Judenplatz laukums

Judenplatz laukums
Novērtējums 8110

27 maijā 2020Ceļošanas laiks: 26 jūnijs 2019
Viduslaikos š is laukums bija Vī nes ebreju dzī ves centrs. Mū sdienā s tā centrā lā daļ a ir Holokausta memoriā ls, ko veidojusi tē lniece Reič ela Vaitridž a. Otrā laukuma daļ ā atrodas piemineklis vā cu dramaturgam Lesingam. Austrijas anš lusa laikā to iznī cinā ja vā cieš i.

Skvē ra skaistā kā celtne (manuprā t) ir Bohē mijas galma kancelejas pils, kuras fasā de, jumts un ieejas portā ls ir bagā tī gi dekorē ts ar skulptū rā m, apmetumiem un zeltī jumu. Vienā no mā jā m ir jū daisma muzejs. Tā s pagrabā - senā s sinagogas izrakumi.

Uz Jordā nas mā jas ir saglabā jusies viduslaiku plā ksne, kas pieminē ja ebreju pogromu Vī nē.1421. gadā . Tajā teikts: “Plū du dē ļ Jordā nā ķ ermeņ i tika attī rī ti no netī rumiem un ļ aunuma. Viss apslē ptais un grē cī gais atkā pjas. 1421. gadā izcē lā s naida liesma, kas apņ ē ma visu pilsē tu un izpirka ebreju suņ u š ausminoš os noziegumus.
Holokausta memoriā la uzstā dī š anas laikā Judenplatz izskanē ja priekš likumi noņ emt antisemī tisko uzrakstu, tač u Vī nes varas iestā des nolē ma atstā t to kā brī dinā jumu nā kamajā m paaudzē m.
Tulkots automātiski no ukraiņu valodas. Skatīt oriģinālu

VIETAS TUVUMĀ
JAUTĀJUMA ATBILDE
Nav jautājumu