Albānija. Atgriezties uz deviņdesmitajiem gadiem.

04 Septembris 2018 Ceļošanas laiks: no 18 Jūlija 2018 ieslēgts 19 Jūlija 2018
Reputācija: +6016.5
Pievienot kā draugu
Uzrakstīt vēstuli

Mans labs draugs kolekcionē valstis. Viņ a kolekcijā jau ir ap astoņ desmit apmeklē tajā m valstī m. Tiesa, viņ a aizrauš anā s ar ceļ oš anu ir ar kā du dī vainī bu. Viņ š ļ oti mī l, ak, neparastas valstis. Teiksim, viņ š bija Hondurasā , Ugandā , Mjanmā , Sī rijā , bet viņ š nebija Grieķ ijā . Un pagā juš ajā gadā viņ š pavadī ja atvaļ inā jumu Albā nijā un tik garš ī gi par to runā ja, ka es aizrā vos atkā rtot viņ a varoņ darbu.

Galvenā grū tī ba bija tā , ka bija ļ oti grū ti nokļ ū t drauga pā rbaudī tajā kū rortā (Sarandā ). Ar lidmaš ī nu uz Belgradu ir pā rsē š anā s uz lidmaš ī nu uz Tirā nu, un tad 9 stundas ar automaš ī nu pa š ķ eltiem kalnu ceļ iem. Š is man nepavisam nederē ja. Sā ku meklē t citus ceļ us un atradu. Tieš ais lidojums uz Korfu, un tad stunda ar kuģ i lī dz Sarandai. Viss ir lieliski un salī dzinoš i lē ti. Es jau sā ku plā not ceļ ojumu un pē kš ņ i man atausa prā tā - ja jau esmu uz tik brī niš ķ ī gas salas kā Korfu, tad kā pē c, pie velna, man jā brauc uz kaut kā du mē mu Sarandu?


Protams, uzvarē ja iespē ja palikt Korfu, bet, sasodī ts, es arī kolekcionē ju valstis (man tā das ir mazā k. Tikai 33) un vienkā rš i vajadzē ja kolekcijai pievienot tā du pē rli kā Albā nija.

Tagad es paskaidroš u, kā pē c Albā nija ir pē rle. Ir neparastas valstis, ir dī vainas, ir karikatū ras. Bet Albā nija atš ķ iras. Teiksim, mū sdienu Ziemeļ koreja, salī dzinot ar Albā niju laika posmā no 1945. lī dz 1990. gadam, ir demokrā tijas, brī vī bas un labklā jī bas piemē rs. Š eit ir daž i fakti. Pē c kara valsti vadī ja Enver Hoxha. Č ela ir dī vaina, drū ma un sarež ģ ī ta. Viņ a laikā visas reliģ ijas tika aizliegtas, un Albā nija kļ uva par vispā rē ja ateisma valsti. Viņ š arī aizliedza bā rdas. Viņ š arī uzturē ja sakarus tikai ar trim valstī m – ar PSRS, Ķ ī nu un nez kā pē c ar Rumā niju. Tad viņ š arī pā rrā va visas saites ar PSRS un palika Ķ ī na un Rumā nija. Iedomā jieties, kā strā dā ja Albā nijas Ā rlietu ministrija, ja tā s vienī gais vē stnieks bija Bukarestē . Un tas arī viss. Pilnī ga izolā cija. Skaidrs, ka š ā da situā cija valsti novedusi zvē rī gā nabadzī bā un atpalicī bā . Piemē ram, naktī visā valstī bija apgaismots tikai laukums iepretim Envera Hodž as pilij. Bet tas vē l nav viss. Š ķ ita, ka š is onkulis ir paranoiķ is. Un viņ š pavē lē ja bū vē t mazus aizsardzī bas bunkurus visā valstī burž uā zijas, komunistu, zombiju un citplanē tieš u homoseksuā lu robotu iebrukuma gadī jumā .

Tā tad. Albā nijas iedzī votā ju skaits ir 2 800 000 cilvē ku. Cik no š iem bunkuriem tika uzbū vē ti? Uzminiet.

Tū kstoš ? Desmit tū kstoš i? Simts tū kstoš iem? Un š eit ir att. Visi Kims kopā , Bokassa, Doc Duvalier un Pinochet kopā nevarē ja atkā rtot Hoksas neprā tu. Bunkuri tika uzbū vē ti 70.000 (septiņ i simti tū kstoš i). Viens uz č etriem valsts iedzī votā jiem, tostarp mazuļ iem un nevarī gā m vecenē m.

Ī si sakot, visi Albā nijas iedzī votā ji bū vē ja š os bunkurus. Nav skaidrs, ko viņ i dzī voja un ko ē da.


Tagad savī toš ā Albā nija ir izvē lē ta no maldinoš ā s pagā tnes. Saranda tika uzcelta neliela zvejnieku ciemata vietā . Viņ i tuvumā bū vē lidostu. Itā ļ u speciā listi tika uzaicinā ti studē t tū rismu. Ī sā k sakot, vē l gads vai divi, un Albā nija pā rvē rtī sies par vidē ji nabadzī gu piekrastes valsti.

Uz Albā niju dodas vairā ku uzņ ē mumu kuģ i. Man paveicā s nopirkt biļ eti vienā no labā kajā m. Katram gadī jumam pastā stī š u, kur ir birojs ar kasieri. Brauciet garā m ostai. Viņ š un jū ra tev pa kreisi. Pē c 300-500 metriem jū s redzat spilgtu seksa preč u veikala zī mi.

Laba vieta, bet ne š eit. Paej vē l 10 metrus un redzi tā du neaprakstā mu skatlogu. Tas ir tas.

Biļ ete maksā apmē ram 40 E. 3 lidojumi uz turieni un 3 lidojumi atpakaļ dienā . Biļ etes ir derī gas jebkuram no š iem lidojumiem. Ostā jā ierodas pusotru stundu pirms izbraukš anas. Autostā vvieta pie ostas nav ieteicama. Mē s ar draugu (sieva atteicā s no š ā da piedzī vojuma) ieradā mies 40 minū tē s un ieskrē jā m milzī gā rindā pie pasu kontroles. Kad lī dz kuģ a atieš anai bija palikusi minū te un nolē mā m, ka esam nokavē juš i, pie mums pienā ca laipna tante, kura pā rdeva biļ etes un teica, ka mē s nenervozē simies. Kuģ is mū s gaidī s.

Un viņ š gaidī ja. 25 minū tes. Sā kumā nevarē ju saprast, kā pē c. Un, kad es uzkā pu uz klā ja, es sapratu. Kopā bija 12 pasaž ieri. Un mē s divi veidojā m ievē rojamu daļ u no š ī skaita.

Š eit ir pū lis augš ē jā klā jā .

Apakš ē jais salons.

Augš ē jais salons.

Tā ir taisnī ba, ka š eit bija vairā k cilvē ku nekā zemā k. Š eit gulē ja noguris afroalbā nis.

Tas viss ir dī vaini. Fakts ir tā ds, ka kaimiņ u kuģ is bija acī mredzami pā rpildī ts, un raķ ete pat nedaudz nogrima.

Fonā pā rpildī ts kuģ is.

Bet jo labā k. Es noš ņ ā cu ar jautru pirmo palī gu.

Un viņ š mū s uzaicinā ja uz kuģ a priekš galu, kur bija veranda ar gariem krē sliem pirmā s klases pasaž ieriem, un š eit tā ir Albā nija.

Albā nijas pasu kontrolē viss noritē ja ā tri un bez sasprindzinā juma.

Izbraucot no pilsē tas, mē s nekavē joties ņ ē mā m taksometru un lū dzā m taksometra vadī tā ju, lai viņ š mū s vienkā rš i aizved uz interesantā m vietā m. Protams, taksometrs Mercedes. Un vispā r 90 procentus no ielas satiksmes veido Mercedes, lielā koties no Modern Talking grupas ziedu laikiem.


Daudzi, atrodoties Korfu, rezervē ekskursiju uz Albā niju. Es absolū ti neiesaku. Pirmkā rt, tas ir dā rgi, un, otrkā rt, galvenā apskates vieta ir vietē jais botā niskais dā rzs. Vai ir jē ga tē rē t laiku un naudu, lai aplū kotu Ziemassvē tku eglī tes, kociņ us un č iekurus, kas ne ar ko neatš ķ iras no Korfu.

Taksists mū s aizveda uz senu cietoksni. Nu, tas ir tik un tā , bet tas joprojā m ir labā ks par augiem.

Turklā t ir daž ā di veci ieroč i.

Un, pats galvenais, ž ilbinoš s skats uz jū ru, Sarandu un Korfu.

Es grū ti iedomā ties, ko juta toreizē jie albā ņ i, kad lī dzī gi laineri pabrauca garā m saviem nabadzī gajiem krastiem ceļ ā uz dzirkstoš o Korfu ostu, kas bija redzama no š ejienes.

Pē c taksometra brauciena mē s gā jā m pa krastmalu. Deja vu sajū tas. Deviņ desmito gadu Aluš ta paraugs. Ir daudzas lī dzī gas viesnī cas, kas sevi pozicionē kā super-duper 10 zvaigznes.

Nepieredzē juš ie albā ņ i uzskata, jo tas ir daudz forš ā ks nekā Olbanijas vecmā miņ as bruņ u gultā .

Pilsē tā ir uzcelta pat moš eja, bet olbā ņ iem reliģ ija ir vienaldzī ga. Mē s redzē jā m tikai pā ris meitenes reliģ iskā s drē bē s, un, spriež ot pē c viņ u sejā m, viņ as jutā s nevietā . Kā hipijs Ļ uberč os.

Promenā dē cilvē ki galvenokā rt ir vietē jie. Ā rzemnieku ir ļ oti maz. Š is ir pagaidā m. Pē c gada tiks pabeigta lidosta un viss mainī sies. Bet vietē jie ir ļ oti kolorī ti. Nav aveņ u jakas (siltums), bet uz apkaklē m ir enkurzelta ķ ē des. Dā mas ar rokassomiņ ā m, uz kurā m ir Gucci metā liskais plā ksteris, kas ir lielā ks par paš u rokassomu.

Š ī s ir vispieklā jī gā kā s somas, kuras mē s satikā m Albā nijā . Raž ots Turcijā .

Un uz dā mu drē bē m ir lieli uzraksti, piemē ram, Paca Raban, Dolce Gaban un citi Capacoban.

Viss ir pazī stams. Tas viss pagā ja.

Bet es gribē ju redzē t Olbaniju, tā sakot, dziļ u, un es nolē mu noī rē t kvadraciklu. Un š eit ir slazds. Par vienkā rš u korejieš u kvadra nomu uz 4 stundā m viņ i man prasī ja 80 E.

Tas ir labi..... Tas ir 480 E dienā . Par tā du naudu Korfu var iznomā t Porsche. Laukums tur maksā.20 E. dienā . Bet, saprotot, ka Olbanija gadā s vienreiz dzī vē , es pē c vissmagā kā s kaulē š anā s parakstī ju lī gumu. (Kā ķ ī lā paņ ē ma arī pasi. Arī atsauce uz deviņ desmitajiem gadiem. )


/// Izv. Es dalī š os sā pē s. Esmu dedzī gs kvadraciklu braucē js. Man pat ir Traktorista-Maš ī nista tiesī bas, kas dod tiesī bas vadī t kvadraciklu Krievijā . Mā cī ja bē rniem braukt. Ī sā k sakot, fans. Bet kaimiņ i manu ž ilbinoš i skaisto, jaudī go, visu izbraucamo č etrinieku sauc - trandychalka. Pacieš ama. Sieva viņ u sauc par stulbi. Uz malas, bet piedodams. Un tad, kad mē s ar draugu ieradā mies mež onī gajā jū rmalā , viņ a teica - nofotografē mani. ar š o muļ ķ ī bu. Ebolda....... Drā z...Ak. l. . Jā . Iespē jams, kad sieviete saka vī rietim, ka viņ am ir mazs incī tis, š im vī rietim ir mazā k pieredzes nekā man. ////////

Savvaļ as pludmale bija skarba. Š ķ ietami mī kstie, bet patiesī bā ž ileti akmeņ i padarī ja peldē š anu mazliet ekstrē mu.

Bet mē s tomē r devā mies peldē ties.

Tad devā mies uz lī ci, kur restorā ns atradā s pat ne no deviņ desmitajiem, bet gan no septiņ desmitajiem. Gara blā va nojume uz 800 cilvē kiem Pasū tī jā m jū ras kokteili. Viņ i atnesa š ī s muļ ķ ī bas.

Vakardienas cepamā eļ ļ a. Apakš ē jā mē rce.

Pretī gi. Un tad es atcerē jos, ka pa ceļ am ieraudzī ju daž as fermas sā lsezerā . Pē c tam, kad pateicu viesmī lim, ka vē los š o saimniecī bu produkciju, es saņ ē mu š o.

Pā rsteidzoš i. Un par trim rubļ iem.

Tad mē s atgriezā mies Sarandā . Izī rē ja laukumu. Turklā t, pā rbaudot bagā ž nieku, viņ i atrada kā da siksnu. Nomnieks teica, ka tas nav viņ a, un ielika tos mana krekla kabatā .

Mē s devā mies iepirkties. Nez kā pē c samainī ju eiro pret vietē jā m leijā m. Velti. Viņ i visur ņ em valū tu. (Deviņ desmitie. Atceries) Lielveikalā mē ģ inā ju atrast vismaz kaut ko Olbanī raž otu. Figo. Zivju konservi - Taizeme. Gaļ a - Itā lija. Saldumi - Grieķ ija. (Deviņ desmitie)

Bet tad es atklā ju kaut ko tā du, kas mani samierinā ja ar A.....Albā niju.

Tā bija tā da nostalģ ija, ka es gandrī z apraudā jos. Un, godī gi sakot, viņ š smē jā s bez pā rtraukuma.

Tač u š eit ir daž ā di viedokļ i. Fakts ir tā ds, ka Olbanijā š ā dus maģ iskus dzē rienus pā rdod veikalos. Nu es mazliet nomurminā ju. Nu, tas nedaudz pā rsteidza hee-hee.

Š is fotoattē ls tika ievietots tū risma un vietē jā s vē stures nolū kos. Nekā dā gadī jumā neveicina sliktas lietas un nemē ģ ina aizskart neviena jū tas.

Rezultā tā . Ja atrodaties kaut kur netā lu no Olbanijas, tad steidzieties to apmeklē t. Tā da ir izejoš ā daba. Vē l nedaudz, un valsts pā rvē rtī sies par kaut ko bezsejas un globalizē tu.


/ Olbā nija ir tī š a kļ ū da. Deviņ desmitajos gados bija tā da vietne, no kurienes nā ca gandrī z visi interneta izlaidumi. Ja krevedko, sasodī ts lā cis, dzer jadu, nogalini sevi pie sienas, padonag, pelodko, stopizztsot, apliets, afffftar zhzhot, dzī vnieks Bobruiskā un, protams, nemirstī gs - mā cies Olbani

Albā ņ i cenš as lī dzinā ties....Nu, pagaidā m.

Tulkots automātiski no krievu valodas. Skatīt oriģinālu
Lai stāstam pievienotu vai noņemtu fotoattēlus, dodieties uz šī stāsta albums
Соцарт.
Этот бункер нам встретился по дороге в крепость.
Этот был в центре города. А потом я просто перестал снимать.
Заунывный променад.
Не щас. В следующий раз может быть.
Справа неплохой и недорогой бар.
Афронегр.
Переполненный корабль на заднем плане.
Старпом, призовая футболка и я в ней.
Граница.
Не видно. Но Мерседесов там много.
Это самые приличные сумки, которые нам встретились в Олбании. Маде ин Турция.
Квадроцикл. Квадр. Проходимец. Вездеход.  Нет...…. Еболда.
Вчерашнее масло для фритюра. Соус на донышке.
Вот это хорошо.
Данное фото размещено для целей туристических и краеведческих. Ни коим образом не пропагандирует всякие бякие штуки и не пытаецццца оскорбить чьи то чуйства.
Олбанцы пытаюццца соответствовать.... Ну пока так.
komentāri (66) Atstājiet savu komentāru
Rādīt citus komentārus …
iemiesojums