Čehijas pilis. Romāns piecās daļās ar prologu un epilogu.

15 Jūlija 2018 Ceļošanas laiks: no 14 Jūnijs 2018 ieslēgts 25 Jūnijs 2018
Reputācija: +1959
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

5. daļ a. Sveiki vē lreiz, Morā vijas pilis.

Prologs š eit https://www.turpravda.com/cz/blog-324562.html">turpravda. com/cz/blog-324562.html

1.  daļ a š eit http://https://www.turpravda.com/cz/blog -325037.html">turpravda. com/cz/blog-325037.html

2.  daļ a š eit https://www.turpravda.com/cz/blog-327067.html">turpravda. com/cz/blog-327067.html

3.  daļ a š eit https://www.turpravda.com/cz/blog-328102.html">turpravda. com/cz/blog-328102.html

4.  daļ a š eit https://www.turpravda.com/cz/blog-331417.html">turpravda. com/cz/blog-331417.html

Š ajā dienā mums bija garš brauciens no Budejovices uz Breclavu, apmē ram 200 km. Un š ajā sakarā ir paredzē ta tikai viena pils, kas atrodas gandrī z uz robež as ar Austriju - Valtice.


Viena no nedaudzajā m pilī m Č ehijas Republikā , kas celta baroka stilā . Pirmā Valtice pieminē š ana Morā vijā ir datē ta ar 1193. gadu, pils toreiz sauca par Veldsperch un piederē ja Pasavas bī skapiem. Vē sturiskajā s hronikā s ir atzī mē ts, ka 1200. gadā š ajā pilī notika liels bruņ inieku turnī rs.

Pils vairā kas reizes mainī ja ī paš niekus, lī dz 1395. gadā tā nonā ca Lihtenš teinu dzimtas (jā , tieš i tā s) rokā s, kas tajā dzī voja lī dz 1945. gadam. 16. gadsimta otrajā pusē pē c tuvē jā s Mikulovas pils pā rdoš anas Valtice kļ uva par galveno Lihtenš teinu dzimtas ī paš umu. Katrs princis pili pā rbū vē ja atbilstoš i savā m idejā m un modei, ko diktē ja Vī nes galms. Sā kotnē ji pils tika celta Č ehijas karaļ a reģ enta un Lihtenš teinas Kā rļ a I dzimtas dibinā tā ja vadī bā agrī nā baroka stilā , bet drī z viņ a dē la vadī bā sekoja neskaitā mas pils rekonstrukcijas, kas turpinā jā s visu 17. gadsimtu. Tač u galvenā s pā rmaiņ as Valticē notika prinč a Antonī na Floriā na valdī š anas laikā.18. gadsimta sā kumā , kad pils savu paš reizē jo izskatu ieguva, pateicoties slavenajam arhitektam Antonam Ospelam.

Nā kamā prinč a Jozefa Jana Ā dama valdī š anas laikā impē rijas teā tra arhitekts un dekorators Antonio Beduci ar skulptū rā m dekorē ja fasā des, arhitrā vus, portā lus un arkas. Pils interjeri veidoti 19. gadsimta 40. gados vē lā rokoko stilā .

Otrā pasaules kara beigā s pils tika izlaupī ta un daž as mē beles tika iznī cinā tas. Pils galvenajā ē kā atradā s apiņ u noliktavas. Sievieš u darba nometnes austrumu spā rnā . Jā š anas zā lē bija ierī kota tabakas ž ā vē tava. 1964. gadā teā tris tika nopostī ts un tā vietā tika uzcelta traktoru stā vvieta. Vai tas jums neko neatgā dina? Visi interjeri tika atjaunoti un atvē rti tū ristiem XX gadsimta 60. gados.

Zā ļ u dā rzs.

Š ī pils mums kaut kā nederē ja.


Vai nu enerģ ē tika pilī slikta, vai laikapstā kļ i (un š ajā dienā bija +32 un mē s turklā t iestrē gā m sastrē gumā uz autobā ņ a un nonā cā m pie paš as saules). Pat parkā bija ļ oti karsts – nekā da bauda. Pils izskatā s mazliet nobruž ā ta. Bildes labā kas nekā dzī vē . Neviens, ne tikai negribē ja, skatī ties uz interjeru, jo tie bija pilnī gi izsmelti. Ar tiem pietika, lai apskatī tu nelielu ekspozī ciju ar nosaukumu "Seno civilizā ciju dā rgumi".

Lampa mitoloģ iskā ķ ī nieš u fē niksa formā  — Fenhuan — Tanu dinastija (618 -907) , bronza, zeltī jums. Ķ ī nieš u mitoloģ ijā š is brī niš ķ ī gais putns iemieso sieviš ķ ī bu. Viņ as izskats paredzē ja nozī mī gu notikumu dzī vē .

Maza izmē ra (10 cm augsta) tē jkanna. Uz vā ka sē ž prasmī gi izgatavots mē rkaķ is.

Rituā la tē jkanna, acī mredzot izmantota zī lē š anai, (karojoš o valstu periods vai agrī nā Rietumu Dž ou dinastija, Ķ ī na) 3. gadsimts pirms mū su ē ras, zelts, bronza, tirkī zs, sarkanie koraļ ļ i, dā rgakmeņ i. akmeņ i, no plkst. privā ta kolekcija.

Un mē s devā mies ā tri atpū sties un uzkrā t spē kus nā kamajai Lednices pilij.

Š ī diena bija pilnī bā veltī ta lieliskajai neogotikas stila Lednices pilij. To ar Valtices pili savieno 7 km gara liepu aleja, kas iekļ auta Pasaules mantojuma sarakstā .

Vē stures hronikā s pils pirmo reizi minē ta 1222. gadā . Tad š eit atradā s gotiskais cietoksnis. 13. gadsimta beigā s Lihtenš teinas dinastija kļ uva par Lednices pils, kā arī blakus esoš ā Mikulova ī paš nieku, kas pamazā m ieguva zemes ī paš umus abpus Morā vijas un Austrijas robež ai.


Lihtenš teinas dinastijai Morā vijā bija mazā ka ietekme nekā tajā laikā Austrijā . Jau 16. gadsimtā viduslaiku dzimto cietoksnis tika nojaukts un tā vietā tika uzcelta renesanses pils. 17. gadsimta beigā s arī š ī ē ka tika nojaukta. Tā s vietā tika uzcelta baroka stila rezidence ar monumentā lu arē nu. Tas viss tika darī ts pē c Johana fon Erlaha projekta. Netā lu no pils atrodas angļ u dā rzs, kurā atrodas mā kslī gā s viduslaiku pils drupas (1801) Dijas upes krastā un 60 metrus augsts minarets (1797-1804). 18. gadsimta otrajā pusē tika veikta jauna pils rekonstrukcija un 1815. gadā tika noņ emti tā s baroka stila sā nu spā rni. Paš reizē jo izskatu pils ieguva 1846. -1858. gadā , kad lī dz ar neogotikas celtnes rekonstrukciju (arhitekts Jiri Wingelmü ller) priekš telpas tika aprī kotas ar grebtiem griestiem, koka sienu apš uvumu un mī kstajā m mē belē m.

Tā kā mē s dzī vojā m netā lu no pils, mē s ieradā mies pirmajā ekskursijā pa galvenajā m kamerā m, slē ptā cerī bā , ka tik agrā stundā cilvē ku nebū s daudz. Ak, tie paš i 50 cilvē ki. Mani iepriecinā ja tas, ka var bildē t cik gribi (bez zibspuldzes), un mums nebija iedzī ts kaklā kā Glubokā . Tā pē c iesaku. Viņ i izsniedza, kā parasti, papī rus krievu valodā un uz priekš u.

Pie sienas piestiprinā tas kā pnes tiek atbalstī tas ar savu svaru. Uz koka oderes virs kā pnē m sā kotnē ji atradusies ģ imenes galerija, no 11 portretiem saglabā juš ies tikai trī s.

Trī sstā vu lustrai, kas ir lielā kā pilī , ir 116 ragi, sver 690 kg un karā jas 15 m augstumā .

Vienradž a galva.

Galva no ģ ipš a, rags no narvaļ u zivs ilkņ a.

Vanna no viena marmora gabala un tualetes pods, ņ emiet vē rā , nav zelta : )

Galds ir slavenā arhitekta Dž ona Dangauera rakstā mgalda kopija. par ķ eizarieni Sissi.

Ķ ī nas skapī ir saglabā jusies oriģ inā la tapete (150 gadus veca)

Bruņ inieku zā le. Flā mu lustras zā lē ir no misiņ a, vienī gā s pilī ar svecē m. Centrā lajā lustrā atrodas mednieku aizbildņ a svē tā Huberta figū riņ a.

Vasaras maltī tes

Venē ras skulptū ra

Izgrebtā s spirā lveida kā pnes, visslavenā kā s pilī . Tā s ir izgatavotas no viena ozola. To izgatavoš ana aizņ ē ma 5 gadus.

Tirkī za zā le.

Deju zā les griesti. Neviens raksts uz rombiem neatkā rtojas.

Red Smoking Salon

Palmu siltumnī ca. Celta 1843. -45. vietā , kur atrodas Jiri Wingelmuhler projektē tā baroka siltumnī ca. Š ī tropu un subtropu augu oā ze savulaik tika uzskatī ta par tehnoloģ iju brī numu. Siltumnī cas č uguna konstrukciju izgatavoja brā ļ u Klainovu firma no Sobotinas pilsē tas. Siltumnī cā tiek audzē tas aptuveni 250 tropu un subtropu augu sugas.

Mē s devā mies uz siltumnī cu - bet tas ir amatieru dā rzniekiem : )).


Izteikš u savu subjektī vo viedokli, man kā no botā nikas ļ oti attā lam cilvē kam siltumnī ca patika pat vairā k nekā Vī nē Š ē nbrunnas pilī . Kā rtī gā ks vai kā .

Parks

Minarets, saukts par "Turku torni", celts pē c gada plā na. arhitekts Dž ozefs Hardmuts 1797. -1802 Skatu torņ a augstums ir 59 m 39 cm un tas maksā ja 1 miljonu zelta. Minarets vienmē r ir kalpojis kā skatu tornis. Tā tika uzcelta par spī ti vietē jiem iedzī votā jiem, kuri nedeva zemes gabalu katoļ u baznī cas celtniecī bai.

Mā kslī gā s viduslaiku pils drupas (1801)

Labi, ka š ai pilij bija ieplā nota vesela diena. Ar pastaigu parkā , un tas tieš ā m ir milzī gs, klejojā m lī dz vakaram.

Epilogs

Mē s atgriezā mies mā jā s bez starpgadī jumiem. Atdevā m maš ī nu un vilcienu uz Budapeš tu. Es negribē ju pā rā k sasprindzinā ties, tā pē c mē s Budapeš tā nakš ņ ojā m starpposmā . Atgrieš anā s vilciens Budapeš ta - Zahony bija tieš s, bez pā rsē š anā s. Robež a, muita, un gandrī z mā jā s. Mazliet skumji – atvaļ inā jums beidzies. Ir fotogrā fijas, atmiņ as un cerī ba uz jauniem, interesantiem ceļ ojumiem.

Mē s izmē ģ inā jā m č ehu sieru "Hermelin" visā s alus uzkodā s.

  • Neapstrā dā ts — tā ds pats kā brī
  • Marinē ts — neparasti, tač u viņ i to apē da tik ā tri, ka pat nenofotografē ja.
  • Cepts ir mans mī ļ ā kais
  • Grillē ts — garš ī gi : ))
  • Cepta versija

    Grillē ts ar brū kleņ u ievā rī jumu

    Mē s apmeklē jā m restorā nu vagonu Č ehijas starppilsē tu vilcienā .

    Mē s nogarš ojā m alu un Morā vijas vī nu.

    Izmē ģ inā ju meksikā ņ u virtuvi ar č ehu pieskaņ u : )

    Cepti banā ni

    Mē s redzē jā m veselu kaņ epju lauku : )))) un lauku baltā magone : )) ) Neesmu mē ģ inā jusi : ))) Varbū t nā kamreiz : ))

    Tik daudzš ķ autņ aina Č ehija.....

    Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
    Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
    Травяной сад.
    Лампа в виде мифологического китайского феникса – Фенхуан – династия Тан(618-907), бронза,позолота.  В китайской мифологии эта чудо-птица воплощает женское начало. Ее появление предвещало занчительное событие в жизни.
    Небольшой по размеру (см 10 высотой) чайник. На крышке сидит искусно сделанная обезьянка.
    Ритуальный чайник, очевидно использовался для гадания, (период Воюющих царств или начало династии Западного Чжоу, Китай) 3-й век до нашей эры, золото, бронза, бирюза, красный корал,драг.камни, из частной коллекции.
    Лестница, прикреплённая к стене, держится собственным весом. На деревянной облицовке над лестницей первоначально находилась фамильная галерея, из 11 портретов сохранилось всего три.
    Трёхэтажная люстра, самая большая в замке, имеет 116 рожков, весит 690 кг и висит на высоте 15 м.
    Голова единорога. Голова изготовлена из гипса, рог сделан из бивня рыбы нарвал.
    Ванна из цельного куска мрамора и унитаз, заметьте, не золотой :)
    Письменный стол является копией известного стола архитектора Джона Дангауэра, сделанного для императрицы Сисси.
    В китайском кабинете сохранились подлинные обои (150 лет)
    Рыцарский зал. Фламандские люстры в зале латунные, единственные в замке со свечами. В центральной люстре фигурка святого Губерта, покровителя охотников.
    Летняя столовая
    Скульптура Венеры
    Винтовая резная лестница, самая знаменитая в замке. Она изготовлена из одного дуба. А делали ее 5 лет.
    Бирюзовый зал.
    Потолок танцевального зала. Ни один рисунок на ромбах не повторяется.
    Красный курительный салон
    Пальмовая оранжерея. Построенна  в 1843-45 гг. на месте барочной оранжереи по проекту Иржи Вингельмюлера. Этот оазис тропических и субтропических растений в своё время считался чудом техники. Чугунную конструкцию оранжереи изготовила фирма братьев Клаиновых из города Соботин. В оранжерее выращивают около 250 видов тропических и субтропических растений.
    Парк
    Минарет - называемый «Турецкой башней», построенный по плану архитектора Иосифа Хардмута в 1797-1802 гг. Высота смотровой башни 59 м 39 см и стоила она 1 млн. золотых. Минарет всегда служил как смотровая башня. Был построен назло местному населению, которое не дало участок земли для строительства христианского (католического) костёла.
    Искусственные руины средневекового замка (1801)
    Жареный вариант
    На гриле с брусничным вареньем
    Посетили вагон-ресторан в чешском поезде интерсити.
    На дегустировались пива и моравского вина.
    Попробывали мексиканскую кухню с чешским оттенком :)
    Жареных бананов
    Увидели целое поле конопли :)))) и белого мака :)))
    Līdzīgi stāsti
    Rādīt citus komentārus …
    iemiesojums