Ceļojums uz Gruziju, 2011

29 Februāris 2012 Ceļošanas laiks: no 06 Oktobris 2011 ieslēgts 16 Oktobris 2011
Reputācija: +16
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Svaiga reportā ž a par viesu no Maskavas ceļ ojumu uz Gruziju. Kā vienmē r, bez griezumiem.

-------------------------------

Ceļ ojums uz Gruziju notika negaidī ti ā tri. Gandrī z neko neplā nojuš i, tikai izlasī juš i daž as atsauksmes un atraduš i ceļ vedi internetā , paņ ē mā m biļ etes un lidojā m uz Tbilisi.

Atruna: es atgā dinu, ka viss, kas aprakstī ts manā ziņ ojumā , ir tikai personisks skatī jums uz notiekoš o.

Ceļ ojuma plā ns.

Gruzija ir maza valsts, to var š ķ ē rsot no austrumiem uz rietumiem 6 stundā s, no ziemeļ iem uz dienvidiem un vē l ī sā k. Ir nepiecieš ams ilgā ks laiks, lai nokļ ū tu kalnu reģ ionos, kur ceļ i atstā j daudz vē lamo.

Ko redzē t Gruzijā?

Visa valsts ir sadalī ta 12 rajonos (skat. karti).

No Gruzijas nav vē rts doties uz Abhā ziju un Dienvidosetiju.

Austrumu Dž ordž ija (Kaheti) jeb vī na ieleja ir slavena ar savā m vī na darī tavā m un senajā m baznī cā m.


Gruzijas ziemeļ austrumos (Mtskheta-Ananuri-Kazbeki) - noteikti jā redz Gruzijas militā rais lielceļ š , kas sā kas Tbilisi un beidzas Vladikaukā zā (Ziemeļ osetijā ).

Centrā lajā Gruzijā ir lielas pilsē tas Kutaisi, Gori, Borjomi un senā s pilsē tas Vardzia un Uplistsikhe klintī s.

Ziemeļ rietumu Dž ordž ija (Svanetija) ir slavena ar savā m kalnu ainavā m (saka, ka Š veice nobā l salī dzinā jumā ar Svaneti : ))

Un, protams, viņ i dodas uz rietumiem pē c apelsī niem, Adž ā rijas hač apuri un Melnā s jū ras viļ ņ iem.

a) Vē lamais atpū tas veids.

Tas var bū t civilizē ts, ar vienas dienas izbraucieniem no Tbilisi un nakš ņ oš anu viesu namos, vai arī to var darī t "pieauguš o" veidā - ar mugursomā m, nakš ņ oš anu teltī s utt.

b) Dodieties tur.

Ir tieš ie lidojumi no Maskavas uz Tbilisi no Domodedovas, tač u tie ir dā rgi, apmē ram 16-18 tū kstoš i rubļ u. Daudz lē tā k var lidot ar pā rsē š anos Kijevā , Minskā , Rī gā , Erevā nā u. c. Var nopirkt biļ eti par 8-9 tū kstoš iem rubļ u turp un atpakaļ.

c) Valodas problē mas.

Pilsē tu iedzī votā ji (ī paš i cilvē ki, kas vecā ki par 40 gadiem) labi pā rvalda krievu valodu. Jaunieš i viņ u pazī st reti un vieglā k komunicē angliski. Attā los ciemos abi ir sliktā ki.

d) Nu, protams, budž ets.

Pā rvietoš anā s pa valsti ar sabiedrisko transportu un pā rtika joprojā m ir lē ta. Pā reja uz organizē tā m ekskursijā m vai auto/gidu, protams, palielina izdevumu pozī cijas. Sī kā ka informā cija vē lā k.

Krievi saņ em Gruzijas vī zu Tbilisi lidostā vai citā s lidostā s. Lai to izdarī tu, ir jā aizpilda anketa (noteikti iepriekš pierakstiet adresi Gruzijā , kuru ierakstā t anketā . Neviens to nepā rbaudī s. Varat vienkā rš i ierakstī t jebkuras lielas Tbilisi viesnī cas adresi, kuru jū s nekad neredzē š u). , samaksā.35 dolā rus vai rubļ os vai Lari un robež sargs pasaka personī gi - Laipni lū gti Gruzijā (labas manieres darbojas pat dež urē još ā m personā m).

Ko ņ emt lī dzi.


Ja tikai dodaties iepazī ties ar Gruzijas dabu un arhitektū ru, ņ emiet lī dzi ikdieniš ķ as, vienkā rš as drē bes, dž emperi un jaku kalnu ceļ ojumam, un galvenais – apavus, kas ir ē rti gariem pā rgā jieniem. Neaizmirsti arī savas saulesbrilles!

