Par pārtiku. Ļubļina (Polija)

13 Jūlija 2014 Ceļošanas laiks: no 28 Jūnijs 2014 ieslēgts 01 Jūlija 2014
Reputācija: +6110
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Ī sais brauciens uz Poliju izvē rtā s spontā ns, tač u visā dā ziņ ā brī niš ķ ī gs. Jau daudzkā rt esmu teicis, ka, lai arī neesmu diez ko liela izmē ra (drī zā k ne ļ oti liela : )), tomē r man patī k garš ī gi paē st. Un tā kā sveš ā pilsē tā un vē l jo vairā k sveš ā valstī nav viegli uzreiz atrast labu vietu, tad rakstu par to, kur pati paē du un nebiju vī lusies. Viss, protams, š ā dos stā stos ir relatī vs, bet ja nu kā ds noder?

Polijā neesmu bijis divus gadus. Š oreiz nez kā pē c biju pā rsteigts, ka poļ iem, izrā dā s, joprojā m ir sava vietē jā valū ta. Lai saprastu cenas, norā dī š u, ka 1 zlots = apmē ram 5 grivnas, 1 dolā rs = apmē ram 3 zloti (par Eurica nezinu, tika nomainī ta tikai amerikā ņ u nauda).

Š ajā stā stā bū s č etras gastronomiskā s “sadaļ as”: ē diens degvielas uzpildes stacijā , ē diens restorā nā , ē diens ā trā uzkoda un ielas ē diens.


Tā tad, par pā rtiku degvielas uzpildes stacijā . Pa ceļ am uz Ļ ubļ inu pē c vietē jā iedzī votā ja dzeramnaudas paē dā m Cerber degvielas uzpildes stacijā (apdzī voto vietu sauc Sedlische, pretī benzī ntankam pā rdod traktorus). Pelē ka neuzkrī toš a, pat vienkā rš a ē ka ar uzrakstu bar 24 motelis.

Jū s nekad neuzskatī sit, ka jums tur jā iet: iestā de no ā rpuses izskatā s ļ oti nepievilcī ga, un iekš pusē tā ir vairā k nekā vienkā rš a. Plaš a, bet tā da lē ta ē stuve. Kopā ir 12 galdi. Svarī gi: tualetē ir atseviš ķ a ī paš a kabī ne invalī diem. Uzbrauktuves nav, bet iebraukš ana iespē jama no aizmugures puses, no pagalma. Tualete ar kustī bu sensoru, ir kur nomazgā t rokas. Sludinā jums uz tualetes durvī m: kafejnī cas viesiem tualetes izmantoš ana ir bez maksas, parastajiem apmeklē tā jiem maksā.1 PLN.

Ē diens ir tikai "galva nost". Uz milzī gas porcijas š ķ ī vja atnes visvienkā rš ā ko, pat lauku ē dienu: vā rī tus kartupeļ us ar dillē m un sviestu, izkā rtojumā cū kgaļ as karbonā des gabaliņ u, sulī gu, labi pagatavotu, redī su un lapu salā tu salā tus ar jogurta mē rci. Bet. . . es nezinu, kā viņ i to dara. Tas bija ļ oti svaigs un vienkā rš i garš ī gs. Nu, š obrī d katrs gabals sniedza atseviš ķ u prieku. Saimnieks apmaksā ja rē ķ inu, tā pē c precī zu summu nepateikš u. Bet, spriež ot pē c “ē dienkartes” lielā formā ta (skat. foto), pusdienas trim maksā ja 30 zlotus (grivnā s – ap 150, dolā ros – ap 10).

Jau paš ā Ļ ubļ inā man patika restorā ns Kleopatra. Atrodas st. Grodska (tā da paš a nosaukuma viesnī cā ). Atkal man patika tas, ka pilnī gi viss ē diens ir svaigs, bez tur nekā das majonē zes. Paņ ē mā m 2 vistas zupas ar nū delē m (smieklī gi saukta par zupu poļ u valodā : rOsol), Kleopatras firmas ē diens - vā rī ti rī si un frī kartupeļ i, (varē ja nu-vai, bet jaunā viesmī le, redzot mū su vilcinā š anos, pati laipni ieteica un- un ), divi kebabi, milzī gs steiks un cū kgaļ as cepetis ar š ampinjoniem un sī poliem. Un komplektā ir 3 daž ā das mē rces: tomā ts, krē jums un mikslis. Nav pikanta, bet arī ne pliekana, un ē diens mē reni sā ļ š , gaļ a laba. cepts sastā dī ja nedaudz vairā k par 60 zlotiem, bet mums kā tā da paš a nosaukuma viesnī cas viesiem bija 20% atlaide, tā pē c samaksā jā m 49 zl (grivnā s - ap 250, dolā ros - 16.5).


Pā ris reizes iedzē rā m alu ielu kafejnī cā s (nu, skatī jā mies PČ , bet kā bez alus? ). Vidē jā glā zes cena ir 5 PLN. Nav slikti, man vairā k par citiem patika alus ar jocī go nosaukumu "Warka". Ļ oti garš ī gi rievojumi - tā poļ u valodā sauc vafeles (neizskatā s pē c beļ ģ u, bet š ī s ir daudz labā kas). Tā tad uz š ā das vafeles tiek likts putukrē jums (ī sts, nevis no pudeles), un pa virsu - dzī vā s ogas + augļ u sī rups vai š okolā de. Mmmmm, cik garš ī gi. Ņ ē mā m zemenes + persiku + avenes, un vienu porciju (ne manē jo) pā rlē jā m ar š okolā di (diviem - 11 zł ). Ī paš i patika, ka gan vafele, gan krē ms bija tikai nedaudz cukuroti, ne tā , kā mū sē jais, lī dz š ausmā m, bet tikai tā pē c, lai smalki uzsvē rtu svaigu augļ u garš u. Vē l viens garš ī gs saldē jums - ledus - 2 zł kausiņ š . Ar daž ā dā m pildvielā m un vienkā rš i krē mveida. Pasniedz kraukš ķ ī gā vafeļ u konusā . Arī diezgan labi.

Nu reiz pusdienojā m vietē jā "Puzata bū dā " (tā to sauc poļ u valodā ). Es tikko neesmu bijis "Puzata bū dā " Ukrainā , tā pē c nav ar ko salī dzinā t. Nu, ā trā ē dinā š ana, kā saka, arī Ļ ubļ inas ā trā uzkoda. Tikai neliels, bet ē rti izvietots netā lu no vā rtiem. Ž ē l, ka gaisa kondicionieris nedarbojā s un bija ļ oti smacī gs. Un viss kā parasti: ē diens uz vietas un lī dzi ņ emams, var nopirkt atseviš ķ i ko grib, vai paņ emt komplektu (ir vairā ki, dā rgā kie ap 18 zloti), tad sanā k lē tā k. Nu kaut kā nebijā m ļ oti izsalkuš i, paņ ē mā m tomā tu zupu (tā da gaspač o ar makaroniem) un kā postu maizī tes (tie ir milzī gi, pusplauksta), tē ju, kompotu un bulciņ as (poļ i atš ķ irī bā no mums pusdienā s maizi neē d. ). Rē ķ ins izrā dī jā s 18 zloti.

Vispā r man ļ oti patī k, kā un ar ko viņ i barojas Polijā . Viss ir ļ oti vienkā rš i, bez volā niem un zvaniņ iem un svilpieniem. Bet tas vienmē r ir garš ī gs, svaigs un kvalitatī vs ē diens. Paš ā Ļ ubļ inā , it ī paš i pl. Tirgus, restorā ni, kafejnī cas, alus darī tavas - neskaita, un neapmeklē pat 10 apmeklē jumus. Visi daž ā di. Katrs ir interesants ar kaut ko ī paš u. Tā tad, ja rodas iespē ja - palutiniet sevi ar "gastronomisko" Poliju.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
 От такое блюдо я умяла в одно лицо. И мне не стыдно :)
 Такой я бы даже сказала скромный зальчик. Просторно и светло. Но еда - это просто празднЕк какой-то :)
Цены: супы 1-8 злот., вареники (перОги) - 12 злот., свин.грудинка с грибами - 16 злрт., картошка фри (большая порция) - 7 злот., яичница - 6 злот. Еда с первой фотографии - 14 злот.
Общий вид заправки, где и подают такую вкуснятину.
 Это она. Фирменная
Извините, я в нетерпении от своей гОфры уже малехо отъела до того, как сделать фото :(.
Līdzīgi stāsti
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums