Nīderlande strādā Roterdamā, valda Hāgā un staigā Amsterdamā!

06 Novembris 2018 Ceļošanas laiks: no 20 augusts 2018 ieslēgts 22 augusts 2018
Reputācija: +4764
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Nī derlande nozī mē "zemas zemes", jo lielā kā daļ a š ī s mazā s valsts atrodas zem jū ras lī meņ a. Š ķ iet, ka visam vajadzē tu bū t ū denī , tač u, nolaiž oties Š ipholas lidostā , kas atrodas č etrus metrus zem jū ras lī meņ a, konstatē , ka tur ir absolū ti sauss. Un pat Amsterdamā , kas, š ķ iet, viss ir ū denī , ir metro. Š is fakts man bija pilnī gi nezinā ms un izraisī ja sajū smu. Izrā dā s, viss vē sturiskais centrs stā v uz koka pā ļ iem, un lejā.17 metru dziļ umā uz betona pā ļ iem uzbū vē ts metro. Metro, protams, nav liels, tikai 4 atzari, bet ir. Pats Krievijas imperators Pē teris Lielais, paviesojies Holandē , nolē ma uzcelt Sanktpē terburgu, kas arī atradā s purvainā apvidū , ž ē l tikai, ka nī derlandieš i savu valsti veidoja, izmantojot prā ta resursus, bet cars Pē teris – cilvē kresursus. Par Nī derlandi es zinā ju tikai to, ka tur ir slavens siers, tulpes, kanā li, koka kurpes, vē jdzirnavas un visgardā kā s siļ ķ es pasaulē .

Ieziņ a ar š o mazo valsti parasti sā kas ar galvaspilsē tu – krā saino Amsterdamu. Mē s, vakarā iekā rtojuš ies unikā lā Amsterdamas viesnī cā , kas ir kuģ is uz ū dens, no rī ta devā mies uz Roterdamu. Braukt vai nebraukt uz Roterdamu mums bija dilemma, jo es uzstā ju uz ceļ ojumu, kamē r vī rs bija pā rliecinā ts, ka tur nav absolū ti ko darī t. Bet mū su biedri, kas iesaistī jā s diskusijā , iebilda par labu Roterdamai, ko, cik ilgi var skatī ties uz pilsē tā m ar gadsimtiem senu arhitektū ru? Un tā pē c mē s kopā nolē mā m doties apskatī t mū sdienu pilsē tu. No Amsterdamas lī dz Roterdamai nokļ ū t ir ļ oti vienkā rš i, attā lums ir tikai 70 km un pē c 40 minū tē m Roterdamā ieradī sies ar ā trvilcienu par 15 eiro.


Roterdama ir lielā kā osta, kas pastā vī gi tiek atjauninā ta un maina tā s izskatu. Tā ir absolū ti atš ķ irī ga no visā m ierastajā m Eiropas pilsē tā m. Sagadī jā s tā , ka Otrā pasaules kara laikā pilsē ta tika burtiski noslaucī ta no zemes virsas un pē c kara tika nolemts to neatjaunot agrā kajā veidolā , bet gan pieš ķ irt pilsē tai pilnī gi jaunu veidolu ar mū sdienu arhitektū ras tendencē m. Tā patieš ā m ir pilna ar futū ristisku arhitektū ru, smieklī giem pieminekļ iem un eksperimentā liem paviljoniem.

Neparastā kais objekts ir kubikmā jas.

Cube Houses ir komplekss, ko 1984.  gadā uzcē la arhitekts Pī ters Bloms. Atrodas Overblaak ielā . Komplekss izskatā s patieš ā m neparasts, un sā kumā jū s domā jat, ka tas ir muzejs. Bet patiesī bā tā nav. Cilvē ki dzī vo kubos! Samaksā jam 3 eiro un braucam skatī ties, kā tajā var dzī vot. Iekš ā viss gludi, bez kropļ ojumiem.

Pirmais stā vs ir visu pā rē jo stā vu pamats, š eit atrodas veikali un biroji.

Un augstā k — tie jau ir dzī vojamie rajoni. Otrajā stā vā ir virtuve un viesistaba. . .

Dzī vojamā istaba

. . . un treš ajā guļ amistabā un vannas istabā .

Guļ amistaba

Ļ oti neparasts arhitektū ras risinā jums. Bloms vienkā rš i apgrieza standarta kastī ti par 45 grā diem un tā dē jā di ieguva ī stu arhitektū ras š edevru. Kopumā ir 38 mā jas, un tā s visas ir savstarpē ji savienotas ar kopē ju sienu, un no augstuma tā s izskatā s kā apgriezti trī sstū ri. Š ī s mā jas ieņ em augstu vietu starp neparastā kajā m ē kā m pasaulē .

