Maroka. Sarkana skaista valsts

12 Februāris 2020 Ceļošanas laiks: no 05 Oktobris 2019 ieslēgts 15 Oktobris 2019
Reputācija: +303.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Mū su "lielajā un varenajā " vā rdam "sarkans" (kā arī daudziem citiem vā rdiem) nav vienas noteiktas nozī mes. Tā pē c, runā jot par š o valsti, es gribu teikt, ka valsts ir sarkani skaista, kā sarkans karogs vai ugunsdzē sē ju maš ī na, un skaista sarkana, kā sarkana meitene vai Sarkanais laukums. Viss ir patiesī ba! Valsts tiek saukta par Marokas Karalisti. Valsts ir Melnā kontinenta rota! Netici? Labi. . . Seko man! Un es jums parā dī š u Ali Babas un austrumu skaistuļ u dzimteni, karavā nu, kamieļ u un oā ž u zemi, valsti, kuru apskalo Atlantijas okeā ns un sasilda Sahā ras tuksneš a karstā saule.

Kad lidmaš ī na nolaiž as, jums ir sajū ta, ka jū s nolaiž aties. . . uz Marsa. Sarkani kalni, sarkana zeme, tā lumā – neizprotamas rozā nokrā su ē kas. Jā , š asijas pieskā riens. Ar sasprindzinā jumu jū s gaidā t "marsieš u" parā dī š anos. Un tie parā dā s.


. . . Muitas darbinieks bargi paskatī jā s uz mani, salī dzinā ja attē lu ar fotogrā fiju pasē un. . . plati pasmaidī ja: “Laipni lū dzam”. Tū lī t izdarī š u atrunu: visu savu svē tlaimes laiku Marokā š ī bija pirmā un pē dē jā rū pī gi stingrā sejas izteiksme. Visi smaida. Radā s spē cī gs iespaids, ka visi tur bija priecī gi mani tur redzē t. Smaids ir valsts emblē ma. Un tā ir patiesī ba. Mē s ar sievu apmeklē jā m daž ā das Marokas pilsē tas, kur klaiņ ojā m pa ļ oti netū ristiskiem marš rutiem, devā mies uz tuksnesi, kur cilvē ki dzī vo darbā un rū pē s, runā jā m ar daž ā du iedzī votā ju slā ņ u pā rstā vjiem. . . Visi tiek sagaidī ti ar smaidu. ! Jauka paraž a.

Starp citu, par sarkanā s krā sas pā rpilnī bu. Š eit augsnē ir daudz dzelzs un mā la, tā pē c zeme izskatā s kā asinī m laistī ta. Vai man vajadzē tu runā t par valsts karoga krā su? Jā , jā , zaļ a piecstaru zvaigzne atrodas spilgti sarkanā karoga paš ā centrā .

Attē lus uz reklā mkarogiem ir viegli redzē t un atcerē ties. Karogi ir visur. Kā arī karaļ a portreti. Un patriotisms bez fanā tisma. Neviens neprasa ī paš u attieksmi pret valsts atribū tiem, tač u paš i marokā ņ i ar lepnumu skatā s uz karogu un godbijī gi ripina acis uz karaļ a pieminē š anu. Pat tuksnesī , apstā joties uzkost kā dā no nabaga bū dā m oā zē , bijā m atklā ti pā rsteigti - pie sienas plī voja ierā mē ts karaliskā s ģ imenes portrets, izgriezts no melnbaltas avī zes. . .

Tā das godbijī bas un cieņ as saknes ir saprotamas. Valdoš ais monarhs (tā pat kā viņ a tē vs) visus spē kus, enerģ iju, domas atdod dzimtajai valstij. Viņ š nepē rk ā rzemju futbola klubus, daudzmetrī gā s jahtas un neskraida ar tautas naudu Kurš evelā , bet, piemē ram, turpina tē va iesā kto - pie katras lielā kā s pilsē tas bū vē ū denskrā tuves. Tā s ir ī stas jū ras. Viņ i saka, ka pilsē ta, kas atrodas blakus š ā dam rezervuā ram, var dzī vot bez lietus 12 gadus! Kas ir ū dens tuksnesim - nevajag teikt. Es redzē ju tā s ū denstilpes. Man arī patiktu tā ds lineā ls!

Vareni dambji, kā arī citas ievē rojamas vietas (piemē ram, uz augsta kalna Agadiras kū rortā ) vicina marokā ņ u moto: "Dievs, dzimtene, karalis". Un tas laikam ir galvenais valsts dzī ves noteikums. Kā das vē l vē rtī bas var bū t cilvē kam, pilsonim?

Starp citu, marokā ņ u "ģ imenes vē rtī bā m" ir liela nozī me sabiedrī bā . Ņ emsim, piemē ram, iedzī votā ju "daž ā dī bu" etniskā sastā va ziņ ā : puse ir arā bi, puse ir berberi, neliels skaits ebreju, franč u. . . Nav bijis neviena iekš ē ja konflikta - teritoriā ls, reliģ iski etnisks. , kultū ras - š eit, un esmu pā rliecinā ts, ka nebū s. Vai atceries karaļ valsts moto…


Vai atceries notikumus Ā frikas ziemeļ os pirms desmit gadiem? Tunisija izcē lā s ar demonstrā cijā m, pē c tam Ē ģ ipte drebē ja no pogromiem, Alž ī rija, Lī bija, Sī rija joprojā m tiek samierinā tas, un kaimiņ valstī Marokā tikai daž i desmiti cilvē ku "festivā lā " un arī tad "uz uzņ ē mumu". Lū k, ko nozī mē dievs, dzimtene, karalis. . .

Monarha vē lme š eit tiek uzskatī ta par pavē li, un norā dī jumi tiek uzskatī ti par likumu. Pirms daž iem gadiem valsts galva nolē ma attī stī t tū rismu valstī . Pilsoņ i "paņ ē ma zem viziera". Tū risms š odien ieņ em otro vietu valsts budž eta ieņ ē mumu pozī cijā ! Ekonomika ir atkarī ga no "š eit ierodas lielā skaitā ". Un starp straumi joprojā m ir maz krievu. Un ir vē rts uz turieni doties!

Kad es nokļ uvu Marakeš ā (vienā no č etrā m impē rijas pilsē tā m Marokā , treš ā lielā kā pilsē ta valstī pē c Kasablankas un Rabatas), es sapratu, ka esmu iekļ uvis pasakā no "1000 un viena nakts". Tur viss ir pā rsteidzoš s. Lielā kā moš eja pilsē tā un “slavenā kā ” pasaulē , Koutoubia moš eja (kuras minarets tika pā rbū vē ts arhitektu kļ ū das dē ļ - puiš i “kļ ū dī jā s” ar kardinā lā virziena definī ciju, par kuru viņ i maksā ar galvā m), ir labs, jo tā minarets ir vainagojies ar č etrā m vara bumbiņ ā m. Leģ enda vē sta, ka sā kotnē ji tā s bija izgatavotas no tī ra zelta, un tā s bijuš as tikai trī s (bumbiņ as). Ceturto XII gadsimta valdnieka sieva ziedoja, lai izpirktu to, ka kā du dienu Ramadā na laikā viņ a neizturē ja gavē ni. Nož ē las mocī ta, jaunā dā ma lika izkausē t visas savas zelta rotaslietas un izgatavot no tā m ceturto bumbu. Stā sts? Viņ i spī d kā ī sti...

Marakeš as tirgus (bazā rs) ir miljons aktieru teā tris. Uz ielā m - daž kā rt ne platumā par metru - visu pā rdod mā ju atverē s. Antī kas lampas (noteikti zinu, ja rakā s, tad tur noteikti atradī si lampu ar dž inu), smailas č ī bas - vecmā miņ as (tā tie dž ini iet), paklā ji (lidmaš ī nas? ), "zelta-dimanti" ", audumi, ā das, š eit ir meiteņ u bars - vai viņ as tieš ā m ir konkubī nes? . .


Majoreles dā rzs ir atseviš ķ s stā sts. Nu, daudzi pasaules floras pā rstā vji ir savā kti ļ oti mazā teritorijā . Fantastiskas formas un izmē ri kaktusi, reibinoš i, smarž ī gi augi, nesaprotami toņ i un krā sas stumbriem, lapā m, augļ iem. . . Š eit zied visi ziedi. Bet visvairā k, protams, kaktusi. Savā ktas pa vienam no visas pasaules, tā s tracina ar saviem izmē riem, formā m, krā sā m. Tas patieš ā m ir ī sts pasaules brī nums.

Un zelta zivtiņ a dī ķ os? Un bruņ urupuč i, kas skumji uz jums skatā s?...Eh, Ī vam Senlorā nam bija taisnī ba, tē rē jot daudz laika un naudas, lai atjaunotu un uzturē tu Majorelles dā rzu. Meistars tik ļ oti iemī lē ja š o vietu, ka novē lē ja pē c savas nā ves š eit izkaisī t savus pelnus. Kurjera testaments tika izpildī ts 2008. gadā . Viņ š gribē ja palikt leģ endā...

