Darba dzīves muzejs Helsinkos

Odesas "filiāle" Helsinkos :)
Novērtējums 8110

17 oktobris 2015Ceļošanas laiks: 13 oktobris 2015
Divdesmitā gadsimta sā kumā dinamiski attī stoš ajos Helsinkos tika nolemts bū vē t "sociā los mā jokļ us" strā dniekiem rū pnī cā s un rū pnī cā s. Helsinku Kallio rajonā , kas š obrī d tiek uzskatī ts par "bohē mu", aktī vi tika celtas koka mā jas ar vienistabas dzī vokļ iem, lī dzī gi tiem, ko Odesā sauc par "komū nā m". Pagā juš ā gadsimta 50. gadu vidū no pilsē tas sejas sā ka aktī vi pazust nopostī tā s koka ē kas, bet paš valdī ba, laicī gi atminoties, paspē ja pā rņ emt pā rē jā s. Vienā no š ī m saglabā tajā m mā jā m Helsinku pilsē tas muzeja paspā rnē atrodas "Darba dzī ves muzejs", kura mē rķ is ir parā dī t, kā pilsē tas strā dnieku dzī ve mainī jā s divdesmitā gadsimta garumā . Interesanti, ka garajai koka mā jai-muzejam ir kopī gs iekš pagalms ar savu "dvī ņ u brā li" - tieš i tā du paš u koka mā ju, kurā joprojā m dzī vo cilvē ki.
Pagalmā var iekļ ū t pa parastiem vā rtiem, kurus nekad nebū tu iedomā jies atvē rt, ja nezinā tu, ka aiz tiem ir muzejs. Pagalma-muzeja iedzī votā ji rotā savu vietē jo teritoriju ar izdomu un entuziasmu, kas nav zemā ka par "Dienvidpalmī ras" iemī tniekiem. Š eit ir neskaitā mas putnu barotavas, un pī ti krē sli atpū tai brī vā dabā , krū mos paslē pti galdi un krē sli svinī gā m sapulcē m, veļ a uz virvē m, ziedi priekš dā rzā...Vienā jaukā mirklī virs galvas pavē rā s vecs rā mis. ar troksni, un loga atvē rumā parā dī jā s vecā ka gadagā juma kundze ar kū poš u cigareti. Izteiksmī gi uzmetusi skatienu manam fotoaparā tam, viņ a nedaudz vilcinā jā s, acī mredzot izlemdama, kur sā kt sarunu – ar "pā rmetumu" par neatļ autu fotografē š anu vai uzreiz ar uzaicinā jumu uz kafiju. No “Odesas pilsoņ a” pieredzes, zinot, ka skarbs jautā jums ir: “Vai jū s bildē jat mū su pagalmu?!
"beidzas ar trī s stundu ekskursiju pa š o paš u pagalmu un pē c tam garu tē jas ballī ti, es steigā atkā pos, jo man trū ka laika : ) Vā rdu sakot, 1500 kilometrus no Odesas es jutos kā mā jā s, un tas bija viss jo aizskaroš ā k, ka ...MUZEJS BIJA SLĒ GTS! Mē s š eit ieradā mies otrdienā , un otrdiena muzejā ir brī vdiena : (
Darba dzī ves muzejs atrodas Kristiņ kuja 4, divu minū š u gā jiena attā lumā no Linnanmaki atrakciju parka. Tas strā dā no 15. aprī ļ a lī dz 25. oktobrim no pulksten 11 lī dz 17, pirmdienā s un otrdienā s slē gts. Ieeja bez maksas.
Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu

VIETAS TUVUMĀ
JAUTĀJUMA ATBILDE
Nav jautājumu