Cita dī vaina daudzdzī vokļ u ē ka, ko lī dzī gi projektē jis Bloms, tiek saukta par Zī muļ u mā ju, jo tai ir smails zī muļ veida jumts un seš stū ra pamats. Parasto mā ju kastes formā , kas stā vē ja blakus “zī mulim”, vietē jie iedzī votā ji iesauca par “dzē š gumiju”.

Zī muļ u mā ja

Netā lu no kubu mā jā m atrodas vecā osta. Š ī ir vē sturiska vieta Mā sas upes krastmalā . Bet š ī baltā.45 metrus augstā mā ja 19. gadsimtā bija augstā kā celtne Eiropā , starp citu, š ī ir gandrī z vienī gā ē ka, kas saglabā jusies pē c bombardē š anas.

Š ajā gadī jumā neliela piebilde: eiropieš iem nedaudz nepatī k franč i par to, ka viņ i Parī zi atdeva burtiski uzreiz, bez pretestī bas. Un es ar š ausmā m domā ju, kas bū tu noticis ar Parī zi, ja tā nebū tu nodota? Galu galā viņ š tikpat labi tiktu noslaucī ts no zemes virsmas. Tā tad, varbū t franč i ar savu lē mumu vienkā rš i izglā ba pilsē tu, saglabā jot pasaules mantojumu?

Ostā ir daudz vecu laivu, ir muzejs, un visu var aptaustī t ar savā m rokā m.


Noteikti apmeklē jietMarthall tirgu. Tas ir ļ oti interesants un neparasts. Š is ir milzī gs iepirkš anā s centrs, kas tiek uzskatī ts par vienu no ekstravagantā kajiem un skaistā kajiem tirgiem Eiropā . Tā veidota lielas arkas formā , dekorē ta ar mozaī kas flī zē m.

Ir iekš telpu un ā ra zonas. Segtajā s zonā s ir kafejnī cas un veikali, un atklā tajā s teritorijā s tiek tirgoti daž ā di saldumi, un viss nav ī paš i dā rgs. Varat izmē ģ inā t daž ā dus sierus, medu, holandieš u vafeles, pī rā gus un sviestmaizes.

Tiek pā rdotas arī daž ā das austrumu garš vielas

Un arī daudz sieru. Kur bez tiem?

Pastaigā joties pa tirgu un mielojoties ar karameļ u vafelē m un augļ iem, devā mies ceļ ā , lai iepazī tos ar citiem apskates objektiem. Ja esi iepirkš anā s cienī tā js, tad tirgus tam nav piemē rots, bet pie tirgus ir boutique centrs, kur var iepirkties. Izejiet no tirgus, pagriezieties pa kreisi un dodieties taisni. Tas aizvedī s uz Boistraverse ielu, kur ir daudz veikalu. Viņ i strā dā septiņ as dienas nedē ļ ā , ti. bez brī vdienā m, kas Eiropā ir retums. Bet mē s uz turieni nedevā mies, jo ž ē l, ka bija laiks.

Un mē s apskatī sim pilsē tas simbolu - Erasmus tiltu.

Tā iezī me ir asimetrija, un tajā ir savienotas divas konstrukcijas: piekares tilts un paceļ amais tilts 82 metru garumā . Paš i holandieš i to sauc par gulbi, tas tieš ā m izskatā s pē c gulbja.

Pastaigā joties pa pilsē tu, jū s varat satikt neparastus pieminekļ us. Š eit ir piemē rs

Augš ā mcelš anā s no Pelnu pieminekļ a

Pē c š ausmī gā s bombardē š anas 1940.  gadā Roterdama patieš ā m burtiski piecē lā s no pelniem kā Fē niksa putns, un pret debesī m izstieptas rokas, š ķ iet, uzbur “glā bt un glā bt”

Vai š is smieklī gais avangarda arhitektū ras š edevrs

Neskatoties uz š o nedaudz neveiklo dizaina stilu, Roterdama joprojā m piesaista ar savu moderno futū ristisko arhitektū ru, un ir interesanti pastaigā ties pa to. Kā ds to var uzskatī t par vienkā rš u, garlaicī gu un bez sejas, bet man tā š ķ ita ļ oti neaizmirstama pilsē ta ar tik grū tu likteni.


Mē s atvadā mies no Roterdamas un dodamies apskatī t tradicionā li vē sturisko leļ ļ u pilsē tu Delftu. No Roterdamas centrā lā s stacijas brauciet ar vilcienu Regional Express un pē c 15 minū tē m izkā piet Delftas stacijā . Biļ ete maksā.4 eiro. Vilcieni kursē ik pē c 20 minū tē m. Delftas dzelzceļ a stacija atrodas centrā , tā pē c jū s uzreiz nonā kat viduslaikos.

Delfta ir maza, lellei lī dzī ga viduslaiku pilsē tiņ a, kas man ļ oti patī k. Ar flā mu kaimiņ valstī m Genti un Brigi tas varbū t nespē s konkurē t, tač u pasakainī bas ziņ ā viņ iem noteikti neatpaliek.

Un apkā rt baltie gulbji, kā pē c gan ne pasaka?

Es mē ģ inā ju viņ us pabarot, bet viņ i tik ļ oti š ņ ā c un, izrā vuš i ē dienu no rokā m, sā pī gi knieba. Tā pē c, atstā jot domu barot tos ar rokā m, es vienkā rš i apbrī noju š os graciozos putnus.

Delftā man bija liela vē lme apmeklē t Karalisko porcelā na rū pnī cu, kas raž o ar rokā m apgleznotu slaveno Delftas porcelā nu zilos un zilos toņ os, kas pē c izskata atgā dina krievu Gž eļ u. Varbū t no š ejienes aug krievam Gž eļ am kā jas? Uz rū pnī cu kursē.40. autobuss, kas pietur tikai daž us metrus no tā s. Rū pnī ca strā dā no 9.00 lī dz 17.00 katru dienu no aprī ļ a lī dz oktobrim un no novembra lī dz martam 6 dienas nedē ļ ā , izņ emot svē tdienas. Ekskursijas maksa 8 eiro (audiogids angļ u valodā ).

Ekskursija sā kas ar stā stu par karaliskā s rū pnī cas vē sturi. Tā tika dibinā ta 1653. gadā . un ir vienī gā Delftas zilā s keramikas rū pnī ca, kas saglabā jusies no 17. gadsimta. Un lī dz š im, saskaņ ā ar gadsimtiem senā m tradī cijā m, porcelā nu apglezno tikai ar rokā m.

Pē c tam ceļ vedis jums izskaidros visus raž oš anas posmus, sā kot no lietņ u sagatavoš anas un lieš anas lī dz gataviem mā kslas darbiem.

Vē rot meistara darbu ir ļ oti interesanti. Meistars strā dā ar koncentrē š anos, viņ š rada, un nemaz nepamana nevienu apkā rt. Ir patī kami redzē t, kā no parastas sagataves tiek iegū ts skaists izstrā dā jums.

Ekskursija ietver arī izstā ž u zā les apmeklē jumu, kurā ir apskatā ma visa klasiskā un modernā Delftas porcelā na kolekcija.


Ir arī veikals, kurā varat iegā dā ties savu iecienī tā ko produktu. Man ļ oti iepatikā s vā ze 800 eiro vē rtī bā , bet, kad ieraudzī ju vī ra reakciju uz cenu zī mi, klusī bā paņ ē mu magnē tu ar buč ojoš iem bē rniem uz dzirnavu fona, nu, vismaz man kaut kas paliks atmiņ ā no karaliskā fabrika. (Labā k braukt uz š ejieni bez vī riem, viņ iem viss, ko nevar izdzert un apē st, ir nieks).

Vī lies par vā zes trū kumu, ko es nekad neesmu saņ ē mis, es devos pastaigā pa leļ ļ u pilsē tu. Un vispirms mē s devā mies uz galveno laukumu, ko sauc par tirgus laukumu.

Tirgus laukumā atrodas vecais Delftas rā tsnams.

Š ī ē ka nodega vairā kas reizes, pē c tam sabruka, pē c tam tika atjaunota, un tagad mē s redzam jaunu ē ku uz vecajiem pamatiem, bet ar saglabā juš os 13.  gadsimta torni. Vispā r kaut kā da stilu un laikmetu kaudze.

Tik glī tas mā jas ierā mē tirgus laukumu.

Un Tirgus laukuma pretē jā galā paceļ as Jaunā baznī ca

Tas ir otrs augstā kais Nī derlandē , un tā augstums ir 108 metri. Tas izskatā s ļ oti iespaidī gi uz neliela Delfta fona. Š ajā baznī cā , izrā dā s, atrodas karaliskā s dinastijas pā rstā vju kaps. Dī vaini, ka karaļ i nav apglabā ti galvaspilsē tā , bet gan mazajā Delftā .

Pastaigas pa š o vecpilsē tu ir prieks, man tas š ķ ita kā brī vdabas muzejs. Man pat otrajā dienā Amsterdamā apnika, bet man labā k patī k tā das mazas kamerpilsē tas, kur var mierī gi pasē dē t mā jī gā s klusā s kafejnī cā s, kas atrodas tieš i pie ū dens.

Kopumā visas š ī s valsts pilsē tas vispā rī gos attē los ir lī dzī gas viena otrai, visur kanā li, pa vidu ū dens, velosipē di.

Š is ir vecā kais kanā ls Delftā , kas tika izrakts 14.  gadsimtā . To sauc par drē bju kanā lu, jo viduslaikos no tā ū deni izmantoja vilnas apstrā dei. Bet tas it kā ir puskanā ls, jo vienā pusē iet ceļ š , bet otrā – dzī vojamā s ē kas.

Vē l viena Delftas apskates vieta ir piekā rtie tilti.

Mē s nolē mā m pusdienot kafejnī cā netā lu no centra. Pasū tī jā m zupu par 5.50 eiro un mencu ar kaut kā du mē rci par 20.50 eiro un sulu. Vispā r pa 30 eiro uz diviem kaut kā sanā ca iekost. Es nevē los aizvainot holandieš us, parasto mencu, kas nav kulinā rijas š edevrs.


Tū lī t pretī atradā s krā sains siera veikals, domā jams, ī paš i tū ristiem. Veikalā sieri katrai gaumei, acis iepleš as. Pē c nogarš oš anas izvē lē jos no aitas piena gatavoto “veco Amsterdamas” sieru par 14.50 eiro par 300 gramiem un nopirku tam mē rces. Siers tieš ā m garš ī gs, saprotu drupač as sieros.

Blakus Delftai atrodas vē l viena tikpat nozī mī ga pilsē ta — Hā ga.

Hā ga tiek uzskatī ta par neoficiā lo Holandes galvaspilsē tu, kur atrodas ministrijas, parlaments un pasaulslavenā Starptautiskā tiesa, kas atrodas Miera pilī . . Ar tramvaju ir ē rti pā rvietoties – lē ti, ā tri un dzī vespriecī gi. Biļ ete maksā.2 eiro, jū s to iegā dā jaties tieš i tramvajā pie vadī tā ja un pē c 20 minū tē m esat Hā gā .

Un, protams, mē s apskatī sim Miera pili.

Tā tika uzcelta klasiskā angļ u stilā ar pagalmu un strū klaku, un to ieskauj dā rzs. Protams, viņ i mū s nelaida iekš ā .

Un š eit ir Nī derlandes valdī bas sanā ksmju ē ka.

Mums teica, ka Hā gā ir pasaulē garš ī gā kā siļ ķ e. Mē s atradā m stendu, kur viņ i to pā rdod, un nolē mā m palutinā t sevi.

Stingri turiet sviestmaizi rokā , jo kaijas jū s modri vē ro un pie mazā kā s kļ ū das rokā s bū s tikai papī ra salvete. Mana draudzene, paņ ē musi kā roto siļ ķ i, vē l tikai grasī jā s ar to mieloties, kad milzī ga kaija to burtiski izņ ē ma no mutes un palika stā vam ar pavē rtu muti, tikai mirkš ķ inā ja acis. Kaijas to dara tikpat meistarī gi. Pasmē juš ies devā mies pirkt jaunu siļ ķ es porciju. Tā pē c esiet uzmanī gi.

Mē s nolē mā m beigt savu dienu ar ceļ ojumu uz "Ziemeļ u Rivjē ru", vispopulā rā ko pilsē tu pie Ziemeļ jū ras Skhevenengen. Protams, mē s gribē jā m peldē t, bet mums pat nebija aizdomas, kā nosaukums atbilst tā saturam. Tā pē c mē s vienkā rš i nedaudz sauļ ojā mies š ā dā veidā .

No Hā gas uz Š evenengenu ir ļ oti viegli nokļ ū t vai nu ar to paš u 1.  tramvaju, vai no centra ar 9.  tramvaju. Un es apmeklē ju Ziemeļ jū ru.


Kopumā diena bija ļ oti bagā ta ar vē sturi, arhitektū ru un kultū ru un pat jū ru. Atgriež amies mū su viesnī cā Amsterdamā . Bija jau nakts, un jū s domā jat, ka mē s devā mies gulē t? Vienalga, kā . Mū su draugs mū su viesnī cā atklā ja augš ē jo klā ju, no kura pavē rā s satriecoš s skats uz naksnī go Amsterdamu, no kaut kurienes atnesa soliņ us, uzcē la no tiem galdu un teica, ka grē ks iet gulē t tik satriecoš ā vietā .

Mums bija tik skaista nakts uz kuģ a, un nā kamajā dienā mū s gaidī ja Amsterdama.

Turpinā jums š eit >>>

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Гавань
Памятник
Жилые дома в Роттердаме
Старая Гавань
Экскурсия в домиках - кубиках
Гостинная
Кухня
Спальня
Кубические дома
Рынок Мартхалл
Дом - карандаш
komentāri (14) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums