Ar autobusu, prāmi, mašīnu... Atceroties Krētu. 4.daļa. 17 zilas nokrāsas

22 Septembris 2020 Ceļošanas laiks: no 14 Septembris 2019 ieslēgts 28 Septembris 2019
Reputācija: +6643.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Turpinā jums. Sā ciet š eit:

1.  daļ a. Mī kla ir pabeigta >>>

2. daļ a. Vē stures labirintā >>>

3. daļ a. “Kandija palika pē cnā cē jiem… ” > >>

Š o braucienu veicā m arī organizē tas ekskursijas ietvaros, kuras laikā mū s sagaidī ja autobuss no viesnī cas, aizveda uz Kissamos ostu aiz Hanijas, un tur visi tika iekrauti diezgan lielā prā mī . Skatoties uz cilvē ku skaitu ostā , man pat bija bail, ka uz prā mja visiem nepietiks vietas, bet kaut kā iekā rtojā mies. ; )


Principā lī dzī gu braucienu varē tu noorganizē t arī paš i - ar ī rē tu auto, tā dā paš ā veidā nokļ ū t ostā , un tur var dabū t biļ etes uz kā du no kuģ iem, kas izbrauc uz Balos lī ci. Vai ar automaš ī nu, brauciet pa augš ē jo ceļ u Kaliviani ciemata virzienā , un tad pa zemes ceļ u uz autostā vvietu, no kurienes sā kas nolaiš anā s uz lī ci. Tieš i š eit slē pjas š ī varianta mī nusi, pamatojoties uz izlasī tajā m atsauksmē m un ieteikumiem: pirmkā rt, autostā vvieta biež i vien ir pilnī bā aizņ emta un auto ir jā atstā j kaut kur pie ieejas ne pā rā k izdevī gos apstā kļ os; otrkā rt, braukš ana pa zemes ceļ u draud sabojā t automaš ī nas dibenu un riteņ us, kas, kā likums, nekad netiek segti saskaņ ā ar Krē tas apdroš inā š anas noteikumiem; un treš kā rt, nobrauciens (un attiecī gi arī kā pums) uz lī ci ir diezgan stā vs un nogurdinoš s. Bet tas ir atkarī gs no jums. Mē s izvē lē jā mies mazā kā s pretestī bas ceļ u. : )

Jā , un tagad patiesī bā par to, kam ir domā ta š ī kņ ada. Balos lī cis tiek uzskatī ts par vē l vienu Krē tas iezī mi, un tas ir novietots kā trī s jū ru - Krē tas, Jonijas un Lī bijas - saplū š anas vieta, kas patiesī bā ir viena jū ra - Vidusjū ra. Bet lī cis izskatā s vienkā rš i pā rsteidzoš s, tā pē c tas ir ļ oti populā rs tū ristu vidū . Pa ceļ am uz lī ci tū risti tiek nogā dā ti arī Gramvousa salā , kur atrodas pirā tu cietokš ņ a paliekas. Kopumā ekskursija ir tī ri vizuā la un dabiska. : )

Tomē r atgriezī simies Kissamos ostā  — mū su prā mis ir devies kursē un ceļ ojums ir sā cies.

Ceļ ojums ilgst apmē ram stundu, tač u nav laika garlaikoties, jo visa uzmanī ba tiek pievē rsta jū ras un kalnu ainavā m, kas iet aiz borta. . .

. . . kā arī Korikos rags, ar kuru viena no versijā m saista mū su pirmā s pieturas vietas nosaukumu - Gramvousa salas. Tiek uzskatī ts, ka tas varē tu bū t radies no venē cieš u "Capo Buso" - "Leaky Edge", jo Korikos raga galā atrodas ala, kurai pretī atrodas Imeri Gramvousa un Agria Gramvousa salas.

Tikmē r mū su prā mis piestā j pie Imeri Gramvousa salas, kuras virsotnē var redzē t cietokš ņ a paliekas. . .

. . . un kur ir paredzē tas divas atrakcijas tū ristiem - uzkā pš ana iepriekš minē tajā cietoksnī un pelde lī cī . Lielā kā daļ a izvē las kā pt cietoksnī .

Principā tas nenozī mē , ka kā pš ana ir ļ oti grū ta — it ī paš i, ja pastā vī gi apstā jaties, apskatā t un fotografē jat skaistumu, kas paveras augš upceļ ā .

Un visbeidzot, ieeja cietoksnī :


To parasti dē vē par pirā tu cietoksni, lai gan Gramvousa savā ilgajā mū ž ā ir mainī jusi daudzus ī paš niekus. Imeri Gramvousa cietoksnis, ko 1585.  gadā uzcē la venē cieš i, kalpoja kā priekš postenis Krē tas ziemeļ rietumu gala aizsardzī bai, un vē lā k izrā dī jā s viens no trim cietokš ņ iem, kurus turki nevarē ja atgū t no venē cieš iem Krē tas kara laikā . Un tikai "pateicoties" toreizē jā cietokš ņ a komandiera neapolieš u Dž oč ija nodevī bai 1691. gadā , cietoksnis nonā ca turku rokā s. Bet viņ u valdī š anas laiks bija salī dzinoš i ī slaicī gs. 1825.  gadā.300 grieķ u nemiernieki ar viltī bu spē ja ieņ emt cietoksni un tur apmesties.

Laika gaitā salas iedzī votā ju skaits pieauga un sasniedza vairā k nekā.3 tū kstoš us cilvē ku, kuriem bija jā dzī vo no kaut kā . Un kā da ir mazas salas iedzī votā ju dzī ve ar ne pā rā k draudzī giem kaimiņ iem? Tieš i tā , pirā tisms. Un, ja sā kumā Gramvousas iedzī votā ji nodarbojā s ar politiski pamatotā m laupī š anā m jū rā , uzbrū kot tikai Turcijas kuģ iem, tad laika gaitā paradigma mainī jā s un viņ i sā ka pievē rst acis (un ieroč us) uz jebkuru kuģ i, kas parā dī jā s apkā rtē jos ū deņ os. No š ejienes radā s cietokš ņ a “pirā tu slava”.

Tagad cietoksnī vairs nav palicis gandrī z nekas, izņ emot vecā bruģ a paliekas.

Izņ emot ļ oti fotogē nisku baznī cu, lai gan es neesmu pilnī gi pā rliecinā ts par tā s izcelsmi. Viņ i saka, ka savulaik pirā ti uzcē luš i Kleftrī nas Dievmā tes baznī cu (no vā rda "kleft" - zaglis, bruņ ots nemiernieks) uz Gramvous, bet es nevaru pateikt, vai mē s to redzam.

Tā dē ļ virsotnē galvenā nodarboš anā s ir apkā rtē jo ainavu apcerē š ana un trī s jū ru salī dzinā š ana. : )

Kā arī mē ģ inā t apskatī t Balos lī ci, kas š odienas laikapstā kļ u dē ļ nav ī paš i redzams.

Bet ir pienā cis laiks doties uz mū su prā mi, kas mū s gaida piestā tnē .

Tā lā k neliela eja un tiekam piestā Balos lī cī , kur jū ras, protams, formā li nesaplū st, un ū dens toņ u atš ķ irī bas ir izskaidrojamas ar atš ķ irī go. dibena topogrā fija, staru lauš anas leņ ķ is utt.

Bet, ieraugot visu š o skaistumu, domā š anas racionā lā daļ a izslē dzas, un jū s vienkā rš i entuziastiski pagriež at galvu, mē ģ inot atš ķ irt visas 17 solī tā s ū dens nokrā sas lī cī no gandrī z caurspī dī gas bā lganā s un tirkī za. . .

. . . lī dz skarbi tintes zilai. . .

. . . un norā diet vietu, kuru jū s personī gi uzskatī sit par Krē tas, Jonijas un Lī bijas jū ru saplū š anu. Nu, piemē ram, š eit. ; )


Un, ja paskatā s vē rī gi, uz sē rfoš anas lī nijas var pamanī t plā nu rozā joslu, kas padara Balos lī č a pludmales saistī tas ar slaveno Krē tas pludmali Elafonisi, kur, pē c nostā stiem, visas smiltis ir tik sā rtas. Lai gan, man ir aizdomas, patiesī bā tur situā cija ir tā da pati un rozā krā sa ir tikai gar ū dens malu. : )

Ja jums vē l ir atlicis spē ks, varat nedaudz uzkā pt tuvē jā nogā zē , lai varē tu vismaz nedaudz paskatī ties uz lī ci no augstuma.

Un pē c tam dodieties pastaigā lī dz Lī bijas jū rai un apbrī nojiet tā s "mē ness" ainavas. . .

. . . krasi kontrastē ar Krē tas jū ras "salu" ainavā m.

Tač u nekas nav mū ž ī gs, un tagad ir pienā cis laiks atgriezties uz prā mja. Mē s metā m atvadu skatienus uz miglā pazuduš o lī ci...

. . . apbrī nojot apkā rtē jos skatus. . .

. . . un tik klusi atgriezieties Kissamos ostā , kur mū s jau gaida mū su ekskursiju autobuss.

Nu mums patika organizē tā s ekskursijas, braucā m ar autobusu un prā mi uz nā kamajā daļ ā mē s izmē ģ inā sim Vā cijas autobū ves ī rē tu brī numu.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums