Visa ģimene ziemā Vuokatti!

05 Novembris 2018 Ceļošanas laiks: no 20 Marta 2018 ieslēgts 23 Marta 2018
Reputācija: +218.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Katram no mums vismaz vienu reizi ir jā redz Youlupukki. Vislabā k no viņ a atveseļ oties ziemā , š ajā laikā viņ š vienmē r ir klā t un dod dā vanas. Jā brauc uz Vuokatti, š eit var ne tikai apskatī t somu Ziemassvē tku vecī ti, bet arī labi atpū sties kopā ar visu ģ imeni, gū t spē kus un iedvesmu visam nā kamajam gadam!

/>

Vuokatti kū rorts atrodas Somijas centrā lajā daļ ā , ezera un Lapzemes krustojumā . Helsinki un Somijas galvaspilsē ta Vuokati atrodas 570 kilometru attā lumā , un tikai 35 kilometrus no Vuokatti atrodas Kainū galvaspilsē ta Kajaani ar gaisa un dzelzceļ a savienojumiem. Vuokatti kū rorts ir arī daļ a no Sotkamo paš valdī bas.

Pamatojoties uz mū su paš u pieredzi, mē s iesakā m uzņ ē mumam Vuokatti noteikti veikt š ā das desmit darbī bas:

1. Iemā cieties vadī t suņ u pajū gus.


Pilnī gas vienotī bas ar dabu sajū ta pā rņ em ikvienu, kurš brauc ar suņ u pajū giem, braucot pa sniegotu mež u vai ezeru, kas klā ts ar biezu ledus kā rtu un noputē jis ar sniegu. Atkarī bā no ragavu izmē ra kamanā s var bū t pieci lī dz desmit haskiju suņ i. Vadoš ais suns parasti ir visgudrā kais. Pareizi, arī suņ i ir gudri un stulbi. Lai gan, lai sasniegtu suņ u pajū gu vadī š anas prasmes, kā Mika Hakinena Formulā.1, bū s daudz jā trenē jas, braukš anas pamatprasmes var apgū t jau pirmajā braucienā . Galvenais ir pirms brauciena "sadraudzē ties" ar suņ iem, un saimniekoš anas noslē pumus noteikti iemā cī s pieredzē juš i instruktori. Ja uzskatā t, ka jums ir paveicies, nakts aizsegā dodieties vizinā š anā s kamanā s Vuokatti kalnos, meklē jot ziemeļ blā zmu. Tas ir tā vē rts, jo iespaidi par redzē to paliks atmiņ ā uz visu mū ž u.

Zinā ms, ka japā ņ i lido cauri trejdeviņ ā m zemē m uz Somiju, lai tikai redzē tu ziemeļ blā zmu un ieņ emtu pē cnā cē jus – tad tiek uzskatī ts, ka viņ iem ir zē ns. Mē dz teikt, ka tū ristiem (un ne tikai no Uzlecoš ā s saules valsts) piedzimst dvī ņ u puikas, kuri Vuokatti ieraudzī ja ziemeļ blā zmu! Un pat trī skā rš i! Baumo, ka pē rn laimī gais japā ņ u pā ris saviem ilgi gaidī tajiem pirmdzimtajiem pat nosauca somu vā rdus - Esa, Arto un Yari.

2. Brauciens ar sniega motociklu pa sniegotajiem un mež ainajiem Vuokatti kalniem . Ja neesi braucis ar sniega motociklu, tad neesi bijis Vuokatti! Motosani jau sen ir daļ a no ziemeļ nieku ikdienas un tiek uzskatī ti par populā rā ko ziemas transporta veidu. Uz tiem ir ļ oti ē rti ziemā atveseļ oties haskiju suņ u fermā vai makš ķ erē t tajā s vietā s, kur zivis tikai gaida noķ erš anu.

Vai vienkā rš i dodieties vē smas braucienā pa sniega klā to mež u, manevrē jot starp kokiem. Daudzus pā rsteidzoš us ziemas ainavu attē lus var uzņ emt ar fotokameru vai mobilo tā lruni, dienas gaismā braucot ar sniega motociklu Vuokatti kalnos. Pa ceļ am var apstā ties ne tikai, lai pasmeltu vē l vienu š ā vienu, bet arī iedzertu uzkodas un tasi karstas kafijas kā dā no vietē jā m kafejnī cā m, kas atrodas tieš i mež ā . Nav nepiecieš ams braukt ar sniega motociklu, jū s varat baudī t vietē jo ainavu un kā pasaž ieris.

3. Izbaudiet slē poš anu. Neapš aubā mi, Vuokatti ir viens no labā kajiem slē poš anas kū rortiem Somijā . Š eit slē pot labprā t brauc gan ā rzemnieki, gan somi. Slē potā jiem ir trī spadsmit daž ā das grū tī bas pakā pes trases, tostarp divas bē rniem. Ir superpipe un iela snovbordistiem.


Jū s esat iesā cē js vai profesionā lis – katrs atradī s sev tī kamu marš rutu. Ar pacē lā jiem viss ir kā rtī bā , tā di ir deviņ i: divi krē slu pacē lā ji, trī s enkuri, divi pacē lā ji un eskalators. Uz vietas var iznomā t slē pes, slē pju dē ļ us un visu nepiecieš amo inventā ru. Ja tikko sā c slidot, izmanto instruktora pakalpojumus. No savas pieredzes varu teikt: "no nulles" pē c divu stundu slē poš anas treniņ a pā rliecinoš i slidoju pa sā kotnē jā s grū tī bas nogā zes. Starp citu, š eit atrodas Somijas vecā kā slē poš anas skola, kas izaudzinā jusi ne vienu vien č empionu. To zinot, Ķ ī na sū ta uz š ejieni apmā cī t savus labā kos sportistus. Ī paš i tas jū tams pusdienlaikā sporta skolas ē dnī cā , kas atrodas netā lu no slē poš anas trasē m un kuru iecienī juš i visi slē potā ji.

4. Dejojiet vienā no labā kajā m deju grī dā m Somijā – uzraksts.

Kalnā virs ezera mež ā netā lu no Vuokatti atrodas uzraksts — Somijas popmā kslinieku iecienī ta vieta un viena no labā kajā m deju grī dā m valstī . Klausī ties mū ziku un dejot ierodas somi no visa rajona. Š ī vieta ir tik populā ra, ka daž i cilvē ki š eit nokļ ū st pē c vairā ku stundu pavadī š anas ceļ ā . Š eit var aplū kot unikā lo somu kultū ras (tradī cijas) daļ u, par kuru ceļ vež os nav rakstī ts. Neskatoties uz pietiekami lielu stā vvietu, labā k ir ierasties š eit iepriekš , lai ē rti novietotu automaš ī nu tuvā k ieejai. Pirmā deju grī das ē ka tika uzcelta pagā juš ā gadsimta 45, un pē c tam 1959. gadā tika uzcelta konstrukcija, kas saglabā jusies lī dz mū sdienā m. Uzraksts sā kotnē ji piederē ja Kainas reģ iona komunistiskā s partijas š ū nai un to pā rvaldī ja.

Mū sdienā s tas pieder Sotkamo jaunieš u fondam, kas ar brī vprā tī go palī dzī bu turpina tradī ciju rī kot deju vakarus somu izpildī tā ju dzī vā s mū zikas pavadī bā .

Viņ u plakā tus var atrast vietē jā presē vai interesē ties par nepiecieš amo informā ciju no Vuokatti iedzī votā jiem. Kā zinā ms, kungiem pieņ emts uz dejā m aicinā t dā mas, tač u ir tā sauktā "baltā deja", kad tiek aicinā tas dā mas. Parasti tas tiek ī paš i izziņ ots. Tā tad Uzraksts nekad nesludina "balto deju", skatuves kreisajā pusē atrodas ī paš s gaismas dē lis. Ja uz tā deg uzraksts "NAISTENHAKU", tas nozī mē , ka dā mas var aicinā t dejot, savukā rt, ja deg "SEKAHAKU", tiek aicinā tas gan dā mas, gan kungi. Š eit labprā t uzstā jas somu popzvaigznes Leifs Lindemans.

Iespē jams, ka tieš i pē c viņ a uzstā š anā s uz š ī s deju grī das slavenais somu dziedā tā js Kari Tapio guvis iedvesmu uzrakstī t hitu "Olen suomalainen" ("Es esmu soms").


5. Apmeklē jiet vietē jā s delikateses un dzē rienus. Lai nogarš otu vietē jā s delikateses, dodieties uz Sokos viesnī cas restorā nu Kippo. Š eit labā kie š efpavā ri izmanto tradicionā lā s receptes, lai pagatavotu Kainas reģ iona tradicionā los ē dienus. Varam ieteikt briež a gaļ as zupu, lā č u gaļ u, fazā nu salā tus, laš a un asara zivju ē dienus. Ī paš i iespaidī gas ir grilē tas briež a aknas, lai gan ī sts gardums š eit ir ē diens no jē ra olā m.

Bet paš ā Vuokatinwaara kalna galā atrodas Ripas Kuppila kafejnī ca. Tas ir pazī stams visā Somijā ar saviem virtuļ iem ar ž eleju un karstu kakao. Ne tik sen Vuokatti vietē jie Haapala Brewery meistari brū vē ja č etrus ī paš us alus: gaiš o "Golden ale", "Pale ale" ar egļ u garš u, rudzu "Ipa" un "Porter" ar sveķ u garš u.

Slavenā kie sveķ i, kurus medī ja pat Karī bu jū ras pirā ti, izmantojot tos ne tikai kuģ u bū vē š anai, bet arī brū č u, apdegumu dziedē š anai, zobu stiprinā š anai!

/>

6. Apmeklē jiet hokeja spē li. Hokejs somiem ir iecienī ts sporta veids. Š eit slidot var ikviens, un gandrī z katrā pilsē tā ir hokeja laukums. Un kā pē c somiem nepatī k hokejs, jo jau kopš pagā juš ā gadsimta 90. gadiem hokeja valstsvienī ba savus tautieš us nemitī gi priecē ar uzvarā m lielajā s sacensī bā s, un daž u somu spē lē tā ju vā rdi ir ierakstī ti NHL hokeja slavas zā lē .

Sotkamonas paš valdī bai ir sava hokeja komanda Sotkamon Kiekko ("Sotkamon Puck") vai, kā to sauc SoKi. Dibinā ta 1996. gadā , tagad viņ a spē lē Nacionā lā s hokeja lī gas otrajā divī zijā . Treneris SoKi Kari Kinnunens.

Ja jū su uzturē š anā s laikā kū rortā notiek hokeja spē le, noteikti dodieties un noskatieties to. Starp citu, Vuokatti ir Somijas hokeja leģ endas Jari Kurri iecienī tā kā atpū tas vieta. Viņ š š eit ierodas ne tikai atpū sties, bet arī vada meistarklases jaunajiem spē lē tā jiem.

7. Tvaiks pirtī melnā krā sā . Pirts ir melnā ka nekā parasti, jo tai nav skursteņ a. Dū mi izplū st pa logiem un atvē rtā m durvī m, vienmē rī gi sildot grī du, sienas un griestus. Tajā paš ā laikā uz sienā m nosē ž as sodrē ji, tā s mē rcē jot un sterilizē jot. Ja viņ š negā ja pirtī , tad viņ š nebija Somijā . Agrā k valstī tū kstoš iem ezeru sā ka bū vē t mā ju ar pirti, un tad tā tika aprī kota ar citā m telpā m.


Brī vdienu klubā Katinkulta var apvienot izmitinā š anu viesnī cā un pirtis. Tā s unikalitā te ir tā da, ka viesnī cas kompleksā ietilpst arī akvaparks ar ā ra baseinu, spa, vairā kas saunas.

Pirts melnā krā sā š eit atrodas netā lu no ezera krasta, tik labi iztvaicē ta, ka var uzreiz ienirt bedrē . Ieteiktu pē c slē poš anas doties uz akvaparku, lai no ā ra baseina izbaudī tu zvaigž ņ otā s debesis. Vē l viena viesnī cas priekš rocī ba ir autobusu pietura Vuokatti pie ieejas. Š is ir bezmaksas autobuss, kas aptver visas nepiecieš amā s vietas Vuokatti. Ar grafiku var iepazī ties viesnī cas reģ istratū rā .

8. Atpū tieties kopā ar bē rniem atrakciju parkā . Jaungada brī vdienas un brī vdienas ir labs iemesls, lai vairā k laika pavadī tu kopā ar bē rniem. Lieliska vieta idejas ī stenoš anai bū s atrakciju parks SuperPark. Ieejas biļ ete rokassprā dzes veidā ir derī ga visu dienu. Spē lē jiet mini golfu vai leciet putu baseinā , iemetiet ripu vā rtos, spē lē jiet futbolu, ieskaujiet beisbola sitienu — jū s izvē laties.

Skeitborda un skrejriteņ a cienī tā jiem ir pieejams skeitparks. Tie, kas prot veikt salto, novē rtē s piepū š amo trasi AirTrack lē kš anai un daž ā dus tramplī nus. Izklaides stū rī tī varat uzkā pt pa kā pš anas sienu, nobraukt no kalna vai braukt ar miniauto. Ja esat izsalcis, varat uzkodas š eit, parka restorā nā .

9. "Apmetas" pie pieminekļ a cilvē kam ar alni. Sotkamo un Vuokatti atrodas tikai daž u kilometru attā lumā . Ja braucat no Vuokatti uz Sotkamo, pie ceļ a labajā pusē ir neparasts piemineklis. Tā uzstā dī ta par godu vietē jam slavenajam rakstniekam Veiko Huovinenam. Pieminekļ a ī patnī ba ir tā da, ka uz postamenta nav ierasta rakstnieka skulptū ra vai pat viņ a portrets uz akmens, bet ir tikai bronzas alnis un cilvē ka figū ra pilnā augumā . Pā rsteigtie tū risti neizpratnē tikai rausta plecus.

Un tikai vietē jie spē j tikt skaidrī bā par redzē tā bū tī bu.


Izrā dā s, ka Vejko Huovinens bija pirmais, kurš piedzī voja kaut ko š okē još u, satiekot savvaļ as alni apkā rtē jos mež os. Fakts ir tā ds, ka vietē jie aļ ņ i ir unikā li, nekur citur tā du š ķ irni nevar atrast! Pē c katras š ā das tikš anā s Vejko sajuta nebijuš u fizisko un radoš o spē ku pieplū dumu. Viņ š rakstī ja neparasti viegli un dzī voja labi. Veiksmi visos jautā jumos. Viņ š bija laimī gs. Tā pē c viņ š dzī vnieku nosauca par Laimī go Alni. Rakstnieks meklē ja š ā das tikš anā s un uzskatī ja, ka tā s daudzē jā dā ziņ ā noteica likteni, padarī ja viņ u slavenu!

Veiko Huovinena vairs nav, un viņ a ticī ba neizbē gamai veiksmei satikt vietē jo alni joprojā m ir dzī va, apaugusi ar jauniem brī numiem cilvē ku likteņ os. Tā pē c ļ oti biež i pie pieminekļ a tiek fotografē ti tū risti, cerot, ka viņ iem laimē sies satikt kā du unikā lu alni.

Ne mazā k krā saina vieta Sotkamo ir apavu veikals. Sortimentu, kas novietots nelielā telpā , apskaustu jebkurš Centrā lais universā lveikals. Tajā ir viss, sā kot no siltā m č ī bā m no aitā das lī dz gumijas zā bakiem bē rniem un pieauguš ajiem. Veikala ī paš nieks palī dzē s izvē lē ties apavus, pastā stot par jaunā kajā m tendencē m.

10. Izmē ģ iniet rupjmaizi un kū kas Pekka Heikkinen maiznī cā . Pirms pieciem gadiem uzņ ē mums Pekka Heikkinen & kumpp svinē ja savu simtgadi. Viņ a tiek uzskatī ta par vienu no vecā kajā m Kajaani. Š eit maize joprojā m tiek cepta ar rokā m, tradī cijas tiek nodotas ceturtajai cepē ju paaudzei.

Pekka Heikkinen & kumpp kļ uva slavena ar savu gardo rupjmaizi, kas cepta malkas krā snī . Ne mazā k populā ra ir rudzu maize ar sveķ u piedevu, kas pieš ķ ir unikā lu kū pinā juma garš u. Jā , jā , tie paš i sveķ i, ar kuriem pirā ti darvoja savus kuģ us.

Vietē jie iedzī votā ji biež i ierodas š eit, lai iedzertu tasi kafijas ar kū ku, lasot avī zi vai tē rzē jot ar draugiem. Ar pusi dienas pietiek, lai apmeklē tu maiznī cu un apskatī tu Kajaani apskates vietas: apmeklē jiet mā kslas muzeju, uzziniet, kuri pulksteņ i atrodas tieš i vē sturiskā dzeltenā rā tsnama pulksteņ a tornī , pastaigā jieties pa 17. gadsimta cietokš ņ a drupā m, vē rojiet pasaulē vienī gais sveķ u kanā ls Ammyakoski. Lai gan, ja dodies iepirkties pa galveno iepirkš anā s ielu - Kauppakatu, tad labā k uz Kajaani uz visu dienu.

Ja neesat paspē jis paveikt visas desmit lietas Vuokatti, š is ir lielisks iemesls š eit atgriezties vē lreiz!

Tulkots automātiski no ukraiņu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Līdzīgi stāsti
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums