Rudens Tbilisi

09 Decembris 2019 Ceļošanas laiks: no 28 Novembris 2019 ieslēgts 29 Novembris 2019
Reputācija: +5251
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Kā es ilgojos bū t Tbilisi! Es vienkā rš i ļ oti, ļ oti gribē ju! Un nez kā pē c iztē lojos to rudens krā sā s. Mums visiem ir tā da sapņ a vizualizā cija. Un mans sapnis bija zeltaini dzeltenā s krā sā s.

Skats uz Tbilisi

Bet pirms tur nokļ uvu, man bija jā cī nā s ar UIA gaisa pā rvadā tā ju.

Iegā dā jā mies biļ etes 10 mē neš us iepriekš par ļ oti izdevī gu cenu, rezervē jā m viesnī cu Tbilisi centrā un jau gaidī jā m š o gruzī nu viesmī lī bu, skaistus skatus un garš ī gu virtuvi.

Un tad mē nesi pirms ceļ ojuma pienā k SMS: "Jū su lidojums ir atcelts"!

Izrā dā s, ka UIA paziņ oja, ka zemo cenu cenas ir nerentablas un tiek atceltas, un tiks veikta liela mē roga lidojumu optimizā cija. Saistī bā ar to tiek atcelts arī mū su lidojums, un viņ i iesaka sazinā ties ar UIA kontaktu centru, lai atgrieztu naudu vai atkā rtoti izdotu biļ etes citiem gaidā majiem lidojumiem.


Tač u UIA kontaktu centra tā lruņ i spī tī gi neatbildē ja, e-pastus ignorē ja, automā tiskais atbildē tā js mums uzstā jī gi solī ja, ka mū su zvans viņ iem ir ļ oti svarī gs, un viņ i noteikti atzvanī s 48 stundu laikā . 48 stundas neviens neatzvanī ja, un automā tiskais atbildē tā js sā ka solī t atbildi 14 dienu laikā .

Gā ja laiks, noskaņ ojums strauji kritā s. Paldies mū su foruma dalī bniekiem: viņ i izveidoja savienojumu, atbalstī ja un ierosinā ja ideju sazinā ties ar UIA Facebook. Un tas strā dā ja! Dienu vē lā k beidzot saņ ē mā m atbildi, ka pē c mū su uzstā jī ga lū guma lidojumi mums tomē r tiks mainī ti, lai arī ne tik ē rts izlidoš anas laiks, bet vislabā k par to paš u naudu.

Rezultā tā saskaņ ā ar sā kotnē jo Tbilisi uzturē š anā s plā nu mē s saņ ē mā m trī s dienas un divas naktis, bet galī gajā variantā - divas dienas un gandrī z trī s naktis.

Nu, nu, vienalga! Tač u ar to stā sts nebeidzas. Nedē ļ u pirms izlidoš anas atkal saņ emam SMS, ka mū su lidojums ir atcelts. Pacietī ba vienkā rš i beidzā s. Cik var ņ irgā ties par cilvē kiem! Mē s testē jam pā rbaudī tu metodi un nekavē joties rakstā m Facebook. Skaidrojam, ka ceļ ojumu negrasā mies atcelt un lū dzam vē lreiz mainī t biļ etes. Un lū dzam to izdarī t ļ oti ā tri, jo pē c dienas vairs nebū s iespē jams atcelt viesnī cas rezervā ciju. Reakcija sekoja burtiski pā ris stundu laikā . Kurš vē l vē las maksā t par mū su rezervā ciju! Un saskaņ ā ar UIA noteikumiem viņ iem tas bū tu jā dara. Un biļ etes atkal mainā s. Protams, viņ i maina pret neē rtā kajiem nakts lidojumiem gan turp, gan atpakaļ , bet mē s piekrī tam. Ļ oti gribu apmeklē t Tbilisi, un saprotam, ka vairā k š ā da cenu piedā vā juma var nebū t.

Nakts Tbilisi

Lidmaš ī na maigi nolaidā s jaunajā lidostā Tbilisi. Bija jau divi naktī . Pasu kontrolē robež sargi visiem atnā kuš ajiem uzdā vinā ja nelielu pudeli sausa sarkanvī na.

Mē s iepriekš rezervē jā m transfē ru no viesnī cas. Lidostā mū s sagaidī ja brī niš ķ ī gs inteliģ ents š oferis, parā dī ja, kur ir labā kais valū tas maiņ as kurss (trī s mē neš us pē c mū su braucieni uz Batumi lari maiņ as kurss nedaudz kritā s), un mū s aizveda tieš i uz viesnī cu.


Mē s rezervē jā m numuru Old Key mini viesnī cā David Aghmashenebeli avē nijā . Š ī viesnī ca vairā k atgā dina lielu dzī vokli, kas sastā v no astoņ ā m istabā m un vienas kopē jas dzī vojamā s istabas.

Vecas atslē gas viesnī cas koplietoš anas telpa

Ieeja ir pa simtgadī gas dzī vojamā s ē kas vecajā m ā rdurvī m, iespē jams, naktī mē s tā s uzreiz nebū tu atraduš i. Reģ istratū ra strā dā visu diennakti, tā pē c mū s ā tri izrakstī ja un atsū tī ja lā pstiņ u. Istaba ir ļ oti ē rta, tī ra un, galvenais, ļ oti silta. Viesnī cai ir sava neatkarī ga apkure. Un tas ir tik jauki! Jo Kijevā daudzdzī vokļ u mā jā silda, maigi izsakoties, ne pā rā k daudz.

Vienī gais viesnī cas numura trū kums ir logi uz avē niju. Nakts klusumā pē kš ņ i garā mbraucoš ā s maš ī nas grab pa bruģ akmeņ iem kā maija pē rkons. Pat ausu aizbā ž ņ i nepalī dz. Nez kā pē c dienas laikā troksnis nav jū tams.

No rī ta viesnī cā tiek pasniegtas brokastis ar aukstiem gaļ as izstrā dā jumiem, dā rzeņ iem, augļ iem un konditorejas izstrā dā jumiem. Ļ oti labi. Un dienas laikā jū s varat dzert tē ju un kafiju ar mā jā s gatavotiem cepumiem pilnī gi bez maksas.

Atspirdzinā juš ies, labā noskaņ ojumā pā rceļ amies uz pilsē tu. Saule sā k lū rē t cauri un tas ir ī paš i patī kami. Metro stacija Marjanishvili atrodas divu minū š u gā jiena attā lumā no viesnī cas.

Pie metro stacijas Marjanishvili

Tbilisi ikvienam tiks pā rdota Metromoney transporta karte, kas maksā.2 GEL. Tas ir jā papildina ar naudu. Maksa par metro un autobusiem ir 0.5 lari (50 tetri), bet troš u vagoniņ ā - 2.50 lari. No š ī aprē ķ ina mē s papildinā m. Pirms izbraukš anas varat atgriezt karti un pat iegū t tā s atlikumu, tač u, lai to izdarī tu, saglabā jiet pirmo č eku, un jums bū s jā uzrā da pase.

Visa vecpilsē ta atrodas netā lu no Avlabari metro stacijas, trī s pieturu attā lumā no mums.

Pirmā lieta, ko steidzam apskatī t, ir Sv. Trī svienī bas katedrā le — Tsminda Sameba.

Tsminda Sameba templis

Ē ka ir diezgan jauna. Templis tika dibinā ts 1995. Tas tika iesvē tī ts 9 gadus pē c dē š anas, Svē tā Jura Uzvarē tā ja - Dž ordž ijas patrona dienā . Templis ir ļ oti liels.

Tsminda Sameba vakara apgaismojumā


Augstums ir 101 metrs, kopē jā platī ba ir vairā k nekā.5 tū kstoš i kvadrā tmetru. Tā s sienā s vienlaikus var izmitinā t 1.000 draudzes locekļ u. Fotogrā fijas iekš ā ir aizliegtas, tā pē c mē s vienkā rš i paskatā mies apkā rt katedrā lei, ieejam dziļ ā k divus stā vus zemā k - tur ir arī kapelas ar altā riem un ikonā m.

Tsminda Sameba teritorija

Tempļ a teritorijā atrodas vesels ē ku komplekss: zvanu tornis, 9 kapelas (no kurā m 5 atrodas pazemē ), patriarha rezidence, teoloģ iskā akadē mija, viesnī ca, parks un kafejnī ca. Lagidzes ū deņ i.

Tsminda Sameba tempļ a teritorija

Iekš ā templis atgā dina muzeju. Sienas ir dekorē tas ar freskā m un daž ā du mā kslinieku gleznā m, bet grī das ir izklā tas ar marmoru un dekorē tas ar mozaī kā m. Templī tiek glabā tas vairā kas ļ oti vē rtī gas ikonas, no kurā m viena ir Dž ordž ijas cerī ba.

Dž ordž ijas cerī bas ikona (foto no interneta)

Ikona ir izgatavota no zelta un dā rgakmeņ iem. Ikonas izgatavoš anai bija nepiecieš ami 30 kg zelta, un tā s izmaksas ir 27 miljoni dolā ru. Uz ikonas attē loti 432 Dž ordž ijas svē tie. Vietē jā s sievietes, skatoties uz mums, atzinī gi č ukst: "Tie ir pareizticī gie! " Fakts ir tā ds, ka Tbilisi apmeklē ļ oti daudz musulmaņ u no AAE un Turcijas, daž i no viņ iem neizrā da pienā cī gu cieņ u pret pareizticī go ticī bu.

Parka teritorijā , tieš i pie ieejas, atrodas leģ endā rā kafejnī ca "Lagidzes ū dens".

Lagidzes ū dens kafejnī ca

Zī mola Lagidze Water vē sture aizsā kā s 19. gadsimta beigā s, kad 14 gadus vecais Mitrofans Lagidze tika pieņ emts darbā par farmaceita asistentu Kutaisi. Aptiekas ī paš nieks cita starpā nodarbojā s ar bezalkoholisko dzē rienu gatavoš anu no sveš ā m ķ ī miskā m esencē m. Toreiz jaunajam Mitrofanam radā s ideja uzsā kt dabī go augļ u sī rupu raž oš anu, ko vē lā k sā ka izmantot par pamatu visā m viņ a limonā dē m. 1887. gadā viņ š reģ istrē ja savu dzē rienu raž oš anas uzņ ē mumu Mitrofan Lagidze. Un 1900. gadā viņ š Kutaisi atvē ra nelielu rū pnī cu sī rupu raž oš anai no augļ iem un garš augiem, ar kuriem Gruzijas zeme ir tik bagā ta. 1906. gadā Mitrofans Lagidze ieradā s Tbilisi un atklā ja jaunu rū pnī cu, un pē c tam atvē ra zī mola Lagidze Water veikalu Rustaveli prospektā .


Mū sdienī gas kafejnī cas ē dienkartē ir vairā ku veidu hač apuri un lobiani, kas jums tiks izcepti 15-20 minū š u laikā . To visu ir vē rts izmē ģ inā t kopā ar gardo limonā di.

Hač apuri un estragonu limonā de

Pametot tempļ a teritoriju, dodamies pastaigā pa vecpilsē tu. Prezidenta pils apbrī noš ana. . .

Prezidenta pils

. . . un nokā piet modernajā Rike parkā , kas ir iecienī ts pilsē tnieku un viesu vidū .

Rike Park ir jaunā kais parks pilsē tā . Parks tika iekā rtots prezidenta Saakaš vili (kā gruzī ni mī ļ i saka - zem Miš as) laikā nosusinā to smilš u vietā.2010. gadā . Parkā praktiski nav tukš u vietu, visu telpu aizņ em neparasti infrastruktū ras objekti.

Koncertzā le Rike parkā

Tas izskatā s pretrunī gi, piemē ram, koncertzā le divu stikla un metā la cauruļ u formā .

Koncertzā le Rike parkā

Un no parka stikla Miera tilts tiek izmests uz Kuras otru pusi.

Miera tilts

Daudziem gruzī niem nepatī k mū sdienu arhitektu jauninā jumi, tač u, iespē jams, Miera tiltam ir lemts Eifeļ a torņ a liktenis, jo tas jau ir tū ristu iecienī ts.

Virš u ceļ š

Tieš i no parka troš u vagoniņ š aizvedī s uz Narikala cietokš ņ a drupā m.

Precī zs cietokš ņ a vecums nav zinā ms, tač u tas pastā vē ja jau 4. gadsimtā . Pā rbū vē ts 16. -18. gs.

Narikalas cietoksnis

Cietokš ņ a sienas nolaidā s paralē li upei, kas kopā ar Metekhi cietoksni, kas atrodas kreisajā krastā , nodroš inā ja citadeles dominē još o stā vokli reģ ionā . Tagad cietoksnis ir viena torņ a un Sv. Nikolaja baznī cas paliekas, kas pā rbū vē tas 90. gadu beigā s. Pē c pusotra tū kstoš a gadu pilsē ta ir ievē rojami augusi, un Narikala joprojā m majestā tiski stā v virs tā s, savos mū ros turpinot glabā t Gruzijas bagā tā ko vē sturi.

Pē c uzkā pš anas kalna galā , pastaigā joties pa drupā m, garā m Mā tes Dž ordž ijas piemineklim, nokā pjam Botā niskajā dā rzā . Dā rzs ir milzī gs – 128 hektā ri.

Tbilisi Botā niskais dā rzs

Tā s ir pilsē tas plauš as! Ir tik lieliski tur elpot! Tā tika dibinā ta 1845.  gadā seno dā rzu vietā , kas pieder Dž ordž ijas karaliskajam namam.

Botā niskajā dā rzā

Š odien parks ir ainava, kas priecē aci. . .

Botā niskajā dā rzā


. . . ar autentiskiem tiltiem pā ri upei, ū denskritumu. . .

Ū denskritums Botā niskajā dā rzā

. . . un vietē jā s floras pā rpilnī ba.

Starp citu, vietē jais Až ū ra tilts tiek uzskatī ts par vecā ko ē ku pilsē tā . Karalienes Tamā ras valdī š anas laikā tas bija daļ a no marš ruta no Irā nas uz Mchetu.

Až ū ra tilts Botā niskajā dā rzā

No Botā niskā dā rza caur atjaunotajā m ielā m dzī vojamajā rajonā ar skaistā m moš ejā m. . .

Moš eja pie sē ra vannā m

. . . kas tieš i pieguļ klintij. . .

Sē ra vannu zona

. . . mē s ejam uz slavenajā m sē ra vannā m.

Skvē rs pie sē ra vannā m

Sē rvannu teritorija ir ļ oti labiekā rtota, ierī kots gā jē ju celiņ š...

Sē ra vannu zona

. . . pa kuru visi gā jē ji pa gracioziem tiltiem nonā k ū denskritumā , kas atrodas Tbilisi kanjonā .

Promenā de pie sē ra vannā m

Tas ir interesanti kaut vai tā pē c, ka retā pilsē tā uz mū su planē tas paš ā centrā ir ū denskritums.

Tbilisi kanjons, kas pazī stams arī kā Legvta Khevi, ir Tsavkisistskali upes posms no sē ra vannā m lī dz ū denskritumam un Botā niskā dā rza sā kumam. Š is sen aizmirstais un pamestais kanjons tika rekonstruē ts 2012. gada rudenī un pā rvē rtā s par jauku pastaigu laukumu ar nakts apgaismojumu, soliņ iem un kafejnī cā m. Tagad tas ir obligā ts punkts jebkuras Tbilisi ekskursijas programmā un pilsē tas apskates objekts. Bet padomju laikos tas bija strupceļ š , kur stā vē ja automaš ī nas.

Ū denskritums pie sē ra vannā m

Sē ra vannu apmeklē jums nebija iekļ auts mū su saī sinā tajā programmā . Tomē r kopā divas dienas, un mē s nolē mā m tā s veltī t tikai pastaigai pa pilsē tu.

Pē c tilta š ķ ē rsoš anas mē s atrodamies Metekhi rajonā (vē l viens no vecā kajiem Tbilisi rajoniem) ar senu templi, kas it kā izaug no milzī gas klints Kuras kreisajā krastā . Templis, kas atrodas pā ri upei, klusi skatā s uz paš u pilsē tu un mū sdienu cilvē kiem, kaut kur savā dziļ umā rū pī gi glabā visas atmiņ as, kas viņ am bija jā pā rdzī vo.

Metekhi templis


Metekhi templim, tā pat kā Tbilisi, ir grū ts liktenis. Š eit, saskaņ ā ar leģ endu, tika uzcelta pirmā karaļ a Vakhtang Gorgasal pils. Tajos tā lajos laikos Tbilisi attī stī ba sā kā s tieš i no Metekhi. Reiz blakus templim atradā s liela karaļ a pils, un visas ē kas ieskauj spē cī gi nocietinā jumi. Mongoļ u laikā pils tika nopostī ta un templis sabojā ts.

Vairā kus gadsimtus vē lā k Metekhi pilī ieradā s turki, viņ us nomainī ja persieš i. Bet katrs Gruzijas karalis uzskatī ja par savu mū ž a darbu tempļ a atdzī vinā š anu. Pateicoties tam, senā celtne ir saglabā jusies lī dz mū sdienā m.

Pie tempļ a atrodas karaļ a Vahtang Gorgasal jā tnieku statuja. Saskaņ ā ar leģ endu viņ š bija 2 metrus un 40 centimetrus garš . Un, kad viņ š sē dē ja zirgā , viņ a kā jas sniedzā s lī dz zemei. Un Gorgasala nozī mē vilka galva. Karalis uz ķ iveres nē sā ja vilka galvu, acī mredzot, lai iebiedē tu ienaidniekus.

Nā kamajā dienā priesteris mums pastā stī ja par karali Gorgasalu Sioni templī , kurā mē s iegā jā m.

Sioni templis

Kas jauki, pienā k paš i priesteri, jautā , no kurienes esam nā kuš i, pastā sta par tempļ a vē sturi un tajā glabā tajā m svē tvietā m, kā arī svē tī . Tagad Sioni templī atrodas divas svē tvietas - apustuļ a Toma galva (par ko daudzi tū risti nezina) un Svē tā Nino krusts, kuru, saskaņ ā ar leģ endu, viņ ai pirms dzimš anas pieš ķ ī rusi Dievmā te. nosū tī ts uz Gruziju.

Sv. Nino krusts (foto no interneta)

Š is vī nogulā ju krusts ir sasiets ar Nino matiem un tā akmens rā mī iegravē ts: "Godī gais krusts, apž ē lojies par mums. "

Sioni templis ir slavens arī ar to, ka š eit svinī gi salaulā jā s Aleksandrs Griboedovs un Nino Č avč avadze. Bet š ai laulī bai bija ļ oti traģ isks liktenis. Kā zu laikā Griboedovs nometa laulī bas gredzenu - to uzskatī ja par sliktu zī mi. Gandrī z uzreiz pē c laulī bā m Gribojedovs bija spiests doties dienē t uz Persiju, atstā jot mā jā s 16 gadus veco grū tnieci Nino Č avč avadzi. Daž us mē neš us vē lā k Gribojedovs tika nogalinā ts. Uzzinot par š o briesmī go notikumu, Nino bija priekš laicī gas dzemdī bas, un bē rns nomira. Visu atlikuš o mū ž u viņ a sē roja par savu vī ru un palika viņ am uzticī ga.

28. novembrī Tbilisi saule ir uz ielas un +15.

Hurma aug uz kokiem pilsē tas centrā

Izbaudiet labos laikapstā kļ us, pastaigā jieties pa pilsē tas ielā m. . .

Vecpilsē ta


. . . un mē s ejam uz Kuras krastmalu, uz kuras atrodas vē l viens mazs, bet sens Anč iskhati templis.

Anč iskhati bazilika

Pē tot senā s Gruzijas hronikas, vē sturnieki ir atraduš i pierā dī jumus, ka Anč ishati bazilika tika uzcelta Ibē rijas karaļ a Dač as Udž armeli laikā , kurš nolē ma pā rcelt savu galvaspilsē tu no Mchetas uz krā š ņ o Tbilisi pilsē tu.

Padomā jiet par to, tas tika uzcelts 6. gadsimtā !

Kā pē c š ī mazā baznī ca ir tik svarī ga Gruzijas galvaspilsē tai? Š ī ir dzī va liecī ba, atgā dinā jums par Tbilisi pilsē tas kā Gruzijas galvaspilsē tas raš anā s vē sturi. Tolaik pilsē ta tika aktī vi celta un attī stī ta, templis bija viena no pirmajā m celtnē m.

Un š eit draudzī gais tempļ a prā vests sarunā jā s ar tū ristiem un svē tī ja viņ us ceļ ā .

Burtiski akmens metiena attā lumā no tempļ a atrodas Rezo Gabriadzes leļ ļ u teā tris.

Leļ ļ u teā tris

Ē kai ir ļ oti dī vaina forma. Uz teā tra figū rveida frontona ar zelta burtiem uzrakstī ts Gabriadzes devī ze: Extra Cepam Nihil Cogito Nos Lacrimare (kas nozī mē "Lai mū su asaras ir tikai no sī polu grieš anas").

Divas reizes dienā – pulksten 12.00 un 19.00 – pulksteņ a zvanī š anas laikā teā tra tornī tiek rī kota neliela leļ ļ u izrā de “Dzī ves cikls”. Protams, tas nav tik iespaidī gs kā Prā gas Orlojā , tač u tas ir ļ oti jauks un joprojā m ir apskates vē rts.

Mū su nedē ļ as nogale Tbilisi tuvojas beigā m. Saule slē pjas aiz kalna, vakara gaismas sā k maigi apgaismot pilsē tu, un mē s neviļ us saprotam, ka ir pienā cis laiks atgriezties mā jā s.

Vakars Tbilisi

Pilsē ta no mums atvadā s, un mē s no tā s atvadā mies. Tbilisi ir ļ oti patī kama pilsē ta. Tas piesaista, iepriecina un stingri iegulst mū su sirdī s, uzlā dē jot mū s ar savu pozitī vo enerģ iju.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Храм Цминда Самеба
Территория храма Цминда Самеба
Мать Грузия
Ботанический сад Тбилиси
Водопад в Ботаническом саду
В Ботаническом саду
Ажурный мост в Ботаническом саду
Храм Метехи
Крепость Нарикала
Ночной Тбилиси
Панорама города
Базилика Анчисхати
Храм Сиони
Улочки Тбилиси
Улочки Тбилиси
Мост Мира
Сквер в районе серных бань
Променад в районе серных бань
Водопад в районе серных бань
Мечеть в районе серных бань
Район серных бань
Старый город
Вид на Тбилиси
Вечерняя панорама Тбилиси
Цминда Самеба в вечерней подсветке
Кафе
Хачапури и лимонад тархун
Президентский дворец
Концертный зал в парке Рике
Концертный зал в парке Рике
Канатная дорога
В Ботаническом саду
Общая гостиная отеля
Хурма растет на деревьях в центре города
Театр марионеток
Вечерний Тбилиси
Крест Святой Нино (фото из интернета)
Икона
Территория Цминда Самеба
Район серных бань
Мать Грузия в вечерней подсветке
Возле станции метро Марджанишвили
Līdzīgi stāsti
komentāri (14) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums