Pārsteidzoši stāsti par Oulu pilsētu

25 Maija 2015 Ceļošanas laiks: no 12 Aprilis 2015 ieslēgts 14 Aprilis 2015
Reputācija: +218.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Katra pilsē ta ir nedaudz lī dzī ga pā rē jā m, tač u katrai no tā m ir savi unikā li stā sti. Reizē m brauc no lidostas garā m apdzī votajai vietai, pat ne minū ti "apturot", tač u ir neizskaidrojama vē lme tajā reiz atgriezties. Tā tas bija ar Oulu pilsē tu, kas atrodas Somijas ziemeļ u daļ ā Bontikas lī č a krastā . Atgriež oties tur, ne tikai nenož ē loju, bet arī uzzinā ju daudz pā rsteidzoš u stā stu.

Ko uzdā vinā t 400 gadu jubilejā ? Tā kā vislabā kā dā vana cilvē kam ir grā mata, tad pilsē tai tas ir piemineklis. Iespē jams, Oulu Tirdzniecī bas kamera vadī jā s pē c š ī principa, sagatavojot Oulu jubilejai elegantu dā vanu. Dā snā s dā vanas izgatavoš ana tika uzticē ta talantī gajai tē lniecei Sannai Koivisto. Protams, varē ja noskulpt pilsē tas dibinā tā ju vai kaut ko abstraktu, izdomā jot viņ am skaistu attaisnojumu.


Tač u Sanna ī stenoja neparastu un visiem saprotamu ideju, savu veidojumu nodē vē jot par "Laika ritē jumu". Š ī parā dī ba ir simboliski nodota 32 mazu cilvē ku skulptū ru secī bā - tipiski Oulu pilsoņ i daž ā dos laika periodos. Un, lai gan skulptū ras nav hronoloģ iskā secī bā , š o pieminekli var uzskatī t par "atvē rtu vē stures grā matu". Kavalkā di sā k Zviedrijas karaļ a Kā rļ a IX skulptū ra. Kā pē c tieš i viņ š ? Jo saskaņ ā ar viņ a dekrē tu 1605. gadā Oulu tika dibinā ta Botnijas lī č a krastā pie Oulujoki upes ietekas. To pamatoti un ne velti uzskatī ja par darvas pilsē tu, darvu dedzinā ja gar upes krastiem, pē c tam mucā s veda uz apmetni un transportē ja tā lā k pa pasauli. Tolaik sveķ us plaš i izmantoja kuģ u bū vē , un 19. gadsimtā Oulu kļ uva par vienu no pirmajā m vietā m pasaulē savā eksportā . Darvas mucas veltņ a profesija bija viszemā k atalgota, ar to nodarbojā s pat sievietes.

Tieš i viņ u personificē vā jā kā dzimuma pā rstā vis, ripinot sveķ u mucu. Vienā no skulptū rā m viegli atpazī t studentu, kurš simbolizē jauno tehnoloģ iju ienā kš anu, jo Oulu ir slavena ar savu universitā ti, kas ir viena no seš ā m lielā kajā m valstī . Secī ba beidzas ar sē doš a zē na skulptū ru. Š ī pieminekļ a atklā š anā viena maza bē rnudā rza vecuma meitenī te, skatoties uz skulptū ru, teica - "Ak, tas ir Maarti. " "Kā pē c? ' viņ i viņ ai jautā ja. "Jā , viņ š izskatā s pē c mana drauga no bē rnudā rza. " Kopš tā laika pilsē tnieki to tā sauc. Protams, š im zē nam ir simboliska nozī me, jo pilsē tas dibinā tā ja Kā rļ a IX skulptū ru secī ba sā kas un beidzas ar maza zē na figū ru, kas skatā s tā lumā , jo no mums ir atkarī gs, kā da bū s nā kotne. bū t kā . Iedzī votā jiem patī k "Laika gaita", kas atrodas netā lu no rā tsnama.

Viņ iem ļ oti patī k š eit ierasties, un kā ds nepazī stams iedzī votā js katru gadu Mā rtim ada siltas drē bes. Pē c tam vietē jā s preses pirmā s lapas rotā siltā s drē bē s tē rpta zē na statujas attē li.

Labā kais veids, kā ieelpot š ī s pilsē tas atmosfē ru, ir vienkā rš i pastaigā ties pa tā s ielā m, lai jū s varē tu pavadī t visu dienu. Rotuaari gā jē ju iela tiek uzskatī ta par vietē jā s dzī ves epicentru un daž ā du notikumu centru. Viens no oriģ inā lā kajiem pasā kumiem ir Pasaules iedomā tā s ģ itā ras č empionā ts. Izrā dā s, š ī ž anra cienī tā jus kuplā skaitā var atrast visā pasaulē , tā pē c sā kotnē ji priekš atlases tiek rī kotas 16 valstī s. Dalī bniekam jā prot izklaidē ties, izveidot tē lu un izvē lē ties dziesmu ar vienas minū tes ilgumu. Vienu minū ti uz skatuves jums bū s jā attē lo savas labā kā s kustī bas.


Iespē jams, tā pē c Oulu senatnē ir slavena ne tikai ar sveķ u eksportu, Nokia rū pnī cu, bet arī pamatoti tiek uzskatī ta par gaisa ģ itā ru "Meku". Ejot pa Rotuaari ielu, noteikti vajadzē tu ieskatī ties veikalos, pasē dē t restorā nā vai kafejnī cā . Leģ endā rajai iestā dei "Antell" ir raksturī gas izteiktas tradī cijas. Tā s dibinā tā ja Katri Antelli ieradā s Oulu pirms vairā k nekā simts gadiem ar tikai vienu miltu maisu. Mā jā s viņ a sā ka cept daž ā das bulciņ as un tirgot tā s tirgū . Un š odien slavenā kā "Antella" delikatese ir deserts ā bolu kū kas formā ar vaniļ as mē rci. Ī sts gardums Oulu ir lasis, kas ietek Oulujoki upē . Ne velti no tā s deltā pē c somu dizaina meistara Alvara Aalto projekta uzcelto mā ju balkoniem var noķ ert š o sarkano zivi. Papildus lasim raksturī gi vietē jā s virtuves ē dieni ir ziemeļ u ogas un neraudzē ta plā tsmaize.

Rotuaari iela pā rvē rš as par Kauppurienkatu ielu un turpinā s lī dz pat tirgus laukumam. Pē dē jais tiek uzskatī ts par ļ oti populā ru izklaidi. Atš ķ irī bā no vairuma brā ļ u, viņ a ir vē rsta pret krastmalu. Te joprojā m notiek gadatirgi, piemē ram, Briež u karnevā ls februā rī , tradicionā lais rudens gadatirgus septembrī . Daž reiz darbojas visbanā lā kais tirgus, kurā pā rdevē ji piedā vā sezonas preces. Laukuma krā š ņ ā kā ē ka ir segtā tirgus jeb, kā vietē jie to dē vē , Oulu tirgus rindu ē ka. Tā celta no sarkaniem ķ ieģ eļ iem un ir vairā k nekā.110 gadus veca. Nosegtais tirgus ir iecienī ta vieta pilsē tnieku filozofiskā m sapulcē m pie kafijas tases. Uzkodas gribē tā ji pusdienā s var pasū tī t rī ta rī su putru vai zupu.

Daudziem ceļ otā jiem patī k papildinā t savas fotoattē lu kolekcijas ar attē liem ar daž ā du valstu tiesī baizsardzī bas iestā ž u darbiniekiem. Fotografē š anā s ar tirgus policistu ir kļ uvusi par tradī ciju tū ristiem, kas apmeklē Somijas ziemeļ u galvaspilsē tu. Un tā pē c. 1987. gadā Oulu pilsē tas tirgus laukumā tika uzstā dī ts piemineklis policistam jeb, kā vietē jie saka, piemineklis resnajam Pekam. Kā pē c tauki? Jo bronzā tika notverts krietns auguma policists. Kā pē c Pekka? Jā , jo tas ir viens no izplatī tā kajiem somu nosaukumiem. No 1934. lī dz 1979. gadam š ajā laukumā kā rtī bu uzturē ja un iedzī votā ju droš ī bu nodroš inā ja trī s likumsargi. Š o likumsargu piemiņ ai š ī statuja tika uzcelta. Lai gan joprojā m klī st runas, ka sen š is policists tieš ā m dzī voja Oulu, bija ļ oti godī gs un resns.

Naudu piemineklim vā ca visi pilsē tnieki, kopš.1985. gada pā rdoš anā tika laisti policista mini pieminekļ i kū ku un pastkarš u veidā . Iespē jams, tā pē c visi uzskata, ka "Fat Pekku" ir Oulu simbols.


Pastā v vietē jais uzskats, ka, lai Oulu policija bū tu pielaidī ga, jums ir jā turas pie Resnā Pekas labā s rokas rā dī tā jpirksta un, ja jū s turat pie kreisā s rokas rā dī tā jpirksta, tad policija visā Somijā bū s ļ oti iecietī ga pret tevi. Dodoties pastaigā uz tirgus laukumu, noteikti paņ em lī dzi fotoaparā tu un neaizmirsti turē ties pie rā dī tā jpirkstiem. Tie, kas kā piemiņ u vē las atnest tirgus policista ģ ipš a figū riņ u, to var iegā dā ties likumsargu informā cijas stacijā .

Bet, ja nosū tī si pastkarti vai vē stuli, iemetot to piesegtā tirgus pastkastī tē , adresā ts saņ ems tavu ziņ u, ar tirgus policista attē lu uz zī moga.

Tirgus laukuma malā atrodas oriģ inā li veci š ķ ū ņ i. Tā s ir viegli atpazī stamas pē c melnajiem jumtiem un sarkani krā sotajā m koka sienā m. Š ī s ē kas atgā dina kuģ oš anas un tirdzniecī bas vē sturi. Tagad tajos atrodas oriģ inā lie veikali, kas piedā vā oriģ inā lus suvenī rus daž ā dā m gaumē m, kā arī restorā ni. Pankū ku mā jā , kas arī atrodas vienā no š ī m vecajā m š ķ ū ņ iem, var nogarš ot daž ā das sā ļ ā s un saldā s somu pankū kas.

Turklā t Oulu ir arī bezgalī gas vasaras dienas, kad saule nenolaiž as zem horizonta lī dz rī tausmai.

Pilsē ta atzī ta arī par labā ko velobraucē ju apdzī voto vietu valstī . Š eit pat ziemā var satikt pilsē tniekus uz "divriteņ u zirgiem".

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Līdzīgi stāsti
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums