Azerbaidžānas ziemeļrietumi - Zakatala - Lakit (Gakh) ciems Mamyrly ūdenskritums

29 augusts 2017 Ceļošanas laiks: no 27 augusts 2017 ieslēgts 28 augusts 2017
Reputācija: +125
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Bija iespē ja doties uz Azerbaidž ā nas ziemeļ rietumiem, Zagatalas pilsē tu. Pilsē ta atrodas 390 km (6 stundu brauciena attā lumā ) no Baku uz š osejas Baku - Sheki - Robež a ar Gruziju, gā ja cauri Š emahai, Gabalai, Oguzai, Š eki, Gahai. Tik gleznaini, cauri mež iem un kalnu pā rejā m.


Es esmu š eit bijis pā ris reizes, bet pirms 3-4 gadiem es nepamanī ju nekā das kardinā las izmaiņ as, izņ emot to, ka Meidanā tika nocirsts 1500 gadus vecs platā ns. Viņ i saka, ka viņ š bija sapuvis no iekš puses un bija bī stams garā mgā jē jiem un tuvē jā m mā jā m. Tā vietā tika iestā dī tas zemas cipreses un egles. Vakarā var bū t skaisti, bet tas ir rimeiks un vasarā te pa dienu ir karsts. Zakatalas cietoksnis tika atvē rts publiskai piekļ uvei (Qala Dü zü tika uzcelta 1830.  gadā ). Tas, kuru paņ ē ma Š amila karaspē ks. Diemž ē l vairs neizdevā s tikt iekš ā cietoksnī . Ieeja bez maksas, bet atvē rta tikai darba dienā s no 10:00 lī dz 18:00. Tas, protams, dī vaini, bet tū risti š eit ierodas galvenokā rt nedē ļ as nogalē s. Ar laiku ceru, ka tiks atjaunots. Kamē r skats pamests. No Meidanas var redzē t joprojā m pamesto krievu pareizticī go baznī cu. Kaut kā blā vi. Ne jumts, ne apmetums skaidri palicis. Smaka un atkritumu kaudzes. Tajā s daļ ā s pareizticī go diasporas praktiski nav. Valstij nav naudas restaurā cijai. Š eit tas ir, impē rijas mantojums gaida savu likteni. Un tas praktiski ir pilsē tas centrs. Daž as ielas ir atjaunotas, un tā m ir pieš ķ irts vē sturiskais upes akmens un ķ ieģ eļ u izskats. Tas neizskatā s slikti un izskatā s savā dā k. Š o zemju iedzī votā ji ir etniski daudzveidī gi: azerbaidž ā ņ i, avā ri, č ahuri, lezgini, rutuli, ingiloji (musulmaņ i gruzī ni). Viņ i runā daž ā dā s valodā s, bet starpetniskā s saziņ as valoda ir azerbaidž ā ņ u valoda. Iespē jams, tas atspoguļ ojā s š ī s salī dzinoš i jaunā s pilsē tas arhitektū rā . Laika bija maz, tā pē c paš iem nekur citur Ž agatalā aizbraukt nebija iespē jams. Lai gan es plā noju doties uz Gyabzdarya ū denskritumu. Bet vietē jie teica, ka viņ us tur nelaiž , rezervā ts vai kas tamlī dzī gs. Ž ē l.

Galvenais ceļ ojuma mē rķ is bija Mam? rl? (41.491643, 46.858894) (Mamyr azerbaidž ā ņ u valodā nozī mē sū nas) Lakit (L? kit) ciemā Gakh reģ ionā . Ciemats atrodas uz vecā Gakh-Zakatala ceļ a 10 km attā lumā no Gakh un 20 km attā lumā no Zakatala. Bet ceļ š tagad ir remontā un posms no Zakatalas ir š ausmī gā stā voklī , bija jā brauc uz Gakh un tad pa svaigu asfaltu uz Lakit. Tā lā k 2 km pa š aurā m lauku ieliņ ā m lauku ceļ š pā rvē rš as par zemes ceļ u. Bē rni rā da ceļ u, tad vajag iet 4x4, lai gan skatos, ka "amatnieki" brauca cauri opelim. Autostā vvieta starp lazdu mini tē jnī cas-ē dnī cas veidā , tiek iznomā ti galdi un iespē jams pasū tī t tē ju. Tā lā k tikai kā jā m pā ri akmeņ iem pa š auru stā vu taciņ u, pa kalnu upi. Saka 1 km, bet š ķ iet, ka tuvā k. Jebkurā gadī jumā viņ i ieradā s. Neliels ū denskritums, klā ts ar sū nā m. Ū dens tī rs, acī mredzot dzerams, jo visur ar roku rakstī ti paziņ ojumi, ka peldē t nedrī kst, jo ū dens tiek izmantots dzerš anai. Ir plakā ts ar uzrakstu, ka Mamyrly ū denskritums ir valsts aizsargā ts un ir dabas piemineklis. Kaut kas neparasts, neko tā du neesmu redzē jis. Ū dens nav daudz, un tas nav liels. Bet tas ir skaisti. Turpat 5 metrus tā lā k noliek samovā ru un var dzert tē ju ar ievā rī jumu, 3-5 manas. Bet mē s devā mies lejā dzert tē ju uz stā vvietu. Kazeņ u ievā rī jums, sanā ca diezgan garš ī gs.


Netā lu no Lakit ciema, pa ceļ am uz Kotuklu ciemu, atrodas Yeddi Kilis (azerb. Yeddi Kilis? - septiņ as baznī cas) drupas (41.515278 °, 46.878333 °) - arhitektū ras komplekss, kas sastā v no vairā kā m reliģ iskā m ē kā m. . Saskaņ ā ar Azerbaidž ā nas Republikas Ministru kabineta rī kojumu par vē stures un kultū ras pieminekļ iem tas ir vietē jas nozī mes arhitektū ras piemineklis. Bet diemž ē l nebija laika apmeklē t. Kopumā Lakitā pavadī jā m 2-2.5 stundas, vē l bija jā atgriež as Baku, un tas ir 350 km vismaz 5.5 stundas, ja bez pieturā m, kas mums vē l jā izdara. Vismaz, lai papusdienotu kā dā no ceļ malas kafejnī cā m. Pa ceļ am pamanī ju 5 motobraucē ju grupu no Krievijas. Viņ i brauca ar ā trumu vairā k nekā.120 km/h pa Shamakhi ceļ u uz Baku pusi. Ekstrē mi gan.

Kopumā izvē rtā s ī ss, bet interesants izbrauciens.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Līdzīgi stāsti
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums