Es jau sen gribēju apmeklēt Ēģipti. 3. daļa

04 Marta 2017 Ceļošanas laiks: no 24 Oktobris 2015 ieslēgts 24 Oktobris 2015
Reputācija: +5251.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

3.  daļ a. Ekskursija uz Kairu.

Un lū k, mū su ceļ ojuma ilgotais mē rķ is – ekskursija uz piramī dā m un Kairas muzeju.

Muzeja teritorijā

Š oreiz man bija jā ceļ as vienā no rī ta. Lai iet vē l tā lā k, bet ceļ š bija labi panesams, un autobusi Anex Tour ir firmas, ē rti. Jā piebilst, ka ceļ i Ē ģ iptē ir labi, pretimbraucoš ā s satiksmes praktiski nekur nav, pā rsvarā ir vienvirziena.

Visas ainavas pa ceļ u ir ļ oti vienmuļ as – pelē ki smilš aini kalni un bezgalī gs tuksnesis. Ik pē c pā ris kilometriem ir kontrolpunkti ar lož metē jiem. Brokastojā m turpat ceļ ā autobusā , stā vvietu nebija. Bet ap pulksten 9 viņ i jau bija klā t.

Saskaņ ā ar programmu, muzejs Kairā atrodas ceļ ojuma sā kumā ,

Nacionā lais muzejs Kairā

un piramī das pē cpusdienā .

Pilsē tas centrā , gar Nī las krastiem, atrodas veca koloniā lā ē ka. Elitā ras savrupmā jas un daudzstā vu ē kas, zaļ as un nemaz nav karstas.

Koloniā lā s ē kas Kairā

Mums pazī stams +27. Bet jo tā lā k no centra, jo karstā ks un nabadzī gā ks.


Mū sdienu Kairas ielas

Apstā dī jumi pazū d, upe pagriež as un tuksnesis tuvojas pilsē tai vai otrā di, š ī pilsē ta tuvojas tuksnesim. Tā ds vē l nav redzē ts, bet Ē ģ iptē gandrī z visas mā jas ir nepabeigtas, bez jumtiem. Tas atbrī vo iedzī votā jus no nodokļ u maksā š anas pē c objekta nodoš anas ekspluatā cijā . Tā visi ietaupa: dzī vo gadiem, pabeidz bū vē t grī das savā m jau pieauguš ajā m ģ imenē m, bet ar jumtiem neaizsedz. Lietus Ē ģ iptē ir retums, tā pē c jumta trū kums netraucē ierastajam dzī vesveidam. Vē l viens pā rsteigums Ē ģ iptē bija ietvju trū kums. Acī mredzot viņ i neuzskata par vajadzī gu tos likt. Visur, izņ emot Kairas centrā lo daļ u, jaunos apgabalos pilnī gi nav ietvju, zem kā jā m tikai tā ds pats pelē ks tuksnesis. Un, protams, mani ļ oti pā rsteidza netī rī ba pilsē tā s. Ī paš i poligoni gar Nī las krastiem. Š ķ iet, ka ir jā aizsargā vienī gā ū dens artē rija visā valstī . Bet nē , viņ i izgā ž atkritumus kaudzē m tieš i krastos, it kā š ī bū tu labā kā vieta izgā ztuvei!

Kaira ir kontrastu pilsē ta. Tieš i blakus Nacionā lajam muzejam, modernajai viesnī cai Ritz-Carlton.

Ritz Carlton viesnī ca netā lu no Kairas muzeja

Un blakus ž ogam, tieš i blakus muzeja teritorijai, tiek nojaukta mā ja.

Mā ja netā lu no muzeja tiek iznī cinā ta

Muzejā nevar fotografē t, bet ā rpusē varat fotografē t.

Kairas Nacionā lais muzejs

Tieš ā m, tik izcilu objektu kā paš ā muzejā nav, tač u tū rista uzmanī bu piesaista patī kama zaļ ā zona ar nelielu dī ķ ī ti un ē ģ iptieš u statujā m.

Kairas muzeja teritorijā

Muzejā ir ļ oti daudz eksponā tu, kas brī numainā kā rtā izdzī voja un netika aizvesti uz Eiropu.

Artefakti muzejā


Ļ oti interesantas statujas, bet vislabā kie iespaidi ir faraona Tutanhamena sarkofā gs un zelta maska. Un, protams, kurš gan nevē las aplū kot Tutanhamona kapa dā rgumus? Š ie nenovē rtē jamie eksponā ti aizņ em gandrī z pusi no muzeja ē kas otrā stā va – 1700 artefakti, kas izvietoti vairā k nekā.10 telpā s. Š eit jū s varat atrast majestā tisku Tutanhamena statuju, kas stā v panteras mugurā , masī vkoka troni, kas dekorē ts ar zeltu un dā rgakmeņ iem, zelta amuletus, sarkofā gus. Mani ļ oti pā rsteidza, ka sarkofā gs sastā vē ja no č etriem koka korpusiem (visi, samazinoties izmē riem, aizņ em atseviš ķ u muzeja zā li), kas “apsedza” kvadrā tveida akmens sarkofā gu no monolī ta kvarcī ta. Tam virsū gulē ja sarkana granī ta vā ks, kas svē ra pusotru tonnu. Zem tā arheologi atklā ja vē l trī s sarkofā gus, tā sauktos antropomorfos, kas izgatavoti cilvē ka ķ ermeņ a formā un sakrauti viens otrā . Pirmie divi sarkofā gi, kas izgatavoti no koka, bija apvilkti ar inkrustē tā m zelta plā ksnē m un pusdā rgakmeņ iem, bet treš ais bija izgatavots no tī ra zelta. Tā garums ir 1.8 m, svars - virs 110 kg. Tajā atradā s Tutanhamena mū mija ar zelta masku. Sarkofā gs ar masku apceļ oja visu pasauli, un daudzi cilvē ki visā pasaulē varē ja ieskatī ties Tutanhamona acī s, tač u lī dz tam brī dim mē s š os dā rgumus bijā m redzē juš i tikai bildē s. Tā pē c ir grū ti izteikt mū su apbrī nas un sajū smas sajū tas. Tas ir jā redz ikvienam.

Muzejā ir daudz priekš metu, kas ir vē rts sī kā k izpē tī t, bet laika ir maz. Tomē r viņ i ieraudzī ja ī stu mū miju. Es nedomā ju, ka tas izskatā s š ā di. Mū mijai vē l ir mati un zobi! Ir bail iedomā ties, cik viņ ai gadu! Un tas ir biedē još i. . .

Pē c muzeja mums ir brauciens ar kuģ ī ti pa Nī lu un peldē š anā s restorā nā uz ū dens. Patī kama atpū ta ar iespē ju apskatī t pilsē tu no ū dens.

Skats uz mū sdienu Kairu no laivas

Pretē ji mū su stereotipam krokodili Nī lā nepeld. Precī zā k, tie peld, bet tajā daļ ā , kas plū st uz Asuā nas dambi.

Un visbeidzot mē s ejam uz piramī dā m. Viens no septiņ iem pasaules brī numiem! Atmet visas savas idejas par viņ iem! Tas viss izskatā s pavisam savā dā k. Ir zinā ms, ka piramī das atrodas Gī zā . Un Giza tagad ir Kairas rajons. Tie izskatā s dī vaini uz rū pniecisko ē ku fona.

Piramī das jau ir redzamas no mū sdienu Kairas apgabala

Tomē r mē s uzņ ē mā m trī s acij pazī stamo piramī du "reklā mas" fotoattē lus, cenš oties neitvert modernā s mā jas.

Gī zas Lielā s piramī das

Ierodoties kompleksa teritorijā , tū risti tiek lū gti izkā pt no autobusa un paņ emt lī dzi visas mantas, arī pusdienu kastī tes. Viss spī d cauri, kā jau lidostā , un mū s ved cauri metā la detektoriem pē c tā das paš as procedū ras. Pē c tam viņ i brauc uz trim visiem zinā majā m piramī dā m (Gī zas reģ ionā tā s ir 10).

Pielikums ekskursijas autobuss

Mē s klausā mies ī su ceļ vež a stā stu un iegū stam divas stundas brī va laika, lai izpē tī tu.

Neteikt, ka piramī du izmē rs ir iespaidī gs, nozī mē neteikt neko. Pat katra atseviš ķ a bloka izmē rs ir iespaidī gs. Viņ š ir tikpat garš kā vī rietis!

Hafres piramī das granī ta bloki

Mums personī gi joprojā m ir noslē pums, no kurienes š ajā saules apdeguš ajā tuksnesī radā s tik daudz granī ta bluķ u. Oficiā lā versija, skatoties uz piramī das, netur ū deni.

Visiem tū ristiem ieeja piramī dā ir tikai Heopsa piramī dā .

Heopsa piramī da


Tomē r tas maksā papildu naudu. Bet mū su gids grupai pastā stī ja, kurā mazajā piramī dā mē s varam ieiet bez maksas, pasakot apsargiem paroli no viņ a vā rda. Viņ š pats ir arheologs un strā dā ja tur pie izrakumiem. Visas piramī das iekš pusē ir sakā rtotas vienā di, tā pē c atš ķ irī ba ir tikai izmē ros. Š ajā mazajā piramī dā mē s steidzā mies kā grupa un uzreiz. Gids mū s nebrī dinā ja, ka nolaiš anā s notiek "č etros nā ves gadī jumos", praktiski tupus uz koka klā jiem un stā vā nogā zē . Piramī das iekš pusē ir ļ oti smacī gs un mitrs. Ir ā rkā rtī gi grū ti saprasties ar komandas biedriem. Bet tomē r mē s visi izturē jā m š o pā rbaudī jumu ar cieņ u: nokā pā m lī dz paš ai apakš ai, apskatī jā m apbedī jumu kameru un droš i izkā pā m. Un mū su grupā bija cilvē ki ar ļ oti "bū tiskiem nopelniem".

Teritorijā , protams, var izjā t ar zirgiem un kamieļ iem, visa teritorija ap piramī dā m ir klā ta ar dzī vnieku ekskrementiem, karstumā jū tama smacē još a urī na smaka. Konkrē ta vieta!

Ē ģ iptieš i vagonos un zirga mugurā , kamieļ os un ē zeļ os pastā vī gi piebrauca pie mums, uzrunā ja mū s angliski, krieviski un ukraiņ u valodā , vaicā jot, no kuras valsts mē s esam. Protams, diezgan uzmā cī gi piedā vā ja nofotografē ties ar saviem dzī vniekiem par 1$ vai braukt par 10.

Dzī vnieki Piramī du ielejā

Personī gi mē s izvē lē jā mies pā rvietoties kā jā m, lai salī dzinā tu un iemū ž inā tu mū su pieticī go izmē ru uz lielo piramī du fona. Tiesa, nebijā m gatavi tam, ka paš i kļ ū sim par tā diem “pē rtiķ iem” fotogrā fijā m citiem arā bu izskata tū ristiem. Mū s nemitī gi apturē ja un lū dza ar viņ iem nofotografē ties. Š ķ iet, ka viņ i baltos cilvē kus neredzē ja. Kaut kā man š ķ ita, ka mums vajadzē ja redzē t pietiekami daudz.

Un saule bija karstā ka un karstā ka, un drī z vien mē s bijā m spiesti slē pties Khafre piramī das ē nā . Temperatū ra +43 grā di oktobra beigā s!

Ir karstā ks nekā piejū ras kū rortos, tā pē c, dodoties š ā dā ekskursijā , neaizmirstiet cepuri, slē gto apģ ē rbu, ū dens padevi un saules aizsargkrē mu.

Mū su grupas meitenes, kuras devā s š ortos, pē c piramī du ielejas apmeklē juma, bija ar tumš sarkanā m kā jā m.

Piebrauca autobuss un aizveda mū s uz Sfinksu.

Sfinksa uz piramī du fona

Iet uz turieni kā jā m ir tā lu un karsti. Lielā Gī zas sfinksa, ko arā bi izdomā ja ar nosaukumu "Terora tē vs", ir pasaulslavens piemineklis, kas izgrebts no monolī ta klints.

Atpazī stamā kais Sfinksas fotoattē ls

Uz lielo piramī du fona tas izskatā s skaisti, tač u urbanizā cija atkal traucē virzī ties pretē jā virzienā .

Vakaros tur notiek lā zerš ovs, un krē sli tiek novietoti tieš i pie Sfinksas ķ epā m, kā koncertzā lē .

Mū sdienu pasaule tuvojas Sfinksai


Vai ir vē rts pieminē t, ka š eit, piramī du ielejā , visur ir “smailes”, kas par dolā ru pateiks, kā uzņ emt vulgā ras fotogrā fijas stilā “es piramī du turu pie vainaga” vai "Es skū pstu Sfinksu". Tā kā mū s tā di rakursi neinteresē , tad naudu no mums nesaņ ē ma. Uzreiz pie izejas ir neliels tirdziņ š ar vietē jiem pā rdevē jiem-mocī tā jiem. Tiesa, apsarga klā tbū tne kopā ar mū su grupu nedaudz atvē sinā ja viņ u degsmi. Atkal naftas veikali, kuriem nav konta, un š ī diena tuvojas beigā m. Atceļ ā gandrī z visi gulē ja. Pa ceļ am viena pietura, un mums ir laiks atgriezties viesnī cā lī dz vakariņ ā m.

Ļ oti iespaidiem bagā ta diena bija izdevusies! Sapņ i piepildā s. Galvenais ir pareizi sapņ ot.

                                     

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Национальный музей в Каире
На территории Каирского музея
Артефакты на территории музея
Национальный музей в Каире
На территории музея
Отель
Рушат дом рядом с музеем
Колониальная застройка Каира
 Вид на современный Каир с кораблика
Пирамиды  уже видны из района современного Каира
Автобус
Пирамида Хеопса
Великие пирамиды в Гизе
Гранитные блоки пирамиды Хефрена
Животные в долине пирамид
Верблюды
Сфинкс на фоне пирамид
Современный мир подходит близко к Сфинксу
Самое узнаваемое фото Сфинкса
Улицы современного Каира
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums