Helsinku pilsētas stāsti

26 Aprilis 2018 Ceļošanas laiks: no 12 Marta 2018 ieslēgts 13 Marta 2018
Reputācija: +218.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Ikvienam ir pilsē ta, kurā viņ š vē las atgriezties atkal un atkal, jebkurā gadalaikā un jebkuros laikapstā kļ os. Pilsē tas, tā pat kā cilvē ki, mē dz mainī ties reizē m vairā k, reizē m mazā k, bet tomē r kaut kas tajā s paliek nemainī gs. Vienmē r ir patī kami atgriezties sev tī kamajā pilsē tā , atklā t pilnī gi jaunas vietas, izbaudī t pā rmaiņ as. Lai gan ar lielu prieku jū s ejat cauri tā m vietā m, kuras izmaiņ as ir apietas. Man pilsē ta, kurā vienmē r vē los atgriezties, ir Helsinki.

Skats no Helsinku krastmalas


Ja ierodaties Helsinkos pirmo reizi vai atgriež aties š eit vē lreiz, noteikti apmeklē jiet tā s vietas, kas atspoguļ o tā s atmosfē ru un padara to atpazī stamu starp citā m megapilsē tā m, un, protams, uzzinā t unikā los pilsē tas stā stus. Senā ta laukums, krastmala un segtais tirgus, centrā lā stacija – tā s, iespē jams, ir tikai tā s unikā lā s vietas, pē c kurā m vienmē r atpazī sti Somijas galvaspilsē tu. Vai Tu zini kapē c? Tas tiks rakstī ts tā lā k, un tie, kam nepatī k daudz lasī t, var noskatī ties ī su video. p >

Centrā lā katedrā le

Senā ta laukumu var pamatoti saukt par Helsinku "sirdi". Tā s centrā atrodas piemineklis imperatoram Aleksandram II, to ieskauj skulptū ras "Likums", "Miers", "Darba" un "Gaisma". Virs tā atrodas centrā lā katedrā le, kas celta 1852. gadā . Iepriekš to sauca par Svē tā Nikolaja katedrā li par godu gan imperatoram Nikolajam II, gan jū rnieku aizbildnim Svē tajam Nikolajam. Š ī lieliskā baltā baznī ca tiek uzskatī ta par pilsē tas "vizī tkarti", tā ir redzama no tā lienes. Pa kreisi no katedrā les atrodas valsts vecā kā s un lielā kā s universitā tes galvenā ē ka - Helsinku Universitā te, bet pa labi - Valsts pils. Senā ta laukums ir daž ā du pilsē tas notikumu centrs, un uz kā pnē m iepretim galvenajai katedrā lei biež i var sastapt ne tikai pilsē tas viesus, bet arī augstskolu studentus, kas pavasarī bauda sauli.

Pirmajā gadsimtā Helsinkos produkti tika pā rdoti atklā tos tirgos. Viens no tiem joprojā m atrodas krastmalā pilsē tas centrā . Jaunā s sanitā rā s prasī bas un vē lme labā k organizē t tirgus tirdzniecī bu noveda pie tā , ka 19. gadsimta pē dē jā s divā s desmitgadē s radā s doma tirgus pā rcelt uz telpā m - segtiem tirgiem, somu "kauppahalli".


1888. gadā tika sā kta segtā tirgus celtniecī ba krastmalā , un 1889. gadā tas vē ra durvis pirmajiem apmeklē tā jiem. Ē kā bija 120 stendi un 6 veikali centrā lajā galerijā . Š eit tika tirgoti gaļ as izstrā dā jumi, olas, sviests, siers, augļ i un dā rzeņ i, un 20. gadsimta sā kumā š eit tika pā rcelta arī daļ a zivju tirdzniecī bas no brī vā tirgus. Š odien š eit jū s varat ne tikai iegā dā ties visus š os produktus, gan vietē jos, gan ā rvalstu, bet arī uzkost mazā s kafejnī cā s vai restorā nos. Pirms daž iem gadiem centrā lajā galerijā tika atvē rts restorā ns Story (tulkojumā no angļ u valodas - vē sture, pasaka). Š eit var nobaudī t tā du tradicionā lu somu ē dienu kā krē mzupa laš a zupu un, protams, iedzert karstu somu kafiju, baudot skatu uz krastmalu. Starp citu, somi dievina kafiju no agra rī ta lī dz vē lam vakaram. Patē rē jot 12 kg kafijas uz vienu cilvē ku gadā , viņ i ir pasaules č empioni kafijas dzerš anā .

Pā rvietojoties pa pilsē tu ar sabiedrisko transportu, biļ eti labā k iegā dā ties, izvē loties tā s derī guma termiņ u no 1 lī dz 7 dienā m (pieauguš ajam dienas biļ ete maksā s 9 eiro). Tā s derī gums sā kas no brī ž a, kad to atnesat lasī tā jam, t. i. pirmā kompostē š ana. Tajā paš ā laikā jū s varat ne tikai ietaupī t savas finanses, bet arī apmeklē t Suomenlinna salu, jo brauciens ar prā mi ir iekļ auts biļ etē . Papildus braucienam ar prā mi varat doties Helsinku apskates ekskursijā ar tramvaju. Tie ir mā jī gi un darbojas saskaņ ā ar grafiku.

Tramvaja marš ruts numur 2 ļ auj apskatī t galvenā s pilsē tas apskates vietas, marš ruts numur 4 ir piemē rots arhitektū ras cienī tā jiem, savukā rt dizaina interesentiem vajadzē tu izmantot 6. tramvaju. Lai uzzinā tu vairā k par apskates objektiem vai arhitektū ras bū vē m marš rutā vispirms ir jā sagatavo pilsē tas transporta shē ma un ceļ vedis vai jā izmanto interneta meklē š ana, izmantojot mobilo tā lruni. Ja jums patika atrakcija, varat izkā pt pieturā un apskatī t to tuvā k, un tad gaidī t nā kamo tramvaju.

Stockmann universā lveikals, kas uz laiku mainī ja nosaukumu


Stockmann universā lveikals, lielā kais tirdzniecī bas centrs Skandinā vijā un Somijā , atrodas Helsinku centrā . Tā s ē ka celta 1930. gadā Art Deco stilā . 1989. gadā pē c apvienoš anā s ar Argos mā ju Stockmann pā rņ ē ma visu kvartā lu. To ieskauj Mannerheima avē nija, Aleksanterinatu, Keskuskatu ielas un Esplanā des parks. Pē dē jā paplaš inā š ana tika veikta 2010. gadā un š obrī d tirdzniecī bas platī ba desmit stā vos aizņ em vairā k nekā.50 tū kstoš us kvadrā tmetru. Neskatoties uz rekonstrukciju, te ir saglabā juš ies vecie eskalatori. Tos daž kā rt kļ ū daini uzskata par pirmajiem eskalatoriem Somijā . Š ogad uz kā du laiku Stockmann mainī ja nosaukumu uz Stockwomann (sieviete angļ u valodā nozī mē sieviete). Tas tika darī ts par godu Sievieš u dienai 8. martā . Pulkstenis pie universā lveikala galvenā s ieejas, ko pilsē tnieki dē vē par “akciju pulksteni”, ir viena no slavenā kajā m galvaspilsē tas iedzī votā ju tikš anā s un randiņ u vietā m.

Allas jū ras baseins

Agrā k, kad soms uzcē la mā ju, celtniecī ba sā kā s ar pirti, un visas pā rē jā s telpas tika uzceltas ap to. Tā pē c bez pirts apmeklē juma nav iespē jams saprast Somiju un somus. Tagad valstī ir vairā k nekā divi miljoni pirts! Pirtis pie mā jas, pirtis pie vasarnī cas, pirtis mež ā un uz ezera. Helsinku centrā , blakus tirgus laukumam un panorā mas ratam, ir arī vieta ar pirti - Allas jū ras baseins. Š is komplekss ir veidots modernā skandinā vu stilā . Pirmos apmeklē tā jus tas uzņ ē ma 2016. gadā . Papildus pirts apmeklē jumam š eit var iekost un jebkurā gadalaikā peldē ties apsildā majā baseinā , bē rniem vai baseinā ar jū ras ū deni, ko daž kā rt dē vē par "caurumu", jo "dabiskā " ū dens temperatū ra.

Piemineklis-strū klaka "Havis Amanda" Tirgus laukumā tiek uzskatī ts par Somijas galvaspilsē tas simbolu. Nimfas Amandas iznā kš ana no Baltijas viļ ņ iem simbolizē paš as Helsinku pilsē tas raš anos. Somu nā ru "Bashful Amanda" dē vē arī par "Baltijas jū ras bē rnu", lai gan tiek baumots, ka vietē jie savā starpā viņ u dē vē par "Helsinku saimnieci", bet radoš ā sabiedrī ba - Havisu Amandu.

Havis Amanda

Kailā s jū ras nimfas skulptū ru, kas rotā strū klakas centru, 1906.  gadā Parī zē izveidoja somu tē lnieks Ville Valgens. Tač u asas diskusijas starp š ī s skulptū ras uzstā dī š anas atbalstī tā jiem un pretiniekiem ilga aptuveni divus gadus, tā pē c par atvē rš anas datumu tiek uzskatī ts 1908. gads. Pagā juš ā gadsimta trī sdesmitajos gados somu studenti iedibinā ja tradī ciju svinē t savus "profesionā los" svē tkus - š ajā dienā nimfai galvā tiek uzvilkta "universitā tes" cepure. Š ī tradī cija ir dzī va lī dz mū sdienā m. Ir vairā ki stā sti, kā pē c "izpildī tā js" novietojis Havisu Amandu ar muguru pret "pasū tī tā ju" ē ku. Apmeklē jot Helsinkus, jū s noteikti atpazī sit kā du no tiem.

Mū sdienī ga skulptū ra, kas simbolizē Eiropas tautu draudzī bu


Mū sdienī ga skulptū ra, kas simbolizē Eiropas tautu draudzī bu, atrodas rā tsnama ē kā . Š eit var ierasties jebkurš pilsē tas viesis – jā , jā , tikai atver durvis un ieej pa galveno ieeju.

Helsinku rā tsnams

Pirmajā stā vā ļ oti biež i tiek rī kotas interesantas somu fotogrā fu fotoizstā des, ir koncertzā le, var izmantot bezmaksas internetu, protams, tualete. Un tie, kam patī k lasī t grā matas, starp izplatī š anai piedā vā tajiem iespieddarbiem varē s atrast kā du interesantu eksemplā ru.

Fotoizstā de Helsinku rā tsnamā

Kad jums apnicis staigā t pa Helsinkiem vai ja jums nav ī paš i paveicies ar laikapstā kļ iem, dodieties uz Helsinku FlyTour kinoteā tri. Sē ž ot vieglā krē slā , iegū stiet neaizmirstamu pieredzi desmit minū š u virtuā lajā pilsē tas ekskursijā , izmantojot visus 4D tehnoloģ iju sasniegumus. Jū s izbaudī siet pilsē tas skatus no putna lidojuma un uzlidosiet diezgan tuvu apkā rtē jiem objektiem. Š ī ir vē l viena neparasta iepazī š anā s ar Somijas galvaspilsē tu ē rtā vidē . Vai jū s lidojā t?

Vai pē c visu vietu apmeklē š anas jū s esat pā rņ emts ar Helsinku garu? To ir ļ oti viegli noskaidrot. Ja jau var atš ķ irt č etras skandinā vu vī rieš a emocijas, ko tē lnieks Emī ls Vikstrē ms tvē ris centrā lā s stacijas fasā di rotā još o milž u sejā s, tad par š o pilsē tu zini pilnī gi visu. Tomē r, ja emocijas jums joprojā m ir grū ti atš ķ irt, tad noteikti ir jā atgriež as š eit vē lreiz.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Вид с набережной Хельсинки
Центральный Кафедральный собор
Хавис Аманда
Allas sea pool
Современная скульптура, символизирующая дружбу народов Европы
Выставка фотографий в здании мэрии Хельсинки
Здание мэрии Хельсинки
Универмаг Stockmann сменивший на время названия
Līdzīgi stāsti
komentāri (26) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums