Kauņa 1 dienā

26 augusts 2018 Ceļošanas laiks: no 20 Jūnijs 2018 ieslēgts 20 Jūnijs 2018
Reputācija: +1635
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Mē s ceļ ojā m 1 dienu ar autobusu no Birš tonas. Brauciena izmaksas 3.14 eiro OW, pā rvadā tā js KAUTRA. Biļ etes pā rdod vadī tā js, brauciena ilgums 1 stunda 45 minū tes. Jau pie ieejas pilsē tā Kauņ a rada iespaidu par ļ oti industriā lu un zemu tū risma pilsē tu, daudzā m industriā lajā m zonā m, ļ oti vecā m rū pnī cu ē kā m, kuras pamazā m tiek pā rveidotas par iepirkš anā s un biznesa centriem. Negaidī ti ļ oti liela un ļ oti moderna autoosta atrodas tā lu no centra. Stacijā darbojas tū risma informā cijas centrs, kurā bez maksas var iegū t Kauņ as karti un bukletus par daž ā diem apskates objektiem, bet no stacijas informā cijas pults pilsē tas transporta karti. Autoosta raiti ieplū st lielā tirdzniecī bas centrā (joprojā m nesaprotu - vai tā ir autoosta pie tirdzniecī bas centra vai tirdzniecī bas centrs autoostā ? ), kurā ir lielveikals, aptieka, vietē jie boutiques utt. . Izbraucot cauri tirdzniecī bas centram, izbraucam uz Vitauto prospektu tieš i lī dz pilsē tas autobusu un trolejbusu pieturai.


Centrā var nokļ ū t ar 5. vai 14. trolejbusu, izkā pt 5. pieturā (pietura saucas "Viļ ņ as gatve"), pieturu nosaukumi trolejbusā ir redzami uz tablo. Brauciena cena 1 eiro, biļ etes pē rk pie vadī tā ja. Biļ etes ir banā las č ekas uz termopapī ra no imprintera (minikases), kas nav jā perforē vai jā validē . Pa Vitauto prospektu un Ķ estuš o ielu kursē trolejbuss, 1930. -1950. ē kas, senatni nemanī ju, ir vairā kas pilnī gi jaunas ē kas, galvenokā rt viesnī cas. Tieš i pirms pieturas "Vilniaus gatve" trolejbuss pabrauc garā m "trī s teā tru laukumam" - tajā paš ā parkā atrodas Kauņ as Valsts teā tris, Kauņ as kamerteā tris un Kauņ as leļ ļ u teā tris. Tā nu, izkā puš i pareizajā pieturā pa ļ oti oriģ inā lu pazemes eju, kuras griestus un sienas rotā daž ā di paneļ i, spriež ot pē c parakstiem - ko rotā jis slavenais lietuvieš u mā kslinieks K. Nyakreshyus, dodamies tieš i uz vecpilsē tu. .

Vecpilsē tas galvenā artē rija - Viļ ņ as iela (Viļ ņ as gatve), ir gā jē ju, tajā ir daudz daž ā du kafejnī cu, restorā nu, suvenī ru veikalu (t. sk. ļ oti dā rgu roku darbs), ir ļ oti interesanti muzeji. Arhitektū ra jau veca, 2 stā vu, uzturē ta autentiskā kā formā . Viena no pirmajā m ē kā m labajā pusē ir Vē sturiskā prezidenta pils (tā bija Valsts prezidentu rezidence, kad Kauņ a bija Lietuvas galvaspilsē ta 1919. -1939. gadā ). Arhitektū ra acī mredzami nav XX gadsimts. Kauņ a tiek uzskatī ta ne tikai par Lietuvas kultū ras, bet arī reliģ isko galvaspilsē tu, jo š eit ir ļ oti daudz tempļ u.


Viena no centrā lajā m ir Svē to Pē tera un Pā vila arhibī skapa katedrā le. Bet mē s apmeklē jā m Svē tā Franciska Ksavera baznī cu (atrodas vairs ne Viļ ņ as ielā , bet gan Rā tslaukumā , nedaudz tā lā k). Un jau aiz laukuma, ejot uz Neris krastmalu, atrodas Sv. Jura baznī ca, benediktieš u klosteris un Garī gais seminā rs. Pā vesta Franciska vizī te Kauņ ā paredzē ta no 21. lī dz 22.09. 2018. , par ko liecina daudzi baneri un plakā ti visā pilsē tā . Apskatī jā m Svē tā Franciska Ksavera baznī cu, iekš ā , neskatoties uz viduslaiku askē tismu un askē tismu, ir diezgan gaiš s, templis iekā rtots koš ā s krā sā s, gaismu veicina arī lieli vitrā ž as.

Pats Rā tslaukums papildus viduslaiku divstā vu mā ju ansamblim (hanzas stilā ), protams, ir slavens ar seno Rā tsnama ē ku (15. -16. gs. , vairā kas reizes pā rbū vē ta). ). Paš laik Rā tsnamā oficiā li pasā kumi nenotiek, tajā darbojas Pilsē tas muzejs. Tobrī d pie Rā tsnama norisinā jā s kā ds sporta pasā kums, par ko liecina gan sportiska izskata cilvē ku grupas klā tbū tne, gan televī zijas kameras, gan baneri ar viena no pilsē tas simboliem - BK. Ž algiris". Izbraucot cauri klostera teritorijai un pagriež ot pa labi (nekur nemanī jā m ne aizlieguma zī mes, ne sargus), izejam uz Kauņ as pili. Ap pili nogā zē izvietoti koka soliņ i, t. i. acī mredzot ir brī vdienas vai vē sturiska atjaunoš ana.

Tuvojas pusdienu laiks, tā pē c atgriež amies Viļ ņ as ielā , kur pusdienojam vienā no kafejnī cā m. Divi pamatē dieni (vistas karbonā de, frī kartupeļ i, salā ti un laš a fileja, frī kartupeļ i, salā ti) maksā.13 eiro. Tā lā kais ceļ š - pa "mā kslas metro" pa gā jē ju ielu "Lasveys-alley" (Brī vī bas aleja), lai sasniegtu Sv. Miķ eļ a katedrā li, pē c tam ar trolejbusu brauciet lī dz tirdzniecī bas centram "Acropolis", pē c kura apmeklē juma doties uz plkst. autoosta (no Akropoles lī dz autoostai apmē ram 300 m). Tač u laiks un attā lums ir ieviesuš i savas korekcijas.


Tā tad, iesim pa aleju. Viena no pirmajā m ē kā m labajā parkā ir Tadas Ivanauskas Zooloģ iskais muzejs. Muzeja priekš ā necerē ti rosī gs, daudz tū ristu tipa cilvē ku. Laysweiss aleja atstā ja tikai pozitī vus iespaidus, diezgan plaš a gā jē ju zona, atseviš ķ a josla velosipē distiem, pa vidu - zaļ ā zona, koku aleja, daudzi soliņ i (un ne atseviš ķ i stā voš i, bet integrē ti citos pilsē tvides dizaina elementos - apmales vai reljefas puķ u dobes, Kijevā tik sen pagā jis), daž reiz ir strū klakas. Vienī gais negatī vais ir tas, ka vietā m notiek ceļ u darbi un nož ogotā s teritorijas nā cā s tā lu apiet. Protams, ž ogi un aprī kojums bū tiski pasliktinā ja skatus, ī paš i nā kotnē . Lielā kā daļ a ē ku celtas 20. gadsimta 20. un 30. gados un ir raksturī gi dzeltenbrū ni pelē kā krā sā . Daudziem ir bareljefi vai paneļ i. Man personī gi š is stils atgā dinā ja Vī nes centrā lo rajonu arhitektū ru, jo ī paš i “Gemeinde Wien” periodu. Piemē ram, Centrā lais pasts (1930-1931), bet ir arī baroka mā jas (19. gs. beigas) un 70. -80. gadu mā jas, jo ī paš i Kauņ as paš valdī bas modernā ē ka.

Kopē jais alejas garums ir aptuveni 2 km, un, novē rtē jot mū su rī cī bā atlikuš o laiku (un pē dē jais autobuss uz Birš tonu izbrauca plkst. 20:15) un vē lmi apmeklē t arī Akropoli, un ņ emot maksimā li Miķ eļ a katedrā les perspektī vas foto, mē s pā rvietojā mies pa perpendikulā ro Maironio (Mayronis) ielu uz Danilyaichus ielu, pa kuru brauca mums nepiecieš amie trolejbusi (aizmirsu piebilst, ka tuvā kā centra, iepriekš minē tā s Kestutis un Danilyaichus ielas ir vienvirziena satiksme). Lietuvas Centrā lā s bankas (Kauņ as filiā les) monumentā lā ē ka atrodas Mairoņ a un Daņ iļ aič u ielu krustojumā , arī celta 20. gadsimta 20. – 30. gadiem raksturī gā stilā . Tuvā kā trolejbusa pietura atradā s 50 metrus pa labi Studentu laukumā , kur atrodas Kauņ as Valsts universitā tes un Kauņ as Politehniskā institū ta ē kas.

Ielas pretē jā pusē nelielā parkā atrodas Militā rais muzejs ar Mū ž ī go liesmu. Nedaudz tā lā k, parkā , atrodas divi no slavenā kajiem pilsē tas muzejiem - M. Č erleņ a muzejs un Velnu muzejs. Es apmeklē ju otro 1995. gadā , un, lai apmeklē tu pirmo, ir jā ierodas Kauņ ā uz vairā k nekā.1 dienu. Tā kā jau runā ju par rajonu, kurā atrodas muzejs (un abiem adrese ir Putvinska ielā ), tad š ī teritorija ir ļ oti krā saina - tajā ir visvairā k pilsē tas ielu mā kslas - sienu grafiti tautas valodā . Bet atkal š ī ir nā kamajai reizei, kā arī ceļ oš anai ar 2 Kauņ as funikulieriem. Beidzot piebrauc mums vajadzī gais trolejbuss numur 5 (pieturā s ir tablo ar atbraukš anas transporta atpakaļ skaitī š anas laiku, kas tiek ievē rots diezgan precī zi). Trolejbusi, starp citu, ir ļ oti reti Skoda, jau pusotru gadu desmitu neizmantojam.


Mē s izkā pjam vienu pieturu pirms sasniedzam autoostu (ko sauc par Griunvaldo). Vē l 300 metri pa veco 1-2 stā vu ē ku ielu - un izejam uz Nemunas krastmalu, kur atrodas lielais tirdzniecī bas centrs "Acropolis". No krastmalas - skats uz salu ar skaistu zaļ o parku. Pats tirdzniecī bas centrs, kā jau bija gaidā ms, atrodas ļ oti vecā s noteiktas industriā lā s zonas ē kā s, bet iekš ā nekas neatgā dina vecos laikus - daudzi boutiques, Maxima lielveikals, Wizzair un Ryanair kases un pat pirts. Cenas diezgan labas, ī paš i priecē ogu ievā rī jumi 0.7 E uz 0.5 kg. Jau ar tempu virzā mies uz autoostu, kurai pretī atrodas neliels parks, kurā atrodas Ziemeļ eiropai visai netipiska kulta celtne - Vī tauta Lielā moš eja.

Pa to laiku autoostā ir papildu kvests, turpat pie biļ eš u kasē m (! ) tiek rī kots noteikta velobrauciena sā kums - daudz cilvē ku ar velosipē diem, mikrofoniem un TV kamerā m. Nevarē jā m atrast sev citu vietu, jā...Tomē r, nopirkuš i biļ etes, izlidojam ar pē dē jo reisu. Kauņ a atstā ja ļ oti labu iespaidu, tač u palika zinā ma zemī ba.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Каунасский Замок
Собор Св. Франциска Ксавьера
В Соборе Св. Франциска Ксавьера
Историческая Ратуша в Каунасе
Каунас. Старый ГОрод
Каунас. Старый Город. Плакат о визите в Каунас Папы Римского Франциска
Каунас. Ласвейс-Аллея (Аллея Свободы)
Каунас. Собор Св. Михаила Не дошли метров 400
Каунас. Центробанк Литвы
Каунас. Один из коммерческих банков
Каунасский Политехнический Университет (ради интереса зашел на сайт - обучение по всем специальностям только на английском языке. Вот это настоящая евроинтеграция)
Общественный транспорт Каунаса
Типичная архитектура околоцентровых районов (1930-е годы)
Скажите, а Крокодил Гена и Чебурашка тоже где-то рядом? :-)
Līdzīgi stāsti
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums