Kā mēs staigājām pa Utrehtu

16 Novembris 2018 Ceļošanas laiks: no 02 Jūlija 2018 ieslēgts 18 Jūlija 2018
Reputācija: +6.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

"Lieliska arhitektū ra ir lielā kais cilvē ka diž enuma pierā dī jums" F. Raits

Pirmo reizi I Es dzirdē ju par Utrehtu, kad pē c sarunas ar burvī gu holandieti jautā ju, no kurienes viņ š ir. Š is holandietis man ar entuziasmu stā stī ja par savu pilsē tu, tā s iedzī votā jiem, tradī cijā m un paraž ā m, kā arī interesantā m apskates vietā m. Tagad jau daudzus gadus dzī voju Utrehtā un reizē m, kad man ir brī vs laiks, dodos uz pilsē tas centru, lai izbaudī tu veco ielu skaistumu un komfortu. Š ī pilsē ta mani pā rsteidz, un katru reizi es atklā ju kaut ko jaunu, neatkarī gi no tā , vai tā ir vē sture vai tā s iedzī votā ju dī vainī bas. Par Utrehtu ir daudz stā stu, es jums pastā stī š u daž us, bet pā rē jos. . . nā ciet un izpē tiet paš i.


Doma laukums var kalpot kā sā kumpunkts. No turienes jū s varat sā kt savu ceļ ojumu. Uzmanī gi aplū kojot piemiņ as plā ksni uz katedrā les, jū s atklā sit, ka pilsē ta tika dibinā ta mū su ē ras 47.  gadā (pirms 1952.  gadiem), pirmie iedzī votā ji tajā bija romieš i, kas uz kā dreiz milzī gā s ziemeļ u robež as nodibinā ja cietoksni. impē rija. Š is cietoksnis kalpoja, lai aizsargā tu impē riju no ā rē jiem ienaidniekiem, jo ​ ​ ī paš i no ģ ermā ņ u ciltī m. Nesen veiktie arheoloģ iskie izrakumi beidzot apstiprinā ja cietokš ņ a vecumu un Utrehtas dibinā š anas datumu. Arheologi ir atklā juš i vecā ko mū ru, kas kalpoja cietokš ņ a dibinā š anai. Bija paredzē ts, ka valdī ba pieš ķ irs naudu darbu turpinā š anai un restaurā cijai, kā arī stikla burkai, bet diemž ē l nekas netika darī ts.

Atgriezī simies pie mū su stā sta par pilsē tas dibinā š anu. Pē c romieš iem, kaut kur 7. gadsimta vidū , kā ds misionā rs no Ziemeļ anglijas, nejauš ī bas, vai varbū t likteņ a gribas dē ļ , nokļ uvis Holandē , nodibinā ja apmetni uz romieš u cietokš ņ a drupā m. Vilibrods, misionā rs, kļ uva par pirmo Utrehtas bī skapu. Viņ a vadī bā sā kā s divu baznī cu celtniecī ba, no kurā m viena bija paredzē ta ticī gajiem, bet otra anglikā ņ u mū kiem. Š odien par to atgā dina laukumā atstā tā s tumš ā s akmens pē das. Starp zvanu torni, kas paceļ as virs laukuma un katedrā les, var redzē t mū ru un stabu pē das, sagrauto baznī cu.

Diemž ē l š ajā vietā stā voš ā katedrā le nav saglabā jusies. Tā nodega ugunsgrē kā , un tā s vietā tika uzcelta jauna katedrā le, kas saglabā jusies lī dz mū sdienā m. Zvanu tornis, kas ir viens no augstā kajiem pieminekļ iem Holandē , jo tā augstums ir 112 metri, ietilpst katedrā les ansamblī , tā celtniecī ba pabeigta 14. gadsimtā . Bet daļ a no anfilā dē m, kas savieno katedrā li ar zvanu torni, lī dz mū sdienā m nav saglabā juš ā s, jo tā tika iznī cinā ta viesuļ vē tras laikā.1674. gadā . (bū vniecī ba tika veikta ar nepietiekamu finansē jumu - kā mē s to zinā m! - tā pē c materiā li tika ņ emti lē tā kie, un pati konstrukcija nebija pietiekami izturī ga). Pagā ja vairā kas desmitgades, lī dz gruveš i tika noņ emti un teritorija tika iztī rī ta.

Reliģ ija un tirdzniecī ba

Tā tad, mē s visi zinā m no vē stures, ka baznī cas vara un tā s autoritā te tiek stiprinā ta ar valdoš ā s š ķ iras, mū su gadī jumā , Utrehtas bī skapa, atbalstu (viņ a vara un autoritā te pieaug ar baznī cas atbalstu un aizsardzī bu). Vā cijas imperators). 11. gadsimts Bū vniecī ba notiek pē c bī skapa izstrā dā tā plā na, baznī cā m jā bū t izvietotā m krusta formā , kas š ķ ē rso pilsē tu. Arī tagad, ja jums ir iespē ja apskatī t pilsē tu no putna lidojuma, jū s varat viegli redzē t krustu, kas iet cauri pilsē tai.



Pilsē tas iedzī votā ji sniedza iespē jamu ieguldī jumu Vatikā nam. Viens no viņ iem kļ uva par pā vestu. Pē dē jais pā vests, kas nav itā lis, bija Adrians Florisons no Utrehtas. Tad viņ a vā rds skanē ja š ā di: Adrians VI. Bet diemž ē l viņ š ilgi nepalika pā vesta amatā no 1522. lī dz 1523. gadam. Viņ am dzimtajā pilsē tā tika uzcelta "Paus huis" rezidence, tač u viņ š nekad neatgriezā s Utrehtā . Tagad viņ a rezidence, kas atrodas pilsē tas centrā , tiek izmantota laulī bu ceremonijā m, starp citu, pagā juš ajā gadā tur parakstī jā s topoš ā Nī derlandes karaļ a mā sī ca.

Pilsē tas iedzī votā ju skaits strauji pieauga, un 1122. gadā Utrehta ieguva pilsē tas statusu, kas nozī mē baznī cas galī go autoritā ti. Tajā paš ā laikā tirdzniecī ba uzplauka, visticamā k, pateicoties pilsē tas ekonomiski izdevī gajai atraš anā s vietai, jo tā atrodas divu upju (Ryik un Veht) krastos. Š eit notika arī pirmais gadatirgus Eiropas vē sturē , kas pulcē ja tirgotā jus no visas Eiropas. Š is gadatirgus notika 1127. gadā .

Tirdzniecī ba pilsē tas kasei ienesa ievē rojamus ienā kumus un ne tikai. Tik daudzas ielas ir ieguvuš as nosaukumus no uz tā m esoš ajiem tirgiem. "Vismarkt" - zivju tirgus, cū kgaļ as tirgus - "Varkenmarkt", "Ganzenmarkt" - zosu tirgus, Boterstraat - sviesta iela, Kalvestraat - teļ a gaļ as iela. Bagā tie tirgotā ji un zemes ī paš nieki dzī voja nocietinā tā s mā jā s pie Vecā kanā la (Oudegracht). . . Viņ u mā jas bija nocietinā tas un atradā s tik ē rtā vietā , ka pagrabus varē ja izmantot kā noliktavas, jo no tiem paveras skats uz kanā lu un laivas ar pietauvotā m precē m. Labs piemē rs ir mā ja, kas nes romantisko nosaukumu "Kasteel Oudan".

Tagad tur atrodas viens no dā rgā kajiem restorā niem un bā riem. Starp citu, virtuve ir lieliska, franč u valoda. Kā zinā tā js varu jums pastā stī t, jo es tur braucu un iesaku daž reiz palutinā t sevi.

Tā pat kā visas viduslaiku pilsē tas, arī Utrehtu ieskauj kanā lu gredzens un cietokš ņ a sienas ar dziļ u grā vi, lai neviens ienaidnieks nevarē tu ielauzties pilsē tā . Pē c formas tie atgā dinā ja zvaigzni, uz kuras stariem tika uzcelti torņ i. Tur dzī voja sargi, tagad š ie torņ i tiek izmantoti kā mā joklis. Dī vainajiem holandieš iem tas š ķ iet romantiski. Vasaras laikā ir patī kami pastaigā ties gar cietokš ņ a mū riem un kanā lu, no kurienes paveras brī niš ķ ī gs skats uz veco centru


Ja papē tī siet karti tuvā k, noteikti atklā siet, ka daļ a no vecā kanā la ir pazudusi, bet kartē tā s nav. Patiesī bā tā nav. Š ajā pilsē tas daļ ā kanā lu it kā klā j ceļ š un laukums, jo š ajā vietā atrodas liels tirdzniecī bas centrs. Klī st baumas, ka kanā ls drī zumā tiks izlaists ā rpusē . Bet pagaidā m tie ir tikai plā ni.

Turpinā jums

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums