Baltijas rudens. 3. daļa. Somija

13 Februāris 2020 Ceļošanas laiks: no 17 Oktobris 2019 ieslēgts 17 Oktobris 2019
Reputācija: +1635
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Baltijas rudens. 1. daļ a. Latvija>>>

Baltijas rudens. 2. daļ a. Igaunija>>>

Ir vienkā rš i neiespē jami palikt Tallinā daž as dienas un nebraukt uz Helsinkiem vienam. Ī paš i ņ emot vē rā zemo izmaksu lidojumu trū kumu no Kijevas uz Helsinkiem un viesnī cu izmaksas Somijas galvaspilsē tā . Š obrī d lidojumus starp Igaunijas un Somijas galvaspilsē tā m veic trī s prā mju kompā nijas:

Tallink & Silja Line

Viking Line

un Eckero.

Zemā kā s cenas un lielā kais lidojumu skaits ir Tallinā , lai gan laiku pa laikam Eckero akcijas tiek izlaistas. Bet Tallinas izvē lē dominē ne pā rā k ē rts grafiks (viens rī ta lidojums no Tallinas plkst. 06:00).

Biļ etes pirktas uz 2 mē neš iem uzreiz RT (maksa 60 eiro diviem) izbraukš ana no Tallinas 10:30, ieraš anā s Helsinkos 12:30, izbraukš ana no Helsinkiem 19:30, atgrieš anā s Tallinā.21:30.


Tā pē c brokastī m nolē mā m ostas terminā lī . Tallinas prā mji ir pietauvoti nevis A terminā lī (tuvā kajā ), bet D terminā lī (tā lā kajā un modernā kajā ). Dodieties no viesnī cas uz 15-20 minū tē m. Pie ieejas terminā lī nav cilvē ciskā faktora – nav kontrolieru, lai iekļ ū tu, terminā ļ a ekrā nā lasī tā jam jā pievieno iekā pš anas karte ar QR kodu (reģ istrā cija tieš saistē sā kas 48 stundas pirms izbraukš anas) drukā tā vai elektroniskā veidā . Tad turnikets nobī dī sies viens no otra, kas nozī mē s iespē ju pabraukt tā lā k.

Terminā lī papildus lielajai uzgaidā majai telpai ir arī ievē rojams beznodokļ u, galvenais klā sts - Igaunijas š okolā de "Kalev" (ieskaitot prā mju kompā nijas simboliku), alkohols no visas pasaules un daž ā das rotaļ lietas un suvenī ri. Cenas ir Tallinas lielveikalu lī menī . Bet, protams, Somijas iedzī votā jiem tas ir lē tā k (somi ir galvenais pasaž ieru kontingents lī nijā Helsinki-Tallina-Helsinki).

Piekļ uve prā mim ir aptuveni 45 minū tes pirms atieš anas. Lidojums bija darba dienā , tā pē c brī vu vietu bija daudz. Lielā kā daļ a atrodas pakaļ gala bā rā . Prā mis ir arī beznodokļ u zona, tā pē c beznodokļ u veikals tur ir milzī gs. Š ī s stundas pagā ja nemanot, apmeklē jot boutiques un apcerot vē traino Baltijas jū ru (foto iluminatoriem bija izplū duš i). Vienī gais, ko atceros - tā s ir mazas akmeņ ainas salas (tā sauktā s.

"Š eris" gandrī z Helsinku ostas ū deņ os, kurā atradā s viena mā ja un vairā kas priedes.

"Privā tā " sala 500-1000 m no galvaspilsē tas - kas var bū t eksotiskā ks!

Kā aprakstī ts attiecī gajā s vietnē s, tieš i pie terminā ļ a atrodas 7.  tramvaja gala pietura, kas kursē uz pilsē tas centru. Biļ etes sabiedriskajā transportā (1 brauciens 2.90 €, neierobež ots dienā.8 €) var iegā dā ties tikai automā tā , un norē ķ inā ties tikai ar monē tā m vai maksā jumu karti (bez nominā lvē rtī bas banknotes netiek pieņ emtas). Rajona ostai vistuvā k atrodas moderni dzī vojamie un biroju kvartā li, daudzstā vu ē kas no tumš iem ķ ieģ eļ iem. Izbraucam piektajā pieturā no ostas - "Kamppi". Turpat netā lu no pieturas – milzī gs tā da paš a nosaukuma iepirkš anā s centrs, zem kura atrodas tā da paš a nosaukuma metro stacija un autoosta. Brendijs pā rsvarā ir skandinā vu. Veica daž us pirkumus.


Interesanta detaļ a: milzī gajā "Kamppi" nav pā rtikas veikala, bet ir daudz kafejnī cu, tostarp austrumu virtuve. Ja tomē r vajag apmeklē t lielveikalu – tas ir ielas pretē jā pusē , bet ne ī paš i, bet gan populā rais Eiropas tī kls LiDL. Sortiments un cenas - kā vienmē r priecē . Somu kafijas "Paulig" cienī tā ju ievē rī bai - LiDL izmaksas. Helsinki - 4.45 eiro par 0.5 kg. Salī dzinā jumam, Kijeva - 135 UAH par 0.25 kg. Sajū ti atš ķ irī bu. Tieš i aiz tirdzniecī bas centra atrodas ļ oti interesanta ē ka - "Klusuma kapela". Izgatavots milzu kokona formā , dekorē ts ar koku. Tā s mē rķ is ir ļ aut cilvē kiem pabū t vienatnē , sakopot domas, rast padomu sarež ģ ī tā s dzī ves situā cijā s.

Dievkalpojumu nav, bet ir iespē ja aprunā ties ar priesteri vai sociā lo darbinieku.

Tā lā k atkal ar tramvaju №7 dodamies uz Somijas galvaspilsē tas vizī tkarti - majestā tisko katedrā li. Izkā piet ceturtajā pieturā - Senantintori (Senā ta laukums). Laukumā , uz neliela kalna, atrodas majestā tiska un tajā paš ā laikā gaiš a katedrā le nereā li baltā krā sā .

Kas ir krasā pretstatā pilsē tas pā rsvarā tumš ajā m ē kā m. Baznī ca pieder pie luterā ņ u konfesijas, tā pē c vidū ir ļ oti askē tiska. Ieeja bez maksas. Luterā ņ u baznī cā s nav ikonu, tač u ir bū tiskas reliģ ijas pamatlicē ju, tostarp Mā rtiņ a Lutera, statujas. Ir bū tisks orgā ns. Nolaiž amies uz Veco ostu. Rudens, vē ss, neliels lietus. No ostas sā kas labi zinā mais Helsinku bulvā ris-Esplanā das parks.

Pā rpildī ts, krē sla. Slavenā Havisa Amandas strū klaka vairs nedarbojas. Arī zivju tirgus krastmalā sā k atš ķ irties.

Un pats kvartā ls, no vienas puses, ir parasts (tikai guļ amrajons tā lā k no centra), bet daļ ē ji sastā v no tradicionā lajā m 20. gadsimta 30. gadu mā jā m un daļ ē ji modernā m, 2000. gadu mā jā m, kas dekorē tas senatnē .

Ir grū ti atrast atš ķ irī bu, izņ emot bū vniecī bas datumus uz paš u mā ju sienā m. Nelielā teritorijā starp dzī vojamā m ē kā m ir neliels uzkalniņ š , kura virsotnē "haotiski" akmeņ u kaudze. Visur ir norā des (somu un angļ u valodā s), ka kalnā kā pt aizliegts. Kā jau nopratā t, "Tempelliaukion kirkko" atrodas kalna vidū .

Pā rsteidza tas, ka baznī cai ir divas ieejas – centrā lā un dievkalpojuma. Ieejas maksa - 3 €.

Baznī ca ir pilnī gi apaļ a, ar stikla griestiem ar mozaī kas rakstiem (uz kuriem var redzē t akmeņ us) un daudz mī kstu krē slu. Tā arī pieder pie luterā ņ u konfesijas, tač u, iespē jams, tā s progresī vā kā atzara, jo bez ē rģ elē m nodaļ ā ir flī ģ elis, sitamie instrumenti un kontrabass. Principā var apmeklē t vienu reizi.


Tā lā k ar to paš u tramvaju Nr. 2 atgriež amies centrā , K. Mannerheima laukumā . Bija arī plā nots apmeklē t pieminekli Janam Sibē liusam (slavenam somu komponistam, kurš arī rakstī jis darbus ē rģ elē m) un paš u pieminekli, kas veidots ē rģ eļ u trompeš u formā , kurā s var dzirdē t ē rģ eļ mū zikai lī dzī gas skaņ as laikā . stiprs vē jš , tač u lielo satiksmes intervā lu dē ļ nolē ma neriskē t. Daudzas pilsē tai un valstij nozī mī gas ē kas atrodas abā s K. Mannerheima laukuma pusē s.

Somijas parlaments:

Mū zikas pils "Somija":

Kiasma teā tris:

Nacionā lā bibliotē ka:

Diemž ē l neliels lietus neļ ā va mums uzņ emt labā kus fotoattē lus. Atlikuš ajā stundā apmeklē jā m lielveikalu, kas atrodas vienā no laukuma biroju centriem 0. stā vā . Pamata preč u cenas maz atš ķ iras no cenā m lielveikalos citā s Rietumeiropas valstī s. Un Helsinku ostas terminā ļ a kafejnī cas cena, atklā ti sakot, bija iespaidī ga: kafijas tase par € 4.50 un glā ze alus par € 6.00 - tas ir reti sastopams Eiropā . Lai gan kopē jo iespaidu par Somijas galvaspilsē tu tas neietekmē ja.

Pilsē ta ir unikā la, vietā m skarba, kosmopolī tiska (nā cā s redzē t cilvē kus no Tuvajiem Austrumiem un Dienvideiropas), bet tajā paš ā laikā tai ir savs stils, sava seja, ko vismaz patiesī bā cenš as saglabā t. ka mū sdienu arhitektū ra, pat ja tā izskatā s pievilcī ga un gandrī z harmoniska.

Tulkots automātiski no ukraiņu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Līdzīgi stāsti
komentāri (12) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums