Pareizākais komentārs

23 Jūnijs 2021 Ceļošanas laiks: no 18 Jūnijs 2021 ieslēgts 21 Jūnijs 2021
Reputācija: +1806.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Š o pā rskatu es vē los sā kt ar to, ka trī s dienas Stambulā ir lieliska iespē ja svinē t savu dzimš anas dienu!

Jā , un ilgu laiku mē s nebraucā m uz ā rzemē m.

Ceļ ojums sā kas Odesas lidostā — ir jauni noteikumi: vē l nesen bija bezmaksas iebraukš anas aizliegums. Tā pē c visas maš ī nas saspiedā s aiz Lidostas ž oga, izskatoties pē c nabaga radiniekiem, kas gaida atbraucē jus (gan taksometrus, gan satiktos cilvē kus). Un tagad vadī ba ir apž ē lojusies par tū ristiem un zem galvenā s ieejas var braukt bez maksas, tiesa gan, reizi dienā .

Mū su taksists š odien lidostā bija treš o reizi, tā pē c ceļ ojums bija jā sā k ar kā jā m.


Viņ i nesā pī gi ielaida visus lidostā . Viņ i pat neprasa biļ eti. Tač u pie reģ istrā cijas letes mū s sagaidī ja pā rsteigums, proti: nepiecieš ama apdroš inā š ana tiem, kas ceļ o uz ā rzemē m no COVID sekā m. Ilgi nebijā m vienisprā tis ar vadī tā ju, ka tā ir obligā ta prasī ba, lī dz viņ š atnesa, š ķ iet, par to paš u, kā mē s esam neticī gie, sarakstu ar nepiecieš amajiem dokumentiem aizbraukš anai, un mē s padevā mies. Tā pē c, tā kā mums š ī prasī ba par apdroš inā š anu bija absolū ti negaidī ta, mē s to noformē jā m tieš i rindā pa tā lruni.

Ko vē l varu ieteikt: iepriekš sagatavojiet nepiecieš amos dokumentus, piemē ram, saiti savu HES Cod strong> savam IstanbulKart.

Abas reģ istrā cijas ir pilnī gi bezmaksas tieš saistē :

https://register. gov. tr/ veselī ba. gov. tr/

https://kisisellestirme. Stambulkarta. Stambula/

Starp citu, š is HES kods tiek jautā ts visu laiku visur — jū s nevarat doties ceļ ojumā , to neuzrā dot. Daudzi nes izdrukas, bet parā dī jā m telefonā – pietika.

Un tomē r, ja nesaistī siet HES kodu ar savu Stambulas karti (IstanbulKart), jū s nevarē sit izmantot vienu karti, lai brauktu ar visu uzņ ē mumu. Tagad noteikums ir: viena persona - viena karte (mē s mē ģ inā jā m - viņ i mū s nelaida).

Tā tad, reģ istrē jieties lidojumam (pats par sevi tas neko nemaksā , lidostā  — apmē ram USD 20) un pā rsū tiet uz Duty Free caur muitas kontroli.

Ko vē l varu dot Duty Free, ir jautā t par akcijā m, pretē jā gadī jumā mē s bū tu iegā dā juš ies mums tik ļ oti nepiecieš amo Bacardi Mojito par pilnu cenu, un tagad pē rkot 3 vienī bas bū s 30% atlaide, tas ir , treš ā pudele ir bez maksas !

Un vē l viens padoms - neatstā jiet savu pasi beznodokļ u formā uz plaukta ar š ampanieti, kā mē s to darī jā m, un tad, kā jū s atradī siet, tas pats Bacardi Mojito iet nevis kā alkohols, bet kā ū dens!

Lidojums ilga apmē ram stundu, nedaudz vairā k. Viņ i nebaro. Viņ i dod ū deni. Pati Stambulas lidosta ir tukš a. Tas ir uz labu – rindu nav.

Apjukumu izraisī ja fakts, ka jū nijā turki nenoņ ē ma Ziemassvē tku rotā jumus. Lai gan ļ oti skaista. Bet jū nijs galu galā...vairs nav pat maijs, kā bē dī gi slavenajā senajā jokā par neizmestu Ziemassvē tku eglī ti.

Tā lā k autobusu virzienā uz pilsē tu (rakstā m neatkarī giem tū ristiem).


Starp citu, pa ceļ am uz autobusu peroniem jū s brauksiet garā m valū tas maiņ as punktiem, kuros, jo tā lā k no muitas kontroles un tuvā k autobusiem, jū s arvien mazā k mē ģ inā s maldinā t: valū tas maiņ as kurss, kad bijā m. tur bija apmē ram 8.5 turku liras par 1 dolā ru, un lidostā jums piedā vā s 6.8 liras par dolā ru. Tiesa, jo tuvā k autobusiem, jo ​ ​ tuvā k realitā tei kurss.

Tā tad valū tas maiņ as punkti Stambulas lidostā ir sava veida apstiprinā jums pasaules materialitā tes teorijai: jo tā lā k no mā koņ iem, jo ​ ​ tuvā k esat reā lajai pasaulei.

Ja jums nav IstanbulKart, varat to iegā dā ties 1.  platformā  — tā atrodas pa kreisi no lidostas izejas. Ar š o karti pē c HES koda saistī š anas ar to jū s varat norē ķ inā ties autobusā uz Stambulu. Tagad ir pievienotas arī š o autobusu biļ eš u tirdzniecī bas bodī tes. Un jū s varat maksā t ar savu bankas karti tieš i autobusa vadī tā jam. Kurss ir normā ls (apmē ram 3 grivnas par Turcijas liru).

Pamatojoties uz iepriekš minē to, mē s varam piedā vā t 2 iespē jas atpū tniekiem:

Vispirms — nerē ķ iniet valū tas kursu vispā r, bet uzskatiet iegū to liru par savu grivnu un atvaļ inā juma laikā rē ķ inieties ar naudu, kas atrodas jū su makā , nedomā jot par valū tas kursu. . Tad viss ir viegli un vienkā rš i, piemē ram, pē c 100 dolā ru maiņ as man ir tikai 850 liras un man brauciens ar tramvaju ir 3.5 liras - tas nav dā rgi un pat ā das č ī bas par 255 lirā m ir arī pacieš amas vai pusdienas par 40 lirā m ir diezgan pieņ emams.

Vai arī otrā iespē ja — vienkā rš i reiziniet visas cenas Stambulā ar 3 un saņ emiet izmaksas grivnā s. Arī iespē ja: maksa maksā s 10.5 grivnas, un, piemē ram, pusdienas par 120 grivnā m un tā tā lā k.

Tā tad, autobusu platformas Stambulas lidostā . Ir notikuš as izmaiņ as. Nav 17. platformas, no kuras iepriekš braucā m tieš i uz Sultanahmet laukumu starp Zilo moš eju un Hagia Sophia – Dieva gudrī bu, Konstantinopoles Hagia Sophia, Hagia Sophia.

Biļ eš u cena ir 30 liras vienai personai.

Tagad autobuss kursē cauri visai pilsē tai no 15. platformas tikai lī dz Lielajam tirgum (Kapala charshi).

Bet tas ir labi, jo Google un Istanbul Kart (IstanbulKart) ir mū su viss. To ir ļ oti viegli izdomā t, un brauciens cauri Stambulas centram prasī s apmē ram 30 minū tes, neskatoties uz š ausmī gajiem sastrē gumiem (tramvajiem un autobusiem uz ceļ a ir atseviš ķ as joslas).


Tā tad, MINEL HOTEL atrodas 10 minū š u gā jiena attā lumā no Lielā tirgus, Sv. Sofijas katedrā les tieš ā tuvumā , iepretim Gü lhane parkam.

Š ī nav pirmā reize, kad esam š ajā viesnī cā — viss ir pazī stams. Tī ras telpas un ļ oti draudzī gs personā ls. Tagad saziņ a notiek tikai angliski: krievvalodī gie kazahi, no pē dē jā brauciena, kaut kur pazuduš i.

Starp citu, ja nevē laties trakot ar autobusiem, varat pasū tī t transfē ru tieš i no viesnī cas:

Tā lrunis/WhatsApp: +9.545 32.26 12 (Faruk menedž eris)

Izmaksas ir 30 eiro vai 250 liras.

Uber taksometra cena ir tā da pati.

Istabā ir viss nepiecieš amais un ir briesmī gs noslē pums - izejot no Istabas, paņ emot no kameras karti, ledusskapis nedarbosies. Protams, loģ iski, ka Istabā tiek izslē gta gaisma, kad tur nav neviena tū rista, tač u ļ oti dī vaini, ka tū rists atgriež oties nevar atstā t ieslē gtu kondicionieri vai baudī t aukstos dzē rienus no ledusskapja.

Tagad ir sliktas brokastis. Š ķ iet, ka tie ir: uz š ķ ī vja no 8 rī tā lī dz 11 atradī si vienu cepumu, sviestu un plā nā s š ķ ē lī tē s sagrieztu gurķ i, kas pa visu š ķ ī vi pā rklā ts ar pā rtikas plē vi, bet tomē r - tā s nav brokastis, bet tikai viens traucē jums. Izbraucot mē s pat atteicā mies no brokastī m.

Tieš i zem viesnī cas atrodas restorā ns Antik Cafe Gü lhane.

Cenas ir mē renas. Viss ir ļ oti garš ī gs un svaigs. Porcijas, kas š ķ iet pā rā k lielas, lai tā s ietilptu treš ajā ceļ ojuma dienā , ir viegli salikt, tač u tā m vē l nav nepiecieš ams papildinā jums. Alus tiek pasniegts alumī nija kausos ļ oti oriģ inā lā veidā . Ir š aubas, ka tilpums ir 0.5 litri, bet tas ir ļ oti skaisti. Vakariņ as maksā s apmē ram 50-75 liras vienai personai.


Vienī gais, ar ko nevarē jā m samierinā ties, bija diskusijas par kaiju naktī m, kuras acī mredzot visā pilsē tā izvē lē jā s mū su viesnī cas jumtu un visu nakti kaut ko karsti apsprieda, spriež ot pē c sirdi plosoš iem saucieniem, apš ļ akstī t pretiniekus ar siekalā m. Pa dienu diskusijas nebija tik karstas, visticamā k, jā atsvaidzinā s pirms kā rtē jā nakts sarunu raunda. Gribē jā m pat noskaidrot strī da bū tī bu, lai nomierinā tu kaut pusi no kaiju bara, lai varē tu aizmigt, bet š oreiz nesaauga - atkal bū tu izdevī ba doties uz Stambulu.

Manas dzimš anas dienas rī tā , bez atgā dinā juma, vadī tā js mū s iepriecinā ja pats, pasniedzot kū ku ar aizdegtu sveci un kopā ar mums dziedot dzimš anas dienas meitenei: “Daudz laimes dzimš anas dienā jums! ". Kū ka izrā dī jā s neparasti garš ī ga un nepievienoja figū rai ne gramu. Vispā r vadī tā js ir lielisks kolē ģ is!

VIESNĪ CAS MINEL VISPĀ RĒ JAIS NOVĒ RTĒ JUMS — LABI (stingrs č etrinieks telpas atraš anā s vietas un tī rī bas dē ļ , neskatoties uz brokastu trū kumu un kaiju kliegš anu naktī )

Tū lī t varat doties tā lā k:

pa labi no viesnī cas — uz Sultanahmet laukumu

tieš i pretī viesnī cai Gü lhane Parki

pa kreisi no viesnī cas – Garš vielu tirgus, arī Garš vielu tirgus, Garš vielu tirgus, Mysyr-charshysy (M? s? r Ç ar? ? s? )

Protams, mē s devā mies pa kreisi — galu galā atvaļ inā jums.

Š eit nekā das izmaiņ as. Cilvē ku ir maz. Nav pū ļ a. Pā rdevē jas ļ oti draudzī gas. Paņ ē mā m pat grivnas pirkumiem (kad pienā ca treš ā diena un kā Tunisijā saka: “tourist bankroto”). Noteikti pasniedziet bezmaksas tē ju. Š oreiz tas bija granā tā bols. Man tā iepatikā s, ka paņ ē mu puskilogramu uz mā jā m.

Cenas paliek nemainī gas: tē ja atkarī bā no satura no 250 lī dz 450 lirā m kilogramā , ir dā rgā ka par 750 lirā m, sudraba cenas ir kā di 3-10 dolā ri par gramu, krekli un T-krekli ap. bazā rs ir tikai visī stā kais "oriģ inā lais" no visiem pasaules zī moliem par 10 dolā riem (80-90 lirā m), kedas par 120 lirā m.

Starp citu, uzreiz ir vē rts atzī mē t, ka visi valkā maskas. Ne tikai pie ieejas publiskajā vietā , bet vispā r visi un visur ir maskā s. Uz ielas. Veikalos. Parkos. Uz laukumiem. Visur! Daž i tū risti dodas bez maskā m...


Tā tad, Ē Ģ IPTES TIRGUS (MISIR CARSISI) — Ē ģ iptes tirgus jeb Garš vielu tirgus jeb Mysyr-charshysy tirgus, kas atrodas Stambulas vecajā daļ ā , Eminonu rajonā , starp citu, š is ir otrs lielā kais tirgus Stambulā aiz Lielā tirgus. Ē ģ iptes tirgus teritorijā ir aptuveni 100 veikalu, un tur ir viss vai gandrī z viss vai gandrī z viss. Tirgu tā lajā.1660. gadā uzcē la sultā ne Hatise Turhana (agrā k ukrainiete Nadež da), kas bija sultā na Ibrahima I konkubī ne un topoš ā sultā na Mehmeda IV mā te, un sā kotnē ji tirgus bija daļ a no Jaunā s moš ejas kompleksa.

Ē Ģ IPTES TIRGUS (MISIR CARSISI) KOPĒ JAIS NOVĒ RTĒ JUMS — IZCILI (atradā m visu, ko meklē jā m, un lietus netraucē )

Kā mē s varē jā m pā rliecinā ties, Ē ģ iptes tirgus vienmē rī gi ieplū st GRAND BAZAAR (CAPALI CARASI) — Covered Bazaar, Covered Market jeb Covered Market. Kapali-charshi - tas ir viens no lielā kajiem segtajiem tirgiem pasaulē , kas atrodas Stambulas vecajā daļ ā un aizņ em vairā k nekā.30 tū kstoš us kvadrā tmetru platī bu un vairā k nekā.4 tū kstoš i veikalu atrodas 66 ielā s. tirgus.

Vē rts doties arī uz Lielo bazā ru, gan apbrī not interjeru, gan valū tas maiņ as punktos iepretim galvenajai ieejai valū tas maiņ as kurss vienmē r ir augstā ks nekā pilsē tas centrā .

Kur mē s varam ieteikt doties vakarā pē c ieraš anā s, ir Galata tornis (Galata Kulesi), kas atrodas Stambulas Eiropas daļ ā uz augsta kalna. Galatas rajons. To var redzē t gandrī z no visiem pilsē tas centrā lā s daļ as punktiem. Tornis ir 67 metrus augsts, 9 metrus diametrā un 140 metrus virs jū ras lī meņ a. Tornis ir viens no pilsē tas simboliem.

Kā pē c mē s iesakā m doties vakarā  — rindu nav. Cik reizes ir bijuš i Stambulā , tikai tik daudz reiž u viņ i neiekļ uva garo rindu dē ļ . Tagad rindu nav vispā r.

No pilsē tas centra varat nokļ ū t ar kā jā m, pā ri Galatas tiltam — 20–25 minū tes, vai arī ar tramvaju T1 — 5 minū š u laikā .

Kopumā , ja izdomā jat transporta shē mu Stambulā (ar Google palī dzī bu), varat ietaupī t daudz laika un pū ļ u, tač u mē s nolē mā m, ka kustī ba ir dzī ve. Dienas standarts ir 2.000 soļ u, vē l labā k ir rakstī t vā rdos - divdesmit un vairā k tū kstoš i soļ u dienā !

Š ķ iet, ka ieeja Galatas tornī maksā.40 liras. Pie ieejas noteikti pajautā s par HES kodu, citā di nelaidī s iekš ā . Pacelieties augš up ar liftu, lejup pa skaistā kajā m kā pnē m.


Skats uz pilsē tu no skatu laukuma ir vienkā rš i pā rsteidzoš s. Pat nav nesalī dzinā ms. Pat nav satriecoš i nesalī dzinā ms. Tajā paš ā laikā mē s nož ē lojā m, ka neieradā mies š eit agrā k, un bijā m tikpat priecī gi, ka varam tagad.

Es negribē ju iet projā m — mē s nevarē jā m paelpot. Mē s iesakā m visiem.

Apakš ā , torņ a otrajā stā vā , atrodas suvenī ru veikals.

KOPĒ JAIS NOVĒ RTĒ JUMS Galatas tornis (Galata Kulesi) — IZCILI (gandrī z pilnī ba)

No tilta uz torni varat pacelties ar funikuli (Tunell). Maksa ir 2.5 liras, maksā jums ar to paš u Stambulas karti (IstanbulKart). Jums jā š ķ ē rso iela pa kreisi tramvaja virzienā , un tur bū s funikulieris (Tunell).

Bet kā pē c jā steidzas, jo tieš i tilta galā ir neparasta kafejnī ca Muhallebicisi.

Mē s autoritatī vi paziņ ojam, ka š eit ir visgarš ī gā kā vietē jā kafija un svaigā kie konditorejas izstrā dā jumi katrai gaumei. Mē s iesakā m visiem.

Kafijas cena ir 9 liras.

RASING KAFIJAS VEIKALĀ MURAT Muhallebicisi: IZCILI (IZCILI).

Un tad mū s gaidī ja pā rsteigums!

Istiklal iela ir viena no populā rā kajā m gā jē ju ielā m Stambulā , kas atrodas Beyoglu rajonā . Iela sā kas Taksima laukumā un iet uz Zelta raga lī ci apmē ram nedaudz vairā k par kilometru. Istiklal ielai ir bumeranga forma, kuras lī kuma punktā atrodas Galatasaray laukums ar Galatasaray liceju.

Tomē r tajā s dienā s, kad bijā m Turcijā , bija komandantstunda un pulksten 23:00 uz ielas, uz kuras agrā k tajā paš ā diennakts laikā redzē jā m cilvē ku pū ļ us, bijā m vieni.

Nekas nedarbojā s!

Tā pē c, zaudē juš i pē dē jos spē kus, nolē mā m atgriezties viesnī cā .

Iesakā m pasū tī t Uber taksometru — cenas bū s gandrī z paš taisī tas.

Piemē ram, no Istiklal ielas atpakaļ uz viesnī cu Sultanahmet rajonā mē s maksā jā m 90 liras.

Un, piemē ram, no viesnī cas lī dz akvā rijam (Florya Caddesi) mē s arī samaksā jā m 90 liras.

Mē s nolē mā m atgriezties Istiklal ielā pē cpusdienā .

Dienas laikā viss bija kā rtī bā  — katrā skatlogā bija sludinā jumi par atlaidē m lī dz 50%. Junk jū ra, bet var atrast kaut ko kvalitatī vu. Turcijas zī moli, piemē ram, ADL, nav ļ oti dā rgi un stilī gi. Kartes pieņ em visur.

Secinā jums — jū s varat doties, lai gan, kurš un par ko ieradā s Turcijā .


Tā pē c nā kamajā dienā mē s nolē mā m atpū sties garī gi un doties uz akvā riju (Florya Caddesi).

Izrā dī jā s, ka Stambulā ir divi š ā di akvā riji. Neesam izdomā juš i nosaukumus – galvenais, lai ī stais atrodas lidostas teritorijā .

Ieeja maksā apmē ram 130 liras.

Sā kumā jums var š ķ ist, ka esat maldinā ts, un, izejot cauri 3 paviljoniem, jū s sā ksit š aubī ties par to, par ko maksā jā t tik daudz naudas.

Tač u tas ir maldinoš s priekš stats — akvā rijs ir ļ oti liels. Katrs ekskursijas solis ir sadalī ts ar maziem paviljoniem, kuru skaits ir neskaitā ms.

Beigā s jū s nokļ ū sit zemā kajā lī menī , zem liela baseina, un, ja jums paveiksies, viņ i pabaros jū su priekš ā esoš ā s zivis, un tā s visas pulcē sies jū su priekš ā aiz stikla.

Mums ļ oti patī k jū ras dzī vnieki, tač u š oreiz dzeloņ rajas ir iekarojuš as mū su sirdis.

Vispirms viņ i metā s aiz stikla, it kā speciā li fotosesijai, un, kad viņ i sā ka viņ us barot ar rokā m un viņ i noorganizē ja ī stu tautas deju ansambli un, mums ir aizdomas, ka dziesmas, mē s vienkā rš i iemī lē jā mies. viņ iem.

Tā pē c dzeloņ raja ir lieta! Apmē ram kā jenots, bet stienis ir smieklī gā ks.

Š eit, akvā rijā , varat nesteidzī gi — mums paveicā s: tū ristu bija maz.

Pie ejas starp paviljoniem ir skatu laukums ar skatu uz pilsē tu, starp citu, š eit smē ķ ē visi: gan tū risti, gan nirē ji, kas baro zivis.

Ekspozī cija beidzas ar milzī gu paviljonu: dž ungļ i ar zaļ umiem lī dz pat griestiem, un jū s ieejat milzī gā iepirkš anā s centrā .

Š eit nav zī molu kopiju — tiek piedā vā tas tikai augstā kā s klases preces. Cenas ir standarta, tikpat augstas kā preč u kvalitā te.

AKvā rija (Florya Caddesi) VISPĀ RĒ JAIS NOVĒ RTĒ JUMS: IZCILI (ja ī paš i zivju baroš anā s laikā )

Atgriež oties viesnī cā ar taksometru, mū s sagaidī ja pā rsteigums - zemestrī ce.

2021.  gada 19.  jū nijā (sestdien) Stambulā tika reģ istrē ta zemestrī ce ar magnitū du 3.9.

Zemestrī ce notika ap plkst. 15:00 pē c vietē jā laika Kartalas reģ ionā . Avots atradā s 7.06 km dziļ umā .

Pē c zemestrī ces nav postī jumu vai upuru.


Neviens no mums nebija gaidī jis š ā du pā rsteigumu dzimš anas dienas priekš vakarā .

Apmē ram stundu nosē dē juš i uz ielas un sazvanī juš i visus radus, stā stot, ka ar mums viss kā rtī bā , devā mies tā lā k (pretē jā gadī jumā taksometra brauciena dē ļ tas vē l bija tā lu no mū su ikdienas 20 tū kst. soļ i).

Dolmabahč es pils (Dolmabahç e — "kalna dā rzs") ir Osmaņ u sultā nu pils Bosfora š auruma Eiropas pusē Stambulā , uz Beš iktas un Kabatas rajonu robež as.

Nokļ ū t ir ļ oti vienkā rš i: no pilsē tas centra tas pats T1 tramvajs lī dz gala pieturai Beš iktas (Besictas), tad 5 minū tes ar kā jā m un klā t - pils!

Par paš u pili ir runā ts daudz, tostarp par to, ka iekš pusē nevar fotografē t. Pie ieejas jū s varat paņ emt bezmaksas audiogidu, atstā jot savu pasi kā depozī tu.

Cenas atš ķ iras atkarī bā no vietā m, kuras vē laties apmeklē t pilī , piemē ram, harē mu.

Mē s veicā m standarta ekskursiju bez gida un harē ma — tikai pati pils.

Viedokļ i par ekskursiju dalī jā s. Kā ds redzē ja arhitektū ras skaistumu un celtniecī bā ieguldī tā s 14 tonnas zelta un 70 tonnas sudraba, un kā ds nevarē ja saprast, kā pē c š ī pils tiek uzskatī ta par skaistā ku par Topkapi (Topkapi Sarayi Muzesi).

Galu galā vispā rē jais viedoklis ir tā ds, ka ir vē rts doties.

Dolmabahč es pils KOPĒ JAIS NOVĒ RTĒ JUMS — IZCILI

Kur vē l mē s iesakā m doties?

Suleymaniye moš eja (Sü leymaniye Camii) ir otra nozī mī gā kā un pirmā lielā kā moš eja Stambulā (pirmā ir Sultā na Ahmeta moš eja), kurā var izmitinā t vairā k nekā.5000 ticī gie. Moš eja atrodas pilsē tas vecajā daļ ā , Vefas rajonā .

Moš ejas pagalmā ir kapsē ta, š eit divos blakus esoš ajos mauzolejos atrodas pats Suleimans un viņ a mī ļ otā sieva Hurrema (Roksolana) ar meitu Mihrimahu.

Suleymaniye moš ejas (Sü leymaniye Camii) VISPĀ RĒ JAIS NOVĒ RTĒ JUMS — IZCILI (ī paš i seriā la "Lieliskais gadsimts" cienī tā jiem).

HAGIA SOPHIA — DIEVA GUDRĪ BA, SVĒ TĀ KONSTANTINOPLES SOFIJA, SOFIJA.


Agrā k patriarhā lā pareizticī go katedrā le, vē lā k moš eja, tad muzejs, tagad moš eja, pasaulslavens Bizantijas arhitektū ras piemineklis, Bizantijas "zelta laikmeta" simbols. Vē l nesen tas bija Hagia Sophia muzejs (Ayasofya Mzesi). Š odienas oficiā lais nosaukums ir Sv. Sofijas Lielā moš eja (Ayasofya-i Kebir Camii).

Vē los pastā stī t par saviem iespaidiem – tagad ieeja bez maksas. Bet strā dniekiem, kuri nolē muš i paklanī ties svē tnī cai un tagad ierodas tū rista statusā , respektī vi, tē rpuš ies no formas tē rpa, par 20 lirā m bū s jā nopē rk kombinezons no augš as lī dz kā jā m un tikai tad tiks ielaisti iekš ā .

Dī vaini, ka pie ieejas bez maksas neizdala kapuč us, kuras var atdot, bet piedā vā jums iegā dā ties, varbū t kā piemiņ ai, paliks kā suvenī rs?

Katedrā les krā š ņ ums ir pā rsteidzoš s.

Tagad zā le ir sadalī ta 2 daļ ā s: viena vī rieš iem, otra sievietē m. Tajā paš ā laikā visi tū risti dodas uz kopē jo telpu, kas nav sadalī ta pē c dzimuma "m" un "g".

Grī du klā j paklā js, tā pē c tagad zem katedrā les galvenā s lampas uz grī das nevar redzē t, kā no krā saina marmora tiek izgriezti apļ i - Bizantijas imperatoru kronē š anas vieta un š ī vieta tiek saukta arī par Pasaules nabu vai Omfalu.

Centrā lā s mozaī kas ikonas ir izkā rtas ar audeklu, pā rē jā s freskas ir palikuš as savā s vietā s.

Tie nav atļ auti uz balkona.

Tā pat pa kreisi no katedrā les galvenā s ieejas nevar tuvoties kolonnai, kas it kā izā rstē jusi imperatoru Justinianu no pastā vī gā m galvassā pē m, tai nejauš i pieskaroties. Tiek uzskatī ts, ka, ja tu atspiedies ar pieri pret akmeni, izdomā kā du vē lē š anos, iebā ž pirkstu bedrē un pagriež to pulksteņ rā dī tā ja virzienā , tad vē lme noteikti piepildī sies. Bet tagad š o kolonnu atdala zems ž ogs.

NEATKARĪ GAS PASTAIGAS

Pirmkā rt, mē s iesakā m pastaigā ties pa Gü lhane Parki — neaizmirstamu pieredzi. Viss ir ļ oti glī ti sakā rtots. Atpū ties, kā saka, gan miesā , gan dvē selē .

Turklā t, staigā jot pa pilsē tas centru, jū s nemitī gi atradī siet jaunas vietas, joslas, laukumus, kuros vē l neesat bijis un kas priecē s ar saviem skatiem un sniegs pozitī vas emocijas vē l daudzus gadus.


Piemē ram, š oreiz mē s atkal apbrī nojā m Teodosija obelisku (Ē ģ iptes obelisks) (Dikilita) — faraona Tutmosa III (XVIII dinastija) seno ē ģ iptieš u obelisku, kas tika uzcelts uz atdaloš ā s barjeras. Konstantinopoles hipodroms (š odien pazī stams kā At Meydan vai Sultanahmet Meydan), kuru uzcē la Romas impē rijas imperators Teodosijs Lielais mū su ē ras 390. gadā . e. - š is ir viens no vislabā k saglabā juš ajiem obeliskiem, kas atvesti uz Konstantinopoli un vienī gais, kas atvests tieš i no Ē ģ iptes, otrs saglabā jies obelisks, izgatavots no Ē ģ iptes porfī ra, stipri bojā ts, atrodas Stambulas Arheoloģ ijas muzeja pagalmā , kā arī < strong>Konstantī na kolonna( emberlita Stunu, kas tulkojumā nozī mē "jostas kolonna") - romieš u triumfa kolonna, kas atrodas Chamberlitash laukumā un tika uzstā dī ta 328. gadā Konstantī na forumā un svinī gi atklā ta š ī gada dienā . Konstantinopoles dibinā š ana 330. gadā .

Gastronomisko prieku cienī tā jiem iesakā m doties uz ē stuvi Balik evi zivju mā ja, kas atrodas tieš i pretī galvenajai ieejai Lielajā tirgū (Kapala-charshi) virzienā uz Bosforu.

Svaigā kā s zivis vienmē r ir š eit, un ļ aunas mē les stā sta, ka tieš i š eit ierodas viesmī ļ i no dā rgā kiem restorā niem, kad viņ i pasū ta Balik Ekmek (vietē jais nosaukums sviestmaizē m ar zivī m).

Atgrieš anā s mā jā s vienmē r nā k paredzami negaidī ti.

Bijā m pilnī gi nesagatavoti, lai gan, ierodoties mā jā s, skumjas par š ķ irš anos no Stambulas izlī dzinā ja radu un draugu cerī bas saņ emt suvenī rus un sirsnī gi priecā ties kopā ar mums par neaizmirstamiem iespaidiem no š ī ceļ ojuma, tostarp pases zaudē š anu, smagu lietus un zemestrī ce.

Protams, Stambulā ir labi, bet mā jas Odesā parasti ir forš as!

KOPĒ JĀ ATPŪ TAS LIKMĒ JUMS — TIEŠ I ATKARĪ GS NO PĀ RSKATĪ Š ANAS VĒ RTĒ JUMIEM!

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Līdzīgi stāsti
komentāri (16) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums