Festivāla laikā…

16 Jūlija 2019 Ceļošanas laiks: no 04 Jūlija 2019 ieslēgts 07 Jūlija 2019
Reputācija: +7439.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Jebkurš folkloras festivā ls ir pelnī jis apmeklē t. Un, ja š is festivā ls ir iekļ auts UNESCO nemateriā lā kultū ras mantojuma sarakstā , tad tas pat netiek apspriests. Tā pē c es nevarē ju palaist garā m Igaunijas dziesmu un deju svē tkus, jo ī paš i tā pē c, ka mū su ceļ i ar š iem svē tkiem krustojā s pirmo reizi 10 gadus ilgos nemitī gos Igaunijas braucienos.

Tallina ir pilsē ta, kurā lī dzā s pastā v senatne un mū sdienī gums.

2019.  gads Igaunijā ir bijis jubilejā m bagā ts: Tallina svin 800 gadus kopš tā s pirmā s pieminē š anas, bet Igaunijas iemī ļ otajiem Dziesmu svē tkiem aprit 150 gadi. Jā , pareizi dzirdē jā t – pē dē jos 150 gadus ik pē c pieciem gadiem igauņ i ierodas no visas Igaunijas un dzied savas mī ļ ā kā s dziesmas daudzu tū kstoš u korī . Š ie ir vienotī bas svē tki


kad tū kstoš iem atseviš ķ u igauņ u balsu saplū st vienotā igauņ u tautas balsī . Un, ticiet man, š is ir pā rsteidzoš s notikums enerģ ijas un vē riena ziņ ā , kā du jū s nekad nevarē tu sagaidī t valstī , kurā dzī vo tikai nedaudz vairā k par miljonu.

Gatavoš anā s svē tkiem uz Dziesmu svē tku galvenā s skatuves - Dziesmu svē tku laukumā . Estrā de tika uzcelta 1959. gadā speciā li Visigaunijas Dziesmu svē tkiem, un tajā var uzņ emt 1.000 izpildī tā ju. Lī dzā s tautas mā kslinieku priekš nesumiem Tallinas Dziesmu svē tku laukumā uzstā jā s tā di leģ endā ri izpildī tā ji kā Maikls Dž eksons un Lady Gaga.

Mazliet vē stures: pirmie igauņ u dziesmu svē tki notika 1869. gadā Tartu pilsē tā . Tā s iniciators bija kultū ras darbinieks, Igaunijas ž urnā listikas pamatlicē js Johans Voldemā rs Jannesens.

Kopā ar meitu Lidiju Koiduli, pirmo igauņ u dzejnieci, viņ i nodibinā ja dziedā š anas biedrī bu Vanemuine, kas kļ uva par pirmo igauņ u dziesmu svē tku rī kotā ju. 1869. gadā dziesmu svē tkos piedalī jā s 51 muzikā lā grupa (koris un orķ estris) - kopā.845 dalī bnieki. Interesanti, ka pirmajos dziesmu svē tkos varē ja piedalī ties tikai vī ru kori un orķ estri. Jauktie kori sā ka piedalī ties tikai no 1891. gada. Tā kā pirmos dziesmu svē tkus sā ka rī kot vē l cara laikos, tie tika ieplā noti tā , lai tie sakristu ar daž iem impē rijai nozī mī giem un neaizmirstamiem datumiem. No svē tkiem uz svē tkiem pasā kuma dalī bnieku skaits auga, un 1923. gadā izpildī tā ju skaits pā rsniedza 10 tū kstoš us! Tieš i no 1923. gada tika pieņ emts lē mums rī kot Dziesmu svē tkus Igaunijā reizi piecos gados. 1934. gadā dziesmu svē tkiem tika pievienoti deju svē tki, un kopš.1947. gada š ie abi svē tki rit kopā ,

veidojot vienotus krā sainus tautas svē tkus. Visā svē tku pastā vē š anas laikā to rī koš ana tika atcelta tikai vienu reizi - 1943. gadā Otrā pasaules kara dē ļ .


Papildus festivā la galvenajiem pasā kumiem bija iespē ja apmeklē t arī tautas muzikantu koncertu un koncertu “Kaneļ u nakts”. Kannel ir igauņ u arfa. Saskaņ ā ar leģ endu, pirmais kanā ls tika izgriezts no bē rza, kas auga uz nogalinā tas jaunavas kapa; skaņ u dē lis bija liela laš a kauli, un stī gā m viņ i paņ ē ma meitenes matus. Setu vidū kanneli uzskatī ja par dieviš ķ u dā vanu, tā pē c to spē lē t nebija aizliegts pat gavē ņ a laikā .

XXVII Dziesmu svē tkos 2019. gadā piedalī jā s 1020 kolektī vi ar kopumā vairā k nekā.32 tū kstoš iem dalī bnieku. XX Deju svē tkos piedalī jā s 713 kolektī vi, 1.500 dalī bnieku.

74 muzikā lā s grupas, kurā s piedalī jā s 800 mū ziķ u, uzstā jā s Tallinas Vabaduse laukuma tautas mū zikas festivā lā .

Festivā ls sā kas apmē ram mē nesi pirms galvenajiem koncertiem Tallinā ar tā saukto "uguns gā jienu". Tartu iedegtais svē tku ugunskurs trī sdesmit dienas ceļ o pa Igauniju no novada uz novadu, pirms sasniedz galvaspilsē tu. Ja nā kamajos Dziesmu svē tkos izdosies apmeklē t Tallinu, noteikti kā dā koncertā vai gā jienā ieraudzī si gabaliņ u no š ī uguns.

Pirms Deju svē tku uzveduma sā kuma svē tku dalī bnieki tiek fotografē ti uz simboliskā s svē tku uguns fona, kas izgā jis cauri visai Igaunijai.

Festivā la programma sā kas ar Deju svē tkiem Kalevas stadionā .

Divu stundu ilgajā koncertā dejotā ji izpilda masu deju numurus. Viņ i dejo gandrī z bez pauzē m - viena deja vienmē rī gi pā riet citā , un sporta arē nā izvē rš as valdzinoš a darbī ba.

Aicinā jums uz deju priekš nesumu 960 vī rieš u un sievieš u izpildī jumā . Izrā de tika iestudē ta ī paš i 2019. gada festivā lam.

Interesanti, ka deju svē tkos var piedalī ties ikviens, neatkarī gi no vecuma un miesas bū ves – galvenais, lai ir liela vē lme un kaut nedaudz talanta. Katrai izpildī tajai dejai ir savs stā sts, un tā atkā rtojas no svē tkiem uz svē tkiem. Deju numuriņ os piedalā s no 500 lī dz 1500 dejotā ju, un š oreiz lielā kajā un vecā kajā dejā Tuljak (spē lē kopš.1934. gada) piedalī jā s 10540 cilvē ki. Starp citu, uzziņ ai: Kalev stadiona ietilpī ba, pē c Vikipē dijas datiem, ir 12 tū kstoš i cilvē ku.


Pirmkā rt, deju svē tku dalī bniece Polina Valaš a: “Mū su deju kolektī vs no Narvas pilsē tas (Igaunija) saucas Jun-Ost. Vadī tā jas Natā lija Mitusa un Ludmila Turajeva. Pagā juš ajā gadā komanda svinē ja 50 gadu jubileju. Kolektī va repertuā rā lī dzā s igauņ u tautas dejā m ir arī citu tautu dejas un mazliet popmū zikas. Kolektī vs ir regulā rs Dziesmu un deju svē tku dalī bnieks kopš to pirmsā kumiem, bet sievieš u kolektī vs piedalī jā s pirmo reizi. Festivā lā vienmē r valda draudzī ga atmosfē ra. Esam lepni, ka varam apmeklē t mū su valstij tik nozī mī gu notikumu. Ž ē l, ka paš i Deju svē tki ilgst tikai divas dienas, tiem gatavojā mies vairā k nekā gadu. Atgriež oties Narvā , sapņ ojam atgriezties pē c iespē jas ā trā k un iegrimt š ajā atmosfē rā ! »

Visi dalī bnieki dejo gludi un skaidri,

kā vienots dzī vs organisms, un grū ti noticē t, ka pirmais kopī gais mē ģ inā jums viņ iem bija tikai dienu pirms pirmā koncerta sā kuma. Tikai divā s deju svē tku dienā s dalī bnieki sniedza trī s grandiozu priekš nesumu.

Skatī tā ji satiekas ar jaunā kajiem dejotā jiem – viņ i sniedz rokas viņ iem aplaudē t un kliegt: “Tubli! " (Labi padarī ts! ). Bē rni ir sajū smā par š ā du uzmanī bu.

Pē c Deju svē tkiem Dziesmusvē tki nā k paš i par sevi. Pirms Dziesmu svē tku atklā š anas visi svē tku dalī bnieki (gan dziedā tā ji, gan dejotā ji) pulcē jas svinī gā gā jienā un dodas gā jienā.5 km no Vabaduse laukuma lī dz Dziedā š anas laukumam, kur notiks svē tku muzikā lā daļ a. Svē tku gā jiens ir tū ristu iecienī tā kā festivā la daļ a. Jū s varat to skatī ties bez maksas vairā kas stundas.

Festivā la dalī bnieki kopā ar ģ imenē m dodas svē tku gā jienā .

Pieredzē juš i parā des skatī tā ji ē rti iekā rtojā s : )

Dziedā š anas laukums Dziesmu svē tku atklā š anas dienā.2019.  gada 6.  jū lijs, gads

Vietē jie dziesmu svē tkus labprā t pavada piknika formā tā . Dziedā š anas laukuma teritorijā tiek atvē rtas teltis ar ē dieniem un dzē rieniem, un skatī tā ji ņ em lī dzi gultas veļ u, izklā j tos zā lienā un ar prieku klausā s savas iecienī tā kā s melodijas un dzied lī dzi daudzu tū kstoš u korim uz skatuves. Š ogad konsolidē tā kora lielums pā rspē ja kā rtē jo svē tku rekordu - to veidoja 753 kori un 2.500 dziedā tā ju.

Igaunijas Republikas prezidente Kersti Kaljulaid saka apsveikuma runu.

Kopumā Dziesmu svē tku atklā š anā , kā teikts paziņ ojumā presei,


apmeklē ja ap 10.000 cilvē ku! Un tā ir gandrī z desmitā daļ a no visiem valsts iedzī votā jiem. Ir vispā ratzī ts, ka Dziesmu svē tki veicina Igaunijas tautas nacionā lā gara veidoš anos. Tā pē c nav jā brī nā s, ka valsts pirmā s personas svē tkos ir ne tikai klā t, bet arī tieš i tajos piedalā s. Piemē ram, paš reizē jā Igaunijas Republikas prezidente Kersti Kaljulaida ne tikai dziedā ja korī , bet arī piedalī jā s svē tku gā jienā .

Skatī tā ji Dziesmu svē tkos Tallinas Dziesmu svē tku laukumā.2019. gada 6. jū lijā .

Man radā s iespaids, ka Dziesmu svē tki katram igaunim ir kaut kas dziļ i personisks. Kā teica mū su igauņ u draugs, kurš pats piedalī jā s festivā lā divas reizes: “Š ie svē tki ir prieks, tā ir mū su igauņ u dvē sele! »

Dziesmu un deju svē tki ikvienam ar igauņ u dvē seli.

Mans stā sts var š ķ ist nedaudz formā ls. Bet es negribē ju apgrū tinā t lasī tā ju ar lielu teksta daudzumu. Manuprā t, fotogrā fijas no dziesmu un deju svē tkiem ir daiļ runī gā kas par jebkuriem vā rdiem, un teksts ir tikai neliels atš ifrē jums no tā , kas tajā s iespiests. Jebkurā gadī jumā “labā k vienreiz redzē t, nekā simts reizes dzirdē t”, un Igaunijas Dziesmu un deju svē tki ir tā vē rti, lai atbrauktu uz Igauniju! Tā pē c izņ emiet savu “kontrolsarakstu” un ielieciet ķ eksī ti 2024.  gada priekš ā - "apmeklē jiet XXVIII dziesmu svē tkus un XXI deju svē tkus Igaunijā "!

Lai jū s varē tu gū t maksimā lu labumu no svē tkiem, es jums sniegš u daž us praktiskus padomus.

  • Biļ etes uz Dziesmu un deju svē tku izrā dē m labā k iegā dā ties iepriekš , izmantojot internetu. Š ogad biļ eš u visiem nepietika, un daudzi igauņ i, kuri pieraduš i biļ etes pirkt pie ieejas,

    bija sarū gtinā ti. Biļ eš u cenas svā rstā s no 15 lī dz 60 eiro.


  • Igaunijā laikapstā kļ i ir ļ oti mainī gi, un pē kš ņ i var lī t lietus. Skatī tā ji izrā dē s nedrī kst lietot lietussargus, "lai netraucē tu citiem skatī tā jiem", tā pē c lī dzi jā ņ em lietusmē teļ i. Tas jo ī paš i attiecas uz gadī jumiem, kad plā nojat doties uz Deju svē tkiem Kalev stadionā . Ceru, ka piecu gadu laikā mana informā cija vairs nebū s aktuā la, un tiks rekonstruē ts centrā lais stadions "Kalev". Jo š obrī d Tallinas stadions ir nomā coš s skats. Š ķ iet, ka kopš uzcelš anas piecdesmito gadu vidū , pagā juš ajā gadsimtā , tā ne reizi nav remontē ta. Lai gan nē . Koka soliņ us nomainī ja pret atzveltnes krē sliem, bet ar to visa “modernizā cija” beidzas. Virs tribī nē m nav nojumes, un lietus gadī jumā skatī tā jiem tiek piedā vā ts apsē sties maksas vietā s peļ ķ ē s.

    Tā pē c katram gadī jumam paņ emiet arī ū densizturī gu gultasveļ u, lai nesē dē tu uz slapja.

  • Izkā p agri — pie pasā kumu ieejā m ir garas rindas. Esiet gatavi tam, ka no Dziesmu svē tkiem bū s jā atgriež as (un arī uz tiem jā iet) kā jā m, jo ​ ​ var tikt bloķ ē ta pilsē tas centrā lā daļ a, arī sabiedriskais transports ir pā rpildī ts.
  • Ieteiktu uz Dziesmu svē tkiem doties kopā ar igauņ u draugiem, lai pilnī bā izjustu paš u “igauņ u dvē seli”. Jebkurā gadī jumā uz Dziedā š anas laukumu labā k doties ar segu un pā rtiku, jo uz ē dinā š anas teltī m ir ļ oti garas rindas! Turklā t Dziesmu svē tki ilgst 5 stundas! Tas ir saistī ts ar faktu, ka daž ā dus skaņ darbus izpilda daž ā ds cilvē ku skaits, un koriem nepiecieš ams laiks, lai pielā gotos. Priekš nesumu starplaikos skatī tā ji izstiepj kā jas un iekost.
  • Cilvē ki skatā s Dziesmu svē tku tieš raidi Tallinas Vabaduse laukumā , 2019. gada 7. jū lijā .

  • Ja kā da iemesla dē ļ nevarat nokļ ū t uz koncertiem, nebē dā jiet. Dziesmu svē tkus varē s vē rot uz ī paš i pilsē tā uzstā dī tiem TV ekrā niem. Atmosfē ra š eit ir ne mazā k garī ga kā Dziedā š anas laukumā . Tā dā paš ā veidā skatī tā ji nā k ar gultas veļ u un pā rtiku, iekā rtojas un dzied lī dzi svē tku tieš raidei. Un turklā t tas ir pilnī gi bez maksas.
  • Ja vē laties uzņ emt daudz skaistu cilvē ku tautas tē rpos fotogrā fiju, dodieties uz Vecrī gu apmē ram stundu pirms svē tku gā jiena (gā jiena) sā kuma. Gā jiena dalī bnieki pulcē sies laicī gi un, iespē jams, pie viena galdiņ a McDonaldā pat uzkosī siet ar kā du no viņ iem : )
  • Novē lu jums visiem patī kamus ceļ ojumus un spilgtus iespaidus!

    Nä gemist!

    P. S.

    Aicinu ikvienu apmeklē t foruma pavedienu “Igaunijas vasaras iedzī votā ja piezī mes” kurā dalos savā personī gajā pieredzē par Igaunijas lauku dzī vi.

    Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
    Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
    Таллинн – город в котором соседствуют древность и современность.
    Подготовка к фестивалю на главной сцене Певческого праздника – Певческом поле. Сцена была построена в 1959 году специально для проведения Всеэстонских праздников песни, вмещает 15 тыс. исполнителей. Кроме выступлений народных артистов Певческое поле в Таллинне принимало таких легендарных исполнителей как Майкл Джексон и Леди Гага.
    Кроме основных мероприятий фестиваля можно было также посетить концерт народных музыкантов и концерт «Ночь каннелей». Каннель – это эстонские гусли. По легенде, первый каннель вырезали из берёзы, которая росла на могиле убитой девственницы; декой стали кости большого лосося, а для струн взяли девичьи волосы. У народа сету каннель считался божественным даром, поэтому игра на нём не была запрещена даже в Великий пост.
    На празднике народной музыки на площади Вабадузе в Таллинне выступило 74 музыкальных  коллектива, куда входило 800 музыкантов.
    Перед началом представления Праздника танца участники фестиваля фотографируются на фоне символического праздничного огня, проехавшего через всю Эстонию.
    Из первых уст, участница Праздника танца Полина Валашас: «Наш танцевальный ансамбль из города Нарва (Эстония) называется Jun-Ost. Руководители Наталья Мыттус и Людмила Тураева. В прошлом году коллективу исполнилось 50 лет. В репертуаре ансамбля, наряду с эстонскими народными танцами, есть танцы других народов и немного эстрады. Коллектив является постоянным участником Праздника песни и танца с момента своего образования, но женская группа принимала участие впервые. На празднике всегда царит дружественная атмосфера. Мы гордимся, что можем присутствовать на таком значимом событии для нашего государства. Очень жаль, что сам Праздник танца длится только два дня, готовимся к нему больше года. Уехав обратно в Нарву, мечтаем побыстрее опять вернуться и погрузится в эту атмосферу!»
    Постановка «Приглашение на танец» в исполнении 960 мужчин и женщин. Номер поставлен специально для фестиваля 2019 года.
    Зрители встречают самых юных танцоров – они подставляют им ладошки для хлопка и кричат: «Тубли!» (Молодец!). Дети в восторге от такого внимания.
    Участники фестиваля выходят на праздничный марш семьями.
    Бывалые зрители парада устроились с комфортом :)
    Певческое поле в день открытия Праздника песни 6 июля 2019 года
    Президент Эстонской Республики Керсти Кальюлайд выступает с приветственной речью.
    Зрители на Праздника песни на Певческом поле в Таллинне 6 июля 2019 года.
    Праздник песни и танца для всех, у кого эстонская душа.
    Люди смотрят прямую трансляцию Праздника песни на площади Вабадузе в Таллинне, 7 июля 2019 года.
    Nägemist!
    На Празднике танца
    Участники Праздника танца отдыхают в палаточном лагере на стадионе Калев в Таллинне
    На Празднике танца
    На Празднике танца
    На Празднике танца
    На Празднике танца
    Концерт
    Концерт
    Концерт народных музыкантов на площади Вабадузе в Таллинне, 5 июля 2019 года.
    Концерт народных музыкантов на площади Вабадузе в Таллинне, 5 июля 2019 года.
    Концерт народных музыкантов на площади Вабадузе в Таллинне, 5 июля 2019 года.
    На Празднике танца. Участники в народных костюмах ожидают своего выхода
    На Празднике танца. Участники в народных костюмах ожидают своего выхода
    На Празднике танца.
    На Празднике танца.
    На Празднике танца.
    На Празднике танца.
    На Празднике танца. Участники в народных костюмах
    На Празднике танца.
    На Празднике танца. Участники в народных костюмах
    Танцоры в костюмах народа сету на Празднике танца в Таллинне
    На Празднике танца
    Зрительские трибуны на стадионе
    Женщины в народных костюмах острова Саарема на Празднике песни.
    Участники фестиваля в Таллинне
    Участники фестиваля в Таллинне
    Праздничное шествие участников фестиваля. Таллинн, 6 июля.
    Праздничное шествие участников фестиваля. Таллинн, 6 июля.
    Праздничное шествие участников фестиваля. Таллинн, 6 июля.
    Праздничное шествие участников фестиваля. Таллинн, 6 июля.
    Праздничное шествие участников фестиваля. Таллинн, 6 июля.
    Праздничное шествие участников фестиваля. Таллинн, 6 июля.
    Праздничное шествие участников фестиваля. Таллинн, 6 июля.
    Праздничное шествие участников фестиваля. Таллинн, 6 июля.
    Участники фестиваля собираются на шествие. Таллинн, 6 июля.
    Праздничное шествие участников фестиваля. Таллинн, 6 июля.
    Зрители на Певческом поле в Таллинне
    Сводный хор в 24 500 певцов на Певческом поле.
    Церемония открытия Праздника песни. Огонь праздника передается из рук в руки, прежде чем поднимется на башню.
    Люди на площади Вабадузе смотрят прямую трансляцию Праздника песни, 7 июля 2019 года
    Люди на площади Вабадузе смотрят прямую трансляцию Праздника песни, 7 июля 2019 года
    Таллиннский стадион
    Таллиннский стадион
    Палатка тартусского народного музея, здесь участники фестиваля могли починить свои костюмы в случае поломки.
    На фото - молодежный симфонический оркестр города Нарва дает интервью государственной компании etv+(канал для русскоязычных жителей Эстонии). В руках ребята держат желто-голубые флажки своего города. У города Нарва флаг точь-в- точь как украинский, только цвета наоборот.:)
    Участники праздничного шествия
    Līdzīgi stāsti
    Rādīt citus komentārus …
    iemiesojums