Marakeš a vienmē r ir skaista. Bet, ja jums ir laiks vakarā , noteikti ieejiet Jem el-Fna laukumā . Lū k, kur svē tki, darbī ba, prieks un š ausmas. Tikai š eit ir viss skaistums, kultū ra, vē sture. Č ū sku burvē ji un akrobā ti, hennas lasī tā ji un gleznotā ji, mū ziķ i, dejotā ji un ū dens tirgotā ji. . . Skaņ u un skatu kakofonija. Ī sta pasaka, leģ enda, mī ts. . . Turpat, laukumā , ir tū kstoš iem pā rtikas tirgotā ju: ceptas jē ra galvas un unikā las jū ras veltes, austrumu saldumi un svaigi spiestas sulas plauktos. Viss š ņ ā c, kū p un smarž o pā rsteidzoš i. Aizmirstiet par higiē nu. Š is jē dziens š eit nav zinā ms. Starp citu, tur izmē ģ inot visu un visu (un jū s arī nevarē sit pā rvarē t sevi), nevienu reizi es neizmantoju zā les. Varbū t viss ir atkarī gs no noskaņ ojuma? Vai no maģ ijas?

Jama El Fna laukumā nav nekā du satiksmes noteikumu. Nav ietvju, zebru, luksoforu. Nav ceļ a zī mju un nav pazī stamu ceļ u policistu! Visi lido ar mopē diem, velosipē diem, ratiem (š eit ir taksometrs). Es metos prom no ļ oti ortodoksā li ietī tajiem (redz tikai acis! ) motorolleru vadī tā jiem un neizpratnē pasmaidī ju rikš iem. Policisti apstiprinoš i piemiedza aci. Es neesmu redzē jis nevienu negadī jumu, uzturoties š ajā apbrī nojamajā valstī . Kam pastā stī si, tie atbildē s – pasaka.


Tuksnesis ir atseviš ķ s Marokas nacionā lā lepnuma slā nis. Izdzī vojuš i š eit, viņ i visiem pierā dī ja sava gara spē ku un savas gribas spē ku. Viņ i viņ u iekaroja. Protams, kultū ra, dzī vesveids, tautas tē rps – viss veidojā s vienotī bā un cī ņ ā ar š o dabas teritoriju. Bet tagad tā ir absolū ta harmonija.

Apcerot bezgalī go viļ ņ u-kā pu okeā nu, jū s kaut kā savā dā k uztverat vietē jo iedzī votā ju mentalitā ti ar lē numu un apdomī bu, beidzot sasniedz austrumu gudro filozofiskā s domas, ir skaidra apziņ a par savu mirstī go vietu pasaules kā rtī ba...

Es klusē ju par karstumu. Karstā s smiltis tik ļ oti deg cauri zolē m, ka mana dā rgā sieva varē ja izkā pt no maš ī nas un spert tikai divus soļ us. Tad viņ a vē roja manas svī tras no kaktusa uz kaktusu, cenš oties “neizkrist” no ē nā m. Un tagad es zinu, ka š eit var dzī vot un pastā vē t tikai ļ oti spē cī gi, "karstumizturī gi" cilvē ki. . .

"Drī z bū s oā ze, " mū su gids Dž amals "Ivanovič s" (reiz viņ š mā cī jā s Ivanovā , kur iemā cī jā s krievu valodu un ieguva "patronimu") teica, skatoties uz to, kā mē s esam "saplacinā ti". , "Mē s dosimies tur un atpū tī simies. "

Gaidot redzē t gleznainu ezeru, ko ieskauj palmas, antilopes un paradī zes putni, jā saka, ka esam vī luš ies par ainavu.

Vienkā rš s “ciemats” ar vairā kiem pagalmiem, akmeņ iem zem kā jā m un kaut kur lejā (nemaz neizskatā s pē c parastā s kalnu aizas, drī zā k dziļ a, dziļ a grava) redzama banā nu birzs, kas slē pj strautu- straume ar tā s zaļ umiem.

Istabā , kurā nav ne gaisa kondicionē tā ja, ne ventilatora, ir mā jī gi un vē si. Droš i vien, ka berberiem vē l ir savs arhitektū ras noslē pums - piemē ram, es vienkā rš i nesaprotu, kā var vasarā dzī vot Krasnodarā , Rostovā vai Volgogradā bez eiro logiem un š ķ eltā s sistē mas, bet te tomē r ir Sahā ra!

Ē diens arī neiepriecina ar daž ā dī bu, bet kā ds skaistums savā vienkā rš ī bā ! Viss tiek gatavots tadž ī nā (mā la panna - š ķ ī vis - trauks, kas pā rklā ts ar konusveida vā ku): kuskuss ar gaļ u, zivī m, dā rzeņ iem. . . Sanā k ļ oti gards sautē jums. Jū s, protams, varat izmē ģ inā t jē ra augš stilbu, tač u tas nav piemē rots visiem.


Marokas "zī mols" ir tē ja. Viņ i paš i to smejoties sauc par "berberu viskiju". Atkal š ajā "ē dienā " viss ir vienkā rš i, tā pat kā viss ģ eniā lais ir vienkā rš s - stiprā kajai zaļ ajai tē jai tiek pievienots labs ķ ekars piparmē tru un daudz cukura. Tie tiek pasniegti mazā s stikla krū zē s kā Turcijā (mū su ciemos tos sauc arī par kaudzē m). Tagad iedomā jieties, kā du enerģ ijas lā diņ u ķ ermenis saņ em no vienas š ā das “devas”!

Alkohols š eit ir sliktā ks. Musulmaņ u valsts - nu, te nav pieņ emts dzert. Visā s kafejnī cā s sē ž tikai pie tē jas un tikai vī rieš i, kuri, pagriež oties pret ieeju, stundā m ilgi var vē rot garā m ejoš o dzī vi. Restorā nos "apmeklē tā jiem" ir vī ns, bet tik un tā pē c š ī dzē riena jā brauc uz citā m pasaules valstī m.

Un Marokā ir jā pē rk, jā saņ em pietiekami daudz visā du citrusaugļ u (to te ir tik daudz, ka daž us no š iem mandarī nu apelsī niem pat grā matā s neesmu redzē jis). Olī vu un olī vu cienī tā jiem š ī ir tikai "politiskā " patvē ruma vieta. Jebkurā zarā (bazā rā ) tie paceļ as ar daž ā m neticamā m arhitektū ras kompozī cijā m, un š ie kalni ir bezgalī ga grē da. Ar daudzā m garš vielā m, sā lī tas un marinē tas, zaļ as, dzeltenas un brū nas. . . Un garš vielas! Tā s ir tikai garš vielu debesis! Viss smarž o, galva griež as, visu var izmē ģ inā t, neko vairs nesaproti, var kaulē ties - bet kā pē c, tu nopirki vienu, tev iedeva trī s! . .

Vē l viens no š ī s valstī bas simboliem ir argana koks. Berberi to sauc par dzī vī bas koku, jo tas nodroš ina viņ iem materiā lu celtniecī bai, degvielu, barī bu cilvē kiem un barī bu dzī vniekiem (kazā m, starp citu, nav slinkums kā pt koku zaros, meklē jot garš ī gas lapas un augļ us). Bet galvenā argana koka “pielietoš anas joma” ir eļ ļ as un medikamentu “ieguve”. Argana sē klu eļ ļ a tiek uzskatī ta par vienu no dā rgā kajiem augu produktiem pasaulē , kura cena ir salī dzinā ma ar melnajiem ikriem. Tas ir bagā ts ar vitamī niem un tiek izmantots daž ā diem mē rķ iem atkarī bā no attī rī š anas pakā pes. To pievieno kosmē tikai, jo tiek uzskatī ts, ka tas mitrina un atjauno ā du (un tā patieš ā m ir taisnī ba - eļ ļ a ir bagā ta ar E vitamī nu un nepiesā tinā tajā m taukskā bē m, kas var viegli iekļ ū t ā dā un š ū nu membrā nā s un ieņ emt primā ro lomu š ū nu mitrinā š anā , baroš anā un reprodukcijā ), ā rsti tā s ā rstē ar aterosklerozi, vē jbakā m un reimatismu. Pā ris pilieni eļ ļ as, kas pievienoti salā tiem vai tadž ī nam, pieš ķ ir ē dienam maigu aromā tu un garš u, tie ir piepildī ti ar lampā m un lampā m...


Vā rdu sakot, jums ir jā iet š eit. Tas viss ir jā uzsū c. Maroka ir paradī ze. Protams, es vē l neesmu bijis tagadnē , nā kamajā pasaulē , bet es jau iztē lojos (pat pā rliecinā ts), kā tai vajadzē tu izskatī ties.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Плотина и море
От улыбки станет всем теплей...
Я готов целовать песок, по которому ты ходила... Ох сколько колец и цепочек срывает с людей мощная Атлантика
Полисмены. Спокойненько с ними...
 Факиры здесь везде...
 Бабушки в оазисе...
 Дервиши
 Пустыня и океан... Можно наблюдать эти стихии часами
 Козы на дереве. Забава такая :)
 Денежки. На них естественно король!
 Опунция. Вкусная-а-а!!!
 Просто пляжик
komentāri (18) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums