Ķīniešu Venēcija

09 Jūlija 2014 Ceļošanas laiks: no 15 Maija 2014 ieslēgts 20 Maija 2014
Reputācija: +189
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Š ajā stā stā es vē lē tos jums, lasī tā j, pastā stī t par daž ā m dienā m, kuras mē s ar vī ru pavadī jā m Ķ ī nā . Nekad iepriekš nebiju bijusi Ā zijā , tā pē c š is ceļ ojums manī izraisī ja zinā mas emocijas. Pirmkā rt, mans vī rs novē rtē Ā zijas kultū ru un pat ne reizi vien ir runā jis par pā rcelš anos dzī vot uz kā du no Ā zijas valstī m, piemē ram, uz Ķ ī nu. Un, otrkā rt, š ī kultū ra man likā s kaut kā dī vaina, tā lu no mums, nesaprotama. Tā pē c es baidī jos, ka man tur bū s neē rti. Man š is nedē ļ u garais brauciens uz konferenci (devā mies uz turieni, lai konferencē par savu tē mu prezentē tu zinā tnisku rakstu) nozī mē ja ļ oti daudz.

Konference notika Sudž ou, vienā no senajā m Ķ ī nas pilsē tā m, kas atrodas netā lu no Š anhajas. Sudž ou vē sture ir aptuveni 2500 gadus veca. Sudž ou vē sturiskais centrs, ap kuru izaugusi modernā pilsē ta, atrodas pie Ķ ī nas Lielā kanā la un daudzus gadsimtus bija Dzjannaņ as reģ iona nozī mī gā kais transporta un tirdzniecī bas centrs – valsts bagā tā kā daļ a (citā ts no Vikipē dijas). Tā kā pilsē ta tika uzcelta uz ū dens, to sauc arī par Ķ ī nas Venē ciju, neskatoties uz to, ka tā tika uzcelta ilgi pirms paš as Venē cijas. Tā tad Venē cija vairā k lī dzinā s itā ļ u Sudž ou.


Mū sdienu Sudž ou apvieno tā lo pagā tni un novatorisko, tehnoloģ isko tagadni. Staigā jot pa pilsē tu, var brī nī ties par daudziem š ā diem “savienoš anā s” mirkļ iem, piemē ram, cik neskaitā mas ķ ī nieš u č atā tagad modē esoš ajos viedtā lruņ os gaida autobusu pieturā , kas veidota skaistas pagodas formā . Sudž ou vē sturiskais centrs pā rsteidz apmeklē tā jus ar saviem senajiem akmens tiltiem, senajā m pagodā m un mā kslinieciski iekā rtotajiem dā rziem. Sudž ou dā rzi tiek uzskatī ti par skaistā kajiem visā Ķ ī nā – un tas, manuprā t, ir pareizi. Ķ ī nā ir sens teiciens: "Debesī s ir debesis, uz zemes ir Sudž ou un Hangdž ou. " "Debesis uz zemes" Sudž ou sā ka saukt tieš i tā s skaisto dā rzu dē ļ .

Mē s apmeklē jā m tikai vienu no dā rziem, kas atrodas ap vienu no galvenajiem Sudž ou apskates objektiem - Tī ģ era kalnu. Š ī ir milzī ga teritorija, pa kuru pastaigā joties var apbrī not daž ā dus kokus un puķ es, akmens dā rzu, mazus ezeriņ us ar paviljoniem, kur mē dza dzert tē ju vai baudī t skaistu skatu un daudz ko citu. Starp mazajiem ezeriem var pastaigā ties pa vecajiem tiltiņ iem, uz kuriem lielā kā daļ a sē ž akmens lauvas. Š ī s lauvas nepavisam nav tā das paš as kā Krievijā , tā s vairā k atgā dina č au-č au suņ us. Š ī s š ķ irnes nosaukums ir tulkots no ķ ī nieš u valodas kā "suns - pinkains lauva".

Kā pē c Tigra kalns ir nosaukts tā ? Kā vē sta leģ enda, uz š ī kalna tika uzcelta viena no Vu karaļ valsts (apanā ž as valstī ba senajā Ķ ī nā ) valdniekiem, kuru vairā kas dienas pē c viņ a bē rē m apsargā ja rets baltais tī ģ eris. Tiek uzskatī ts, ka visi viņ a dā rgumi bija paslē pti š ī valdnieka kapā . Kapu trī s gadus cē la 10.000 civiliedzī votā ju, un tas tika uzcelts visstingrā kajā slepenī bā , un ieeja tajā vē l nav atklā ta. Pirms vairā k nekā tū kstoš gadiem Tī ģ era kalnā tika uzcelta slavenā Huqiu pagoda, kas pē c 500 gadiem bija nedaudz š ķ ī bs, un tā pē c to biež i salī dzina ar Pizas torni.

Ir vē rts teikt, ka, neskatoties uz daudzajā m vietā m, kur var baudī t mieru un klusumu, dzī ve pilsē tā rit pilnā sparā jau no agra rī ta. Ā rzemju tū ristu pilsē tā ir maz, bet ķ ī nieš i no visas savas valsts ierodas apbrī not Sudž ou. Vietē jiem patī k arī pastaigā ties pa savu pilsē tu - piemē ram, kad mē s pastaigā jā mies pa vienu no slavenā kajiem Sudž ou vecajiem kvartā liem, kur ir neskaitā mi veci veikali ar daž ā dā m precē m (vē dekļ i, ķ ī nieš u zī ds, izš uvumi, matadatas, tradicionā lie apģ ē rbi, lietussargi) , ķ ī nieš u laternas un nelielas ē stuves, kas demonstrē visus vietē jā s virtuves jaukumus - tā nebija pā rpildī ta. Iemī lē juš ies pā ri, ģ imenes ar bē rniem un vienkā rš i draugi – visi devā s pastaigā atpū sties un izklaidē ties.


Pā rtika Ķ ī nā ir ļ oti daudzveidī ga. Visi ē dieni ir diezgan saldi. Parasti maltī ti pasniedz ar vairā kā m mē rcē m. Kopumā Ķ ī nā ir ļ oti daudz daž ā du mē rč u, tā s harmoniski papildina ē dienu galveno garš u. Ar tradicionā lo virtuvi vislabā k iepazī ties mazos mā jas restorā nos, bet bez ķ ī nieš u valodā runā još iem paziņ ā m tas ir grū ti izdarā ms. Ē dienkarte š ā dos restorā nos tiek pasniegta tikai ķ ī nieš u valodā , pat bez attē liem, un bez ķ ī nieš u valodas zinā š anā m vai bez asistenta var izvē lē ties tikai nejauš i. Mums paveicā s – ar speciā las vietnes palī dzī bu internetā satikā m meiteni un puisi no Ķ ī nas, un viņ i pā rmaiņ us rā dī ja Sudž ou, tā s apskates vietas un virtuvi. Ķ ī nieš iem ir daž as interesantas lietas par pā rtiku. Pirmkā rt, ē dot viņ i slampa. Ir vē rts teikt, ka tas nepavisam nav kaitinoš i, bet, gluž i pretē ji, pat aizkustina. Ķ ī nā č akarē š ana ē š anas laikā parā da, ka ē diens jums patī k. Otrkā rt, kad ķ ī nieš i ē d kompā nijā , viņ i dala ē dienu. Ja pie mums, ierodoties restorā nā , katrs pasū ta sev kā du ē dienu un apē d, tad Ķ ī nā , kā likums, visi pasū tī tie ē dieni tiek novietoti galda centrā un katrs paņ em mazliet sev. Treš kā rt, Ķ ī nā brokastī s nav pieņ emts ē st gaļ u - parasti viņ i ē d daž us sā nu ē dienus un dzer savu sojas pienu. Š ī s tradī cijas dē ļ mē s atteicā mies no brokastī m viesnī cā un iegā dā jā mies pā rtiku vietē jos veikalos vai brokastojā m kafejnī cā . Ceturtkā rt, vidē jos restorā nos Sudž ou jū s neatradī sit dakš iņ u - tikai irbulī š us un lielu karoti zupai. Manam vī ram bija labi ar irbulī š iem, bet man bija jā ē d ar karoti vai ar rokā m. Piektkā rt, ķ ī nieš i praktiski nedzer kafiju, ko es tik ļ oti mī lu. Tikai auksts un salds, piemē ram, latte, ar daudz piena un saldinā tā jiem. Ir ļ oti grū ti atrast labu kafiju, un visa ceļ ojuma laikā es to dzē ru tikai vienu reizi slavenajā amerikā ņ u kafijas ķ ē dē Starbucks.

Kad jū s ceļ ojat kaut kur tā lu no mā jā m, jū s noteikti vē laties atnest dā vanas saviem draugiem un ģ imenei. Ilgi nedomā jā m, ko vest uz mū su mazo dzimteni – protams, tē ju! Neskatoties uz Krievijā pieņ emto stereotipu, ka Ķ ī nā viss ir lē ts, patiesī bā viss ir tā lu no tā . Laba tē ja ir ļ oti dā rga, it ī paš i, ja to pē rc tē jas veikalos pilsē tas centrā . Lai iegā dā tos tē ju, devā mies uz ī paš u tē jas tirgu. Š ajā tirgū ir daudz mazu paviljonu, kur var iegā dā ties visu veidu tē jas. Neviens jū s neaicina pie sevis, kā parasti tiek uzskatī ts; visi pā rdevē ji klusi sē ž savos veikalos. Š ā dā tirgū ir grū ti iztikt arī bez ķ ī nieš u valodas zinā š anā m vai eskorta, jo lielā kā daļ a pā rdevē ju nerunā angliski. Izvē loties tē ju, noteikti izmē ģ ini visu un runā ar pā rdevē ju, pat ja zini, kā da tē ja tev vajadzī ga. Mū s pā rsteidza vietē jā s tē jas š ķ irnes "pavasara gliemež u tē ja" augstā s izmaksas - 1000 juaņ as kilogramā . Pā rrē ķ inot mū su naudā , tas ir aptuveni 6000 rubļ u. Š ā das tē jas izmaksas, pē c mū su ķ ī nieš u drauga teiktā , ir diezgan adekvā tas, vidē jas. Starp citu, mē s nejutā m ī paš u š ī s tē jas garš u - parastā zaļ ā tē ja, mū suprā t. Ejot pie cita pā rdevē ja, izmē ģ inā jā m jasmī na ziedu tē ju (apmē ram 250 juaņ a/1500 rubļ i mā rciņ ā ): ņ em vienu ziedu un aplej ar verdoš u ū deni. Š ā das tē jas pagatavoš anas procesā zieds uzzied - neticami skaists skats! Mē s vē lē jā mies iegā dā ties pienainu oolong tē ju, ķ ī nieš u tē jas veidu, kas ir ļ oti populā rs pie mums Krievijā . Tas, ko mums piedā vā ja izmē ģ inā t, bija tā lu no tā , ko viņ i piedā vā Krievijā . Kā vē lā k lasī ju, eiropieš iem, kuri mazā k novē rtē smalkumus un dod priekš roku izteiktā m garš ā m un smarž ā m, tiek raž ots ī paš s tē jas veids ar nosaukumu "Milk Oolong", kas ir mā kslī gi aromatizē ts. Tā , protams, maksā daudz lē tā k nekā Ķ ī nas vidē jā s tē jas, jo tiek laista straumē , turklā t tē jas kvalitā te nav tā augstā kā – aromatizā cija daudz ko slē pj. Vē lamā piena oolong vietā mē s iegā dā jā mies ž eņ š eņ a tē ju (apmē ram 300 juaņ a/1800 rubļ u par puskilogramu). Tam ir ļ oti patī kama garš a, maiga, saldena, saldinā ta. Papildus patī kamai garš ai ž eņ š eņ s ir arī ļ oti noderī gs. Tā s ī paš ī bas uzlabo gremoš anu, veicina nervu sistē mas relaksā ciju un attiecī gi mazina spriedzi. Ž eņ š eņ u lieto, kad nepiecieš ams uzlabot imunitā ti, tas stiprina un tonizē organismu. Š is dzē riens ir paredzē ts cilvē kiem ar tā dā m slimī bā m kā artrī ts, astma, cukura diabē ts, un tas ir efektī vs pret galvassā pē m un kuņ ģ a č ū lu. Vispā r tikai dā rgums ķ ermeņ a atveseļ oš anai!

Atceļ ā mū s sagaidī ja piedzī vojums - sajaucā m lidostas un to sapratā m divas stundas pirms izlidoš anas! Tā bija panika! Turklā t ir vē rts atzī mē t ķ ī nieš u š oferu lī dzsvarotī bu - pieskrienam lī dz autobusam, sakā m, ka mū su lidmaš ī na izlido pē c pusotras stundas (no vienas lidostas uz otru aizņ em apmē ram stundu), un esam gatavi. iet pat stā vus, uz ko mums mierī gi atbild: “Tev bū s laiks! Iekā p nā kamajā autobusā , tas atbrauks pē c 20 minū tē m! Un patiesī ba ir tā da, ka viņ i to darī ja. Vē l ir palicis laiks. Kopš tā laika biļ etes un izbraukš anas vietu esam pā rbaudī juš i desmitiem reiž u.

Š is ir tik interesants ceļ ojums! Ceru, ka es jū s pā rā k nenogurdinā ju ar savu stā stu, un jums bija interesanti un noderī gi lasī t par mū su piedzī vojumiem. Vē los pateikt lielu paldies tū risma aģ entū rai Lazarevskoje (Tomska) par palī dzī bu mū su ceļ ojuma organizē š anā !

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
современный Сучжоу соединяет в себе далекое прошлое и инновационное, технологичное настоящее
сумасшедшее уличное движение
исторический центр Сучжоу
прогуливаясь по ночному Сучжоу
лев на мосту
с нашей китайской подругой
в садах Сучжоу - форма, очень похожая на карту России
в садах Сучжоу
исторический квартал Сучжоу, по которому так любят гулять приезжие и местные жители
прогуливаясь по ночному Сучжоу
прекрасные сады Сучжоу
рядом с Китайской Пизанской башней
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums