Izglītības māja

Bāreņu jeb nevainīgo slimnīca
Novērtējums 9110

2 jūlijā 2020Ceļošanas laiks: 24 februāris 2019
Bē rnu nams (Ospedale degli Innocenti) ir vē sturiska ē ka Florencē Santissima Annunziata laukumā , kas ir izcils agrī nā s renesanses arhitektū ras piemē rs Itā lijā . Ē ku 1419. gadā projektē ja Filipo Brunelleski pē c Vilnas raž otā ju ģ ildes "Arte della Lana" - vienas no bagā tā kajā m Florencē - pasū tī juma. Ilgu laiku ē kā atradā s bē rnu nams - daž reiz bē rni tika atstā ti tieš i baseinā , kas atradā s portika priekš ā.

Bet 1660. gadā baseins tika noņ emts, un tā vietā tika uzbū vē ts mehā nisms bē rnu slepenai uzņ emš anai: durvī m bija ī paš s ritenis, kas griezā s, ar tā palī dzī bu bē rns tika iekš ā , un pieauguš ais, kurš atveda bē rnu, palika nepamanī ts. Š ī sistē ma darbojā s lī dz patversmes slē gš anai 1875. gadā.
Ospedale delli Innocenti ē ka tika celta vairā kos posmos, un tikai pirmais no tiem - no 1419. lī dz 1424. gadam - bija Brunelleski vadī bā , kurš balstī jā s uz senā s romieš u, gotikas un romā nikas arhitektū ras idejā m. Jauninā jums bija apaļ u kolonnu ar klasisko un papildu galvaspilsē tu, kā arī apļ veida arku un sfē risku kupolu izmantoš ana. Vē lā k nojumei tika piebū vē ts mansarda stā vs, bet pati ē ka tika paplaš inā ta ar papildu spā rnu dienvidu pusē . Formā li bē rnunams tika atvē rts 1445. gadā , un pē c desmit dienā m tajā parā dī jā s pirmais bā reņ u nams. 1520. gadu beigā s no Via de Fibbiai tika pievienots spā rns meitenē m.
Vē lā k, 1463. -1466. gadā , lodž iju rotā ja 14 polihromi majolikas medaljoni, kas izgatavoti no glazē ta mā la timpanā starp arkā m, kas veidotas Lukas della Robijas, iespē jams, Andrea della Robia darbnī cā , attē lojot lī dz viduklim autiņ us mazuļ us. Š is attē ls ir iekļ uvis starptautisko medicī nas simbolu lokā . Medaljona kopija tika novietota uz Vestminsteras bē rnu slimnī cas ē kas fasā des Anglijā . Kopš XIX gs. "Florencijas mazulis" daž ā s valstī s ir kļ uvis par pediatrijas simbolu.

Mū sdienā s Ospedale degli Innocenti atrodas neliels renesanses muzejs ar Luka della Robbija, Sandro Botič elli, Pjero di Kosimo un Domeniko Garlandaio darbiem.
Tulkots automātiski no ukraiņu valodas. Skatīt oriģinālu

VIETAS TUVUMĀ
JAUTĀJUMA ATBILDE
Nav jautājumu