Pēc burvīgām piezīmēm. 3. daļa. "Nolādētie tūrisma operatori"

08 Decembris 2019 Ceļošanas laiks: no 27 Novembris 2019 ieslēgts 04 Decembris 2019
Reputācija: +2287
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Sā ciet š eit >>>

Mana pieredze ceļ ojot uz ā rzemē m ir niecī ga – tikai 3 gadi. Pirms tam ar vecā kiem apceļ ojā m visu Savienī bu – no Maskavas lī dz Baku-Erevā nai-Batumi un no Vladivostokas-Habarovskas lī dz Rī gai. Apmetoties uz dzī vi Ukrainā , iemī lē jos nesteidzī gā s pastaigā s Kijevā un Odesā , neviļ us biež i apmeklē ju Koblevo un Oč akovu, apbrī noju Karpatu hucuļ u viesmī lī bu un jautros Aizkarpatu iedzī votā jus. Un ar nož ē lu atceros Sudakas, Koktebelas, Profesora stū ra, Jaltas un Gaspras saulrietus un č eburekus. . . Vispā r tū rists ar stā ž u 40+.


Ā rvalstu apgū š ana postpadomju cilvē kam (un man komplektā ir arī mā te) ir liels stress, tā pē c cenš os pirms ceļ ojuma iegā des uzzinā t pē c iespē jas vairā k informā cijas par apkā rtni, apskates vietā m un viesnī cā m. Ar vecumu pā riet bezrū pī ga attieksme pret teltī m, hosteļ iem, rezervē tu sē dekli un netī rumiem ē damistabā - jū s vē laties komfortu un droš ī bu. Nav viegli nopelnī t naudu atvaļ inā jumam, un jū s nevē laties sabojā t ilgi gaidī tā s brī vdienas ar nepatī kamiem pā rsteigumiem. Laika gaitā es izstrā dā ju noteiktu meklē š anas metodi. Diemž ē l tū risma operatoru un ceļ ojumu aģ entū ru vietnes nesniedz lielu palī dzī bu ceļ ojuma atraš anā . Es dalos ar personī gajā m dzī ves problē mā m un iespaidiem.

Tū risma aģ enta profesija ir viena no mirstoš ajā m, pat leģ endā rā Kuka firma bankrotē ja. Es neriskē ju rezervē t viesnī cas, izmantojot rezervā ciju pats un pē rkot lidmaš ī nas biļ etes tieš saistē . Es ceļ oju kopā ar mammu, mums ir vieglā k un mierī gā k iegū t ceļ ojuma paketi ar transfē ra gidu un č arteru. Ē ģ iptē labā k neriskē t un izvē lē ties viesnī cas, ar kurā m sadarbojas mū su ceļ ojumu aģ entū ras, pretē jā gadī jumā pastā v risks tikt tikai vietē jo iedzī votā ju ieskautam un kļ ū t par viņ iem kaut ko lī dzī gu neparastam dzī vnieciņ am. Jā , un pā rtika tū roperatoru akreditē tā s viesnī cā s ir pielā gota eiropieš iem. Es pats izvē los reģ ionu, viesnī cu un tad vienkā rš i organizē ju ekskursiju aģ entū rā .

Manas mā tes fiziskā stā vokļ a dē ļ mū su braucieniem sā kotnē ji ir ierobež ojumi: minimā lais nobraucienu, kā pumu, pakā pienu un akmeņ ainas pludmales skaits. Ž ē l, bet tū roperatoru datiem par viesnī cu raksturojumu nevar uzticē ties: dati biež i netiek atjaunoti gadiem ilgi, bildes tiek fotoš opē tas, atsauksmes filtrē tas.

Viesnī cu aprakstos tū roperatoru mā jas lapas biež i vien ir viltī gas. Faktiski aprakstā norā dī tā smilš u pludmale ir irdenas smiltis zem sauļ oš anā s krē sliem vai 2x2 m liels pleķ ī tis mazajiem mazuļ iem. Viesnī cu apraksti daudzā s vietnē s ir tipiski vai nepatiesi. Nav brī nums: aprakstus raksta algoti tekstu autori, steigā tos kopē jot cits no cita. Jo vairā k izkropļ ots copy-paste, jo vairā k kļ ū du. Viesnī cā s nepā rtraukti kaut kas notiek: mainā s koncepcija, saimnieks, š efpavā rs, remontē vai tuvumā notiek bū vniecī ba. Lai izvairī tos no nepatī kamiem pā rsteigumiem, iepazī stieties ar informā ciju no citiem avotiem:

svaigas, ne vē lā k kā gadu, tū ristu fotogrā fijas;

viesnī cu video apskati;

oficiā lā s viesnī cu vietnes;

tū ristu atsauksmes par 2–3 resursiem.


