Ekspedīcija apkārt pasaulei. Horvātija - tikšanās ar vecāko ukraiņu diasporu.

04 Janvāri 2016 Ceļošanas laiks: no 19 Oktobris 2015 ieslēgts 21 Oktobris 2015
Reputācija: +91.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Lī dz 19. oktobra pusdienlaikam mē s ieradā mies Zagrebā . Mē s piestā jā m ļ oti jaukā hostelī ar nosaukumu "Apartment 63". Lietus neļ ā va staigā t pa pilsē tu, un lī dz tikš anā s ar tautieš iem bija vē l pā ris stundas.

Ukrainas vē stniecī bā Horvā tijā , nedaudz izmirkuš o, mū s sirsnī gi sagaidī ja vē stnieks Oleksandrs Ļ evč enko, pirmais sekretā rs un viņ u palī gi. Š eit, tā pat kā visā s citā s vē stniecī bā s, mums iedeva padzerties tē ju un kafiju, kas vienmē r ir ļ oti parocī gi, jo tikko bijā m nobraukuš i no ceļ a. . . Pusstundas laikā paspē jā m ne tikai pastā stī t par braucienu, bet arī noskaidrot, kā du ieguldī jumu vē stniecī ba sniedz ukraiņ u attī stī bā .

Un arī Ukrainai vajadzē tu pieņ emt vē l vienu pieredzi. Tā kā Horvā tija ir gara valsts, ziemeļ u un dienvidu reģ ionu tradī cijas ir nedaudz atš ķ irī gas.


Lai iedzī votā ji bū tu viendabī gi un nebū tu kultū ras vai komunikā cijas atš ķ irī bu, š eit jau 15 gadus bē rni no ziemeļ u reģ ioniem tiek vesti atvaļ inā jumā uz dienvidiem, bet no dienvidiem - uz ziemeļ iem. Tā ir laba prakse un domā ju, ja mū su puiš us no austrumu reģ ioniem biež i vestu uz Ukrainas rietumiem un otrā di, tad valsts bū tu Vienota ne tikai vā rdos un papī ros...

Pusstundu vē lā k mē s ar vē stnieku tikā mies ar ukraiņ u diasporas pā rstā vjiem – kultū ras un humanitā rā s sadarbī bas koordinatori Olgu Sablyaku un Ukrainas kultū ras un izglī tī bas biedrī bas "Kobzar" vadī tā ju Slavko Burdu. Viņ a izrā dī jā s viena no vecā kajā m: galvenokā rt tie ir to cilvē ku pē cteč i, kuri uz Horvā tijas teritoriju pā rcē lā s Austroungā rijas impē rijas laikā (19. gs. beigas), kā arī starp Pirmo un Otro pasaules karu.

Š eit ir maz ekonomisko migrantu, jo labi speciā listi brauc tā lā k uz ziemeļ iem - uz Vā ciju, Dā niju, Zviedriju -, kur algas ir lielā kas.

Š odien Horvā tijā ukraiņ u ir ap 2000. Bijā m patī kami pā rsteigti, cik labi viņ i runā ukraiņ u valodā . Viņ i stā stī ja, kā viņ i pā rvietojā s, kā dzī vo, kā mā cā s, kā ds ir grieķ u katoļ u baznī cas vienojoš ais princips, jo tieš i pateicoties tai ukraiņ iem izdevā s š eit saglabā t savu valodu, tradī cijas, kultū ru, lai gan viņ i jau dzī vo treš ā vai ceturtā paaudze.

Un mē s devā mies tā lā k.

Sekojiet mū su stā stiem. Vē l vairā k!

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Līdzīgi stāsti
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums