Krakovas vakari

28 augusts 2016 Ceļošanas laiks: no 11 augusts 2016 ieslēgts 18 augusts 2016
Reputācija: +6554
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Krakovas vakari


Kā jau aprakstī ju stā stā par Prā gu, lai ietaupī tu atvaļ inā jumu, nolē mā m izmē ģ inā t darba un ceļ oš anas rež ī mu. Pē c sava uzņ ē muma testa vides atjaunoš anas klē pjdatorā es biju pilnī bā gatavs darbam attā linā ti. Vienī gais ā ķ is ir tas, ka lidojam bez bagā ž as, un wizzair bez maksas ļ auj pā rvadā t tikai vienu mazā s rokas bagā ž as vienī bu. Soma ar klē pjdatoru acī mredzot nesaderē ja ar mū su divā m mugursomā m. Lidostā bija jā iziet divi gadī jumi, neaizdedzot somu ar portatī vo datoru, pretē jā gadī jumā piemaksa bū tu bijusi dā rgā ka nekā paš as biļ etes, kas maksā ja 375 UAH vienai personai vienā virzienā . Par laimi, tikko noskatī jā mies filmu par burvjiem “Maldinā š anas ilū zija 2”. Tā bija ī sta maģ iska debija! Kurā brī dī uz kuru pusi vē rsties. Sē ž ot lidmaš ī nā ar portatī vo datoru, priekam nebija robež u! Tagad atliek mazajiem ā tri lidot uz Poliju un lī dz darba dienas sā kumam paspē t izveidot internetu. Jā , bija problē ma, ne tikai lidmaš ī na pacē lā s pusstundu vē lā k, mē s arī nepareizi aprē ķ inā jā m ar laika pā rskaitī jumu. Apmetā mies pie draugiem, vī zu kontrolē parā dī ju lapiņ u, uz kuras uzdruku mū su draugu adresi un telefona numuru. Virsnieks pamanī ja, ka š ī nav viesnī cas rezervā cija, mē s viņ am simtprocentī gi vienojā mies un viņ š mū s izlaida cauri. Š eit svarī gs bija fakts, ka š ī nebija pirmā ieeja multivisā , pretē jā gadī jumā man, iespē jams, bū tu jā rezervē viesnī ca. Pē c tam bija jā nokļ ū st no Katovices uz Krakovu. Mikroautobusu cenas bija dā rgā kas nekā lidmaš ī nā piedā vā tā s, tač u Daš a kaulē jā s. Mikroautobusa Wi-Fi tī klā un voila, esmu tieš saistē !

Bija jā brauc tā lu no autoostas un mums bija skaidras instrukcijas, kurā autobusā . No vietē jā š ofera saņ ē mā m skaidru poļ u atbildi uz tē mu “kur ir mū su autobusa pietura” - “Likvidē ts! ”. Autobuss ir atcelts, taksists atsakā s braukt pē c skaitī tā ja, kura tarifi ir rakstī ti uz viņ a automaš ī nas banera. Otrs taksists noķ erts mazā k kurts. Rezultā tā ieradā mies par 200 UAH, nevis 325, kā vē lē jā s iepriekš ē jais taksists bez skaitī tā ja. Nokā rtots! Darba dienā s turpinā jā s, bet vakaros! Vakari Krakovā ! Tā kā maiņ a bija stundu uz priekš u, mē s automā tiski pievienojā m stundu savam brī vajam vakaram. Darbs attā linā ti izrā dī jā s vieglā ks, nekā biju iedomā jies. Tagad piektā s sezonas braucienu skaitu var paveikt vē l vairā k! Pa dienu esmu ofisa darbiniece, vakarā ceļ iniece! Daš ai bija pilns atvaļ inā jums, tā pē c Daš a Krakovu sev atklā ja divreiz aktī vā k.

Vecpilsē tas pieredze


Vispirms mū su draugs Saš a mums sniedza ekskursiju pa Krakovas priekš pilsē tā m, vedot mū s gar upē m, ī stā m Krakovas nā trē m un citiem brikš ņ iem. Kad beidzot bijā m piesū kuš ies ar Polijas dabu, viņ š mū s iesē dinā ja autobusā uz centru. Autobusā bija tarifu dilemma. Maksa tiek apmaksā ta tirdzniecī bas automā tos, kas ir daž ā da veida un attiecī gi prasa cita veida maksā jumu. Daž i pieņ em monē tas un kartes, citi tikai kartes. Mē s tikko saņ ē mā m otru. Mē s bijā m bezspē cī gi ar zhmenkoy sagatavotajiem niekiem. Vienī gais maksā š anas veids bija tā , ka autobuss karti nepieņ ē ma, jo aizmirsu pin kodu. Kad atcerē jos atgrieš anā s autobusa pin kodu, es joprojā m nesaņ ē mu peļ ņ u, jo banka bloķ ē ja darī jumus. Kijevā es jau uzzinā ju, ka Polija ir apdraudē ta un daž i karš u darī jumu veidi pē c noklusē juma ir aizliegti. Rezultā tā problē ma biež i bija jā risina, prasot citiem pasaž ieriem par mums samaksā t, un tad mē s viņ iem atdevā m maiņ ā . Arī ar biļ eš u veidiem ne viss bija caurspī dī gi, bija jā pē rk pa minū tē m uz 20.40 vai 90 minū tē m. Un, ja jū s pē rkat par 20, un autobuss iekļ ū st sastrē gumā - jū su problē mas. Lī dz centram mums vajadzē ja 15 minū tes.

Vispā r katrs brauciens autobusā bija mā ksla. Bet katrā pieturā ir savs kustī bas grafiks. Turklā t, ja jū s kaut kur kavē jat, tad autobusi, jū tot jū su bailes, apzinā ti kavē jas attiecī bā pret grafiku.

Sasniedzot pilsē tas centru, sā kā m iepazī š anos ar Krakovas plantā cijā m. Š is ir garš parks, kas iekā rtots vecpilsē tas bijuš o mū ru vietā . Planty ir zaļ š un vienmē r labprā t paslē pj tū ristus savā s birzī s. Vecpilsē ta ir nedaudz lī dzī ga Ļ vovai un citā m Eiropas pilsē tā m, bet tomē r tajā ir kaut kas tā ds, kas rada vē lmi š eit atgriezties un atgriezties. Tas viss ir par centrā lo laukumu un cilvē ku svē tkiem. Ik pa laikam tika rī koti veseli ielu muzikantu koncerti. Š ī nav pirmā reize, kad novē rojam, ka ielu orķ estri klasiskos darbus izpilda daudz interesantā k nekā koncertos Kijevas filharmonijā .

Mē s iepazinā mies ar poļ u virtuvi vienā no ē dinā š anas vietā m. Patika virtuve kā vienmē r. Kaut kā kļ uva diezgan tumš s. Tā kā tas bija pirmais no daudziem vakariem, mē s klaiņ ojā m apkā rt bez ī paš a plā na. Apskatī jā m naksnī go pili un devā mies lejā pastaigā pa Vislas upi. No otras puses tikko pacē lā s milzī gi baloni. Mē s gā jā m pilnī bā lī dz tumsai.

No rī ta Daš a mani pamodinā ja un teica, ka pē c 5 minū tē m sā kas darba diena. Protams, ir interesanti strā dā t attā linā ti, es pamodos, iztī rī ju zobus, un tu esi darbā . Varē tu norakstī t, ka nav jā brauc ar transportu un var pagulē t ilgā k, bet tā nebija, laika josla no rī ta tika pā rbī dī ta ne mums par labu. Š o vakaru un nedē ļ as nogali veltī jā m Prā gai.


Es pamodos no tā , ka spož ā saule spī dē ja tieš i uz mū su ar Daš u sē dekļ iem. Apkā rt bija daž i lauki, mū su nakts autobuss pilnā ā trumā brauca atpakaļ uz Krakovu. Planš ete jau ir pilnī bā izlā dē jusies, jo pirms gulē tieš anas nolē mu pā rskatī t filmu The Grand Budapest Hotel. Blakus katram sē deklim bija kontaktligzda. Tas ir ļ oti ē rti, ja jū s neuztraucaties par ierī ces, kurā atrodas GPS un kartes, uzlā di. Mani atkal atslē dza. Nā kamajā reizē , kad pamodos, autobuss tuvojā s pieturai. Saule vairs nesmarž oja, pelē kie mā koņ i it kā uzsvē ra pelē kā s darba dienas. Iekā pā m autobusā uz "bū diņ u" un atpakaļ uz darbu. Nedē ļ a, ko atvē lē ju sev attā linā tam darbam, izvē rtā s mī tiņ iem bagā ta. Saš ai un Oljai bija neatkarī gs viedoklis, ka mans darbs sastā vē ja no nebeidzamā m sarunā m ar kā du no biroja. Un sā kumā Saš a to teica, un pē c 10 minū tē m Olja, kas atgriezā s no ielas, to atkā rtoja. Bija nedaudz dī vaini visu dienu piedalī ties sapulcē s, kad esi 850 km no savā kš anas punkta. Tač u mū sdienu tehnoloģ ijas dara brī numus. Ž ē l, ka nebija hologrā fiskā s kameras, bet varbū t uz labu. Un atkal vakars!

Sā ls raktuves

Daž i vakari nebija pietiekami, lai pilnī bā izbaudī tu valsti, tač u mē s centā mies visu iespē jamo. Netē rē jot ne minū ti, nokļ uvā m dzelzceļ a stacijā un braucā m uz Velichka pilsē tu. Ir lielas pazemes raktuves, kurā s sā li ieguva pirms vairā kiem gadsimtiem. Vakarā valodas izvē le ekskursijā m nebija liela. Mē s izvē lē jā mies starp poļ u valodu un neko citu. Izvē le bija acī mredzama. Par kā du brī numu Daš a ļ oti viegli uztvē ra radniecī go vā rdu saknes valodā , man tas bija kā ķ ī nieš u valodā . Bet bū tī ba bija tā pati – viss ir labi. Sā ls raktuves iztē lojā mies mazliet savā dā k, tā s vairā k lī dzinā jā s akmens raktuvē m, tač u to izmē ri un dziļ ums ir neticami milzī gs. Tas bija patieš ā m iespaidī gi. Pat tur savu sasniegumu varē ja gū t, ē dot restorā nā.125 metru dziļ umā zem zemes. Ko es ar prieku izdarī ju. Sasniegums iezī mē jā s ar pusotru porciju pelmeņ u (poļ u valodā “pierogi”) ar daž iem labumiem iekš ā . Kad atgriezā mies Krakovā , bija jau vē ls, es arī sastiepu kā ju, kamē r skrē jā m uz vilcienu.

Rī ts. Darbs. Attā linā tā darba skaistums ir arī tajā , ka var pusdienot, nepaceļ ot skatienu no darba, ietaupot sev stundu laika vai, gluž i pretē ji, pusdienu laikā pasnausties, jo atliek tikai atgā zties uz dī vā na. no sava klē pjdatora. Lai uzturē tu morā li, Saš a visu nedē ļ u strā dā ja arī no mā jā m, mums bija sava veida kopstrā de. Pusdienu laikā snauduļ ojot gandrī z pā rgulē ju ralliju, labi, ka Saš a mani pamodinā ja. Tikmē r Daš a no rī ta devā s Bezmaksas pastaigu tū rē uz centru. Man bija privā ta vakara ekskursija no manas sievas. Daš a man pastā stī ja un parā dī ja labā kos mirkļ us. Š ajā dienā apmeklē jā m Krakovas pili.


Atkal mē s ī sti necenš amies pē c arhitektū ras, tač u pils mums patika. Savulaik daž ā di valdnieki pabeidza kaplič as celtniecī bu iekš ā daž ā dos, savam laikam modī gos stilos, kā rezultā tā izveidojā s diezgan jocī gs komplekss. Vē l viens interesants fakts ir tas, ka pirmajā dienā viņ i krastmalā gā ja garā m pū ķ a statujai, kas, kā izrā dī jā s, ik pē c trim minū tē m izkliedza liesmas.

Es nevaru saprast, kā mē s tikā m tik skaidrī bā ar š o plaisu. Bet Daš a bezmaksas pastaigu ekskursijā ieraudzī ja liesmu. Vakariņ ojā m kafejnī cā Milky Bar, kas ir daļ ē ji valsts atbalstī ta un kuras cenas ir ļ oti demokrā tiskas. Viena grū tī ba, ē dieni ir jā pasū ta no ē dienkartes poļ u valodā un ne vienmē r var saprast, ko tieš i jū s saņ emsiet. Daudzi vā rdi un saknes krustojas ar ukraiņ u vā rdiem, tač u tiem ir pilnī gi pretē ja nozī me. Par laimi, viss ē dienkartē bija ē dams. Krakovas vecpilsē ta man asociē jas ar plaš u koncerttelpu, aprakstot pat kafejnī cu, š ī flautu un č ella mū zika no ielas uzreiz atceros. Mē s pat nopirkā m tē tim mū zikas kastī ti. Aiz pils ir diezgan interesanta zona pastaigā m ar Kazimieru. Š ajā vakarā detalizē ti izpē tī jā m arī Krakovas otro krastu, atklā jot skaistu baznī cu, daudzus tiltus.

Un viens no apgaismotajiem tiltiem negribē ja mū s palaist. Mē ģ inā jumi ar GPS atgriezties vecpilsē tā beidzā s ar atgrieš anos tilta sā kumā . Turklā t tika veikti vairā ki mē ģ inā jumi atgriezties vecpilsē tā . Rezultā tā atpū tā mies uz soliņ a, vē rojot upi. Atkal ir nakts un man atkal jā guļ .


Es jau biju ierauta darba rež ī mā un sā ku nož ē lot, ka ā rpus biroja rež ī mā viņ i aizņ ē ma tikai nedē ļ u. Es tieš ā m baidī jos, ka tas radī s stresu. Daš a, kas pē cpusdienā atgriezā s no zoodā rza, man reklamē ja garš ī gas pankū kas ar biezpienu, kuras tur pā rdod. Mū su vakara marš ruts vienkā rš i veda cauri pieturai ar zoodā rzu. Pie mā jas ar ā trā s ē dinā š anas iespē jā m bija bē rnu atrakcijas, ik pa laikam aicinot ar savu mū ziku. Olja, kura runā poļ u valodā , pa dienu nopirka pankū kas. Pā rdevē ja tikko saprata š o valodu. Ē dienkartē neko neatradu. Pankū kas, pankū kas, mlinci, pankū kas, svī tas, atbildot uz visiem š iem vā rdiem, pā rdevē ja klusi paskatī jā s uz mums. Man jau bija bailes nepamē ģ inā t š ī s leģ endā rā s pankū kas. Uz brī di iestā jā s klusums. Vienā no braucieniem sā ka skaļ i atskaņ ot kovboju mū ziku, pieš ķ irot situā cijai arvien lielā ku dramatiskumu. Par laimi, sazinā š anā s notika pē c vā rda “biezpiens”. Sieviete to pā rvē rta par “Sir” un saprata, ka runa ir par “Nalesņ ikiem”, kas karā jā s atseviš ķ ā ē dienkartē pie sienas. Ak, jā , tie bija krā š ņ i un visu pū ļ u vē rti. Mū su mē rķ is bija pilskalni, pareizā k sakot, viens no trim, no kura paveras skats uz pilsē tu.

Kalns atradā s kaut kur mež ā , mū su vecais GPS draugs visu izlē ma mū su vietā , neskatoties uz to, ka Google karte mē ģ inā ja to iestatī t. Daļ a ceļ a gulē ja gar zoodā rza iež ogojumiem, beigu beigā s viņ i apskatī ja arī dzī vniekus, un Daš a bija otro reizi. Pats pilskalns neviesa pā rliecī bu, ka no tā paveras pilsē tas panorā ma, nevis priež u galotnes. Dī vainā kā rtā mums tomē r pavē rā s panorā ma ar vakara saulrietu. Jū s skatā ties uz visu š o skaistumu un saprotat, ka divos naktī sā ksies atgrieš anā s brauciens uz Kijevu, pieliekot punktu mū su ceturtajai ceļ ojumu sezonai.

Tā kā planš etdators rā dī ja labu pamatojumu Polijas mež os, mē s atgriezā mies citu ceļ u, turklā t apbrī nojot mež a skaistumu. No mež a devā mies uz jau naksnī go vecpilsē tu. Centrā lajā laukumā pulkstenis tikko pā rspē ja laiku un trompetists spē lē ja mū ziku no Sv. Marijas baznī cas torņ a. Spē les beigā s viņ š pamā ja zemā k esoš ajiem cilvē kiem. Nospē lē jis melodiju, viņ š pamā ja ar roku un pazuda. Bet melodija atkal turpinā jā s. Viņ š to pē c kā rtas spē lē ja visā m č etrā m pusē m. Mē s varē jā m bū t trijatā , skraidot ap torni pa apli. Bija skaists vakars, cilvē ki atpū tā s kafejnī cā s un klejoja pa apgaismotā m ielā m. Mē s jau esam ļ oti pieraduš i pie Krakovas un negribē jā m aizlidot. Nopirkuš i daž ā dus poļ u sierus 23:00 devā mies gulē t. 09:00 es atkal strā dā ju, bet no biroja.

Ceļ ojuma informā cija

Ceļ ojuma datums: 11.08. 2016. –18.08. 2016.

Ceļ ojuma veids: Attā lais darbs

Ilgums: 4 pilni vakari

Vī za: saņ ē mu pats Portugā les ceļ ojumiem

Transports: Wizz air

Viesnī cas: palika kopā ar draugiem

Ekskursijas: viens pats

Ceļ ojuma grū tī bas: 4/10 (zem vidē jā lī meņ a)

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Līdzīgi stāsti
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums