Divdesmit divas dienas viena brauciena. Astotā diena

17 Janvāri 2020 Ceļošanas laiks: no 08 augusts 2019 ieslēgts 08 augusts 2019
Reputācija: +4049.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Sā ciet š eit >>><

Lī dz Sjē nai tikai 70 km, izbraucā m desmitā sā kumā , pa ceļ am piestā jā m pie vairā kiem zemniekiem, galu galā Kjanti ieleja, iepazinā mies ar sortimentu - sieri, vī ns, salami, prosciutto, paņ ē mā m divi litri divu š ķ irņ u vī na par 16 eiro un kociņ u salami par 5 eiro. Bet tas viss ir muļ ķ ī bas.

Ja gadā s ar automaš ī nu š ķ ē rsot Toskā nu jebkurā virzienā , tad ā tri izbrauciet no maksas ceļ a, piemē ram, izslē dzot to navigatorā , un brauciet pa lī kumotu, š auru, reizē m strauji kā pjot augš up, lī kumot cauri kalniem un laukiem. . Visas ir bruģ ē tas, nav nevainojamas, biež i bez ceļ malā m, ļ oti š auras, bet tas ir tas skaistums, jo tu nevarē si braukt ā tri, kas nozī mē , ka tev veiksies ieraudzī t visu Toskā nas dabas unikā lo skaistumu (ja tu nebijā t dzirdē jis š o frā zi iepriekš ,


Es to bū tu izgudrojis pats) un cilvē ka roku radī to pē dē jo pā ris gadu tū kstoš u laikā . Romas impē rija sā kā s ar Toskā nu, kas vē lā k deva impulsu visas Eiropas attī stī bai. “Visi ceļ i ved uz Romu” ir plaš i pazī stama doma, kas nozī mē , ka romieš i iezī mē ja un sā ka bū vē t Eiropas ceļ u tī klu, ž ē l, ka viņ i nenokļ uva Ukrainā .

Pulksten 11.00 automaš ī na jau bija novietota lielā bezmaksas stā vvietā...

. . . arī ļ oti cieš i sablī vē tas, daudzas maš ī nas gaida vai skraida stā vlaukumu cerī bā ielē kt brī vajā vietā , bet neviens pat neskatā s uz tukš ajā m invalī du vietā m - visi veseli, draudzī gi ar galvu.

Pilsē ta ir diezgan liela, sadalī ta 17 rajonos (kontrade), starp kuriem divas reizes gadā Piazza del Campo galvenajā laukumā notiek jā š anas sacensī bas, otro reizi 16. augustā pē c astoņ ā m dienā m, bet mē s uzvarē sim. nenokļ ū t — vē lā k pastā stī š u kā pē c.

Iebraukš ana pilsē tas vecajā daļ ā ir aizliegta - ZTL - satiksmes ierobež ojumu zonā , un Sjē na bija pirmā pilsē ta Itā lijā (ja ne Eiropā ), kas ierobež oja satiksmi vē sturiskajā daļ ā (taksometri un daž i mikroautobusi brauc cauri š aurai ielas). Plā nojot savu auto marš rutu cauri ES valstī m, iesaku izmantot š o vietni - https://www. pilsē tas piekļ uves noteikumi. es/.

Es nezinu, kā pē c, bet es gribē ju par katru cenu nokļ ū t Sjē nā . Neatkarī gā Sjē nas republika, etrusku mantinieki, zinā tne, mā ksla un arhitektū ra izraisī ja skaudī bu pā vestos un Florencē , kas pat devā s karā ar Sjē nu, par ko dabū ja pa zobiem. Man jā saka, ka savstarpē jos karus senajā Itā lijā cī nī jā s ne tikai starp reģ ioniem un pilsē tā m, bet arī starp kaimiņ u ciemiem, nikni un než ē lī gi. Nabaga Dante klejoja pa visu valsti, tik tikko paspē jot samierinā t karojoš os – viņ am tas izdevā s viduslaikos, viņ š bija autoritā te.


Tad pā vesti ieviesa tirdzniecī bas sankcijas (! ), ekonomika tika iedragā ta, galli ieradā s laikā un viss diž enums nogrima aizmirstī bā . Tur bū dams, atbilde nebija pilnī ga, iespē jams, jā dodas uz turieni vē lreiz. Sjē na ir koncentrē ta Toskā na, viss ir ī sti itā lisks, viss ir ī sts, pilsē tas vē sturiskajā daļ ā ir aizliegta jebkā da bū vniecī ba, un š is aizliegums darbojas! Un, lai gan Sjē nai neizdevā s izvirzī ties vadī bā cī ņ ā pret Florenci, tā nekļ uva par otro vē sturiskā un kultū ras ziņ ā (manuprā t).

Garā m Medici cietoksnim. . .

. . . aizgā ja uz nelielu parku.

Un tad uz Sv. Dominika laukumu, kur atrodas viņ a vā rda bazilika.

Un tajā atrodas Sjē nas Katrī nas kapela. . .

. . . kura dzimusi Sjē nā (viņ as mā ja ir saglabā jusies gandrī z nemainī ga) tajā paš ā dienā , kad es, bet nedaudz agrā k, nodzī voja 33 gadus un piedzī voja pā rsteidzoš u dzī vi. Š eit ir viņ as mū ž a attē ls, kuru nolā dē tais 13 megapikseļ u viedtā lrunis nevarē ja uzņ emt (labā k bū tu paņ ē mis 50 gadus vecu FED), viņ as relikvijas tiek glabā tas. Vai varbū t tā ir mana vaina, kaut kas mani saista tā dā s vietā s. Visu, ko esmu iemū ž inā jis, publicē ju. Pa Via Banki di Sopra (š ā du ielu) mē s nokļ ū stam - pretē jā gadī jumā mē s tur nenokļ ū sim - lī dz Salimbeni laukumam ar pieminekli politiķ im un ekonomistam Sallusto Bandini.

Ar 500 gadus vecajā m pilī m Palazzo Tantucci, Palazzo Spannocchi un faktiski Palazzo Salimbeni,

kurā atrodas banka. Es izplē su š o informā ciju no interneta, viņ a man neko neteica, bet tas, ko es redzē ju, manī palika uz visiem laikiem - skaisti, stingri, saprotami.

Domā jam tā lā k, uz centru, uz Sjē nas katedrā li. Parā dī jā s Torre del Mangia (Glutton tornis):

Š o rijē ju sauc Dž ovanni di Balduč o, ir zinā ms, ka viņ š bija torņ a sargs. Tas ir augstā ks par Florences, bet zemā ks par Kremonas un Boloņ as torņ iem. Bet mē s zinā m, ka viņ i visi "nokā pa" no torņ a Volterrā .

Tornis un tam pieguloš ais rā tsnams, kura pirmajā stā vā atrodas muzejs un teā tris, kopā ar citā m ē kā m atrodas Campo laukumā .

Mē s pat nedevā mies apskatī t Prieka strū klaku (Fonte Gaia), kas "svinē ja" savu 600. gadadienu — cilvē ku bija pā rā k daudz.

un saule sasildī ja telpu lī dz galam, no tā lienes strū klaka ir nedaudz redzama, drī zā k es to sauktu par baseinu.

Mē s apstā jā mies netā lu no tirdzniecī bas lodž ijas (Loggia della Mercanzia):


Ar Pē tera, Pā vila un daž ā du Sjē nas muiž nieku figū rā m ir jau 600 gadu – kā jaunam! Viņ ai gribē tos kaut kā das skulptū ras iekš ā - bū tu labā k par Lanzi (Florences) lodž iju, bet tur tā ds marmora soliņ š :

Sjē nas katedrā lei tuvojā s no aizmugures.

Mē s devā mies cauri arkai uz laukumu, š ķ ē rsojā m to lī dz galam un tikai tad pagriezā mies. Š eit tas ir, skatieties:

Tomē r tas var nebū t š eit. Fonā redzams nepabeigtā s katedrā les kupols, kuram pē c sjē nieš u ieceres bija jā kļ ū st par majestā tiskā ko Itā lijā , viņ i tur iegā ja.

Tač u mē ris pirms 700 gadiem iznī cinā ja gan sienesieš u plā nus, gan dzī vi. Tā pē c viņ i uzcē la nedaudz “sliktā ku”, ko mē s redzam.

Pieminekļ i vilkam un adoptē tajiem bē rniem visā Itā lijā :

Pieticī gie itā ļ i neieņ em galveno vietu sev, bet velti. Esmu pā rliecinā ts, ka bez Romas un Rema viņ i bū tu iztikuš i lieliski. Saskaņ ā ar leģ endu Romu nodibinā ja Romuls un Remuss, kuri sē dē ja zem vilka, un Sjē nas pilsē tu nodibinā ja viena no š iem puiš iem bē rni.

Mē s ejam tā lā k, fotografē jam visu, ko redzam:

Sieva uzstā ja, ka jā atrod augstskola, acī mredzot viņ a palaida garā m savu universitā ti vai gribē ja salī dzinā t, bet viņ š ir tur:

Tiesa, tikai pē c uzraksta var saprast š ī s ē kas mē rķ i. Mē s iegā jā m pagalmā :

Tad mē s uzkā pā m uz otro stā vu, paņ ē mā m 9 prospektus no katras fakultā tes, kas vilinā ja iestā ties vienā no vecā kajā m universitā tē m pasaulē . Un vecā kais arī ir Itā lijā – Boloņ ā . Reflektantu skaits nebeidzas (24 tū kstoš i studentu), zemas studiju maksas - lī dz 3000 USD gadā maģ istra grā da iegū š anai un 1000 USD gadā bakalaura grā da iegū š anai - tas ir ā rzemniekiem. Ir hostelis, labiem studentiem pieš ķ ir stipendijas.

Es jums atklā š u noslē pumu, ka tagad viena no Kijevas universitā tē m ir sā kusi cieš u sadarbī bu ar Sjē nas universitā ti - ne velti viņ i ieradā s.

Š eit ir piemineklis vienam no studentiem — pā vestam Jū lijam III:


Ik pa laikam jū s saskaraties ar cilvē ku sejā m, kuras esat kaut kur redzē jis. Š eit ir viens no viņ iem, nejauš i trā pī ja objektī vam, kad viņ š tē mē ja uz sievu. Tas, kuram ir melna plecu soma (zini kurš ? ):

Uz Sjē nu var jā t ar zirgu, tur ir daudz vietu "tauvoš anā s".

Viss ir bez maksas, un nedarbojas ZTL, kā arī š is č emodā ns ar riteņ iem — leģ endā rais 1957.  gada FIAT 500:

Dosimies uz autostā vvietu, paskatī simies apkā rt, atpakaļ un nedaudz uz priekš u.

Seš as stundas pagā ja kā piecas minū tes, ū dens beidzā s, man negribē jā s ē st, karstums bija nogurdinoš s. Bet visu, ko viņ i gribē ja un neplā noja redzē t, viņ i redzē ja. Gribē ju rozei ar baltiem ziediem kā piemiņ u noplē st asnu (tas uzturē s kompā niju ar neskaitā miem floras pā rstā vjiem uz balkona), bet pasniedzu sev roku, iedomā joties, kas notiktu, ja katrs simtais tū rists noplē stu maza filiā le - Sjē nā ierodas lī dz 200 tū kstoš iem tū ristu gadā .

Mē s ieradā mies fermā ap astoņ iem vakarā , pasū tī jā m vakariņ as (pusdienas viņ u valodā ), litru Chianti un visu, kas tika pasniegts - sakopts. Rī t uz pludmali.

Ne visi fotoattē li tika ievietoti tekstā , skatiet arī albumu.

Turpinā jums š eit >>>

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
komentāri (32) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums