Ciemos pie bijušajiem tautiešiem

24 Maija 2012 Ceļošanas laiks: no 15 Jūlija 2008 ieslēgts 30 Jūlija 2008
Reputācija: +221.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Haifa ir treš ā lielā kā pilsē ta Izraē lā . Tas atrodas Vidusjū ras piekrastē , kā arī Karmela kalna pakā jē . Haifa tiek saukta par Izraē las ziemeļ u galvaspilsē tu. Pilsē ta atrodas apbrī nojami gleznainā vietā un apvienojumā ar moderno arhitektū ru un senajiem pieminekļ iem ir viena no skaistā kajā m pilsē tā m Vidusjū rā .

Pilsē ta tika dibinā ta romieš u laikmetā . Pats Haifas vā rds minē ts dokumentos, kas datē ti ar 3. gadsimtu pirms mū su ē ras. Kā liela apdzī vota vieta Haifa pastā vē ja kopš krustneš u laikiem.

Galvenā Haifas atrakcija ir Karmela kalns. Tieš i š eit atrodas pravieš a Elijas ala, Bahai templis un piekā rtie dā rzi.

Tā kā gandrī z katram Izraē las krievam ir tuvi vai tā lā ki radinieki, draugi vai viņ u bē rni, bijuš ie kolē ģ i vai kolē ģ u radinieki, vakari š eit biež i tika veltī ti tikš anā s reizē m ar bijuš ajiem tautieš iem. Aicinā ja mū s ciemos, ar interesi jautā ja par dzī vi pie mums, labprā t stā stī ja par sevi, piedā vā ja papildus ekskursijas.


Atceļ ā no Eilatas nolē mā m pē dē jo nakti un nā kamo pusi dienas pirms lidoš anas uz Maskavu pavadī t nevis Telavivā , bet gan Haifā . Mē s jau esam bijuš i Telavivā , un draugi Netā nijā mū s uzaicinā ja uz Haifu. Saskaņ ojuš i ar viņ iem savu rī cī bu, sā kā m pē tī t jautā jumu, kā nokļ ū t Haifā . Izrā dī jā s, ka, attī stoties tū risma nozares loģ istikai, tas nebū t nav grū ti. Telavivas autoosta ir tranzī ta punkts, kur autobusi atved tū ristus no daž ā dā m Izraē las vietā m un pē c š ķ iroš anas tiek nosū tī ti tā lā k uz izvē lē tiem galamē rķ iem. Veicot 2 transfē rus, nokļ uvā m Haifā , kur tikā mies ar draugiem norunā tajā vietā .

Mū su draugi dzī vo 3-istabu dzī voklī.3 stā vu mā jas 2. stā vā . Dzī voklī ir liela halle, kas apvienota ar lodž iju, virtuve un 2 guļ amistabas. Tā kā Izraē lā nav ziemas, temperatū ru telpā kontrolē dalī tā sistē ma. Vakara vakariņ ā s mē s runā jā m par dzī vi kopā ar viņ iem un ar mums.

Tika runā ts par pē dē jo karu ar Libā nu. Tie, kas š eit nav bijuš i, joko: “Kā ds karš ? Visu laiku Haifā tika bojā ta tikai viena mā ja. Runā jot ar aculieciniekiem, situā cija izskatā s dramatiskā ka. Haifā ir naftas pā rstrā des rū pnī ca. Un, ja kaut viena raķ ete ietriektos naftas krā tuvē , no pilsē tas pā ri paliktu maz. Tā pē c rū pnī cā tehniskais process tika apturē ts, konteineri ar degoš iem materiā liem tika iztukš oti un piepildī ti ar ū deni. Š ie pasā kumi izrā dī jā s savlaicī gi, jo konflikta laikā rū pnī cas teritorijā eksplodē ja 3 raķ etes. Raķ eš u uzbrukumu laikā Haifas ielā s atskanē ja uzlidojuma sirē nas, un cilvē ki steidzā s uz tuvā kajā m bumbu patvertnē m vai pastiprinā tā m telpā m savos dzī vokļ os. Saskaņ ā ar Izraē las SNIP, katram modernam dzī voklim jā bū t aprī kotam ar š ā du telpu, lai aizsargā tu ja ne no tieš iem triecieniem, tad no lauskas un konstrukciju sabrukš anas. Mū su draugu dē ls tajā laikā dienē ja armijā un bija priekš galā . Sieva, strā dā jot slimnī cā , kur tika nogā dā ti ievainotie, sastapa katru helikopteru no frontes lī nijas, lai pā rliecinā tos, ka viņ u vidū nav dē la. Varat iedomā ties viņ as ikdienas garī gā s cieš anas. Haifas kara minimā lā s materiā lā s izmaksas drī zā k liecina par to pasā kumu efektivitā ti, kas veikti, lai samazinā tu iznī cinā š anu un dzī vī bu zaudē š anu.

No rī ta dodamies pilsē tas apskates ekskursijā . Apmeklē jā m Izraē las vecā kā institū ta Technion teritoriju, kas atvē rts 1924. gadā un atrodas mež ā kalna nogā zē s. Š ī augstskola ir lietiš ķ o inž enierzinā tņ u zinā tniskais centrs, bauda lielu prestiž u visā pasaulē un sagatavo inž enierus daž ā dā s tehnoloģ iju jomā s. Izstaigā jā m arī kotedž u pilsē tiņ u, iegrimuš i zaļ umos, kurā dzī vo studenti - mū su hostelī . Mums teica, ka pastā v klusuma kults. Krievijā š ī kā rtī ba tiek uzturē ta tikai lasī tavā .


Pilsē tā dominē još ā kalna galā atrodas Haifas universitā tes augstceltne no stikla un betona, no kuras paveras gleznaini Haifas skati.

Pē c tam apmeklē jam Karmela kalnu un slaveno Bahai dā rzu, kas atrodas tā nogā zē . Visā kalna augstumā.225 m gar nogā zi tika ieklā tas platas kā pnes, kas rotā tas ar až ū ra margā m, statujā m un terasē m. Visur gar kā pnē m ir puķ u dobes un dekoratī vi koki. Parka centrā lajā daļ ā paplaš inā s, ir papildu alejas. Koki un ziedi ir atlasī ti ar lielisku mā ksliniecisku garš u, lieliski apgriezti un kopti. Š eit jū s neredzē siet sulī gus biezokņ us, nokaltuš as lapas vai sausus zarus.

Parka centrā lajā daļ ā atrodas slavenais Bahai templis, kurā ieeja ir ierobež ota lī dz agrā m rī ta stundā m. Protams, Bahai piekā rtie dā rzi ir viens no labā kajiem parku mā kslas š edevriem un to kopš anas piemē rs. Š eit ir rindiņ as no Aleksandra Gorodņ icka panta:

Š is ir pasakains templis, kuru es tagad nekad neaizmirsī š u,

Kur visi cilvē ki dzī vo savā starpā pastā vī gā harmonijā ,

Kristus, Muhameds un Buda tur ir vienlī dz cienī ti.

Un viņ i tur nelū dz, bet stā da kokus dā rzā .

Š eit ienā koš os mī ļ i apskauj vē sas ē nas,

Puķ u dobē s izvietotas dzī vnieku un putnu skulptū ras.

Jū s ieskauj brī niš ķ ī gu augu kontū ras,

Kas nepazī st robež as, kas nepazī st robež as.

Apmierinā ti ar papildus ekskursijā m, lī dz pulksten 12 ierodamies vienā no Haifas dzelzceļ a stacijā m un 2 stundu laikā ar vilcienu nokļ ū stam Telavivas Ben Guriona lidostā . Pē c tam lidojam uz savu dzimteni ar spē cī giem iespaidiem no trī s valstu apmeklē juma, tostarp Jordā nijas, Palestī nas un Izraē las, pasaules kultū ras un garī guma vē sturiskā centra.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
В Бахайском саду
В Бахайском саду
Бахайский храм
Līdzīgi stāsti
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums