Siera apmaiņa. Gandrīz viduslaiku

28 Septembris 2016 Ceļošanas laiks: no 23 Jūlija 2016 ieslēgts 30 Jūlija 2016
Reputācija: +3114
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Veltī ts visiem siera cienī tā jiem!

Apmē ram 60 km attā lumā no Amsterdamas atrodas Alkmā ras pilsē ta, kas daudz neatš ķ iras no citā m skaistā m Holandes pilsē tā m. Bet tas ir tikai no pirmā acu uzmetiena.

Tieš i š eit piektdienā s vasarā simtiem tū ristu nā k, burā , ierodas, lai apskatī tu aizraujoš o akciju, kas, kā sola ceļ vež i, daudzu gadu garumā gandrī z nav mainī jusi savu scenā riju. Š is ir siera tirgus. Š odien bez tieš ajiem "siera tirgoņ iem" iepretim Svaru un Mē ru kamerai ir pilnvē rtī gs tirgus jeb siera tirdziņ š . Tiek prezentē ti arī citi apkā rtnes amatnieku un amatnieku darinā jumi. Ir daudz interesantu sī kumu, ko varat iegā dā ties kā suvenī ru lī dzņ emš anai mā jā s.

Siera birž a ir atvē rta piektdienā s 22 reizes gadā (aprī lis-septembris), no 10-00 (lī dz apmē ram 12-13), vē lā k vairs nav lielas darbī bas, tikai tirgoš anā s, kā parastajā tirgū .


Š is laukums savas vē stures laikā ir daudzkā rt paplaš inā ts, tikai divu gadsimtu laikā tas tika paplaš inā ts vismaz astoņ as reizes, pirms tas sasniedza paš reizē jos izmē rus, kas var liecinā t par siera tirdzniecī bas nozī mi pilsē tai. Tā tad 1593. gadā Oranž as princis Viljams pieš ķ ir Alkmā ras pilsē tai tiesī bas uzcelt jaunu ē ku pilsē tas mē rogiem (tagad Pilsē tas skalu kamera), kas tolaik tika uzskatī ta par vienu no galvenajiem sevi cienoš a cilvē ka atribū tiem. pilsē ta. Ir zinā ms, ka pirmā s siera svari Alkmā rā parā dī jā s 1365. gadā , un lī dz 1612. gadam to skaits bija pieaudzis lī dz č etrā m. Kopš.1622.  gada Vā gpleinas laukumā , iepretim ē kai pilsē tā , notiek siera gadatirgi, kur pā rdod tikai lauku sierus.

Svarī gā kie, daudzskaitlī gā kie un spilgtā kie solī tā ji ir siera tirgotā ji. Tie nav parasti puiš i, ar viņ iem viss ir diezgan organizē ts un strikts, un pats galvenais, viņ i ir pasaulē vienī gā s izdzī vojuš ā s Siera Porteru ģ ildes pā rstā vji. Siera nesē ju ģ ilde dokumentos pirmo reizi minē ta 1619. gadā . Par siera transportē š anu un svē rš anu izsoles laikā atbild nesē ji. Ģ ilde sastā v no 4 grupā m pa 7 cilvē kiem katrā . Katrai grupai ir sava krā sa: sarkana, dzeltena, zaļ a vai zila. Katrai grupai ir sava hierarhija un katrai grupai ir noteikti pienā kumi. Piemē ram, vecā kais grupas dalī bnieks (atpazī stams pē c viņ a melnā s ā das somas) ir atbildī gs par svaru lī dzsvaroš anu pirms siera svē rš anas.

Saskaņ ā ar tradī ciju š ī akcija atklā j pilsē tas pasā kumus. Tirgus atvē rš anu, par ko vē sta zvanu zvani, ievada ilga gatavoš anā s. Agri no rī ta ar sieru pilnas kravas maš ī nas ved preces uz laukumu, kur tā s garā s rindā s izklā j nesē ji. Lī dz 9.30 visam sieram jā bū t izklā tam. Porteri ir sadalī ti vairā kā s grupā s, no kurā m katra strā dā savā tirgus daļ ā . Parasti zvaniņ u, kas vē sta par tirgus sā kš anos, zvana kā ds pazī stams kultū ras vai sporta darbinieks vai pilsē tā klā tesoš s ā rvalstu sū tnis.

Lī dz ar tirgus atvē rš anu darbu sā k inspektori, kuri ne tikai pā rbauda siera izskatu, bet arī klauvē pie saplacinā tajā m dzeltenajā m siera galviņ ā m, berzē sieru starp pirkstiem un š ņ aukā , un, protams, pagarš o. to, ar speciā lu karoti izvelkot gabalu. Siera cenu nosaka pircē ja un pā rdevē ja kaulē š anā s, un tad, kad darī jums ir noslē gts, viņ i sit rokā s. Sieru liek uz speciā lā m nestuvē m, kuras nesē ji nes uz svē rš anas telpu. Tur jau citi ģ ildes dalī bnieki sver preces, un speciā la amatpersona uzrauga preč u svē rš anas precizitā ti un godī gumu. Pircē js iemaksā naudu “svē rē jam”, kurš uz nestuvē m uzliek maksā juma atzī mi, bet nesē ji sieru nes uz pircē ja maš ī nu. Sieru nes divi nesē ji uz ī paš ā m koka nestuvē m. Daž kā rt slodze var sasniegt 100–130 kg, jo, piemē ram, viena Gouda siera galviņ a vidē ji sver aptuveni 13.5 kg. Ē rtī bas labad nesē ji staigā ī paš ā ritmiskā solī .


Alkmerā ir saglabā juš ā s 16. –18.  gadsimta dzī vojamā s ē kas. Pilsē tā ir apskates vietas: vē lā gotikas stila Sv. Lorenss (1470-1512), rā tsnams (1509-1520), Pilsē tas Svaru palā tas ē ka ar balta akmens dekoru. Š eit atrodas siera muzejs, jo Alkmā ra ir viens no galvenajiem siera raž oš anas centriem valstī .

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Под шумок можно свистнуть сырок. Алкмар. Сырная биржа
Алкмар. Сырная биржа. Работают носильщики
Алкмар. Сырная биржа
Алкмар. Сырная биржа. Работают носильщики
Алкмар. Сырная биржа
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums