Uz Altamiru un tālāk. Svētceļojums uz Kantabrijas alām. 2. daļa. Santillana del Mar

20 Janvāri 2017 Ceļošanas laiks: no 11 Janvāri 2017 ieslēgts 17 Janvāri 2017
Reputācija: +104
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Uz Altamiru un tā lā k. Svē tceļ ojums uz Kantabrijas alā m. 2. daļ a. Santillana del Mar. Altamira

Nokļ ū t Altamira alā patstā vī gi ir ļ oti vienkā rš i: katru stundu pirms un pē c pusdienā m no Santanderas atiet autobuss, kas pietur ciematā Santillana del Mar. Autobusu kustī bas sarakstus var iegū t Santanderas autoostas informā cijas punktā .

Santillana del Mar ir ciems 30 km attā lumā no Santanderas. Sanillanā ir saglabā juš ā s viduslaiku ē kas, tā pē c tā ir kļ uvusi populā ra tū ristu vidū un tiek atzī mē ta grupu ekskursijā s pa Kantabriju. Atstā š u š eit daž as fotogrā fijas ar komentā riem.

Santillana del Mar ir vieta, kur doties, lai sasniegtu Altamiras alu

Tipisks viduslaiku ē kas piemē rs - logi un durvis ir daž ā da izmē ra un nav simetriski.

Apgabals Santillana del Mar


Ja apnī k, var apsē sties uz ē rta akmens soliņ a – viduslaiku atbalss. Sienas emblē ma č aulas formā nozī mē , ka Eiropā slavenais svē tceļ nieku ceļ š , Svē tā Jē kaba ​ ​ ceļ š , iet cauri Santillana del Mar ciemam. Tā pē c, ja esat ticī gs vai vienkā rš i interesē vē sture un vē laties izstaigā t š o slaveno svē tceļ ojumu ceļ u, neaizmirstiet izrā dī t cieņ u evolū cijas teorijai un uz stundu ieskatī ties Altamirā .

Akmens sols Santillana del Mar ciema vē sturiskajā daļ ā

Spā nijā , tā pat kā nevienā citā Eiropas valstī , joprojā m valda kristī gā fanā tisma gars. Attē lā ir spī dzinā š anas muzejs Santillana del Mar. Pa labi no inkvizitora statujas virs durvī m karā jas skelets dzelzs bū rī . Es ceru, ka jū s pā rā k neapvainojaties, ka es viņ u nenobildē ju? Kopumā š is ir jauks ciemats, kurā tiek svē ti sargā ta vē sturiskā s pagā tnes atmiņ a.

Un protams - Priecī gus Ziemassvē tkus! Aiz stikla vitrī nā m ir figū riņ as, kas attē lo evaņ ģ ē lija ainas.

Evaņ ģ ē lija ainas izstā dī tas Santillana del Mar centrā .

Š eit jums jā pievē rš uzmanī ba mazai mā jiņ ai, kas atrodas starp divā m lielā m mā jā m. Š ā das ē kas ir raksturī gas Eiropas ciematiem ar viduslaiku mantojumu.

Un atkal - maza mā jiņ a (otra no kreisā s). Bū tu interesanti redzē t, kas ir iekš ā . Pirmajā stā vā – skapis, otrajā stā vā – virtuve un treš ajā – guļ amistaba?

Santillana del Mar nav pirmais ciemats ar viduslaiku ē kā m, ko esmu redzē jis. Un, tā pat kā citas lī dzī gas apmetnes, tas uz mani atstā ja zinā mu depresī vu iespaidu. Bet no otras puses, Santillana del Mar cep ļ oti garš ī gus un treknus cepumus un tā dus paš us gardus, treknus ar cukuru pā rkaisī tus bageļ us.

Bifeļ i ir Santilā nas simbols un lepnums. Tie pat zī mē ti uz papī ra, ko izmanto konditorejas izstrā dā jumu iesaiņ oš anai. Un š eit ir pat vairā kas viesnī cas ar nosaukumu "Altamira"!

Pa galveno ceļ u atrodas pastaigu taka no Santiljana del Maras uz Altamiru. Brauciens ilgst apmē ram 30 minū tes. Altamira, tā pat kā visas pā rē jā s Kantabrijas alas, atrodas kalnos.

Zā lieni Santillana del Mar ceļ ā uz Altamiru


Altamira muzejs. Pē c 30 minū š u plauš as paceļ oties manu acu priekš ā parā dī jā s slavenā Altamiras muzeja akmens siena. Ieeja muzejā tikai 3 eiro. Tik pieticī gu cenu jū s maksā siet par revolū ciju, kas notiks jū su prā tā pē c muzeja aizieš anas. Neatkarī gi no tā , ko jū s ticat: ka cilvē ks vienmē r ir bijis "saprā tī gs", jo viņ u uzreiz radī jis Dievs, vai ka senie cilvē ki dzī voja primitī vu alu dzī vi lī dz senatnes un jaunā laikmeta sā kumam, jums bū s par ko padomā t.

Altamiru 19. gadsimta otrajā pusē atklā ja arheologs amatieris Marselio Sautuola. Ja jū s interesē š ī brī niš ķ ī gā atklā juma vē sture, iesaku noskatī ties 2016. gadā iznā kuš o informatī vo filmu "Altamira", kas balstī ta uz patiesiem notikumiem.

Piemiņ as plā ksne par godu Marcelino Sautuola

No 20.  gadsimta 70.  gadiem lī dz 21.  gadsimta sā kumam Altamira bija slē gta. Viņ i man paskaidroja, ka tas ir tā pē c, ka alā atrodoties lielam skaitam cilvē ku, mainā s gaisa mitruma lī menis un, protams, arī tā sastā vs. Tas negatī vi ietekmē zī mē jumu droš ī bu. Vikipē dijā var lasī t, ka ala tika slē gta, jo zī mē jumos parā dī jā s pelē jums. Varbū t tā ir.

Kopš.2011. gada ī stā s Altamiras ieejas tieš ā tuvumā ir atvē rts tā s muzejs - tā sauktā "Jaunā Altamira", kurā atrodas precī zas zī mē jumu kopijas, laikmeta vē lā (augš ē jā ) paleolī ta darbarī ki un izglī tojoš i materiā li par senā s personas dzī vi. Reizi nedē ļ ā – piektdien – apmeklē tā jiem ir iespē ja apskatī t ī stu alu. Izlozes kā rtī bā tiek izvē lē ti pieci laimī gie. Es nezinā ju par š o iespē ju un ceturtdien ierados Altamirā . Tā tad ir iemesls atgriezties.

Ieeja ī stajā Altamiras alā

Zī mē jumu vecums Altamirā ir no 1.800 lī dz 1.500 gadiem. Tie atš ķ iras no zī mē jumiem citā s alā s, pirmkā rt, pē c izmē ra - Altamirā attē li ir ļ oti lieli, zirgs tika uzzī mē ts gandrī z pilnā augumā ! Dzī vnieku kontū ras vispirms tika uzzī mē tas akmenī un pē c tam krā sotas. Un tas ir uz griestiem, tas ir, divu metru augstumā , vienlaikus ievē rojot proporcijas un izmantojot akmens struktū ru, lai zī mē jumi bū tu reā listiskā ki. Guloš ais bizons ir attē lots uz akmens dzegas tā , ka dzegas forma sakrī t ar ķ ermeņ a formu. Nav iespē jams izveidot zī mē jumu š ā dā augstumā , neizmantojot kā pnes vai citus lī dzī gus priekš metus. Tā kā akmens balstu pē das nav, tiek pieņ emts, ka to izveidoš anai izmantots koks.


Altamirā tiek krā soti bizoni un zirgi. Attē lus radī ja veselas paaudzes vairā k nekā.2000 gadu garumā . Vecā kie zī mē jumi - ap 1.500, "jaunā kie", kā jau rakstī ju - ap 1.800. Tajā paš ā laikā apbrī nojama ir zī mē š anas tehnikas vienotī ba. Vai tas nav pā rsteidzoš i? Ir biedē još i iedomā ties, kā cilvē ces vē sture ir mainī jusies pē dē jo 2 tū kstoš u gadu laikā un kā tā "pirms mū su ē ras" nav mainī jusies tū kstoš iem un pat desmitiem tū kstoš u gadu! Zī mē jumu veidotā ji Altamirā dzī voja tajā paš ā alā , kurā dzī voja viņ u vecvecvectē vi, vecvecvecvecvectē vi un vecvecvecvecvectē vi. Viņ i neapdomī gi neskrā pē ja gar sienā m, ar labo roku cenš oties kopē t nogalinā ta bizona figū ru, bet ar kreiso – skrā pē jot sā nu. Klinš u grebumu vidū nav nejauš u elementu, visi zī mē jumi ir pā rsteidzoš i vienveidī gi tehniskā ziņ ā un, iespē jams, tos veidojuš i nevis nejauš i, bet gan atlasī ti cilvē ki (š amaņ i? ).

Joprojā m nav precī zas atbildes uz daudziem jautā jumiem par seno cilvē ku intelekta lī meni un pasaules uzskatu raksturu. Kā , piemē ram, izskaidrot, kā pē c viņ i neuzzī mē ja tos dzī vniekus, kas tika apē sti? Kā pē c lielā kajā daļ ā alu vietā s, kur tika atrasti klinš u gleznojumi, netika atrastas cilvē ka darbī bas pē das, savukā rt blakus esoš ajā s "istabā s" ir desmitiem š o pē du (darbarī ki, aitu un kalnu kazu kauli)?

Altamira ir pirmā klinš u mā kslas ala, kas atklā ta Eiropā (varbū t visā pasaulē ) un tā pē c es pats esmu populā rs. Tač u attē li Altamirā ir tā lu no senā kajiem. Nā kamajā esejā es runā š u par alu, kurā ir 40 000 gadu veci attē li — La Castillo alu.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Сантильяна дель Мар - место, куда нужно добраться, чтобы дойти до пещеры Альтамира
Лужайки в Сантильяна дель Мар
Просто песик. Когда я проходила мимо него, он стоял и с удивлением смотрел на меня. А потом плюхнулся, но глаз не отрывал. Как будто спрашивал, что я здесь делаю.
Если вы устанете, можете присесть на удобную каменную скамейку - отголосок Средних веков.  Эмблема на стене означает, что через деревню Сантильяна дель Мар проходит знаменитая дорога пилигримов
Каменная скамейка в исторической части деревни Сантильяна дель Мар
Над Испанией, как ни над какой другой европейской страной, до сих пор реет дух христианского фанатизма. На фото - музей пыток. Справа от статуи инквизитора над дверью нависает закованный в железную клетку скелет. Надеюсь, вы не очень расстроитесь из-за тог
Сантильяна дель Мар
Купите грустного котика
Сантильяна дель Мар. Балконы
Сантильяна дель Мар. Балконы
Типичный пример здания средневековой постройки - окна и двери имеют разные размеры и расположены несимметрично.
Площадь в Сантильяна дель Мар
И с Рождеством! За стеклянными витринами - статуэтки, изображающие сцены из Евангелия..
Сцены из Евангелия на витрине в центре Сантильяна дель Мар.
Здесь нужно обратить внимание на крохотный домик, зажатый между двумя большими домами. Такие постройки - типичны для европейских деревень со средневековым наследием.
И снова - крохотный домик (второй слева). Интересно было бы посмотреть, что там внутри. Первый этаж - клозет, второй этаж - кухня и третий - спальня?
Сантильяна дель Мар - не первая деревня со средневековыми постройками, которую мне довелось увидеть. И, как и другие подобные поселения, она произвела на меня несколько гнетущее впечатление. Но зато в Сантильяне дель Мар пекут очень вкусное и жирное печень
Бизоны - символ и гордость Сантильяны. Они нарисованы даже на бумаге, которую используют для заворачивания выпечки.
Стена музея льтамиры
Памятная табличка в честь Марселино Саутуолы
Текст таблички
Главный вход в пещеру Альтамира
Вход в пещеру Альтамира