Ja jū su ceļ ojuma mē rķ is ir trekings, ņ emiet lī dzi visu, sā kot no labiem apaviem un vilnas lī dz teltī m, guļ ammaisiem un gā zes degļ iem.

Ceļ vedis un kartes.

Lai cik dī vaini tas neizklausī tos, atrast kvalitatī vus informā cijas avotus par Gruziju izrā dī jā s sarež ģ ī ti.

Pē c pē dē jiem militā rajiem notikumiem Krievijas meklē tā ji "neatrod" gruzī nu avotus (piemē ram, Gruzija valstu sarakstā nemaz neeksistē ), pretē jā gadī jumā tas, ko viņ i var atrast, ir datē ts ar 2007. gadu un var izrā dī ties novecojis.

Angļ u avotos nav atsauces uz viņ u Dž ordž ijas š tatu.

2008. gada Lonely Planet ceļ vedī ir galvenā svarī gā kā informā cija un uzraksti gruzī nu valodā , ja nepiecieš ams, to var iegā dā ties tū ristu grā matnī cā s Tbilisi, piemē ram, Rustaveli avē nijā Prospero Books. Ir arī rets 2009. gada BRADT rokasgrā matas izdevums krievu valodā , un mē s to izmantojā m.

Ļ oti noderē ja krievvalodī gais gruzī nu forums Nukri.

Adž ā rijas reģ ionā ir laba vietne ar kartē m un attā luma tabulā m, tač u mums nebija laika apskatī t š o Gruzijas daļ u.

Jauna krā saina Gruzijas Ekonomikas attī stī bas ministrijas Tū risma departamenta vietne (angļ u valodā ).

Š ī s vietnes lielā kais pluss ir kvalitatī va Dž ordž ijas karte, kas nav atrodama nekur citur tī meklī.

Un, protams, neviens neatcē la Wikitravel.

Gruzijas nacionā lā s iezī mes.

Grū ti uzskriet nekvalitatī vam ē dienam – gruzī ni gatavo ar sajū tu un atdevi.

Viņ i pabaros jū s ar garš ī gu un bagā tī gu ē dienu gan dā rgā restorā nā , gan lē tā kafejnī cā , pagrabā . Atš ķ irī ba bū s viesmī ļ u sagatavotī bā un rē ķ inā par maltī ti.

Labā k, protams, ja jū su vietā sazinā sies gids, kurš veiks pasū tī jumu un pā rliecinā sies, ka nav problē mu.

Izmitinā š ana.

Daž ā s lielajā s pilsē tā s (saskaitī ju tikai 5) ir dā rgas viesnī cas. Ja tavs budž ets tam nav paredzē ts, tad piemē rotā kais variants gan galvaspilsē tā , gan perifē rijā ir “palikš ana mā jā s” – plaš i izplatī ta š ajā valstī.


Ģ imene jū s uzņ em savā mā jā , kas aprī kota kā pansionā ts ar istabiņ ā m tū ristiem.

Š o ī so laiku tu dzī vo viņ u dzī vi, ē d mā jā s gatavotu ē dienu, kļ ū sti par lieciniekiem parastajiem ikdienas mā jas priekiem.

Tbilisi "nakš ņ oš ana mā jā s" parasti ietver brokastis, ā rpus tā m cenā var iekļ aut divas ē dienreizes dienā (brokastis un vakariņ as).

Tajā ir noteikta krā sa un zinā ms personiskā s telpas trū kums.

No vienas puses, vakarā var viegli palū gt tasi karstas tē jas, no otras puses, ir neē rti atgriezties mā jā s vē lu, jo saimniece neiet gulē t, kamē r neesi atgriezies, gaidot, kad atvē rs durvis un ielaida tevi mā jā.

Gribē tos ticē t, ka š ī viesmī lī ba neizž ū s un to neizmantos ļ aunie tū risti.

Neskatoties uz to, ka valsts ir maza, sarež ģ ī tais reljefs apgrū tina ē rtu pā rvietoš anos pa to. Visizplatī tā kā ceļ ojuma iespē ja Gruzijā ir zvaigž ņ veida trajektorija: izbraucot no viena punkta un atgriež oties Tbilisi, aizbraucot uz nā kamo un atgriež oties utt.

Visizdevī gā kais veids, kā ceļ ot pa valsti, ir vietē jie mikroautobusi. Lē ti, bet ne ī paš i ē rti. Viņ i sasniedz daudzas tū ristu iecienī tas vietas, bet, protams, ne visas.

Cits veids, neatkarī gs - auto noma. Ja grasā ties doties uz kalniem, tad bez dž ipa neiztikt. Dā rgi. Benzī ns arī nav lē ts.

Š ajā ceļ ojumā , protams, mums izdevā s redzē t tikai mazu daļ iņ u no š ī s skaistā s un dā snā s valsts. Bet es domā ju, ka mē s atgriezī simies...

Bū tu nepiedodami rakstī t par ceļ ojumu uz Gruziju, neskarot dzī res tē mu. Turklā t, manuprā t, tas ir pelnī jis atseviš ķ u ierakstu.

Toastmaster

Vā rds "Tamada" mums bija pazī stams no bē rnī bas, bet kaut kā dā izkropļ otā jē dzienā . Ceremonijas vadī tā ju parasti sauca par kā zu svinī bu vadī tā ju. Nē , mē s nekā dā gadī jumā nemazinā m tā s nozī mi, tač u atš ķ irī ba starp vidusmē ra kā zu vadī tā ja scenā riju un gruzī nu toastmastera sirsnī go runu (kurš , protams, var arī vadī t kā zas) ir milzī ga, tā pē c raksimies dziļ ā k.


"Tamada" ("toastmasters") cē lies no gruzī nu "tamadoba", un tulkojumā burtiski nozī mē - "darba stā ž s svē tku laikā ". Toastmastera izvē le lielā mē rā nosaka pasā kuma veiksmi, un pat tad, ja tā s ir vakariņ as ļ oti š aurā lokā , attieksme paliek nopietna un atbildī ga.

Tamada parasti tiek pieš ķ irta vecā kam vī rietim vairā ku iemeslu dē ļ : tas ir goda nosaukums; jo vecā ks ir toastmaster, jo vairā k viņ am ir pieredze, un no viņ a ir daudz ko mā cī ties; un ne mazā k svarī gi - tostu meistaram lī dz maltī tes beigā m jā bū t prā tī gā kam par visiem saviem viesiem, : ).

Toastmaster mā kslu Gruzijā jaunekļ i pā rņ em jau no bē rnī bas. Pirmkā rt, uzmanī gi klausoties vectē vu, tē vu un vecā kos brā ļ us. Vē lā k, veicot patstā vī gus mē ģ inā jumus (katrs no saviem grauzdiņ iem toastmaster var lū gt kā du no viesiem turpinā t). Lī dera virtuozitā ti nosaka ne tik daudz daiļ runī ba, cik sirsnī ba. "Jū s varat runā t ī si, bet runā t no sirds, " sacī ja tostu meistars pie galda, nododot tostu viesim no ā rzemē m.

Tostu meistara galvenais uzdevums ir prasmī gi vadī t mielastu, kā rtī bu pie galda, tostu secī bu, lai viesi bū tu sā tī gi, apmierinā ti un mē reni piedzē ruš ies, nevis pē c vairā kiem tostiem nepakļ ū tu zem galda.

Pie galda gatavotie grauzdiņ i vienmē r iegū st personisku raksturu. Gruzī ni nedzer par saukļ iem, viņ i dzer kopā ar viesiem par sirdij mī ļ ā m tē mā m. Prasmī gam tostu meistaram maltī te jā vada tā , lai neaizvainotu nevienu pie galda, pat tos, kurus viņ š redz pirmo reizi. Tā pē c, ja viņ am ir daž as minū tes lī dz maltī tes sā kumam, viņ š uzdod jautā jumus par ciemiņ iem, kuri biež i vien ir vieglā š okā no viņ iem izteiktajā m vē lmē m un uzslavā m.

Ir obligā ti amati (kā rtī ba un pienā kums atš ķ iras atkarī bā no ģ eogrā fiskā apgabala).


Nepieredzē juš am cilvē kam nav iespē jams tos atcerē ties (ne vienmē r iesā cē js spē j tos visus sadzirdē t, biež ā k pakrī t zem galda agrā k), tā pē c dzē rā m maz, pierakstī jā m vairā k: sveicienu ar tostu, apsveikumu ar tikš anos, vē lme pē c vispā rē jas labklā jī bas; pē c tam - tosts-apsveikums ar svinamo notikumu; tosti pasaulei; vecā kiem; brā ļ iem un mā sā m; bē rniem; draugiem; tiem, kas atstā juš i š o pasauli (stā vot); uz mū ž u; par mī lestī bu; sievietē m; ī paš niekiem.

Gruzī nu svē tki bez vī na nav svē tki. Gruzī ns bez paš taisī ta, paš taisī ta vī na nav gruzī ns. Š is apgalvojums no manas puses var izklausī ties pā rā k skaļ š , bet brauciet uz Gruziju un pā rliecinā sieties par tā pareizī bu.

Tradicionā lajiem gruzī nu dzī rē m vī ns tiek pasniegts kannā s. Tas var bū t skaists mā la trauks, vai varbū t stikls, jē ga nav krū zes materiā lā , bet gan tilpumā - vidē ji 2-4 litri. Š ā ds kuģ is parasti ir piedzē ries diviem.

Protams, to pavada bagā tī ga maltī te, gari daiļ runī gi tosti un tā tā lā k. Jā , un vī nu parasti dzer baltu, to ir vieglā k uztvert, ī paš i neapmā cī tiem tū ristiem.

Un tagad tā vienkā rš ā matemā tika, ko mums mā cī ja viens no gidiem: vidē ji 2-4 reizes nedē ļ ā aicinā m ciemiņ us, izdzeram 3-4 krū zes, tas nozī mē , ka gadā jā novā c 2 tonnas vī nogu. Jū s dzirdē jā t pareizi, no 2 tonnā m vī nogu vidusmē ra gruzī ns gatavo vī nu gadu savas ģ imenes un tuvā ko draugu patē riņ am!

Protams, ir arī izņ ē mumi, bet, ja iespē jams, katrs cenš as uztaisī t savu vī nu, vismaz 500 kg : ).

Jā piebilst, ka, lai apstrā dā tu 2 tonnas vī nogu (kas nav audzē tas, bet iegā dā tas sezonā ), nav nepiecieš ams ne pā rā k liels laukums, ne daudz instrumentu, ir nepiecieš ama liela vē lme un, protams, prasme.

Es pat nemē ģ inā š u sniegt š eit raž oto Gruzijas vī nu sarakstu, doš u tikai daž us pā rbaudī tus: Sapiravi, Tsinandali, Akhasheni, Kindzmarauli, Khvanchkara, Mukuzani, Kakhuri, Ojaleshi, Napareuli, Kondoli, Rkatsiteli un citus.

Man personī gi tas bija atklā jums, ka Khvanchkara ir Alexandrouli un Mujuretuli vī nogu maisī jums, kas audzē ts noteiktā apgabalā , Rač ā , nevis vī nogu š ķ irne.

Un Kindzmarauli ir izgatavots no Saperavi vī nogu š ķ irnes, kas audzē ta Kahetijas Kvareli reģ iona Kindzmarauli mikrozonā.


Tā tad izredzes dzert ī stu Khvanchkara Krievijā , it ī paš i tagad, jū s saprotat, ir mazas. Un garš o dievī gi! Sarkanvī nu dzer tā pat vien ar draugiem, bet nedaudz, pā ris glā zes. Maltī tes laikā viņ i dzer baltu un salmu krā su.

Vē l izdevā s noskaidrot, ka Gruzijā tiek piekoptas 2 vī na darī š anas metodes - Eiropas, pie kurā m esam pieraduš i, un Kahetijas (š ajā gadī jumā kopā ar vī nogu mī kstumu vī nā nonā k gan sē klas, gan mazi ķ ekara zariņ i) . Otrā metode ir vieglā ka mā jas raž oš anai, tā garš o nedaudz rū gta.

Ciematos vī nu glabā milzī gā s krū zē s, kas apraktas pagrabos. Katru gadu pirms sezonas atklā š anas ģ imenes jaunā kajam loceklim ir liela atbildī ba š ī s krū zes tī ras izmazgā t, citā di vī ns saskā bs. Kā pē c jaunā kais - ielī st krū zes rī klē : ).

Godī gi sakot, pirms Gruzijas brauciena bijā m jau pazī stami ar nacionā lo virtuvi.

Gruzijas svē tki ir dā sni. Saimniece reti visu gatavo pati, viņ ai parasti palī dz radi/draugi. Galds ir klā ts bagā tī gs un neiztukš ojas, lī dz viesi sasniedz sā ta stā vokli vā rda tieš ā kajā nozī mē.

Ir grū ti iedomā ties tradicionā lus svē tkus bez:

Lavaš s, suluguni siers, hač apuri (imerieš u vai adž arieš u) - kā rtainā s mī klas izstrā dā jumi, kas aromatizē ti ar suluguni sieru, sviestu un olu.

Khinkali (kaut kas starp pelmeņ iem un manti). Vietē jie avoti apgalvo, ka pareizo khinkali gatavo no jē ra gaļ as, astes taukiem, garš augiem un garš vielā m. Kafejnī cā s un restorā nos tos parasti pasniedz ar jauktu liellopa un cū kgaļ as malto gaļ u, var pasū tī t arī liellopa un jē ra gaļ u.

Mā jā s (vismaz Tbilisi) khinkali vairs negatavo, daudz vieglā k nolaisties lī dz khinkali : ).

FOTO PAR KHINKALI

Khinkali gatavoš anas noslē pums izrā dī jā s prasme tos ā tri veidot. Fakts ir tā ds, ka š ī ē diena sulī gums slē pjas š ķ idrajā maltā gaļ ā , kas ā tri jā ietin velmē tas mī klas rokā s un tikpat ā tri jā uzvā ra un jā apē d.

Gaļ a tiek pasniegta arī uz galda bez problē mā m - tas var bū t š aš liku kebabs (teļ a vai cū kgaļ a) ​ ​ vai gaļ as ē diens katlā (man mā cī ja gatavot č anaku).

Ir arī vistas ē dieni - Satsivi (vista riekstu mē rcē ), Chekmeruli (vistas ķ iploku mē rcē ) un, iespē jams, ir daudz vairā k.


Ļ oti iecienī tas ir pupiņ as (lobio) - Lobio zupa vai Lobio salā ti, kā arī daž ā das uzkodas no baklaž ā niem, sē nē m. Tkemali mē rce (no mazā m plū mē m vai ķ irš u plū mē m) un svaigu garš augu pā rpilnī ba ir obligā ta uz gruzī nu galda.

Protams, nav iespē jams izmē ģ inā t visu nacionā lā s virtuves daudzveidī bu daž u dienu laikā . Viss iepriekš aprakstī tais ir tas, ko mums izdevā s izmē ģ inā t vairā ku restorā nu un kafejnī cu apmeklē jumu laikā : )

Vadims mū s savā ca no lidostas, viņ š vai viņ a maš ī na sagaida visus viesus, tas ir iekļ auts cenā , pat ja lidmaš ī na ierodas naktī.

Viņ š ir "cilvē ks ar slā vu izskatu paš ā dzī ves plaukumā ", kā viņ š jokojot rakstī ja par sevi.

Par Vadimu uzzinā jā m no viņ a bijuš o viesu ziņ ojumiem, visas atsauksmes ir absolū ti pozitī vas, skatoties uz priekš u, teikš u, ka piekrī tam visā m pozitī vajā m ī paš ī bā m, ko priekš gā jē ji pieš ķ ī ra viņ am personī gi un visai viņ u brī niš ķ ī gajai ģ imenei (viņ am un viņ a sieva Inga, viņ u vecā ki un jau pieauguš ie bē rni. Viņ u mā jas ir siltas un mā jī gas. Viņ a mā jā gandrī z vienmē r ir ciemiņ i no visas mū su bijuš ā s milzī gā s draudzī gā s valsts. Ar viņ iem ir tikpat interesanti komunicē t, un tu jutī sies kā mā jā s, bet atrodoties pilsē tā verandā ar vī na dā rzu. Tagad mums ir draugi arī Gruzijā.

Svarī ga nianse - Vadims savas ekskursijas neuzspiež , bet gaidā m, tā teikt, lū gumu no viesiem. Tā pē c nevajag kautrē ties, bet pā rrunā t ar viņ u savus plā nus un cerī bas, ko var un vajadzē tu redzē t un kā to izdarī t labā k. Un tad š ajā ī sajā Gruzijas ceļ ojuma laikā jū s varat paveikt daudz.

Tagad, sekojot mū su brauciena rezultā tiem, ar pā rliecī bu varu teikt, ka bez viņ a lī dzdalī bas mē s nebū tu varē juš i izdarī t un redzē t pat pusi no tā paš a.

Skatī jā mies Tbilisi ar Vadima dē lu – viņ š vada pastaigu ekskursijas pa veco Tbilisi.

Tbilisi ir silta pilsē ta, tā tiek tulkots tā s nosaukums. Un tā ir patiesī ba. Pilsē ta patieš ā m ir negaidī tu un patī kamu iespaidu pilna, ir gan senas ielas ar daudziem balkoniem, gan jaunas modernas š ī s tū kstoš gades ē kas.


Tbilisi ir diezgan liela pilsē ta, bet centrā , kur koncentrē jas interesantā kā s lietas, var staigā t kā jā m. Š ota Rustaveli avē nija sā kas ar tā da paš a nosaukuma pieminekli un beidzas ar Brī vī bas laukumu. Koku ieskautā vieta nekā dā ziņ ā nav zemā ka par Eiropas avē nijā m, un pa to ir ļ oti patī kami staigā t. Teā tri, muzeji, kafejnī cas, veikali, vakara "dzī vā " dž eza koncerti – viss, lai interesanti pavadī tu rī tu, pē cpusdienu vai vakaru.

Pilsē tā ir daudz funkcionē još u baznī cu.

Es neuzskaitī š u laukumus un tempļ us, kas ir piesaistī juš i mū su uzmanī bu. Vienkā rš i pastaigā jieties pa avē niju, apbrī nojiet vietē jo mā kslinieku darbus Mtkvari krastos, brokastojiet khachapuri Lagidzes ū deņ os un pē c tam neaizmirstiet izpē tī t mazā s ieliņ as - tajā s ir viss vietē jais aromā ts. Pusdienā s dodieties uz Khinkali mā ju, bet vakarā klausieties dž ezu Chardin ielā.

Nā kamajā dienā , lai neapč akarē tu centru, apmeklē jiet centrā lo Sv. Trī svienī bas baznī cu (sameba), uzkā piet vecajā Narikalas cietoksnī un veldzē jieties sē ra vannā.

Iesakā m apskatī t arī Panteonu (daudzu slavenu figū ru apbedī jumu vieta, veca baznī ca un lielisks skats uz pilsē tu) un Miasmindas parku (ap televī zijas torni neesam apguvuš i).

Mē s devā mies izpē tī t daž ā dus Gruzijas reģ ionus vē l divu tū ristu no Ukrainas Sergeja un viņ a dē la Matveja pavadī bā , liels sveiciens arī viņ iem!

Mū su pirmā s dienas marš ruts bija š ā ds:

Tbilisi - Cietoksnis - Telavi - Ikalto - Alaverdi - Gremi - Kindzmarauli rū pnī ca Kvareli - Sighnaghi - Tbilisi.

Skaidrs, ka vienā dienā visu nav iespē jams apskatī t, labā k vasarā uz mē nesi gruzī nu ciematā noī rē t mā ju, ē st augļ us un nogarš ot vī nu no visiem ciema kaimiņ iem, bet tas jau citai reizei. . Š oreiz mums bija tikai viena diena, bet paspē jā m daudz.

Bija iespē ja braukt paš iem, bet Gruzijā ar auto neuzdroš inā tos vest, uznā k neprognozē jami braucē ji un negaidī ti uz ceļ iem var uznā kt lielas bedres.

Mikroautobusos nevar visu apbraukt vienā dienā , vienkā rš i nav laika.

Mū su marš ruts todien veda cauri Gruzijas vē sturiskajai daļ ai – Kahetijai, pasaules mē roga vī na darī š anas dzimtenei.

-------------------------------------------------- --

Man personī gi ar š o pilsē tu ir viena ļ oti spilgta asociā cija - telefona zvans no Dž ordž a Danē lijas Mimino filmas : ). Protams, pē c ieraš anā s mē s to vē lreiz apskatī jā m.

Filmā atkal redzē jā m daudz paziņ u no ceļ ojuma.


6. gadsimta senā s akadē mijas drupas, kur mā cī jies Š. Rustaveli, 6. gadsimta baznī ca, Zenona Ikaltoiska un Dā vida Celtnieka mentora Arsena Ikaltoiska kaps.

Vī rieš u klosteris, Kakheti Sv. Dž ordž a 11. gs Iekš ē jā telpa ir grandiozā kā kravā . arhitektū ra. Izcils Gruzijas arhitektū ras piemineklis.

Satriecoš i skaista ē ka. Diemž ē l viņ i nedrī kst fotografē t no iekš puses, jā rī kojas ā tri, pirms kā ds to redz...Bet var no ā rpuses.

Erceņ ģ eļ a baznī ca, 16. gs , cietoksnis, Kahetijas karaļ u rezidence. Karalienes Darejanas tornis.

Kindzmarauli rū pnī ca Kvareli.

Vī na degustā cija:

Tā ir garš a! Atcerē jā s uz ilgu laiku! Var sē dē t un sē dē t un sē dē t! Kā vienmē r bija ā tri! Izvē lē jā mies un nopirkā m vairā kas pudeles izcila vī na un arī vietē jā konjaka un vī nogu degvī na.

Ekskursija pa rū pnī cu - rū pnī cas direktora pavadī bā ā tri apskatī jā m cehus, un pagrabus ar daž ā dā m vī na tarā m, gribē jā s jau iet pie galda! ...

Pē c tam devā mies ieturē t maltī ti. Ē dā m turpat rū pnī cas teritorijā esoš ajā restorā nā , tam ir atseviš ķ a ieeja no ielas. Tur uzkodas arī rū pnī cas strā dnieki, kuri palika pē c iepriekš ē jā s maiņ as.

tie bija ī sti vē dera svē tki - vī ns tika atvests uzreiz no vī na darī tavas, un ē dnī cas saimnieki mū s iepriecinā ja ar brī niš ķ ī gā m uzkodā m un pamatē dienu.

Pē c sā tī gas maltī tes devā mies tā lā k.

Mē s tur ieradā mies jau naktī , tā pē c skatī jā mies tikai uz centrā lajā m ielā m.

Pilsē ta ir slavena ar tā da paš a nosaukuma cietoksni, kas ir iekļ auts Gruzijas slavenā ko un lielā ko cietokš ņ u sarakstā . Signakh cietokš ņ a sienas brī numainā kā rtā saglabā juš ā s un mū sdienā s ieskauj veco pilsē tas daļ u un sniedzas tā lu ā rpus pilsē tas robež ā m.

Š eit Gribojedovs 1829. gadā spē lē ja klavieres savai nā kamajai sievai Ņ inai Č avč avadzei ...

Bet mums nebija laika tur nokļ ū t, iespē jams, nā kamreiz.

Kvelatsmindas baznī ca


Provinces pilsē ta Gurjaani netā lu no Telavi ir slavena ar unikā lu viduslaiku Gruzijas arhitektū ras pieminekli - Kvelatsminda baznī cu - vienī go divu kupolu baznī cu Gruzijā . Viņ a izskatā s diezgan pieticī ga. Pelē ka akmens templis ar krustveida fasā di un taisnstū ra plā nu. Tempļ a vidū , tieš i no jumta, absolū ti simetriski paceļ as divi nelieli kvadrā tveida torņ i, kas pā rklā ti ar lietussargu kupoliem. Vienī gā ieeja baznī cā - nelielas durvis arkveida atverē - atrodas no krustveida fasā des un ir paceltas diezgan augstu virs zemes. Pat bez ā rē jā s apdares templis izskatā s ļ oti iespaidī gi, jo, praktiski saglabā jot sā kotnē jo izskatu, tajā ir senatnes gars.

Daudzviet ir notikusi vai notiek masveida rekonstrukcija. Jā piebilst, ka daudziem kultū ras pieminekļ iem Gruzijā ir nepiecieš ama rekonstrukcija, un tas ir iepriecinoš i, ka to pamazā m sā k darī t.

Un daž i vā rdi par milzī gajā m krū zē m, kas biež i parā dā s fotogrā fijā s. Agrā kos periodos noteiktus ģ imenes notikumus (piemē ram, bē rna piedzimš anu vai bē res) svinē ja baznī cā s. Tur tika atvestas arī milzī gas vī na krū zes. Pē c tam, kad viesi vai nu slinkuma, vai kā da cita iemesla dē ļ tā s bija iztukš ojuš i, tā s tur atstā ja. Un tā di viņ i ir lī dz š ai dienai...

Mā jā s atgriezā mies pusnaktī...

Mū su otrā s dienas marš ruts:

Tbilisi-Jvavi-Mtskheta-Ananuri-Gudauri-Kazbeki-Tbilisi

No rī ta ar automaš ī nu izbraucam no Tbilisi, apmeklē jam templi Jvavi, templi kalna galā Kuras un Aragvi upju satekā , netā lu no Mtskheta (Gruzija). Viens no izcilā kajiem viduslaiku Gruzijas arhitektū ras pieminekļ iem (celts 586/587).

Tieš i š ajā vietā Nino no Kapadokijas uzlika Svē to Krustu, kas iezī mē ja kristietī bas pieņ emš anu Gruzijā.

Š o vietu aprakstī ja Ļ ermontovs savā dzejolī "Mtsyri". Mū sdienā s Dž varos viss palicis tā pat kā krievu klasiķ a viesoš anā s laikā.

"...Pirms daž iem gadiem,

Kur, saplū stot, viņ i rada troksni,

Apskaujas kā divas mā sas

Aragvas un Kuras strū klas,

Tur bija klosteris.

Un tagad viņ š redz gā jē ju

Sabrukuš i vā rtu stabi

Un torņ i, un baznī cas velve ..."

Pē c tam apmeklē jā m Mtskhetu, jauku pilsē tiņ u ar Svetitskhoveli katedrā li, kas celta 11. gadsimtā (1010.1029. ) Zem lielā s arkas atrodas leģ endā rais “Dzī vī bas stabs”, kas, pē c leģ endas, stā v pā ri Chiton Jē zus Kristus. Altā ra priekš ā atrodas Gruzijas karaļ u, Bagrationi dinastijas karaļ u un citu karaļ u apbedī jums.

Tā lā k mū su ceļ š veda pa Gruzijas militā ro maģ istrā li, kuru 18. gadsimta beigā s uzbū vē ja krievu inž enieri, lai savienotu Gruziju ar Krievijas impē riju.

Ananuri ir cietoksnis, kas celts 16. -17. gadsimtā Gruzijas militā rā s lielceļ a aizsardzī bai.


Gudauri - slē poš anas kū rorts

Skatu klā js uz Cross Pass (augstums 2395 m), š aurā kā vieta Kaukā za grē das š ķ ē rsoš anai.

Š ajā brī dī upes sā k plū st otrā virzienā , un tad mē s braucā m paralē li jaunajam Terekam, kas jau devā s uz ziemeļ iem uz Krieviju. Lī dz Vladikaukā zai palika nepilni 50 km.

Mū su ceļ ojuma beigu punkts bija Kazbeku ciems un Trī svienī bas baznī ca Gergetos, kas stā vē ja Kazbekas pakā jē.2170 metru augstumā (celta 14. gadsimtā ).

Gruzī niem parasti patī k bū vē t baznī cas un krustus kalnos un augstu kalnos, lai tos varē tu redzē t no tā lienes. Un Ģ erģ etu baznī ca tam ir ideā ls piemē rs. No š ejienes paveras fantastisks skats uz apkā rtē jiem kalniem, kas atrodas tā lu lejā . Svē tceļ nieki te uzkā pj stā vā kalnā kā jā m un daž i pat basā m kā jā m.

Kalnā uz baznī cu mū s veda vairs nevis Vadims, bet gan viņ a vietē jā š ofera drauga dž ips, jo ceļ š augš ā jau bija ļ oti stā vs un vietā m klā ts ar lieliem laukakmeņ iem.

Tur mē s satikā m saulrietu.

Tad jau bija vakariņ as mazā ciematiņ ā atceļ ā , kur viss tika gatavots speciā li mums svaigs un, protams, ar Kahetijas salmu vī nu.

Atkal ceļ š atpakaļ pa pā reju pagā ja mē ness gaismā . Kalni, mē ness, romantika...

Principā uz Kazbekiem var atbraukt pats ar mikroautobusu vai ar taksometru no Didube metro stacijas Tbilisi (ap 130 km vienā virzienā , bet ceļ a otrā puse ir sliktā stā voklī ). Tagad jū s varat pavadī t nakti, kafejnī cā satikā m tū ristus no Eiropas, kuri ar entuziasmu dzē ra un ē da kalnu ē dienus ...

Tā lā k mums bija atpū tas diena Tbilisi, ko izmantojā m, lai apmeklē tu Etnogrā fisko muzeju, kur apkopotas mā jas no daž ā dā m Gruzijas vietā m.

Vairā kas koka mā jas š eit tika atvestas no Dž ordž ijas rietumiem, bet akmens mā jas - no Dž ordž ijas austrumiem. Mā ju iekš pusē tiek savā kts oriģ inā ls ciema dzī ves rotā jums. Apmeklē tā ju un tū ristu maz, sievietes, uzzinā juš as, ka esam no Krievijas, ar lielu sirsnī bu mums atvē ra visas mā jas un parā dī ja, kā dzī voja gruzī nu sievietes...


Nā kamajā dienā Vadims mū s veda uz dienvidiem no Tbilisi lī dz robež ai ar Turciju.

Tbilisi–Vardzia–Abasturmani–Borjomi–Gori–Uplistsihe–Tbilisi

Vardzia ir alu pilsē ta, kas cirsta klintī.1150. –1200.  gadā . Diemž ē l lielā ko daļ u uzceltā iznī cinā ja zemestrī ce ap 1200. Tomē r tagad š eit ir apmetuš ies mū ki un ir atvē rti tū risti (kalna pakā jē ir pat viesnī ca un restorā ns). Neaizmirsti paņ emt lī dzi lukturī ti, lai labirintos varē tu izstaigā t ne pilnī gā tumsā!...

Abasturmani

Nakš ņ ojā m viesu namā š ajā pasakainajā vietā , kur ir arī observatorija, bet mē s to nevarē jā m tur apskatī t, jo.

5 stundas apceļ oja to gadu dzī vojamā s un saimniecī bas telpas, karalienes Tamā ras karalisko zā li, teā tra fragmentus. Bez gida maz ko varē ja saprast no vietē jā s arhitektū ras pirms 1000 gadiem...Pasaulē ir tikai neliela saujiņ a š ā du klintī izdobtu pilsē tu, un Gruzijā tā du nav pat nevienas!

Vakarā vakariņ ojā m Tbilisi restorā nā Taglaura, lai tikai pirkstus! Knapi pagā jis? Mē s varē tu sē dē t pie galda visu nakti ...

Ceļ ojuma padomi:

- Ieplā no vairā k laika! Pē c nedē ļ as pat pusi Gruzijas neredzē si, pat strauju kustī bu, mē s redzē jā m tikai austrumu Gruziju, rietumu vē l priekš ā!

Iesaku visiem pā rrunā t un izplā not marš rutu kopā ar tiem, kas zina valsti un kur un kad doties.

Ī paš s paldies mū su gidam Vadimam par interesantajiem stā stiem un jautro noskaņ ojumu, un ī paš i par ceļ ojumu plā noš anu un realizā ciju ā rpus Tbilisi, bez viņ a mē s nebū tu varē juš i redzē t un izbaudī t ne pusi no tā , kas mums bija!...

Visi labi iespaidi un tiekamies Gruzijā!

Vasī lijs un Jekaterina

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums