Debesu atvēršana. Priekšvārds

21 Janvāri 2016 Ceļošanas laiks: no 29 Jūlija 2015 ieslēgts 04 augusts 2015
Reputācija: +3879
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Pirms rakstī ju š o stā stu, es apzinā ti apstā jos uz seš iem mē neš iem un vairā kiem braucieniem, lai manas jū tas norima.

Es garā esmu 100% eiropietis; senā s viduslaiku Eiropas ielas un milzī gais dabas skaistums man ir vistuvā k. Vecumdienā s grasī jos braukt uz Ā ziju, ja gribu meklē t savu “zen”. Tač u liktenis lē ma citā di.

Lidosta


Pē c nedē ļ as doties ceļ ojumā uz otru zemes malu vienatnē , dabū t vī zu, nopirkt biļ etes un nokā rtot visas formalitā tes? Es varu praktizē t. 15 stundu lidojums ar pā rsē š anos Maskavā un voila - mani sagaida Pekinas lidosta. Nakts stunda. Apkā rt ir daudz, daudz austrumnieciska izskata seju. Un viņ u vidū es esmu vienī gā Eiropas izskata meitene. Kā es jutos un kā izskatī jos? Iespē jams, it kā viņ a bū tu tumš ā daina un parā dī jā s Lielbritā nijas karalienes pieņ emš anā pirms 200-300 gadiem. Acumirklī ap mani izveidojā s taksistu pū lis, daž i nesē ji un pā rdevē ji, kuri vispā r nerunā ja angliski, burtiski sagrā ba manas rokas, plē š koferus un izspieda fantastiskas cenas uz viesnī cu. Atgriež oties Kijevā uzzinā ju, ka no tevis tiek prasī ta nauda par kofera neš anu, kā arī par jebkā du palī dzī bu (tā ir tā da vietē jā lidostas mafija, tā pē c labā k ne ar vienu nerunā t, jo var izrā dī ties pat formas tē rpā tē rpts cilvē ks bū t “kreisiem”), ka var uzticē ties tikai valsts taksometru vadī tā jiem, kuri brauc ar dzeltenrū tainajā m automaš ī nā m un izsniedz braukš anas č ekus. Pū ļ a pavadī bā , izejot no terminā ļ a tropiskā s lietusgā zes sienā , mē ģ inā ju apturē t š os paš us taksometrus, bet tie visi gā ja garā m, jau piekrauti ar pasaž ieriem. Š ā dā situā cijā pat cilvē ks, kurš nav bailī gs, kurš prot orientē ties pasaulē , pē c 15 stundu lidojuma, nakts vidū un lietū bū s nedaudz bē dī gs. . . bet liktenis ž ē lsirdī ba, kā da skaista vietē jā meitene mani aizveda uz tieš i to taksometru stā vvietu, kas bija pilnī gi neredzama pie izejas no terminā ļ a vairā ku iemeslu dē ļ : tā atradā s parastas autobusa pieturas vidū ; uz tā nebija nevienas maš ī nas, tā s piebrauca pa vienai no aiz stū ra; pie autostā vvietas stā vē ja milzī gs pū lis, imitē jot rindu, no kuras pa konveijeru izsita cilvē kus un ar skaņ as ā trumu kustī bā iekrā va tuvojoš ā s maš ī nā s. Tā pē c paldies š ai skaistajai jaukajai bū tnei, kura man pastā stī ja par visā m funkcijā m un iesē dinā ja mani maš ī nā . Kā pē c es to visu tik ilgi aprakstu? Tā pē c, ka viņ i par to neraksta nevienā ceļ ojumu forumā , un tā pē c, ka jū s, dā rgie draugi, izvairī jā ties no š ā dā m grū tī bā m : )

Viesnī ca

Izvē loties viesnī cu, papildus standarta tī rī bai un cenai mani vadī ja arī atraš anā s vietas tuvums Aizliegtajai pilsē tai – Ķ ī nas imperatoru galvenajai rezidencei. Izvē le apstā jā s King Parkview Hotel (????? ? ) Nr. 55 Sha Tan Hou Street, Dongcheng, Pekina. Kopumā ar sadzī ves apstā kļ iem biju apmierinā ta - telpas plaš as, labiekā rtotas un tī ras, personā ls izpalī dzī gs un draudzī gs. No terases paveras skaists skats uz tuvē jiem parkiem un pils kompleksa jumtiem. Lī dz izejai (! ) no Aizliegtā s pilsē tas - 5 minū š u gā jiens, lī dz ieejai - 30 minū tes (pē c bū tī bas lī dz Tjaņ aņ meņ as laukumam), kas kopumā joprojā m ir ļ oti ē rti. No mī nusiem: izejot no viesnī cas, jū s redzē siet vienkā rš o Pekinu visā tā s krā š ņ umā ; pā rtikas stendi, ielu pā rdevē ji ar dī vainu pā rtiku, veikali, vadi, grausti (+/-), cilvē ku pū ļ i. Bet patiesī bā jū s to visu redzē siet jebkurā citā pilsē tas daļ ā , izņ emot Centrā lo biznesa rajonu un Dongdanas rajonu (Tjaņ aņ meņ as laukuma pretē jā pusē ). Otrs negatī vs ir virtuve. Ja jums garš o sojas ē dieni, cepta soja, tad š ī ir ī stā vieta jums. Ja nē , labā k uzkrā t jogurtus un uzkodas tuvā kajā veikalā . Ak, un neaizmirstiet pā ris baklaž ā nu ū dens. . .

Valoda

Visur tikai ķ ī nieš u, pat masveida tū ristu sastrē gumu vietā s ir maz informā cijas angļ u valodā . Sagatavojieties iepriekš , sagatavojiet ceļ u un uzziniet vairā k tieš saistē .

Transports


Man bija Napoleona plā ni ekskursijā m, tač u es lieliski sapratu, ka š ā dā transporta tī klā nevarē š u orientē ties, tā pē c stingri nolē mu izmantot taksometru vadī tā ju pakalpojumus. Kā ds bija mans pā rsteigums, kad uz manu lū gumu tuvā kajā laikā izsaukt taksi, viesnī ca man atbildē ja, ka iepriekš jā iesniedz pieteikums, un pa telefonu pasū tī t auto nav iespē jams. Mē ģ inā ju noķ ert uz ielas, neviens neapstā jā s. Atkal man palī gā nā ca simpā tiski vietē jie puiš i, kuri skaidroja, ka legā lu taksi var izsaukt tikai caur speciā lu aplikā ciju viedtā lrunī (ticu, ka caur UBER lī dzī bu). Patieš ā m, puiš i 2 minū tē s man pasū tī ja maš ī nu, kas mani aizveda lī dz galamē rķ im.

Pilsē tā ir visa veida sabiedriskais transports, bet es neuzdroš inā jos tos izmantot sarež ģ ī to shē mu un valodas barjeras dē ļ . Nā kamajā m divā m dienā m pasū tī ju gidu ar maš ī nu, par ko biju ļ oti apmierinā ta.

Internets

Facebook, Google, Viber, Skype, What's Up — nekas nedarbojas. Drī zā k Viber reiz tomē r izlauzā s cauri aizsardzī bas sistē mai, ļ aujot man sazinā ties ar saviem radiniekiem. Tā pē c nā cā s sarakstī ties pa e-pastu, kā ļ oti senos laikos.

Nauda

Mainī t labā k lidostā , likme nav tik izspiedī ga, pretē jā gadī jumā bū s jā iet uz banku (strā dā tikai darba dienā s) un jā ķ eras pie maiņ as procedū ras.

Cenas un iepirkš anā s

Par lielumu dā rgā k nekā pie mums. “Lē tas ķ ī nieš u patē riņ a preces” nevar atrast pieklā jī gā s vietā s un veikalos. Uz galvenā s iepirkš anā s ielas - Wang Fu Jing - ir koncentrē ti galvenie tirdzniecī bas centri, kuros var iegā dā ties visu - no labas tē jas lī dz zī dam un luksusa precē m.

Ir atseviš ķ as zonas un iepirkš anā s centri, kas paredzē ti pircē jiem no NVS, kur var apskatī t visu Ķ ī nas tirgu klā stu. Bet arī tur cenas nav lē tas. Kā man stā stī ja vietē jais gids, Ķ ī na ir nosacī ti sadalī ta ziemeļ os un dienvidos. Ziemeļ os - rū pnieciski un ekonomiski attī stī tos - plaukst kvalitatī vu preč u raž oš ana, izmantojot Eiropas un Amerikas tehnoloģ ijas. Š ī s preces nonā k vietē jā tirgū un daļ ē ji eksportam uz kaimiņ valstī m. Dienvidos - lauksaimniecī bā un atpalikusī salī dzinā jumā ar ziemeļ iem - koncentrē jas tikai milzī gs skaits nekvalitatī vu preč u amatnieku raž otā ju, kurus mū su tautieš i pasū ta tonnā s.

Ē diens


Ļ oti specifiski. Nav nekā da sakara ar ķ ī nieš u virtuvi, kas pie mums bija tik populā ra pirms 15 gadiem pirms suš i un picu ē dinā š anas tirgus ieņ emš anas : ) Vakariņ oju vienā no vecā kajiem nacionā lā s virtuves restorā niem modernajā Centrā lajā biznesa rajonā , kā arī viesnī cā . Ne tur, ne tur nekas man garš ī gs tas beidzā s. Pekinas pī le, tofu, sautē jums ar rī siem - diezgan specifisks, pikants, trekns. . Jauno zirņ u marinē tā s pā kstis bija patī kamā kais atklā jums. Galvenā problē ma bija grauzdē tu sojas pupiņ u aromā ts, kas plū da no katras virtuves. Nekad agrā k pusdienas lidmaš ī nā mā jupceļ ā nav bijuš as tik garš ī gas un ilgi gaidī tas : )

Cilvē ki kopumā

Ļ oti draudzī gs un izpalī dzī gs. Angļ u valodu nerunā daudzi, pat jaunieš i. Ķ ī nā ir ļ oti attī stī ts iekš zemes tū risms, kurā iedzī votā ji galvenokā rt ceļ o pa valsti. Tā pē c Pekina biež i ir pirmā pilsē ta, ko apmeklē cilvē ki no attā lā kā m provincē m. Nebrī nieties, ka viņ i blenzī s uz jums un mē ģ inā s obsesī vi fotografē t vai nenofotografē t. Kā reaģ ē t, tas ir tavs lē mums, es nolē mu, ka tas ir smieklī gi, it ī paš i ar maziem bē rniem : ) Starp citu, ja tev ir eiropeisks izskats, tad tu esi skaistuma etalons, un visi arī gribē s teikt “ļ oti skaista” jū s.

Un cilvē ku ir daudz (oficiā li vairā k nekā.21 miljons cilvē ku). Pastā vī gi un visur. Tā da sajū ta, it kā atrastos metro sastrē gumu stundā s. Turklā t, cieš ā k sazinoties, ir izteiktas atš ķ irī bas austrumu pasaules skatī jumā no eiropeiskā . Vā rdu sakot, ja Eiropas vē rtī bu sistē mā pirmajā vietā ir konkrē ta indivī da intereses, tad ķ ī nieš iem - valsts intereses ir primā ras, un valdī bas rī cī bu atbalsta valsts intereses. vairā kums bez nosacī jumiem.

Krā pnieki


Š ī ir pirmā reize, kad rakstu par to, tač u jautā jums ir ļ oti nopietns. Visnekaitī gā kais, kas ar tevi var notikt, ir “melnie” gidi, kuri parastas pastaigas aizsegā prasī s no tevis naudu. Tū risma vietu zonā s viņ i piedā vā s š ķ ietami palī dzī bu, par ko tad var bū t nepiecieš ama nauda. Iepriekš rakstī ju par lidostu. Tagad tas ir tikai stā sts. Pusceļ ā uz Aizliegto pilsē tu man uzsauca skaista un labi ģ ē rbta meitene. Viņ a bija praktiski pirmā persona, kas ar mani runā ja angliski (neskaitot viesnī cas personā lu). Pa ceļ am viņ a iepazī stinā ja sevi kā tū risti, kas š odien ieradā s pilsē tā , un uzsā ka neformā lu sarunu. Pē c daž ā m minū tē m viņ a piedā vā ja sarunu turpinā t kafejnī cā pie tē jas tases. Daž ā du iemeslu dē ļ es atteicos, bet meitene tomē r sā ka pierunā t, bet pē c tam viņ a atpalika un mē s atvadī jā mies. Pē c pā ris stundā m situā cija atkā rtojā s, bet nedaudz savā dā k. 2 meitenes piegā ja pie manis, aprunā jā s, piedā vā ja viņ ā m pastaigā ties pa parku. . . un es gandrī z piekritu, bet frā ze "un pē c tam iedzersim tē ju" ā tri atgrieza realitā tes sajū tu un es atkal atteicā s. Š ā da situā cija ar mani notika vē l vairā kas reizes, tač u es iemā cī jos neatbildē t uz sevi vē rstiem aicinā jumiem, un tie ā tri vien atpalika no manis.

Un tagad mē s atklā jam kā rtis. Š ī ir ļ oti populā ra tū ristu "š ķ irš anā s". Š ī s jaukā s meitenes aizvedī s uz kafejnī cu, kurā viņ as strā dā , un piedā vā s tē ju, lai atsvaidzinā tos. Izvē lē sies, piemē ram, visvienkā rš ā ko vai jebkuru citu tē ju no ē dienkartes. . . iedzer tē ju, turpini jauku sarunu. Un tad tev atnesī s dolā ru banknoti par 100-200-300, jo izrā dā s, ka tu kafejnī cā "pasū tī ji" visdā rgā ko un retā ko tē ju. Kad jū s pamatoti atteiksities maksā t, kafejnī cas darbinieki jums draudē s un izsauks policiju. Un viņ a nā ks, un patiesī ba bū s kafejnī cas pusē , jo visi apkā rtē jie liecinā s pret tevi. Un jū s bez č ekas arī iegū sit nepatikš anas ar policiju.

Š ī ir ļ oti reā la situā cija, par kuru gids man pastā stī ja vē lā k. Mani draugi saskā rā s ar to paš u, un viņ iem tas viss beidzā s ļ oti nepatī kami.

Tā pē c esiet piesardzī gs un neļ aujiet sevi apmā nī t.

Klimats

Mans ceļ ojums notika paš ā vasaras plaukumā . Temperatū ra bija ap +35, brī ž iem lija ar lietusgā zē m (vienu reizi sā kā s vakarā , beidzā s tikai ap 10 no rī ta, un pē c 20 minū tē m no peļ ķ ē m nebija ne miņ as). Mitrums ļ oti augsts, pirts sajū ta nepamet. Smogs. Izskatā s pē c tumš as dū makas, it kā nedaudz duļ ķ ains. Vasarā lietojiet sauļ oš anā s lī dzekli ar maksimā lu aizsardzī bu, jo smoga dē ļ nav jū tams, cik spož a ir saule, un ā da acumirklī apdeg.

Pilsē tas kontrasti


Pekina nav tikai viena pilsē ta. Ir vismaz č etri. Pirmkā rt, tā s ir skaistas pilis un pasakaini parku kompleksi, kas sniedz visu senā s kultū ras dziļ umu. Otrkā rt, netā lu, turpat, tie ir grausti, mazas mā jiņ as uz š aurā m ieliņ ā m, kas savī tas ar vadiem, velosipē di, ielu tirgotā ji, pā rtikas smarž a. . . Treš kā rt, tas ir PSRS mantojums - lielā kā daļ a valsts iestā ž u tika celtas stilā . padomju arhitektū ra. Un ceturtkā rt, š ī ir ultramoderna metropole ar stikla debesskrā pjiem un luksusa viesnī cā m, restorā niem, neticamu formu un mē roga biznesa centriem, kur nav pat ne miņ as no Ķ ī nas. Š ī ir Ņ ujorka vai Singapū ra labā kajā s tradī cijā s. Apmetoties kā dā no Centrā lā biznesa rajona (CBD) viesnī cā m, nenož ē losiet, tač u maz ticams, ka izjutī siet ī sto Pekinu.

*tā lā kajos stā stos es pastā stī š u par katru no svarī gā kajiem apskates objektiem, kurus man izdevā s apmeklē t

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums