Sekojot Žakam Īvam Kusto

24 Marta 2021 Ceļošanas laiks: no 08 Marta 2021 ieslēgts 08 Marta 2021
Reputācija: +3130
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Š ī bija mū su 27.  viesoš anā s Ē ģ iptē , un š ajā laikā mē s bijā m apmeklē juš i gandrī z visas š ī s skaistā s valsts ikoniskā s apskates vietas.

Protams, ikvienam, kurš apmeklē Š arm eš Š eihu, vismaz vienu reizi jā apmeklē pasaulslavenais Ras Mohamed rezervā ts. Bijā m trī s reizes, no jahtas ņ ē mā m nirš anu un snorkelē š anu. Tomē r mē s nebraucā m pa sauszemi ar autobusu, mums bija atseviš ķ i jā pē rk vī za. Š ogad pandē mijas dē ļ Ē ģ ipte uz laiku atcē la apmaksā tas vī zas. Ir pienā cis laiks vē lreiz atklā t Ras Mohammedu, tač u tagad pirmo reizi pa sauszemi. Lai iegā dā tos tū ri, viņ i vē rsā s pie sava aģ enta, kas pā rbaudī ts pirms 13 gadiem.

8. martā pē c brokastī m pulksten 8 mū s sagaidī ja no viesnī cas ē rtā mikroautobusā un veda uz dienvidiem, pa ceļ am savā cot tū ristus no citā m viesnī cā m.


Ir sanā kusi neliela grupa. Mē s devā mies ī rē t akvalangu aprī kojumu. Protams, mums jau daudzus gadus ir visi savē jie, nomas maksu neizmantojam. Iekā pā m autobusā un bez apstā jas metā mies uz rezervā tu.

Vē sturiskā un ģ eogrā fiskā atsauce:       

Ras Mohammed (Mohameda vadī tā js) dabas rezervā ts atrodas 25 km uz dienvidiem no Sinaja pussalas. Senatnē to sauca par Poseidona ragu. Slavens visā pasaulē , pateicoties izcilajam franč u pē tniekam, okeanogrā fam Ž akam Ī vam Kusto, kuru vienkā rš i apbū ra Sarkanā s jū ras zemū dens pasaule un š ī vieta. Ras Mohammeda rifi aizrā va Kusto, un slavenais ceļ otā js tos rū pī gi izpē tī ja. Š eit ir tū kstoš iem zivju sugu, daž as no tā m ir diezgan retas. Zemū dens valstī ba satiek pē tnieku ar nepieredzē ti spilgtā m krā sā m. Un, it kā arī speciā li novē roš anas ē rtī bā m, š ajā Sarkanā s jū ras reģ ionā ū dens ir viscaurspī dī gā kais. Apakš daļ a ir skaidri redzama pat 50 metru dziļ umā . Ras Muhameda rifi tiek uzskatī ti par labā kajiem planē tas ziemeļ u puslodē .

Papildus zemū dens valstī bai uz sauszemes ir arī unikā las vietas, piemē ram, ļ oti sā ļ š maģ isks ezers, plaisa Zemes garozā un mangrovju audzes. 1989. gadā š eit tika izveidots Ras Mohammed nacionā lais parks, kas 2002. gadā tika iekļ auts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā .

Atgriezī simies pie sava ceļ ojuma.

1.  pietura — ieeja rezervā tā : arhitektū ras mā kslī gais Allā ha vā rtu komplekss.

Allā ha vā rti ir ļ oti oriģ inā la no akmens blokiem veidota celtne, kas atrodas pie ieejas Ras Mohammed nacionā lajā rezervā tā . Tie ir uzstā dī ti tā , ka, ja uz tiem skatā s no Ē ģ iptes puses, tad milzī gie monolī ti arā bu valodā summē jas ar vā rdu "Allah". Un, ja paskatā s uz vā rtiem no pretē jā s - Izraē las - puses, jū s varat izlasī t to paš u, tikai jidiš ā . Nofotografē jamies un dodamies tā lā k.

Apturiet "mangrovju audzes". Rezervā ta teritorijā aug unikā li augi – mangrovju audzes.

Apbrī nojama mangrovju koka iezī me ir tā , ka tas barojas ar sā lsū deni, un lapā m ir iespē ja "filtrē t" jū ras ū denī esoš o sā li. Š ie ir vienī gie augi pasaulē , kas spē j atsā ļ ot ū deni.


Mē s redzē jā m garas č ū skā m lī dzī gas saknes, kas “dzer” Sarkanā s jū ras sā ļ o ū deni, un uz lapā m parā dā s sā ls kristā li. Ak, nez kā pē c atcerē jos tekilu, noderē tu. Š ī vieta ir unikā la arī ar to, ka vienlaikus var redzē t gan Suecas, gan Akabas lī ci.

Pā rtrauciet "vainī bu Zemes garozā ". Apstā jamies, lai apskatī tu vē l vienu unikā lu dabas vietu – tektonisko lū zumu Zemes garozā .

Pē c zinā tnieku domā m, tas ir miljoniem gadu vecs. Š ā di defekti radā s spē cī gu zemestrī č u rezultā tā ar jaudu vismaz 7 balles. Bojā juma platums ir no vairā kiem centimetriem lī dz vairā kiem metriem, dziļ ums lī dz 10 metriem. Vaina ir piepildī ta ar Sarkanā s jū ras ū deņ iem, ū dens krā sa no maiga tirkī za lī dz dziļ i tumš i zilai.

Kad paskatā s š ajā s plaisā s, gā zu priekš ā parā dā s ainas no zinā tniskā s fantastikas filmā m par planē tas Zeme veidoš anos. No spraugā m pū š auksti, liekas, ka skaties bezdibenī . Pā rsteidza, dodamies tā lā k.

Apturiet "vē lmju ezeru". Ceļ vedis stā sta senu leģ endu par citu unikā lu vietu rezervā tā , ko sauc par "vē lmju ezeru" vai "burvju ezeru".

Š ī s ū denskrā tuves unikalitā te slē pjas tajā , ka ū dens tajā ir daudz sā ļ ā ks un aukstā ks nekā jū rā , jo. tas “barojas” no pazemes sā ls avotiem. Ū dens tajā ir dziedinoš s, pateicoties sā ls un minerā lvielā m. Leģ enda vē sta, ka vienai sievietei ilgi nevarē ja bū t bē rni, nekas nav palī dzē jis, un pē c peldes š ajā ezerā viņ a palikusi stā voklī . Vai varbū t tā nav sena leģ enda, varbū t tā ir mū sdienu pasaka, ko kā da neuzticī ga tū riste stā sta savam vī ram. Nezinu. Leģ enda vē sta, ka, ja izdosies vē lē ties un peldies ezerā , tā piepildī sies. Galvenais ir ticē t. Un ū dens ir ļ oti svaigs.

Apstā ties "pa Kusto pē dā m". Un tad saskaņ ā ar programmu mums ir snorkelē š ana, š ī ir mū su iecienī tā kā aktivitā te Sarkanajā jū rā . Mē s ļ oti cienā m monsieur Jacques Yves, kurš , pateicoties akvalangistu izgudrojumam un viņ a pē tī jumiem, atklā ja cilvē cei zemū dens pasaules neparasto skaistumu. Kusto vairā kus gadus veltī ja Ras Mohamed rifu izpē tei, faktiski atklā jot š o rezervā tu pasaulei.


Lī cis snorkelē š anai ir ļ oti gleznains, brī niš ķ ī gs visu toņ u Sarkanā s jū ras ū dens pā rplū dums. Sā kā m peldē t pa kreisi. Ak, ž ē l, ka nenopirka jaunu kameru, lai aizstā tu padziļ inā jumā esoš o. Jums bū s jā pieņ em mans vā rds. Kusto bija izcila garš a zemū dens pasaulē . Koraļ ļ i ir vienkā rš i krā š ņ i, un arhitektū ra un palete veido sarež ģ ī tus zemū dens dā rzus. Virs š iem dā rziem kā paradī zes putni ieskauj ugunī gas un bordo antias, svī traini hromi un aboudefdufi, zilo cē ziju bari u. c. utt. Jū s nevarat uzskaitī t visu.

Garā m aizpeldē ja iespaidī gs gleznots aluters, un pē kš ņ i no jū ras dzī lē m parā dī jā s milzī ga zaļ a, skaista Napoleona zivs. Napoleons uzmanī gi paskatī jā s uz mums ar savu apaļ o, grozā mo aci un nolē ma mū s pavadī t. Nopeldē jā m vairā kus simtus metru š ī dā rgā jū ras saimnieka uzraudzī bā , tad viņ š iegā ja bezdibenī . Vē l mazliet nopeldē jā m, koraļ ļ i vē l priecē ja, tad peldē jā m otrā virzienā . Atkal viņ i panā ca Napoleonu, viņ š atkal peldē ja lī dzā s. Labajā pusē arī koraļ ļ i ir skaisti. Zemū dens skaistules var apbrī not bezgalī gi, bet marta ū dens uzmundrinā ja. Iznā cā m no jū ras, pā rģ ē rbā mies, nosusinā jā mies un arā bu mū zikas pavadī bā metā mies uz viesnī cu. Vietā ieradā mies 14:20.

Tā par pusi dienas un ļ oti pieticī gu samaksu var redzē t daudz interesanta un unikā la – sā kot no ģ eogrā fiskā m vainā m un mangrovju audzē m, beidzot ar nepā rspē jamo Sarkanā s jū ras pasauli. Neesiet slinki, palutiniet sevi ar brī vdienu, pieskarieties noslē pumiem, ko izpē tī jis izcilais ceļ otā js Ž aks Ī vs Kusto.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Шарм
Начало
Врата Аллаха
Мангры
Мангры
Трещина в коре
Бездна
Озеро желаний
Озеро
Бухта
Отдых
8 марта завтрак в отеле