SARANSK - nepazīstams vecs paziņa. 1. daļa. Ievada priekšpuse

18 Aprilis 2019 Ceļošanas laiks: no 15 Jūlija 2018 ieslēgts 16 Jūlija 2018
Reputācija: +4847.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Par to, kas uz Turpravdas ir daudz, bet par Saranskas pilsē tu nav ne patiesī bas, ne melu : )). Ļ aujiet man bū t pirmajam!

T. Tā kā stā sts izrā dī jā s garš (un nogurdinoš s), es uzreiz izteikš u galveno domu: Saranskā ir vietas, kur iziet, un vietas, kur staigā t. Nu kā pē c gan neatnā kt uz pā ris nedē ļ as nogali uz pā rmaiņ ā m. . . Laipni lū dzam!

Es aicinu jū s kopā pastaigā ties pa pilsē tu, kurā esat dzimis un uzaudzis, bet vairs nedzī vojat. Es mē ģ inā ju izveidot stā stu, piemē ram, "kā tas bija - kā tas kļ uva". Es pievienoju fotogrā fijas no pagā juš ā gadsimta 80. un 90. gadiem, kas ņ emtas no š ejienes. Izmantojā m fotogrā fijas no personī gā arhī va, kā saka, daž ā dos gados uzņ emtas, izmantojot daž ā du aprī kojumu.


Tekstā nav vē sturisku pē tī jumu, praktisku ieteikumu potenciā lajam tū ristam. Centī š os parā dī t pilsē tu ar atturī gu lepnumu par to, bet ne bez vieglas kurnē š anas, tā tad radnieciski : )). Un jau iepriekš atvainojos par varbū t nevajadzī gā m nostalģ iskā m atmiņ ā m.

Kurš gan tagad nezina Saransku? … Protams, ne visi, bet daudzi jau ir dzirdē juš i : ))

Un pirms piecpadsmit gadiem, diezgan biež i pē c atbildes uz jautā jumu, no kurienes es nā ku, daž kā rt nā cā s sniegt paskaidrojumus, ka Mordovija nav Moldova un ka tā da pilsē ta ir - Saranska ir Mordovijas galvaspilsē ta. /strong>, Krievijas apgabala numurs 13…

Mani skolas un studentu gadi iekrita tajos paš os pagā juš ā gadsimta 90. gados, tā pē c bē rnī bas Saranska man palika atmiņ ā kā pelē ka, drū ma, depresī va pilsē ta. Citā di kā rī mē - Zasr...sk - tad pilsē tas nesaucā m vā rdos. 2000. gadā mē s ar vī ru pievienojā mies tiem, kas Maskavā ieradā s lielā skaitā . Un viss pā rtapš anas process par dinamisku, gandrī z pastkartī š u pilsē tu pagā ja mums garā m.

Jā , mē s biež i nā kam, bet kaut kā viss ir divas vai trī s dienas, maksimums nedē ļ u, visas kaut kā das biznesa rū pes. . . Nē , tas nedarbosies, ir pienā cis laiks atkal iepazī ties : ))

Ideja izveidot vismaz kā du materiā lu par Saransku radā s jau sen, bet joprojā m nekā . Un tieš i š ī s zī mes uz mā jā m mani piebeidza, pamudinā ja pastā stī t stā stu par Saransku, bija ļ oti negaidī ti redzē t angļ u versiju pilsē tas apdzī votā kajā rajonā . Ļ aujiet man paskaidrot: Mordovijā valsts (oficiā lā s) valodas kopā ar krievu valodu ir divu mordovieš u etnisko grupu - mokš u un erzu valodas, tā pē c visi ielu, iestā ž u un dokumentu nosaukumi ir sastā dī ti trī s valodā s. . Nu, angļ u valodas klā tbū tne uz zī mē m un zī mē m jau ir č empionā ta tendence.

Es nepā rdrukā š u galvenos pagrieziena punktus pilsē tas vē sturē , varat lasī t š eit. Saranska tika dibinā ta 1641. gadā kā aizsargu cietoksnis toreizē jā s Krievijas valsts dienvidaustrumu nomalē .

Un Saranskas nesenā s vē stures galvenos pagrieziena punktus, pateicoties kuriem pilsē ta saņ ē ma ievē rojamas finansiā las injekcijas, mē s ī sumā aprakstī sim š ā di:


90. gadu beigas - Krievijas Pareizticī gā s Baznī cas (ROC) aktī va atdzimš ana, veidoš anā s un attī stī ba, tiek atjaunotas saglabā juš ā s baznī cas ē kas un celtas jaunas.

2000. gadu sā kums - vairā ku sporta bū vju celtniecī ba vienlaikus, kur sā k rī kot gan Krievijas, gan starptautiska mē roga pasā kumus.

2007 — Starptautiskais somugru festivā ls

2011.  gads — lieliskas svinī bas par godu pilsē tas 370.  gadadienai

2012.  gads ir 1000.  gadadiena kopš Mordovijas tautas vienotī bas ar Krievijas tautā m. Pasā kums, protams, ir vē rienī gs, tač u fakts ir tā ds, ka 1985. gadā plaš i tika atzī mē ta 500. gadadiena kopš Mordovijas tautas ienā kš anas Krievijas impē rijā . Nu, labi, mē s sadraudzē jā mies pirms 1000 gadiem un attiecī bas noformē jā m pirms 500 gadiem : ))

2018.  gada FIFA Pasaules kauss.

Lū k, kurš un kā iztē rē ja, apguva vai ieguldī ja daudzus miljardus dolā ru — tā nav mana darī š ana, š im nolū kam ir ī paš i apmā cī ti cilvē ki)). Virtuvē s un forumos var apspriest lī dzī gas tē mas, cik vien vē laties, bet mē s š eit nebū sim. Katrā ziņ ā uz š ī s naudas pilsē ta arī krita - Saranska manā mi smukā ka, uzplaukusi! Varbū t kaut kas ir neveikls, kaut kas pretenciozs, uz fasā dē m ir krū š utē ls ar stiklu, bet tas viss ir jautrs un dzī vi apliecinoš s. Ziniet, Saransks ir optimists, kuram ir problē mas caur jumtu, bet viņ š turpina dzī vot, tiekties uz labā ko, labprā tā k nebauda savas problē mas, bet gan smaidī ja un dzī vo tā lā k : ))

Oficiā li Saranska ir sadalī ta trī s administratī vajos rajonos - Ļ eņ inska, Oktjabrska un Proletarska. Bet daudzi cilvē ki par to nezina, ikdienā tā di nosaukumi kā Centrs, pilsē tas vecā kā paaudze, Niza - lielā koties privā tais sektors, č igā ns (privā tais sektors, aktī vi veidots), Svetotekhstroy un diezgan mū su jaunī bas pilsē tas pagalmi - termoelektrostacija un Remzavods. Pē dē jā s desmitgadē s pilsē tai ir pievienotas blakus esoš ā s pilsē tas un ciemati, un tagad viss ir kļ uvis pazī stams kā Saranskas pilsē tas rajons.


Parasti Saranskas viesi savu iepazī š anos ar pilsē tu sā k no dzelzceļ a stacijas, tā pē c sā ksim ar to. Stacijas vē sture aizsā kā s 1893. gadā . Neskatoties uz to, ka Saranska ir galvaspilsē ta, tas nav nozī mī gs dzelzceļ a mezgls, kas apkalpo ne vairā k kā duci vilcienu, un pat tad ne katru dienu. Vai nu Saranskas varas iestā des tajā laikā (19. gs. beigas) ī sti negribē ja redzē t dzelzceļ u pilsē tā , vai arī prasī ja daudz no dzelzceļ a ierē dņ iem, bet sagadī jā s, ka lokomotī vju depo no Saranskas pā rcē la uz kaimiņ u. Ruzaevka, kas toreiz bija tikai ciems un tagad otrā svarī gā kā Mordovijas pilsē ta. Bet tā vai citā di bez dzelzceļ a neiztikt, tā pē c ir stacija, un tā ir ļ oti skaista: ne liela, ne maza, ne pretencioza. Starp citu, tieš i dzelzceļ a klā tbū tnes dē ļ pagā juš ā gadsimta 30. gados, ieceļ ot apgabala galvaspilsē tu, izvē le krita uz Saransku, republikas vecā kā pilsē ta Temņ ikova (dibinā ta 1536. gadā ) bija pretendents, bet dzelzceļ a tur nebija. Š ī ir 2009.  gada versija.

Iepriekš ē jā ē ka kalpoja kopš pagā juš ā gadsimta 40.  gadiem.

Vecā dzelzceļ a stacijas ē ka

Pē dē jos gados ir mainī jies arī dzelzceļ a stacijas laukums, bet stratonautu piemineklis ir palicis.

Stacijas laukums pē c rekonstrukcijas

Stacijas laukums pirms rekonstrukcijas

Piemineklis ir veltī ts stratonautiem, kuri 1934.  gadā nomira Mordovijas teritorijā izmē ģ inā juma lidojuma laikā . Pē c tam stratosfē ras balona Rosaviakhim-1 piloti uzkā pa rekordaugstā.22 km augstumā .

Saranskā , tā pat kā jebkurā tū ristu un ne pā rā k tū ristu, senā vai jaunā pilsē tā , galvenais skaistums ir koncentrē ts centrā . Sā ksim, iespē jams, ar Maskavas Valsts universitā tes 1. korpusu.

Jā , jā , tā ir Maskavas Valsts universitā te, un es nemeloš u, sakot, ka mā cī jos Maskavas Valsts universitā tē : )) – N. P. Ogareva Mordovijas Valsts universitā te.

Kā dreiz tas izskatī jā s š ā di

Maskavas Valsts universitā tes 1. ē ka tagad ir augstā kā ē ka Saranskā (90 m), tur ir skatu laukums, bet kaut kā grū ti to apmeklē t, jā vienojas pa tā lr....Jaunā s ē kas atklā š ana notika 2016. gadā , veltī ta Universitā tes 85. gadadienai. Saka, ka bū vē ts pē c jaunā kajā m mū sdienu superfood prasī bā m, kas ir labi, citā di tur bija tā da odze : ))

Kopumā Maskavas Valsts universitā te. N. P. Ogarevana, protams, ir ne tikai š ī jaukā ē ka, bet aiz tā s ir vesels izglī tī bas ē ku un kopmī tņ u kvartā ls. Universitā tes ekonomika ir izkaisī ta pa pilsē tu un tā s robež ā m: 29 izglī tī bas un laboratoriju ē kas, kurā s strā dā.10 fakultā tes un 7 institū ti. Vienu no ē kā m apskatī sim nedaudz vē lā k salī dzinā jumam mana palaidnī gā rakstura dē ļ : )) (2. daļ a) …

Svetotehnikas stadiona vietā tagad ir jauna Sporta pils un Tū kstoš gades laukums ar Mordovijas zvaigznes gaismas un mū zikas strū klaku.


Š o strū klaku mums paš iem neizdevā s apskatī t, kaut kā du iemeslu dē ļ tā nedarbojā s tieš i tad, kad ieradā mies to apskatī t. Vietē jie puiš i smē jā s, saka, ka tā , č empionā ts beidzies - un ū dens arī : )). Patiesī bā pirmdienas ir profilaktiskā s dienas, un pirmdien mums izdevā s bū t. Bet viņ i man atsū tī ja š o fotoattē lu

Mordovijas strū klakas zvaigzne

Tagad tā ir iecienī ta vieta vakara pastaigā m. Tū kstoš gades laukums pagā tnē , kad tas bija Universitā te

Tū kstoš gades laukums pagā tnē

Ja dodaties no universitā tes pa Boļ š eviku ielu,

boļ š eviku iela. Piemineklis N. P. Ogarevam iepretim Maskavas Valsts universitā tes administratī vajai un bibliotē kas ē kai

Galvenā pasta ē ka bū s krustcelē s ar komunistu, tagad ir arī MFC

Tā Mail izskatī jā s iepriekš

Otrajā fotoattē lā skaidri redzama baltā ē ka — viesnī ca Saransk, kas atrodas Kommunisticheskaya ielā . Mū sdienī gais izskats ir tā ds, lai identificē tu: viesnī ca "Saransk" ir kļ uvusi kaut kā da bē š a)).

Komunistič eskas ielas un Ļ eņ ina avē nijas krustojums

Pat manas dzī ves laikā š ī iela ir tū kstoš reiž u paplaš inā ta un rekonstruē ta. Atklā ti sakot, es pats pat neatceros, kas bija š ī s Finanš u nama (Finanš u ministrijas) vietā , vecajā s fotogrā fijā s tas izskatā s š ā di

Un mū sdienu dzī vespriecī gu izskatī gu vī rieš u vietā

Manu studentu laikā (pirms 20 gadiem) bija š ā das mā jas

Ak, mē s novirzī jā mies no marš ruta, dodamies atpakaļ uz galveno pastu : ))

Un tagad mē s tuvojamies pilsē tas smaguma centram - Sv. Fjodors Uš akovs, bū vē ts un izgaismots 2006. gadā

A. Ņ evska kapela, celta un izgaismota 2000.  gadā

Piemineklis "Pirmā pasaules kara varoņ iem", atklā ts 2014.  gadā

Š eit ir piemineklis patriarham Nikonam. Godī gi sakot, es nesaprotu, kā pē c viņ š š eit ir, bet nu labi

Pastā v versija, ka Nikon dzimtene ir Mordovijas zeme. Es to dziļ i nepē tī ju, bet pirmie vaicā jumi internetā atklā ja, ka viņ š ir dzimis “Ņ iž ņ ijnovgorodas zemnieku ģ imenē ” Veldemanovas ciemā . Varbū t pē c tautī bas viņ š bija mordvietis, bet atkal, saskaņ ā ar daž iem avotiem, "Nikona tē vs bija mari, bet viņ a mā te bija krieviete".


Tā š ī s vietas izskatī jā s pirms katedrā les celtniecī bas un laukuma rekonstrukcijas. Skatā mies no Uš akova katedrā les: pa kreisi nojaukta viesnī cas ē ka, pa labi viens no pirmajiem Saranskas kinoteā triem - Oktjabr, kurš arī tika nojaukts sabrukuma dē ļ

Tagad š eit ir diezgan skaista pastaigu zona. Bezsniega 2018.  gada janvā ra fotoattē ls

Š ajā vietā agrā k bija ļ oti aktī vi nogruvumu procesi, tā pē c, iespē jams, š ā das teritorijas un paš ā centrā palika bez kapitā lā m ē kā m. Š eit ir ļ oti jauks skatu laukums ar Rotundu,

no kurienes paveras skats uz Saransku: parks, kas nosaukts vā rdā . A. S. Puš kins, Novadpē tniecī bas muzejs un tā sauktais Nisy

Bet ejam tā lā k. . . Uzvaras laukums.

Militā rais memoriā ls, kas veltī ts Lielajam Tē vijas karam ar mū ž ī go liesmu, rekonstruē ts 2000.  gadu sā kumā

Agrā k tā bija moderna vieta jaunlaulā to fotosesijā m ar obligā tu ziedu nolikš anu, tieš i pretī atrodas Kā zu pils. Tagad nezinu, sen neesmu piedalī jies kā zu pasā kumos, manuprā t, populā rā kas ir fotogrā fijas pie eglī tē m un Rotundā . Un, protams, par godu visiem valsts svē tkiem š eit notika svinī gi pasā kumi.

1941. –1945.  gada kauju un dī ķ a varoņ darbu memoriā lais muzejs, atvē rts 1995.  gadā

Aiz muzeja ē kas ir iekā rtota neliela militā rā s tehnikas ekspozī cija brī vā dabā un brī vā pieejam lielajam bē rnu priekam.

Piemineklis vietē jos konfliktos krituš ajiem, uzcelts 2005.  gadā Atzī š os, man par kaunu, par viņ u uzzinā ju tikai 2018. gada vasarā

Vienā pusē ir piemiņ as uzraksts “To karotā ju drosmei, nelokā mī bai un godam, kuri pildī ja savu svē to pienā kumu. 1952-1989”, no otras “Mū ž ī gi jū su pē cnā cē ju sirdī s, jū su dē lu varoņ darbs, Krievija. 1994-2003 , norā dī ti miruš o puiš u vā rdi.

Un tad ir Saranskas pilsē tas vē sturiskais un ģ eogrā fiskais centrs — Sovetskas laukums.

Tieš i š eit kā dreiz atradā s topoš ā s pilsē tas pirmā s ē kas. Vē lā k pilsē tas dzī ve Tirgus laukumā š eit virmoja un virmoja. Un tagad tā ir visu pilsē tas pasā kumu norises vieta.

Š ī laukuma izskats nav mainī jies vairā kus gadu desmitus, atrodiet atš ķ irī bas : )) Izņ emot to, ka Ļ eņ ins bija apzeltī ts


Liela, balta ē ka, kas celta plī vojoš a karoga formā (to atceros no skolas laikiem) ir Republikas nams, parastajiem cilvē kiem "Baltais nams" ir galvas rezidence. republikas. Skaista sarkana ē ka, celta 20. gadsimta sā kumā -Saranskas pilsē tas administrā cija, cilvē kos - mē ra birojs.

No Sovetskaya laukuma lī dz PKiO im. A. S. Puš kinair skaists strū klakas nobrauciens, kas arī praktiski nemainā s daudzus gadus, kaut kas tiek remontē ts, lā pī ts. Atceros, bija periods, kad strū klakas nedarbojā s, viss bija pamests, bet ne uz ilgu laiku.

Apakš ā , strū klakas nolaiš anā s beigā s, 2001. gadā tika uzcelts piemineklis A. S. Puš kinam

Piemineklis turpina (vai aizsā k) parkā nosauktā parka tē mu. A. S. Puš kins, pie kura mē s ejam

Un š ā di š ī s vietas izskatī jā s pirms 20 gadiem

Bet par paš u parku un citā m pilsē tas apskates vietā m un ne pā rā k ievē rojamā m vietā m bū s turpmā kajā s daļ ā s

SARANSK ir nepazī stams vecs paziņ a. 2. daļ a. Nostaļ ģ iska

SARANSK ir nepazī stams vecs paziņ a. 3. daļ a. Muzejs un teā tris

SARANSK ir nepazī stams vecs paziņ a. 4. daļ a. Par baznī cā m

SARANSK ir nepazī stams vecs paziņ a. 5. daļ a. Pasaules

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Привокзальная площадь после реконструкции
Старое здание железнодорожного вокзала
Привокзальная площадь до реконструкции
Ничего не напоминает? :))
Площадь Тысячелетия в прошлом
Фонтан
Большевистская улица. Памятник Н.П. Огареву напротив административно-библиотечного корпуса МГУ
пересечение улицы Коммунистической и проспекта Ленина когда-то
пересечение улицы Коммунистической и проспекта Ленина
komentāri (18) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums