pils tilts

Vecākais tilts Ukrainā
Novērtējums 9110

23 oktobris 2021Ceļošanas laiks: 22 jūlijā 2021
Pils tilts Kamianets-Podilskyi tiek uzskatī ts par vienu no septiņ iem pilsē tas brī numiem - tas ir valsts nozī mes arhitektū ras piemineklis. Ē kas tautā dē vē par Turcijas tiltu. Mū sdienā s tā ir cieta akmens siena, kas savieno pilsē tu ar Veco pili. Tagad tas maz atgā dina tiltu, vairā k lī dzinā s dambim. Bet pirms aptuveni pustū kstoš gadiem tas bija tilts, kur divi rati nevarē ja apgriezties.

Pirmā tilta pieminē š ana 1494. gadā . Pē c arhitektu-restauratoru hipotē zes, tiltu 2. gadsimta sā kumā cē luš i romieš i. Pamatojoties uz š iem pieņ ē mumiem, pilsē ta tika iekļ auta "Ukrainas rekordu grā matā " kā vecā kā . Pils tilta nosaukums dokumentos fiksē ts 20. gadsimta 40. gados. Tā kļ uva pazī stama kā turku pē c tam, kad pilsē ta 1672. –1699. gadā bija turku ī paš umā . Viņ u valdī š anas laikā Kamjanets piedzī voja ievē rojamu rekonstrukciju.

Pilsē tu pastā vē š anas laikā vairā kkā rt tika iznī cinā tas un pā rbū vē tas.
Lī dz 1876. gadam tiltam bija akmens barjeras un tas bija tik š aurs, ka nebija iespē jams izbraukt divus ratus. Ceļ otā jiem, kuri vē lē jā s tai tikt garā m, bija jā sagaida ī stais brī dis, lai neviens uz tikš anos neaizbrauktu. Vē lā k š eit parā dī jā s apsargs, kurš uzraudzī ja tilta š ķ ē rsoš anu. Abos tilta galos bija torņ i. 1876. gadā tika demontē ts liels Svē tā s Annas tornis, lai paplaš inā tu ceļ u. Lī dz š im no š iem torņ iem saglabā juš ies tikai nelieli fragmenti. Tilts tajā gadā tika paplaš inā ts un padarī ja to vieglā k lietojamu, lai gan tas uz visiem laikiem zaudē ja savu oriģ inalitā ti.

1942. gadā pilsē tas okupā cijas laikā vā cieš i pē dē jo reizi veica nozī mī gu Turcijas tilta rekonstrukciju. Konstrukcijas tika paplaš inā tas lī dz 7.5 metriem, brauktuve lī dz 6 metriem, bet virsma paaugstinā ta lī dz 2.5 metriem ar akmens-zemes slā ņ a palī dzī bu. Tas atņ ē ma tiltam ieliekumu un atviegloja satiksmi. No 1976. lī dz 2007. gadam tilts satiksmei bija slē gts.
Tagad var izbraukt, bet ceļ oš ana ir apmaksā ta.

1999. gadā Pils tilts tika iekļ auts 100 izcilā ko pasaules pieminekļ u sarakstā , kuriem nepiecieš ama rū pī ga uzmanī ba un saglabā š ana. 2007. gadā veiktā s aptaujas rezultā tā Kamianets-Podilskyi iedzī votā ji ē ku atzina par vienu no 7 pilsē tas brī numiem.
Tulkots automātiski no ukraiņu valodas. Skatīt oriģinālu

VIETAS TUVUMĀ
JAUTĀJUMA ATBILDE
Nav jautājumu