Vē rtē jumi un atsauksmes. Tē ma skumja. Daudzā s vietnē s viesnī cas vē rtē jums ir pā rvē rtē ts vai nenovē rtē ts tikai tā pē c, ka tikai viens tū rists atstā ja atsauksmi par viesnī cu (nevis fakts, ka tas nebija pats ī paš nieks vai konkurents). Saimnieki nekaunī gi palielina tieš saistes vē rtē jumus, izmantojot pielā gotas atsauksmes. Š armā kā ds vietē jais uzņ ē mē js uz piecā m minū tē m pierunā ja mani atstā t atsauksmi par viņ a veikalu internetā , nemaz nesamulsinot, ka man nevajag viņ a pseidopapirusu. Atteicā s – man nepatī k meli. Maksas atsauksmju saturu ir viegli izsekot pē c datumiem, fotoattē lu trū kuma, konkrē tas informā cijas vai tā da paš a veida aprakstiem “par neko”.

Ī stu tū ristu atsauksmes biež i ir aizkustinoš as. Es pamanī ju interesantu tendenci: jo zemā ks viesnī cas lī menis, jo nepretenciozā ki tū risti ir apmierinā ti ar atpū tu (paisuma laikā peldē ties ir forš i, autobuss gandrī z regulā ri gā ja uz pludmali, saindē jā s tikai pā ris reizes, un pat dvieļ i tika mainī ti vienu reizi). Jo pretenciozā ka viesnī ca, jo aktī vā k atrakstā s pani, kas saš utuš i par mazajā m garnelē m, firmas kosmē tikas trū kumu un to, ka kalpi pie ieejas nedeva mitrus dvieļ us. Neskatoties uz to, pē c tū ristu atsauksmē m var radī t kopē jo iespaidu par turpmā ko atvaļ inā jumu. Un pirms ekskursijas iegā des jums tā s jā iepazī stas.

Kad mē s atgriezā mies no Š armas, es sarunā jos ar saviem kaimiņ iem autobusā . Divi draugi dzī voja viesnī cā Gazala Beach blakus mū su Maritim. Ekskursijas izmaksu atš ķ irī ba nav ī paš i liela. Pieredzes atš ķ irī ba ir milzī ga. Mū s apmierina gandrī z viss, viņ i ir sarū gtinā ti un mazdū š ī gi: netī rī ba, rupjī ba, kopē jā ekonomija. Viņ i bija vienī gie autobusā , kuriem neiedeva pusdienu kastī ti. Kā das viņ as draudzenes plā notā s jubilejas svinī bas pie Sarkanā s jū ras bija bezcerī gi sabojā tas. Mierinā ju, ka jū ra visiem ir viena. Atbildot dzirdē ju, ka papildus jū rai gribē tos normā lā kus apstā kļ us. Viņ i vainoja "sasodī tos tū risma operatorus". Lai gan mani sarunu biedri pirms ceļ ojuma lasī ja sliktas atsauksmes par viesnī cu, klasiskais “varbū t” pā rspē ja vē lmi ietaupī t.

Vairā ki tū risma operatori veic pā rvadā jumus no Ukrainas uz Ē ģ ipti. Sā ku meklē š anu ar draudzī gu TurPravda vietni Otpusk. com. Tur ir vieglā k salī dzinā t daž ā du uzņ ē mumu cenas, nosacī jumus, izbraukš anas datumus un laikus. Pē c tam var apskatī t aprakstus tū risma operatoru mā jaslapā s un norā dī t atlaiž u lielumu. Tū risma operatoram, kurš aizpilda viesnī cu, bū s lielā ka atlaide. Es ī paš i salī dzinā ju: par vienu un to paš u laiku vienā un tajā paš ā viesnī cā daž ā du uzņ ē mumu cenas varē tu atš ķ irties par pā ris simtiem dolā ru.


Ekskursijas tiek sakā rtotas ļ oti ā tri. Jo tuvā k izbraukš anai - jo mazā k pieklā jī gas viesnī cas ar zemā m cenā m. Kijevas iedzī votā ji dzī vo vislabā ko dzī vi - tur patieš ā m ir iespē jams iegā dā ties pē dē jā brī ž a ceļ ojumu ar lielisku atlaidi un ā tri aizlidot uz pludmali. Nikolajevam, Odesai un Hersonai tieš ā m pē dē jā brī ž a tū res ir retums, mū su lidmaš ī nas ir 100% pabeigtas 4-10 dienas pirms izlidoš anas.

Es labi pā rzinu tieš saistes kartes, tā pē c meklē š anu biež i sā ku ar karti. Es ievē roju, ka Ukrainā netiek pā rdotas ekskursijas uz daudzā m viesnī cā m ar labu atraš anā s vietu. Kartes un panorā mas palī dz iepriekš izdomā t attā lumu lī dz jū rai, iepirkš anā s ielā m, promenā dei, pieturā m. Arī bezsaistes reģ iona karte viedtā lrunī nebū s lieka.

Ekskursijas. Tū risma operatori nepā rprotami piedzī vo neveiksmes:

Es uzzinā ju no gida autobusā ceļ ā no lidostas uz viesnī cu, ka tagad ar autobusu 4 stundā s no Š armas uz Kairu var nokļ ū t pa jaunu ceļ u ar tuneli zem Suecas. Un migrā cijas karte ar uzrakstu "Sinai only" jau palikusi lidostā . Piramī das, Sfinksa un Kairas muzejs palika nā kotnes plā nos. Ukrainā nekur neesmu lasī jis informā ciju par š o iespē ju.

Kad jautā ju, kā ir iespē jams apmeklē t Tutanhamena kapa kopiju Š armā , viesnī cas gids pilnī bā sastinga un teica, ka viņ iem nav tā du braucienu (lai gan iepriekš tū risti tika vesti ekskursijas laikā ).

Laivu braucieni galvenokā rt paredzē ti visai dienai - no pulksten 8 lī dz 16. Tū risti tiek savā kti no viesnī cā m, nogā dā ti ostā un pā rvietoti uz lielajā m laivā m. Vesela diena ģ imenē m ar maziem bē rniem un veciem cilvē kiem nav atpū ta, bet gan spē ku pā rbaude. Tajā paš ā laikā Naama lī cī dī kstā vē karā jas apmē ram desmit laivas, kuras bez problē mā m varē tu nomā t ī su laivu braucienu organizē š anai - uz 1-3 stundā m. Ī si, lē ti un interesanti. Jā , ir laivas ar stikla dibenu ar stundas gā jienu, bet tā s iet pa vienu un to paš u marš rutu, bez peldes jū rā , bez saprā tī ga komentā ra par to, kas notiek jū ras dzelmē . Neviens nevē las iet otrreiz.

Tū risma aģ entū ras pieticī gi klusē par to, ka Izraē la liedz ieceļ oš anu ļ oti, ļ oti daudziem tū ristiem, kas valstī ieceļ o no Ē ģ iptes. Rezultā tā jū s zaudē jat dienu, daudz naudas ekskursijai un nerviem.


Kupons ietver bezmaksas ekskursijas pa Š armu. Uz vietas gidi kategoriski noliedz bezmaksas ekskursijas un nekaunī gi prasa naudu. Uz Š armas apskates tū ri nedevā mies. Pē c pieredzē juš u cilvē ku teiktā , pusstunda pilsē tā , pē c tam trī s stundas veikalos.

Atklā ti sakot, ekskursiju cenas ir pā rā k augstas. Ceļ ojums uz Soho ar gidu no tū risma operatora maksā ja "tikai š odien" 15 USD. Viesnī ca viesus uzņ ē ma par 5 USD turp un atpakaļ . Braucieni ar kuģ ī ti ar viesnī cu gidiem vienmē r ir par 40–60% dā rgā ki nekā ar tā m paš ā m laivā m un jahtā m, tač u Naamabejas promenā dē pirktos kuponos.

Gids, kurš mū s sagaidī ja Š armā , nebija noskaņ ots. Visu ceļ u lī dz viesnī cā m viņ š tū ristus biedē ja ar š ausmu stā stiem par kavē tajiem tū ristiem, neapmaksā tu apdroš inā š anu, nepiecieš amī bu maksā t par ē dinā š anu izbraukš anas dienā un citā m blē ņ ā m. Tikš anā s prieka ar Ē ģ ipti vietā bija nepatī kama pē cgarš a.

Tū risma operatoru solī tā pā rsē š anā s ir ē rta un droš a. Teorē tiski. Praksē Naamas viesnī cu iemī tniekiem transfē rs uz lidostu izrā dī jā s jezuī tu spī dzinā š ana. No Naamas lī dz lidostai ceļ ā apmē ram 20 minū tes, ne vairā k. Mū s vairā k nekā divas stundas savā ca no viesnī cā m, mež ģ ī nes lokot nakts marš rutos. Kad pē c stundu ilga brauciena mē s braucā m garā m savai viesnī cai, es sapratu, ka man ir nozagta vismaz stunda miega. Lidostā ieradā mies tieš i 2 stundas pirms izlidoš anas. Vienlaikus tika reģ istrē ti 5-6 reisi. Droš ī bas, reģ istrā cijas un pasu kontroles dubultā pā rbaude pasaž ieru pū lī ilga tieš i divas stundas. Mū su reiss aizkavē jā s par 20 minū tē m – daļ a pasaž ieru iestrē ga rindā otrajā droš ī bas kontroles posmā . Bet oficiā li nodoš ana notika laikā , visi tika savā kti un atvesti.

Neskatoties uz kaitinoš ajiem sī kumiem, iespē ja aizbē gt vasarā un daž as nedē ļ as pirms Jaunā gada baudī t siltumu un maigo jū ru ir brī nums, kuru noteikti vē lē sities atkā rtot. Un Ē ģ iptes gadī jumā bez tū risma operatora atvaļ inā jumu organizē t bū s daudz grū tā k un dā rgā k. Un pats uztraucieties par sava turpmā kā atvaļ inā juma kvalitā ti.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums