļ a ē ku bija tukš as. Es gribē tu palikt pie otrā baseina vai pat tā lā k no reģ istratū ras. Viesnī ca mums patika, lai gan tā nebija laimī gā ī paš niece pirmajā rindā pie jū ras. Dī vainā kais bija tas, ka izeju jū rai slē dza pulksten 18. Pirmo reizi ar š o nodarbojos. Lai gan “pludmales brī vdienu” pieredze ir maza: Krē tā ar to nesaskā ros, Ē ģ iptē viņ i dzī voja pirmajā rindā . Tas nozī mē ja, ka, ja pē c ekskursijas vē laties "nirt" jū rā un atpū sties, paspē jiet atgriezties lī dz 17.00 ar sabiedrisko transportu. Mū su viesnī cā personā ls (ne visi) runā ja (vai saprata) krieviski, ar gandrī z visiem valsts iedzī votā jiem var runā t franciski: ja kā ds nesaprot, blakus bū s tulks. Mā cī š anā s pē c franč u skolas mā cī bu programmas sekas.

Tā tad. Ko mē s varē jā m redzē t, pamatojoties uz iepriekš minē tajiem nosacī jumiem.

Diena 1. Jo "pamata" viesnī ca, Pegas pā rstā vis startē ja pie mums, t. i. kopš rī ta. Piedā vā ja banā las ekskursijas un izklaidi. Es viņ am uzreiz jautā ju: vai ir iespē jams iekļ ū t Duggā ? Viņ š bija pā rsteigts un, man par laimi, uzreiz mums pā rdeva š o tū ri. Bija arī ekskursijas "paciņ ā " - divi vienā , lē tā k nekā divi vienā . Par trim ekskursijā m samaksā ts 320 dolā ri. Tie. jau no pirmā s dienas rī ta izdalī jā m visas 5 atvaļ inā juma dienas. Š ie paš i pā rstā vji mums ieteica visur braukt ar taksometriem un deva cenas no punkta A lī dz punktam B, C utt.

Viesnī cas priekš ā atrodas taksometru stā vvieta. Piegā jā m pie š oferiem un prasī jā m, vai var mū s aizvest uz Tunisiju (ap 60 km no Hammametas) un cik tas maksā . Ar nosaukto cenu atgriezā mies viesnī cā , noskaidrojā m, vai tas ir iespē jams. Mū s apstiprinā ja: jā , 120 dinā ri par visu dienu tur-gaida-atpakaļ .


Uz Bardo muzeju (mē rķ is numur 1) dodamies ar "taksometru" (jo vairā k cilvē ku maš ī nā , jo izdevī gā k). Kā pē c "taksometrs"? Es nesapratu, bet uzminē ju: vadī tā js nomainī ja firmas taksometru (iespē jams, ar to var braukt tikai Hammametā ) pret savu, un viņ š jau mū s veda uz citu pilsē tu tajā . Muzeja izmaksas ir 11 dinā ri plus fotografē š anas atļ auja 1 dinā rs. Iepriekš informā ciju meklē ju fr. vietnes. Un tas izrā dī jā s ļ oti noderī gi: muzejam nav plā na, kur atzī mē ti vē rtī gā kie eksponā ti (ir tikai muzeja plā ns, kurā norā dī tas nodaļ as); Neredzē ju arī audio ceļ vež us, lai, nospiež ot pogu ar numuru blakus eksponā tam, varē tu par to noklausī ties; nav nekā du zī mju, kas rā da, kur jā iet. Viss izskatā s pē c izmeklē š anas: meklē pats, ko atrodi, un, ja atrodi ko vē rtī gu – tev ir paveicies. Tas ir, "mež oņ iem" ir jā sagatavojas iepriekš . Tiesa, sastapā m 4-5 krievvalodī go grupas, bet tā s bija Globus hostfirmas grupas, Pegas to nepiedā vā ja. Š ī s ekskursijas bija diezgan labi izstā stī tas (atš ķ irī ba ir krievu valodas pā rvaldī bā ).

Muzejā tiek uzvilkti apavu pā rvalki, tie atrodas nevis pie ieejas zā lē s, bet gan pie kases. Es nezinā ju š o vā rdu, tā pē c es uzreiz nesapratu, kas no mums tiek prasī ts. Kā pē c apavu pā rvalki? Viss muzejs gandrī z no grī das lī dz griestiem klā ts ar mozaī kā m. Kultū rš oks. Varbū t š ī plaš ā kolekcija. bagā tā kais pasaulē , un Ā frikā - noteikti bagā tā kais. Š eit atrodas visas vē rtī gā kā s mozaī kas, kas atrodamas visā valstī . Un, to redzot, jū s nevarat skatī ties uz pā rē jā m vietā m.

Uzskaitī š u, ko atradā m pē c franč u ieteikuma (diemž ē l ne visi): vē rtī gā kais muzeja eksponā ts ir mozaī ka ar vienu Vergilija attē lu, Kartā gieš u maskas, mozaī kas, kas ilustrē Odiseju, mozaī kas no Kartā gas, Triumfa. Neptū ns no Duggas, zemū dens izrakumu zā le no Mahdijas, milzī gs skaits pā rsteidzoš u skaistuma islā ma uzrakstu. Tas ir, muzejā ir vairā kas nodaļ as: aizvē sturisks, pū nieš u, romieš u periods, kristieš u periods un islā ma periods. Darbinieki aktī vi palī dz meklē t, ja zinā t, ko meklē jat. Padomiem. Austrumi. . .

Pie ieejas-izejas viņ i paņ ē ma Kartā gas plā nu. Par laimi. Kartā gā pat nav grā matu par Kartā gu.

2. diena. Iepriekš ē jā dienā ar savu taksistu runā jā m par iespē ju atkal doties uz Tunisiju (skat. Kartā gu). Kad atgriezā mies, mū s jau gaidī ja cits taksists - mikroautobuss 8 cilvē kiem. Š is runā ja franciski. Vairā kas reizes prasī ja ne tikai cenu, bet arī brauciena ilgumu. Cena - 160 dinā ri jeb 100 $, no 8.30 lī dz vakaram (mums - lī dz 17-18, viņ am izrā dī jā s mazā k). Vakarā meklē jā m kompā niju autobusam. Nav atrasts.


Mums bija Kartā gas plā ns (paņ emts no Bardo muzeja). Plus vē l bija grā mata par Kartā gu, ceļ vedis. Mē s iztē lojā mies, ko vē lamies redzē t. Iedevā m savam š ofera gidam Bardo uzņ emto plā nu. Un viņ i sā ka apbraukt noteiktas vietas saskaņ ā ar š o plā nu. Plā nā tā s bija 11. Dienas laikā redzē jā m daudz romieš u drupu. Bet to, ko es redzē ju, es uzskaitī š u. 1) Amfiteā tris. Ovā la ē ka ar pazemes ejā m (nevis Romas Kolizejs, bet plā nojums lī dzī gs). No sē dekļ iem nekas nebija palicis pā ri. 2) Tophets. Pū nieš u kapsē ta. Interesanti, ja interesē pū nieš u periods. 3) Kartā ga (kalnā ). Š eit atrodas arī Byrsas pū nieš u kvartā ls. Muzejs, salī dzinot ar Bardo, ir vietē jā s vē stures muzejs. 4) Antoņ ina pirtis. Tas ir pā rsteidzoš s. 5) Teā tris. Novodel. Viss ir restaurē ts, senlietas neatradī si. 6) Pū nieš u osta, pareizā k sakot, divas ostas - civilā un militā rā , kas saglabā juš ā s lī dz mū sdienā m (plā nā ). Interesanti. Gids stā stī ja par muzeju. Ir neliela mā jiņ a ar maketiem tajā . Varbū t to uzskatī ja par muzeju? Netā lu atrodas jū rniecī bas muzejs. Bet tas ir cits stā sts, mū sdienī gs. Tur var redzē t zivis un gliemež vā kus. Ir arī laboratorija jū ras izpē tei. Ieeja par maksu - 1.5 dinā ri. 7) Damous el Karrita bazilika. Milzī ga teritorija, kas klā ta ar kolonnu paliekā m. Lielā kais Ā frikā . 8) Pazemes rezervuā rs. Š eit ir kaut kas. Es pat neesmu par š o dzirdē jis. Vē rts redzē t.

Cik saprotu, tiek rā dī tas organizē tā s grupas (3), (4) un, iespē jams, vē l kaut kas no manis uzskaitī tā teā tra veida. Tad visi dodas uz Sidi Bou Said. Kartā ga ir ļ oti gara arheoloģ iskā vieta. Labi, ka mū s veda ar taksi. Ejot kā jā m, jū s varat zaudē t daudz laika, meklē jot š ī s vietas, apmaldoties starp bagā to tunisieš u villā m. . . Vilciens, kas iet cauri Kartā gai, veic 5 pieturas. Š ī arheoloģ iskā vieta kopā ar fotogrā fiju maksā.11 dinā rus.

3. diena Mē s cē lā mies 4 no rī ta, lai 5os dotos uz Sahā ru. Es pat neiedomā jos par š o iespē ju. Bet mums teica, ka ekskursija ietver El-Jem Coliseum (uz dienvidiem no klostera), Kairouan ar Lielo moš eju un troglodī tu mā jokļ iem apmeklē jumu. Un, protams, mē s izmantojā m iespē ju. Bija ekskursija pa Ā frikas lielā ko Kolizeju (romieš u kopija). Tas ir jā redz. Tad ar pieturā m sasniedzā m troglodī tus. Ak, š ī ir izrā de tū ristiem. Es to iztē lojos mazliet savā dā k. Tač u vietē jie iedzī votā ji š ī s vietas pameta. Tikai tie retie, kas palika, var vismaz kaut ko parā dī t tū ristiem. Un ne jau katrs savu mā ju parā dī s tū ristu pū ļ iem (bija lieli autobusi: divi krievu, viens franč u, lietuvietis). Mē s apstā jā mies pa nakti Duzā , un š ī ir Sahā ra. Vakarā tos, kuri vē lē jā s, "ripinā ja" uz kamieļ iem. Sakā rtotas karavā nas tika aizvestas uz kā pā m, apstā jā s, lai fotografē tu saulrietu, atgriezā s atpakaļ . Viss “prieks” notiek tev uzvilktajos berberu tautastē rpos. Pirmo un pē dē jo reizi braucu ar kamieli, es nevē los to darī t vē lreiz. Ļ oti ž ē l š o nelaimī go dzī vnieku, kas velk tū ristus š urpu turpu. Atbalsts berberu iedzī votā jiem. Labi, ka mū su gids skaidri novē rtē ja savus kamieļ us: kopts.

4. diena Piecelš anā s 4. Agri no rī ta pirms rī tausmas – izbraukš ana. Š ķ ē rsojam sā lsezerus, kas pā rklā ti ar sā ls garozu. Visur kamieļ u ē rkš ķ i. Apstā jā mies ezera vidū (caur to ceļ š ), lai sagaidī tu rī tausmu un apskatī tu tuksneš a "rozes": sā ls veidojumus rož u formā . Nu, randiņ i ar ko? Mē s nokļ uvā m Tozerā . Š eit mums piedā vā ja pā rsē sties uz dž ipiem. Prieks ir apš aubā ms. Dž ipos ir mazā k sē dvietu nekā cilvē kiem. Mē s sē dē jā m vieni priekš ē jā pasaž iera sē deklī , bez droš ī bas jostas. Ļ oti krieviski. Bet kopš mē s abi braucam ar maš ī nu, es biju saš utusi. Lī kumojā m pa tuksnesi, kā pā m augstā s kā pā s: rā dī ja, kas notiek, braucot ar dž ipiem tuksnesī . Varbū t tas ir smieklī gi, bet ne tad, kad tu sē di uz ā trumkā rbas sviras un runā ar vadī tā ju, tad ar kaimiņ u. Viņ i rā dī ja vē l vienu izrā di tū ristiem: sarindoja mā jas Zvaigž ņ u karu filmē š anai. Bet kā ds skats! Kā pas ir augstas. Tas, kas iepriekš bija redzams tikai televizorā vai Windows uzliesmoš anas ekrā nā , beidzot tika redzē ts no pirmavotiem. Un visur viņ i cenš as uzspiest fotogrā fiju ar tuksneš a lapsā m. Viņ u nabagi tiek pieķ erti ar nolū ku, lai no tū ristiem noplē stu naudu. (Lai gan nebija tā das uzmā cī bas kā Ē ģ iptē : ja nevē lies, tā s ir tavas tiesī bas. ) Ieradā mies Š ebikā Atlasa kalnos. Nebiju domā jusi, ka š ie kalni sniedzas no Marokas lī dz Tunisijai. Atvē rš ana. Aiza, kurā tek strauts, ir apbrī nojami skaista. 10 km lī dz robež ai ar Alž ī riju. Atkal pa tuksnesi dž ipos. Un atgriezties caur Kairouan. Kairouan ir vī lies. Neticī gos moš ejā neielaiž pat pagalmā . Servisa nebija, bet mums uzreiz pamā ja ar roku. Jautā ju par reliģ iju, gide teica, ka Tunisijā baznī ca ir atdalī ta no valsts. Bet Ē ģ iptē iegā ju moš ejā (pagalmā ), Turcijā bez problē mā m. Un te viņ i ne tikai nerā dī ja, bet pat nestā stī ja. Diemž ē l.


5. diena Atpū ta pie jū ras. Hammametas pludmales ir smilš ainas un garas. Jū s varat iet un iet. Tas ir tas, ko es izdarī ju.

6. diena Mē s ejam uz Dagu. Ar mikroautobusu. Ceļ š turp un atpakaļ ir tukš s. Viņ i neko nerā dī ja. Viņ i runā ja tikai par valsti. Tas ir garš brauciens: gandrī z lī dz robež ai ar Alž ī riju rietumos. Š eit ir milzī ga romieš u pilsē ta, jū s nevarat apiet visu: vairā ki kalni. No Punic nekas nav palicis pā ri. Ir berberu mauzolejs, atjaunots, bet jū s to nevarat sasniegt. Daudzas saglabā juš ā s romieš u celtnes, mozaī kas.

5 dienu ekskursijā s apceļ ojā m pusi valsts, ap 2000 kilometru. Mums bija tiesī bas. Tunisijā ceļ i ir labi. Cena par maksas ceļ u no ziemeļ iem uz dienvidiem tiek izmantota pā rē jā remontam. Bet braukš ana pa Tunisijas pilsē tā m ir sarež ģ ī ta. Mans ceļ abiedrs, kurš daž ā dā s valstī s nobraucis daudzus tū kstoš us kilometru, man un francū ž iem piekrita: labā k braukt ar taksi, atpū sties. Vilcienus neredzē jā m, lai gan daž kā rt š ķ ē rsojā m dzelzceļ a sliedes. Izskatā s, ka ar vilcienu nekur nevar tikt. Kamanas neizmantojā m: sagadī jā s tā , ka uzreiz iekā pā m taksī , un tad tas vairs nebija vajadzī gs. Un izredzes sē dē t kamaniņ ā , gaidot, kad viņ š beidzot kaut kur dosies, man nesmaidī ja: tas prasa daudz laika.

Mē s esam daudz redzē juš i. Varbū t vissvarī gā kais no tā , kas atrodas valstī . Vai es š eit nā kš u vē lreiz? Nezinu. Visticamā k ne. Bet es noteikti varu teikt: jū s varat doties š eit, jo. ir ko redzē t, izņ emot jū ru un veikalus ap viesnī cu. Vidusjū ra visur ir lī dzī ga, bet valstis ir daž ā das, un cilvē ki tajā s ir daž ā di, un viņ u paraž as ir atš ķ irī gas, pat arā bu valoda Tunisijā ir savā dā ka nekā kaimiņ os Alž ī rijā vai Lī bijā - arā bu valodas dialekts, protams, bet ne visi.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
и в Сахаре есть вода
берберский храм воссоздан, оригинал см. в Британском музее
вот он известнейший римский поэт
за неимением крыльев пришлось ограничиться планом
хранилище воды, по легенде, заказала молоденькая невеста преклонному старцу как свадебный подарок
Līdzīgi stāsti
komentāri (15) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums