Māja, kurā es dzīvoju

09 Jūlija 2017 Ceļošanas laiks: no 07 Jūlija 2017 ieslēgts 08 Jūlija 2017
Reputācija: +4182
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Ē rglis? Kur tas ir?

Vai š ī ir pilsē ta?

Esmu to dzirdē jis daudzas reizes!

Š ī ir pirmā sveiciena pilsē ta! - atbildē s vairā k "progresī vā ki". Un kā ds, dzirdē jis vietē jo amatpersonu nož ē lojamo runu, tiks skaļ i nosaukts par "Krievijas literā ro galvaspilsē tu". Un es domā ju, ka visiem bū s taisnī ba.

Mana pilsē ta, pirmkā rt, asociē jas ar kaut ko siltu un mī ļ u. Ne velti stā sta nosaukumā aizguvu frā zi no senā s Ļ eva Kulidž anova 1957. gada padomju filmas, kas stā sta par cilvē kiem, kuri ar saviem priekiem un traģ ē dijā m nodzī vojuš i veselu laikmetu.

Atrodoties marš rutos no ziemeļ iem uz dienvidiem un no rietumiem uz austrumiem, š ķ iet, ka pilsē ta ir iestrē gusi tā lajā padomju laikā . Š eit, tā pat kā iepriekš , uz vecā m ē kā m, kas savulaik bija slavenas visā rū pnī cu savienī bā , "vicinā s" saukļ i,

un Ļ eņ ins tā pat kā iepriekš norā da ceļ u uz gaiš ā ku nā kotni.

Ļ eņ ina laukums


Pilsē tplā notā jiem nav zinā mi tā di elementā ri mū su laika sasniegumi kā ceļ u mezgls, papildu luksofora bulta, apļ veida krustojums. Un lī dz ar to ļ oti biež i sastrē gumi gan uz centrā lajiem, gan sekundā rajiem ceļ iem. Un jaunbū ves sveces absurdā veidā pastā v lī dzā s 20. gadsimta privā tajam sektoram. Bet š ie sī kumi, kuru ir daudz jebkurā citā pilsē tā .

Pilsē ta tika dibinā ta 1566.  gadā , kad pē c cara Ivana Bargā dekrē ta Okas un Orlikas upju satekā tika uzcelts cietoksnis, lai aizsargā tu Krievijas dienvidu robež as.

Piemineklis Ivanam Bargajam

Saskaņ ā ar vienu no leģ endā m, kad bū vniecī bas laikā tika cirsti ozoli, debesī s lidoja majestā tisks putns, kuru ieraugot viņ i sauca par pilsē tu. Saskaņ ā ar citu versiju, putns sē dē ja uz bū vē jamā cietokš ņ a sienā m.

Manā skatī jumā abas versijas ir pastā vē š anas cienī gas, un š is pilsē tas simbols ir ne tikai uz ģ erboņ a, bet arī kā simbolisks atribū ts uz daž ā diem objektiem.

Pilsē tas dibinā š anas vietā vietē jo iedzī votā ju sarunvalodā - bulta, nekas neatgā dina vē sturi, tikai akmens ar neaizmirstamu datumu nelielā parkā .

Akmens Oriolas cietokš ņ a dibinā š anas vietā

1966. gadā par godu pilsē tas dibinā š anas 400. gadadienai š eit tika uzcelta stē la.

Stella pilsē tas dibinā š anas vietā

Pagā juš ajā gadā to ir viegli aprē ķ inā t, tika atzī mē ta 450.  datums. Rezultā tā kā du laiku pilsē ta pā rvē rtā s par nepā rtrauktu bū vlaukumu. Diemž ē l “apgū to” lī dzekļ u rezultā ts nebija iespaidī gs.

Literā rā s galvaspilsē tas nosaukums kā slavē jams epitets neparā dī jā s nejauš i. Gadu gaitā tā das ievē rojamas literatū ras personas kā I.

Buņ ins, Ņ . Ļ eskovs, I. Turgeņ evs, A. Fets, L. Andrejevs un citi.

Piemineklis I. A. Buņ inam

Par nelielu samaksu varat apmeklē t daž u no tiem mā jas muzejus. Katrs iezemietis Orlovets skolas un studentu gados pieskā rā s savas dzimtā s zemes vē sturei organizē to ekskursiju ietvaros. Un brauciens uz I. Turgeņ eva ģ imenes ī paš umu Spasskoje-Lutovinovā vienmē r ir bijis skolē nu obligā tajā programmā .

Piemineklis I. S. Turgeņ evam


Viena no Ē rgļ a vietā m, kas minē ta I. Turgeņ eva un I. Buņ ina darbos, kļ uva par Diž ciltī go ligzdu, nelielu teritoriju augstajā upes krastā . Orlik. Netā lu atrodas Leskovu mā ja, kur bē rnī bu pavadī ja topoš ais mazais rakstnieks. Š eit atrodas arī Rakstnieku mā ja, N. Ļ eskova muzejs.

Un, paejot vē l nedaudz uz Turgeņ eva ielas pusi, jū s paklupsiet uz Oriola rakstnieku muzeju, bet blakus esoš ajā Georgievsky Lane - I. Bunina muzeju. Vispā r viss š is mā jī gais rajons ar muzejiem, rakstnieku mā jā m, atš ķ aidī ts ar stulbā m padomju laika ē kā m, man ļ oti atgā dinā ja Trī svienī bas priekš pilsē tu Minskā , tikai baltkrievi pret savu vē sturi izturē jā s daudz cieņ pilnā k.

Orelas publiskajai bibliotē kai ir I. Buņ ina vā rds, kur studenti apguva zinā š anas interneta prombū tnes laikā , tostarp es.

Papildus pazī stamiem rakstniekiem Orelā dzimis pazī stams pē tnieks, polā ro ekspedī ciju dalī bnieks Novaja Zemļ a un Svalbā ra V. Rusanovs. Vairā k par viņ a dzī vi var uzzinā t Rusanova muzejā uz tā da paš a nosaukuma ielas.

Arī Oriolas provincē N.

Poļ ikarpovs, kurš vē lā k mā cī jā s Orelas seminā rā un kļ uva par slavenu lidmaš ī nu konstruktoru, kurš radī ja slavenos U-2, I-15, I-180.

Ejot pa M. Gorkija ielu garā m Pilsē tas parkam (dibinā ts 1823. gadā ), mē s apskatī sim Debesbraukš anas klosteri. Š ajā sakarā š o pilsē tas daļ u tautā sauca par Monastyrku.

Klostera teritorija

Un, ja jū s dodaties no Pilsē tas parka uz upi. Pa platā m betona kā pnē m var nokļ ū t nelielā pilsē tas pludmalē .

Pilsē tas pludmale pie upes. Labi

Š eit, no laivu stacijas, ū dens tramvajs veic retos reisus pa upi.

Pilsē tas centrā lais laukums ir Ļ eņ ina laukums, ko ieskauj reģ ionā lā administrā cija, Oriolas drā mas teā tris, galvenā pasta ē ka.

Oryol drā mas teā tris

No tā s sā kas gā jē ju iela Ļ eņ ina (bijusī Bolkhovskaya) ar daudziem veikaliem, suvenī ru veikaliem un kafejnī cā m.

st. Ļ eņ ins. Pilsē tas gā jē ju zona

Tā pat kā pirms daudziem gadiem, š eit tiek sarunā ti randiņ i, tiek rī kotas kā zu fotosesijas, nesteidzī gi pastaigā jas pilsē tas viesi un iedzī votā ji. Ielas centrā lā daļ a atceras š eit kā dreiz kursē juš os tramvajus, un tā s pamatus ar bruģ akmeņ iem lika vā cu karagū stekņ i pē ckara gados.


Ejot pa Ļ eņ ina ielu pā ri Aleksandra tiltam, nokļ ū sim laukumā , kur ir uzcelts piemineklis mū su pilsē tā dzī vojuš ajam 1812. gada Tē vijas kara varonim ģ enerā lim A. Jermolovam.

Piemineklis ģ enerā lim Jermolovam

Pretī laukumam, viena no vecā kajā m ē kā m Orelā , bijusī Orjolas ģ imnā zija, kurā daž ā dos laikos mā cī jā s N. Ļ eskovs un L. Andrejevs, P. Stoļ ipins pirmo izglī tī bu ieguva no 1878. lī dz 1881. gadam.

Bibliotē ka im. Bunin

P. A. Stolypin

1917. gadā dzejnieks S. Jeseņ ins ieradā s mā jā , kas atrodas blakus manai dzī vesvietai Komsomoļ skaja (agrā k Kromskaja) ielā . Š ajā mā jā dzī voja viņ a sievas Z. Reiha vecā ki. Izplū duš ie bē rnī bas tē li prā tā atjauno vienstā vu koka mā ju, kas š obrī d nav saglabā jusies. Un tā vietā ir pē cperestroikas perioda "š edevrs", kas pat nav pelnī jis jū su uzmanī bu.

Tā pat viena no pilsē tas ikoniskā m vietā m ir arhitektū ras komplekss laukumā pie dzelzceļ a stacijas.

Orelas dzelzceļ a stacija

Daudzus gadus Oriola bija nozī mī gs krustojums, kas savienoja daž ā dus virzienus, caur to bezgalī gā straumē gā ja "kravas vilcieni" un pasaž ieru vilcieni.

Pilsē tas simbols uz kultū ras pils ē kas fona par dzelzceļ niekiem

Biež i vien bē rnī bā , atgriež oties vilcienā ar vecā kiem no daž iem ceļ ojumiem, es skatī jos ā rā pa logu, mē ģ inot saskatī t pazī stamas ē kas. Vai arī viņ š skrē ja satikt savus vecā kus stacijā pā ri sliedē m (toreiz viņ i dzī voja netā lu no stacijas) pē c nā kamā brauciena uz Maskavu pē c desas vai Harkovu pē c trikotā ž as un saldumiem. Š eit viņ š pavadī ja savus klasesbiedrus uz lidojumu skolu. Tā pē c man personī gi tieš i stacija asociē jas ar siltu sajū tu pret pilsē tu.

Stacijas fasā di rotā Oriolas rū pnī cas "Yantar" pulkstenis, kas savulaik "grabē ja visā Savienī bā .

Protams, daudzi kaut kur laukos vai garā ž ā atradī s vecu, putekļ ainu bijuš ā s Oryol pulksteņ u rū pnī cas pulksteni.

5. augusts ir diena, kad Orels tiek atbrī vots no nacistiem. Okupā cijas un atbrī voš anas laikā pilsē ta tika smagi bojā ta. Tikai daž as ē kas izdzī voja un netika nopostī tas lī dz zemei.


Viena no nedaudzajā m pilsē tas ē kā m, uz kuras atrodas Uzvaras karogs tika audzē ts 1943. gadā < /small>

TSUM ē ka

Š ī diena tiek uzskatī ta par pilsē tas dienu. Par piemiņ u pilsē tā tiek rī koti daž ā di svē tku pasā kumi, un visu vainago svē tku salū ts. Mana meita, kas dzimusi š ajā dienā , zina, ka viņ as dzimš anas dienā vienmē r bū s salū ts. Vienī gā reize, kad š o dienu nepavadī jā m Orelā , bija 2012. gada ceļ ojums ar draugiem uz Odesu.

Vē l viena galvenā pilsē tas apskates vieta ir Tankuģ u laukums, kas atrodas Miera laukumā .

Tankmens laukums

Tankmens laukums

Tā tika dibinā ta 1920.  gadā bijuš ajā Iļ jinskas laukumā , kas bija publiska nā vessoda izpildes vieta pirmsrevolū cijas Krievijā . Pē c pilsē tas atbrī voš anas 1943. gadā tā tika nosaukta tankkuģ u vā rdā , kuri piedalī jā s š ajā operā cijā . Vasarā , karstuma laikā , ir ī paš i patī kami sē dē t koku ē nā zem garā mbraucoš a tramvaja riteņ u skaņ as, skatoties uz garā mgā jē jiem vai lasot avī zi.

Mū su draugi un radinieki no citiem reģ ioniem, kuri mū s apmeklē ja daž ā dos laikos, atzī mē ja Oriolu kā zaļ u pilsē tu. Un tā ir taisnī ba, laukumu un parku ir ļ oti daudz. Un, lai gan lielā kā daļ a no tiem nav ī paš i labi uzturē tā stā voklī , pilsē tas dabiskā s plauš as ir plaš as.

Pilsē tas parks. Galvenā ieeja

Pilsē tas parks

Lā č i, kas dzī vo pilsē tā

Noguruš as no dienas pastaigā m vai vienkā rš i pavadī t vakaru kā dā no restorā niem vai kafejnī cā m. Kā jebkurā pilsē tā , to ir ļ oti daudz, un gadī juma viesim ir grū ti orientē ties. Manas izvē les ir balstī tas uz personī go pieredzi, kā arī draugu un paziņ u viedokli: restorā ns Riviera ir mā jī gs restorā ns itā ļ u stilā , laba virtuve no ā rzemju š efpavā ra; restorā ns Pelmenoff - vieta, kurā savulaik viesojies raidī juma "Ejam - paē dī sim" vadī tā js Dž ons Vorens; kafejnī ca Chester; Cofeedim ir kafejnī ca, kurā ne tikai kafija un saldumi; gastropub Kahovka ir iestā de, kas ā tri ieguva popularitā ti jaunieš u vidū .


Es vē los pabeigt savu stā stu par savu dzimto pilsē tu ar kā das slavenas filmas filmas varoņ a vā rdiem:

- Jū s bū siet kopā ar mums Kolimā...

Epifā nijas katedrā le

р. Orlik. Skats uz Aleksandra tiltu un Centrā lā s bankas ē ku

Saite uz Orelas apskates objektu apskatu — Saburovskas cietoksnis

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Līdzīgi stāsti
komentāri (16) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums